Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#126 krisdyl

krisdyl
  • 41 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 21:14

Na stronie Apple jest napisane: "Obsługa wyjścia liniowego audio (cyfrowe/analogowe)" wiec optycznego nie ma?

#127 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 grudnia 2013 - 05:00

Nie ma.

#128 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 11 grudnia 2013 - 11:29

Polecam zewnętrzną kartę dźwiękowa sam nie testowałem ale widziałem na YouTube że działa jeżeli chodzi o 5.1 .przez hdmi również działa na OSX 5.1 Windows 8 nie wiedzieć czemu przez hdmi wypuszcza tylko stereo ale może to kwestia pogrzebania w systemie (nie po to kupiłem maca żeby teraz siedzieć i grzebać w windzie :D ). Co do moich wrażeń odnośnie samego Maca muszę z przykrością powiedzieć że mam mieszane uczucia komputer jest błyskawiczny głośniki jak na laptopowe bardzo dobre ale ta przygoda z wymianą matrycy trochę mnie zniechęciła oczywiście serwis bez problemu wymienił matryce co ciekawe z Samsungowej na LG ,matryca wydaje się już nie mieć żółtych przebarwień(albo ja po 2 tygodniach mam dosyć ich szukania....). Komputer podczas codziennego użytkowania spisuje się znakomicie nie słychać niczego poza miłym dla ucha skokiem klawiszy przy bardziej wymagających zadaniach słychać wiatraki których dźwięk porównałbym do dobrego mercedesa tudzież do samochodów z napędem elektrycznym:D. Wiatraki nie denerwują aczkolwiek mimo ich pracy komputer w górnej części klawiatury jest wyraźnie cieplejszy z uwagi na zbliżającą się wielkimi krokami zimę przez niektórych z pewnym dystansem do świata może być potraktowane jako dodatkowy ficzer:D Jeszcze jedno w windows 8 nawet na maksymalnej jasności jest dla mnie zbyt ciemny co ciekawe 2 lub 3 sekundy przed wyłączeniem jasność zmienia się na taką jakiej bym oczekiwał czy da się to jakoś odblokować ?:D no i to chyba tyle jak na pierwsze wrażenia gratuluje tym co doczytali do końca :D i mam nadzieje że ułatwi to komuś podjęcie decyzji o zakupie bądź zrezygnowaniu z zakupu tego komputera

#129 daku3

daku3
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 grudnia 2013 - 19:00

_Artek_ czy po wymianie klapy z matrycą zauważyłeś gorsze spasowanie tego elementu z topcase.

#130 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 11 grudnia 2013 - 19:15

nie wiem czy to ma związek akurat z wymianą ale wyraźnie lżej się otwiera nic bardziej niepokojącego no poza ciągłym pytaniem czy jest żółty czy nie :D A jeszcze jedno u was też jest różnica między podświetleniem góry i dołu ekranu? trochę to denerwujące.......

#131 wojmar

wojmar
  • 3 postów

Napisano 12 grudnia 2013 - 18:07

Witam, szukałem i nie znalazłem odp na pytanie które mnie nurtuje. Ostatnio zauważyłem, że bottom case w moim macbooku trzeszczy. Najbardziej zintensyfikowane miejsce to okolice napisów. Zdaję sobie sprawę, że aluminium to materiał, który ma prawo się poddawać ale mam wrażenie, że nawet przy niewielkim docisku obudowy, ta zaczyna stykać się z bebechami. Trzeszczy tylko w miejscach nie "podpartych" czyli cały środek z wyłączeniem miejsca gdzie znajduje się bateria i wentylatory. Czy u Was też coś takiego występuje- poddawanie się obudowy z "efektami akustycznymi" które są dość irytujące? Osobiście to wydawało mi się że jakość wykończenia najnowszego produktu z serii rMBP nie będzie zostawiać żadnych wątpliwości. Dodam, że na starszym MBP obudowa była spasowana bardzo solidnie i nie wydawała się taka delikatna. Jest sens w tym, żeby próbować oddać go do serwisu? Komputer nowy, nie było w nim nic grzebane. Nie próbowałem dokręcać śrub bo nie mam takiej końcówki, ale wątpię żeby miały luz bo wtedy narożniki też dawałby o sobie znać. pozdrawiam

#132 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 grudnia 2013 - 06:14

Mnie to też trochę irytowało i musiałem się dowiedzieć o co chodzi. Odpowiedni śrubokręt dostałem kiedyś w zestawie do rozbierania iPhone, więc nie było to problemem. Okazuje się iż to nie obudowa trzeszczy sama w sobie. W naszych rMBP z płyty głównej wychodzą takie kołki na sprężynkach których zadaniem jest stykanie się właśnie z tą częścią obudowy i odprowadzanie na nią ciepła. Jak obudowa się lekko ugnie to wówczas owy kołek musi się ugiąć (co nie jest bezgłośne) i przemieścić się względem owej obudowy tak jakby ją rysując. W praktyce, przynajmniej u mnie, do owego skrzypienia dochodzi niezmiernie rzadko. Oczywiście jeżeli chcę aby zaskrzypiał to wiem gdzie nacisnąć i zaskrzypi za każdym razem jak nacisnę w odpowiednie miejsce, ale podczas normalnego użytkowania ten problem praktycznie nie występuje.

#133 wojmar

wojmar
  • 3 postów

Napisano 14 grudnia 2013 - 11:10

@kostek_ja, dzięki za konkretną odpowiedź. Te kołki na sprężynkach trochę mnie uspokoiły, bo wyczuwałem ewidentny opór przy nacisku i obawiałem się, że to już płyta główna.

#134 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 grudnia 2013 - 23:58

Taki mały update do mojego porównania Iris Pro z GT750M: Wyszedł FCP 10.1 i muszę powiedzieć że renderowanie tego samego projektu po update zajęło kilkakrotnie mniej czasu niż na 10.0.9. Sprzęt ten sam, projekt ten sam (minimalne zmiany). Aż z ciekawości sprawdzę czy to coś zmienia w porównaniu HD5200 z GT750M.

#135 skowrop

skowrop
  • 62 postów

Napisano 20 grudnia 2013 - 22:54

Stoję przed wyborem konfiguracji rMBP 15. Czy mogę prosić o podzielenie się opinią, jaka jest różnica w długości pracy baterii pomiędzy procesorem 2.3GHz a 2.6GHz. TPD jest to samo, ale zastanawia mnie jakie są realne czasy.

#136 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 grudnia 2013 - 00:49

Wątpię aby ktoś był w stanie ci odpowiedzieć na to pytanie.

#137 skowrop

skowrop
  • 62 postów

Napisano 21 grudnia 2013 - 02:08

Wątpię aby ktoś był w stanie ci odpowiedzieć na to pytanie.

a jakie wyniki osiągasz na swoim?

#138 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 grudnia 2013 - 12:31

4-6h kompletnie nie przeżywając zużycia baterii. Kilka programów, wiele okien safari z wieloma kartami, ekran na maksa podświetlony, klawiatura różnie.

#139 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 postów

Napisano 21 grudnia 2013 - 13:18

Stoję przed wyborem konfiguracji rMBP 15. Czy mogę prosić o podzielenie się opinią, jaka jest różnica w długości pracy baterii pomiędzy procesorem 2.3GHz a 2.6GHz. TPD jest to samo, ale zastanawia mnie jakie są realne czasy.

Podejrzewam, że różnica jest znikoma. Pewnie wersja 2.6 w minimalnym stopniu może być bardziej energochłonna "w stresie", ale należy też brać pod uwagę, że szybciej wykona to samo zadanie, a co się z tym wiąże, szybciej przejdzie w "idle". Więc ostatecznie mniej więcej na jedno wyjdzie.

#140 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 21 grudnia 2013 - 20:37

Ja mam tylko porównanie do procesora 2.3 retina late 2012 vs 2.7 z retiny early 2013 i bateria na korzyść 2.3 w zależności właśnie od szybkości przeprowadzanych operacji i wahała się o ok 20-30 minut. Krucej na baterii zawsze pokazywał 2.7 ale po zakończeniu operacji odstęp czasu się zmniejszał i już tak dużej różnicy nie było, jakieś tylko 10 minut różnicy na korzyść procesora o traktowaniu 2.3

#141 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 22 grudnia 2013 - 11:52

Przeglądając temat dochodzę do wniosku, że ghosting występuje znów jedynie w matrycach lg ? Dokładnie, jak w poprzednich retinach.

#142 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 postów

Napisano 22 grudnia 2013 - 14:31

jest sposób, żeby sprawdzić producenta matrycy? w raporcie systemowym nie widzę, żeby było napisane ;)

#143 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 24 grudnia 2013 - 09:14

jest sposób, żeby sprawdzić producenta matrycy? w raporcie systemowym nie widzę, żeby było napisane ;)

w terminalu wpisz to:

sudo ioreg -lw0 | grep \"EDID\" | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r | strings -6

LSN to samsung

LP to lg

#144 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 24 grudnia 2013 - 10:25

w terminalu wpisz to:

sudo ioreg -lw0 | grep \"EDID\" | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r | strings -6

LSN to samsung

LP to lg

W moim nic nie pokazuje. Polecenie ioreg jest ale ciągu EDID nie ma.

#145 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 grudnia 2013 - 20:08

Może mi ktoś obeznany w temacie powiedzieć czy tegoroczny model rMBP z GF750 2GB jest wydajniejszy od poprzednika z GF650 1GB. Chodzi mi o gry.

#146 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 grudnia 2013 - 23:24

Jak duza roznice w grach da ci 25 MHz wiecej na rdzeniu glownym karty graficznej? Roznice w taktowaniach 900/5016MHz - rdzen/pamieci dla GT650M 925/5016MHz - rdzen/pamieci dla GT750M Jesli sa jakiekolwiek to marginalne.

#147 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 postów

Napisano 25 grudnia 2013 - 11:31

w moim też nic nie pokazuje ;)

#148 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 25 grudnia 2013 - 20:16

w moim też nic nie pokazuje ;)

a xcode masz zainstalowane ? alternatywnie możesz wpisać

sudo ioreg -lw0 | grep IODisplayEDID | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r

lub po zainstalowaniu xcode

sudo ioreg -lw0 | grep IODisplayEDID | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r | strings -6

EDID już nie działa, zmieniła się nazwa ;) ale odkryłem że pasuje IODisplayEDID

#149 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 25 grudnia 2013 - 20:19

Jesli sa jakiekolwiek to marginalne.

Aż wierzyć się nie chce, muszę sprawdzić jak tam Diablo działa na GF750 2GB.

PS .Ja mam matrycę LG, idealne kolory oraz brak jakichkolwiek wad.

#150 anulka02

anulka02
  • 1 postów

Napisano 25 grudnia 2013 - 22:50

Witam! zamiast "małpy" wyskakuje mi znak ™ i podobnie z innymi klawiszami co mam zrobić żeby wróciły poprzednie ustawienia? pozdrawiam,

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych