Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#76 iMichu

iMichu
  • 6 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 23:55

daku3, zrobiłem tak jak radziłeś i nic nie widać rzeczywiście, może faktycznie mam szczęście na tą chwilę. Dzięki

#77 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 listopada 2013 - 02:01

Może owe szczęście nie jest takie rzadkie. U mnie też jest OK i też ekran LG. Pytanie tylko jak to procentowo wygląda.

#78 daku3

daku3
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2013 - 10:33

Tak jak napisałem wcześniej na 7 egzemplarzy każdy miał problem z matrycą.

#79 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 11:41

Mój egzemplarz dojdzie do mnie jutro,niestety nie mogłem zamówić go przez AOS więc zakupiłem w warszawskim cortlandzie. wzorowy kontakt i obsługa zamówienia pytanie tylko co z ewentualną wymiana? ma ktoś jakieś doświadczenia ?(obym nie musiał wymieniać :D) taki mały tips & tricks podobne problemy występują w iPhone niektórzy piszą że to wina kleju i radzą parę dni popracować na pełnej jasności ekranu na ile i czy w ogóle to pomaga nie wiem ale zaszkodzić nie zaszkodzi......

#80 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 14:34

Nie wiem jak wygląda sprawa z ekranami w rMBP 15" 2013 ale w wersji mid 2012 przez pierwsze pół roku ekran LG był cud, miód i orzeszki. Ghostingu szukałem kilka razy i nie znalazłem. Pojawił się po około 6-7(?) miesiącach, zauważyłem zupełnie przypadkiem po przełączeniu Dashboard. Przeszkadza co najwyżej świadomość istnienia zjawiska. Jak będę wybierał się na wakacje, do wyślę do AOS na wymianę (wykupiłem 3 lata supportu). PS. O ile początkowo ghosting był minimalny to obecnie jest już dość łatwo zauważalny. Czyli efekt ulega pogłębieniu wraz z upływem czasu.

#81 ChudyEdd

ChudyEdd
  • 11 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 12:01

Hej. Oddałem go wczoraj i mam takie pytanie, bo musiałem podpisać takie pismo, że nie odpowiadają za dane na urządzeniu, to jest normalne więc mnie to nie zdziwiło, jednak jeden punkt mnie troszkę zaniepokoił, a dokładniej, że jeśli niczego nie znajdą będę musiał zapłacić 600 koron to jest 300zl, czy to jest pismo ogólnoświatowe czy tylko w Norwegii mają takie jazdy? ;-)

#82 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 16:21

[ATTACH=CONFIG]18442[/ATTACH] No i powiem szczerze że nie wiem co o tym myśleć jak dla mnie jest ok ale to mój pierwszy mac więc wolałem was zapytać (pomijając to że nawet na pełnej jasności brakuje mi jeszcze jednego stopnia ale da się z tym żyć) dzięki za odp i przepraszam za jakość fotki była robiona na szybko :D

#83 ChudyEdd

ChudyEdd
  • 11 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 19:52

Wiesz jeśli dla Ciebie jest ok to myślę, że nie ma sensu kombinować, ja przy pierwszym uruchomieniu mojego miałem mieszane uczucia i wyraźnie zażółcony środek oraz lewy dół, przeszkadzało mi to szczególnie w nocy nawet przy przeglądaniu internetu, była znaczna różnica między górą, a dołem strony. Zdjęcia jak dla mnie są mało miarodajne, no chyba że ktoś ma już naprawdę bardzo zażółcony ekran, ponieważ WB robi swoje, kąt i cała reszta. Zaufaj swoim oczom i jeśli nie mówią Ci: "coś ze mną jest nie tak, wymień mnie" :P to nie kombinuj :) Ja jeszcze sprawdzałem tak brałem okienko findera takie na 1/6 ekranu z białym tłem i przeciągałem po ekranie, tak jesteś w stanie bardzo łatwo też zobaczyć, czy zachodzą jakieś zmiany i gdzie dokładnie.

#84 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 11:10

Chyba jest w porządku ja przynajmniej narazie nie wymieniam za dwa tygodnie jadę do warwy to jeszcze porównam z jakimś innym Macbookiem choć nie ukrywam że dość skutecznie odebrało mi to taką pierwszą radość z kompa...... bardziej obiektywna opinia za 2-3 tygodnie jak ochłonę........

#85 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 listopada 2013 - 19:56

Pytanie do bardziej obeznanych użytkowników. Czy Iris Pro z rMBP 15" nadaje sie do poważnej obróbki i pracy w video. Z tego co wyczytałem na niektórych forach w takiej pracy nie odstaje od GF750 który ma tylko przewagę w grach. Jak to sie ma w praktyce?

#86 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 20:21

Pytanie do bardziej obeznanych użytkowników.

Czy Iris Pro z rMBP 15" nadaje sie do poważnej obróbki i pracy w video. Z tego co wyczytałem na niektórych forach w takiej pracy nie odstaje od GF750 który ma tylko przewagę w grach.

Jak to sie ma w praktyce?

Ma to sens. Obróbka wideo to głównie CPU. Mocne GPU natomiast przydaje się w zasadzie tylko w grafice 3D, czyli przede wszystkim grach. Pomijam tutaj jakieś szczególne zastosowania typu kopanie bitcoinów ;)

#87 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 listopada 2013 - 21:00

Iron, a ty nie masz przypadkiem wersji z 750M? Nie lepiej wyłączyć i po testować w praktyce? Obróbka wideo może znaczyć bardzo wiele ;) Szczególnie w FCPX, gdzie wszystko się robi w tle, nie bardzo ma znaczenie ile te procesy trwają ;)

#88 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 listopada 2013 - 21:12

Obecnie mam jedynie Do dyspozycji Imaca z GTX780 :) Rozchodzi sie FCPX, do pracy z tym programem bedzie jakakolwiek różnica na plus dla GF750, z tego co czytam lepiej radzi sobie nawet Iris Pro. Dedykowany układ przebija intela jedynie w grach. Jak wyglada to w rzeczywistości, tutaj na forum także wiele osób pisze o przewadze Iris w obliczeniach.

#89 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 listopada 2013 - 04:41

Specjalnie dla ciebie przeprowadziłem życiowe testy Iris Pro vs GT 750M w FCPX. Ściągnąłem kilka losowych filmów z internetu w rożnych formatach, rozdzielczościach itd. Import (wszystkie opcje zaznaczone) 15min 30sec. klipów zajął Iris Pro 1:52, a 750M 5s więcej, czyli 5% dłużej musimy czekać. Ciekawe jest jednak to że jak zapodałem mu 1h 15min do importu to 750M zajęło to już tylko 2% czasu dłużej. Ciekawe jakby to wyglądało przy kilkugodzinych materiałach? Może sytuacja by się odwróciła? Rendering: Użyłem całych klipów z pierwszego importu i złożyłem je w film. Dodałem 2 przejścia, 1 tytuł, 1 far far away i jeden filtr na jeden z klipów. 750M zmiażdżyło tutaj konkurenta. Iris Pro zajęło to 75% dłużej niż 750M. Dokładniej 10:57 vs 6:15. Eksport: Eksport optimized media w sumie bez większych różnic. 750M na lekkim prowadzeniu 11:54 vs 11:59. Ale znowu przy pracy na oryginałach (inny, krótszy projekt) Różnica była już zdecydowana chociaż dalej nie wnosząca, aż tak wiele (24s vs 27s). Trzeba zauważyć że grafika porządne pracowała jedynie przy renderingu, czyli tam gdzie nVidia okazała się dużo lepsza. Reszta bazowała niemalże wyłącznie na CPU, które też się wcale tak wysoko nie rozkręcało (<50%). Zostawiało moc na pracę nad kolejnym projektem? Zdecydowanie widać również różnice w użyciu GPU między pracą na oryginałach a na optimized media. Praca na oryginałach zżera 2x więcej gpu. Mnie strasznie ciekawi kwestia importu. Widać że im więcej do zaimportowania tym bardziej 750M zbliża się do HD5200. W takim razie co daje grafice zintegrowanej "lepszy start"? Puszczę jeszcze jakiś spory import i zobaczymy jak będzie to wyglądało :) W moim odczuciu można spokojnie używać Iris Pro do FCPX. Możliwe że nawet nie odczujemy różnicy gdyż import, oraz renderowanie odbywa się w tle. Jedynie czas eksportu stanowi jakąś realną różnicę, ale w tym przypadku to tylko o ile pracujemy na oryginałach (co w przypadku lapka i ograniczonej pamięci ma sens). Tylko pozostaje pytanie czy nie lepiej dopłacić tych 1760PLN (do wideo nie brałbym 8GB RAMu) za co dostaniemy 2x większy dysk, mocniejszy procesor i kartę nVidi. Nie jest to aż tak dużo w porównaniu do ceny komputera.

#90 daku3

daku3
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 listopada 2013 - 12:20

Dlaczego na stronie notebookcheck.pl karta GeForce GT 650M jest zawsze korok przed GT 750M. Dobrze rozumiem, że ich wydajność jest praktycznie taka sama:confused:

Mobilne karty graficzne - rozpiska osiągów - Notebookcheck.pl

Ranking kart graficznych w grach - Notebookcheck.pl

#91 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 23 listopada 2013 - 01:06

@kostek_ja Dzięki, dużo mi pomogłeś :) Używam obecnie wersji Late 15'' i7 2.6/8/512/Iris Pro. Komputer działa znakomicie, bajka :)

#92 lowplayer

lowplayer
  • 30 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 11:16

Witam Wszystkich! Przymierzam się do zakupu macbook pro. Będzie to mój pierwszy Mac. Interesuje mnie zakup najnowszego Mac'a Pro z kartą...i tu właśnie Iris Pro czy GeForce? Nie jestem laikiem w tematach It więc nie pytam jakoś szczegółowo o różnicę miedzy 256SSD a 512SSD czy 8GB RAM a 16GBRAM. Najbardziej interesuje mnie kwestia wydajności grafiki w obu przypadkach. Przeczytałem cały temat no i wyczytałem to czego mogłem się spodziewać, że GeFrorce jest lepszy. Chciałbym otrzymać opinię od osób które używają swojego sprzętu z aplikacjami takimi jak After Effetcs CS6 Premiere Pro CS6 i Cinema4D/Maya/3Ds MAX. Jak się z tymi programami sprawuje Iris Pro? Mam okazję kupić MacBooka Pro w konfiguracji z Iris Pro ale z najmocniejszym procesorem i7, 512SSD i z apple care do 2016r za 7500zł. Dlaczego Mac a nie np. Dell Precision z quadro? Bo od momentu kiedy używam Iphone wszystkie inne telefonu dla mnie (pisze o tych niby super nowoczesnych i mega wydajnych) to jakiś absurd. Mam nadzieję, że w przypadku przesiadki z PC na MAC będzie. Poza tym kupuję laptop ze względu na mobilność a 3,1Kg w Dellu vs 2,1 w Mac'u to różnica. Dzięki za opinie.

#93 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 listopada 2013 - 21:33

Przesiadkę z PC na Mac'a gorąco polecam. Podobnie jak z iPhone, ale OSX nie jest tak zamknięty i ograniczony jak iOS :) Musisz wziąć jednak pod uwagę iż niektóre efekty/funkcje w CS6 nie działają bez wsparcia CUDA, więc bez karty od nVidi nie wykorzystasz w 100% tych programów. W dodatku wyjaśnisz mi dlaczego akurat quadro jak już PC? karty quadro nie są szybsze od GeForce, a dokładniejsze. Najwyraźniej tego nie potrzebujesz więc szkoda płacić za quadro.

#94 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 24 listopada 2013 - 14:11

Wbudowane karty i tak mają się nijak do dobrych zewnętrznych. Jak będe potrzebował karty to kupię przelotkę po TB i porządne GPU. Są już na rynku a będzie tego wysyp z powodu kastrata, przepraszam, mac pro.

#95 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 listopada 2013 - 14:18

Wbudowane karty i tak mają się nijak do dobrych zewnętrznych. Jak będe potrzebował karty to kupię przelotkę po TB i porządne GPU.
Są już na rynku a będzie tego wysyp z powodu kastrata, przepraszam, mac pro.

Zapodaj linka, może kupię już dziś :)

#96 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 24 listopada 2013 - 15:46

Zapodaj linka, może kupię już dziś :)

Wklejac nie bede do pisze z ipada i sie potne przy przeklejaniu trzeciego linku, ale ogolnie google i "thunderbolt pcie" lub "thunderbolt gpu"
Troche pokazali w tym roku ale jeszcze nie wszystko jest na rynku, warto poczekac bo narazie sa tb1

#97 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 listopada 2013 - 16:31

Tak, oczywiscie. 2.5 GB/s transfer danych to zaiste "Najka zapierdalajka" w kwesti przepustowosci danych. Poziom PCI-Ex 1.0x. PCI-Ex 3.0 ma przepustowosc 8 krotnie wyzsza(16GB/s). Dodam od siebie, ze przepustowosc konieczna do dobrego dzialania GPU(czytaj z pelna moca) wynosi "troche" wiecej niz przepustowosc Thunderbolt 2.

#98 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 listopada 2013 - 18:40

Jakby w Macu Pro podpiąć się pod wszystkie 6 TB2 to nawet by dało radę :)

#99 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 24 listopada 2013 - 20:37

Tak, oczywiscie. 2.5 GB/s transfer danych to zaiste "Najka zapierdalajka" w kwesti przepustowosci danych. Poziom PCI-Ex 1.0x. PCI-Ex 3.0 ma przepustowosc 8 krotnie wyzsza(16GB/s).

Dodam od siebie, ze przepustowosc konieczna do dobrego dzialania GPU(czytaj z pelna moca) wynosi "troche" wiecej niz przepustowosc Thunderbolt 2.

Przecież tak to sobie wymyślił Apple w Pro, oni się nie mylą ;)

TB1 ma 10Gb/s czyli poziom Pcie x4, przelotki ten poziom obniżają ale te najgorsze do ok 5GB.

Ciekawy test:
External Graphics Performance: GPU Compute - Echo Express Pro: Desktop Graphics In A Thunderbolt Chassis

Przepustowość konieczna zależy od zastosowań.

#100 lowplayer

lowplayer
  • 30 postów

Napisano 24 listopada 2013 - 21:50

Karty quadro zawsze uważane były i nadal są do pracy z grafiką. Na pewno są pod nie inne sterowniki, ze względu na inne wykorzystanie niż zazwyczaj kart GeForce. Obecnie korzystam z modelu gtx260 jakiegoś tam kręconego i jest bajka. Kurcze trochę mnie przerasta wydanie takiej kasy na wersje z dedykowanym GPU. Tak naprawdę apple strasznie ograniczyło konfigurację tego modelu- nie potrzebny mi jest dysk 512SSD, myślałem może trochę o 256, a na chwilę obecną mam 128GB i mi wystarcza. Spokojnie można by było zaoszczędzić na ramie ale takiej możliwości też nie dają:/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych