Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#401 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2014 - 00:16

Mnie zastanawia skąd się bierze u niektórych problem z płynnością na rMBP 13. Ja takiego nie zauważyłem. Może to jakieś artefakty z poprzednich sprzętów, które się przeniosły poprzez asystenta migracji, albo Time Machine? Miałem podobny problem w iMacu. Na 13tce brata wszystko chodzi płynnie. U mnie na Iris Pro też, a głównie tej kary używam. Gubi mi klatki tyko przy wchodzeniu do Mision control jak mam otwartych naprawdę dużo okien safari i w każdym po kilka - kilkanaście kart, a co za tym idzie mocno zapełniony RAM.

#402 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 lipca 2014 - 00:48

Obecnie używam rMBP 15'' Early 2013, nie widzę specjalnych spowolnień zarówno na kiepskim HD4000 jak i GF650.

#403 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2014 - 15:57

Nie ma problemu z rozdzielczością na Windows 8.1. Windows już się zaadoptował do ekranów z dużą rozdzielczością

#404 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 08 lipca 2014 - 20:11

odpal gazetkę media markt lub saturna z pdfa i scrolluj. Powinno szybko zacząć ciąć. Ewentualnie z branżowych :) polecam iMagazine, które i tak jest za darmo.

#405 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 09 lipca 2014 - 08:06

U mnie tnie jak używam rolki w myszce to ścina, jak przesuwam za pomocą dwóch palców na touchpadzie to jest płynnie, dużo zależy od ustawienia rozdzielczości monitora.

#406 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 09 lipca 2014 - 09:18

Ja tak z ciekawości działają wam aplikacje metro w win 8.1 na MBP 750m ? bo mi nie:D nie płaczę jakoś specjalnie z tego powodu bo po to kupowałem MacBooka żeby uciec od Windowsa ale pytam z ciekawości:D. Może ktoś testował już OSX 10.10 na naszych komputerach i podzieli się wrażeniami? Po jakimś czasie nieobecności w tym wątku przejrzałem parę stron wstecz i pomyślałem że wypowiem się na ten temat. Bo mogę :D Mój brat niedawno kupił nowego laptopa lenovo o podobnych parametrach do naszych MacBooków różnica (dysk ssd 512 vs hdd 1tb i 16GB ramu vs 8GB ramu zapłacił coś około 4000zł za sam komputer bez windy) i teraz a propo opłacalności. Jedyne czego mu "zazdroszczę " to to że może rozkręcić swój komputer i wymienić jakieś 70-80% części sam w MacBooku z tego co wiem można w miarę we własnym zakresie wymienić tylko dysk Kolejna rzecz mamy aluminium vs plastik- przecież nikt nam nie dał aluminium za "Free & Today" Dalej jeden z najszybszych dysków SSD vs HDD też przecież nie za darmo 16gb ram vs 8gb ram Ekran retina vs full HD Tyle hardweru Dalej Software mamy osx iwork i ilife Free & Today:D vs win 8.1 + office + obowiązkowy antywirus Kompatybilność wsparcie i komfort korzystania z najnowszego systemu na starszych komputerach-tego też chyba rozwijać nie trzeba :D Nie będę sprawdzał cen bo zajęło by to trochę czasu jak ktoś będzie bardzo zainteresowany to sobie sprawdzi :D. OSX + ios vs windows + android chyba nie muszę rozwijać....... I ostatnia rzecz to tak jakby porównywać mercedesa ze skodą oba to samochody załóżmy nawet optymistyczny wariant że mają podobne "parametry"-Gwiazda na masce tudzież jabłko na topie komputera trochę kosztuje i to jest decyzja każdego z osobna. Ja nawet jeżeli za samo "logo Apple"( zapłaciłem jakieś 1000-1500zł więcej to nie żałuje ale to już indywidualna decyzja każdego z nas.

#407 Nathan

Nathan
  • 90 postów
  • Skądz przeszłości...

Napisano 09 lipca 2014 - 10:46

Komputer uruchamia wiatraki podczas poważniejszych obciążeń(głównie gier, photoshop jeszcze ani razu nie wymusił ich działania) i jest dość głośny, ale nie jest to jakiś nieprzyjemny dźwięk buczenia. Nie ma się co martwić o temperatury, uruchamianie programów, sprawdzanie tych temperatur tylko sprawi, że można się zestresować. Myślę, że dla świętego spokoju warto po prostu co jakiś czas wyłączyć grę i dać komputerowi się ochłodzić przez jakiś czas zamiast katować go 8 godzinami nieustannego grania. Nie używam i nigdy nie będę używać Windows 8, a poprzedni Windows niestety na dzień dzisiejszy słabo obsługuje dużą rozdzielczość. Na szczęście z Windows korzystam sporadycznie. Gdyby jeszcze kogoś interesował Yosemite, to po Beta 3 wszystko działa jak należy. Nie mogę się już doszukać powodu, dla którego nie można go instalować na głównej maszynie. Animacje działają już płynnie, wszystkie programy są stabilniejsze no i mamy prawdziwy Dark Mode. Jestem pod wrażeniem.

#408 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 09 lipca 2014 - 13:19

...
.......
I ostatnia rzecz to tak jakby porównywać mercedesa ze skodą oba to samochody załóżmy nawet optymistyczny wariant że mają podobne "parametry"-Gwiazda na masce tudzież jabłko na topie komputera trochę kosztuje i to jest decyzja każdego z osobna.
Ja nawet jeżeli za samo "logo Apple"( zapłaciłem jakieś 1000-1500zł więcej to nie żałuje ale to już indywidualna decyzja każdego z nas.

Przerobiłem wiele laptopów i komputerów stacjonarnych na Windowsie zarówno w zastosowaniach domowych jak i profesjonalnych począwszy od 2000 roku z Celeronem do i7 Ivy Bridge z 2013.
Windows przestał się dla mnie rozwijać od Windowsa XP, poza kosmetyką i wyglądem nie widziałem większych różnic w Vista czy Win7.
Główny problem tego systemu to wiedza, którą trzeba nabyć żeby umieć się nim posługiwać, instalacja sterowników ich błędy i częsty brak kompatybilności potrafi doprowadzić do szału. Po 3 miesiącach od formatowania i postawienia systemu na nowo komputer znów zaczynał stopniowo zwalniać. Postawcie się na miejscu totalnego komputerowego Noba (znam wielu ludzi, którzy w PS robią cuda a nie potrafią utworzyć partycji), który co 3 miesiące lata do serwisu instalować na nowo system (400zł rocznie)
Starsi użytkownicy pewnie pamiętają takie rodzynki jak Windows Millenium, który wieszał się przy instalacji czy Windows Vista.

Dlatego jestem zdania, że nie ma co porównywać Windy do MacOS bo to inny świat, Mac ma działać od razu, w końcu został stworzony dla średnio-rozgarniętej nacji Amerykańskiej.
Kupując nowy komputer mamy do wyboru OSx, Win 8, który nadaje się do telefonu komórkowego i Linuxa, który też zbyt dużo nie oferuje.

Z tym płaceniem za markę to też nie do końca, szukając laptopa trafiłem na:
Laptop Hewlett-Packard ZBook 15 F0U63EA - 7700zł
Lenovo ThinkPad W540 - 7591zł
Fujitsu Lifebook H730 - 7400zł

Za MBP zapłaciłem 7600zł, mam trochę słabszy procesor ale za to większy dysk i wyświetlacz, który bije na głowę wszystko co jest na rynku. O designie i obudowie nie wspominam bo powyższe modele należą już do grupy pancernych.
Wracając do płacenia za markę: zapłaciłem za swoje, ciężko zarobione pieniądze i nie stać mnie na przestoje i problemy jakie można napotkałem w Windowsie ;)

#409 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 lipca 2014 - 00:37

Owy problem z płynnością to jedynie problem z wtyczką Safari, a nie kartą graficzną. Na którymś Macu chodzi to bez zacięcia? W Safari się tnie, ale GPU generuje >40fps. Ten sam pdf w podglądzie chodzi płynnie. Ewidentnie problem z software, a nie hardware. Po instalacji pdf redera od Adobe (nie pamiętam nazwy) który wrzucą swoją wtyczkę do safari, po prostu nie da się przeglądać pdfów w safari. Odświerza raz na kilka sekund. Więc stwierdzenia o za słabej karcie graficznej w rMBP 13 dalej wkładam między bajki.

#410 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 10 lipca 2014 - 07:17

@kostek, jakim programem mierzysz fps ?

#411 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 lipca 2014 - 09:51

Śmiało można kupować obecny model bez obaw że zaraz będzie nowy:
Apple ma problem – Intel opóźnia premierę Broadwell do 2015 roku | Makowe ABC

#412 knut

knut
  • 157 postów

Napisano 10 lipca 2014 - 11:39

Śmiało można kupować obecny model bez obaw że zaraz będzie nowy:
Apple ma problem – Intel opóźnia premierę Broadwell do 2015 roku | Makowe ABC

Ja z zakupem swojego rMBP wstrzymam się co najmniej do premiery Cannonlake, albo i dłużej. ;)

#413 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 lipca 2014 - 14:01

Używam istat. Na moje potrzeby wystarcza, ale do pomiaru fps jest mocno średni wręcz kiepski. Też mnie zastawiało co apple zrobi. Chciałem kupić do domu kolejnego rMBP, ale wolałem poczekać chociażby na update. Nie śpieszy mi się, ale jeszcze rok to trochę długo. Gdyby chociaż do 15tki wrzucili 32GB RAMu to byłby to dla mnie super update. Niczego więcej od tego komputera nie potrzebuje :)

#414 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 10 lipca 2014 - 14:28

Co do żywotności baterii. Jak kompuś żyje 10h to jego praca wymaga komputeraz 10x wolniejszego niż ma, ja pracuje w IDE i przeglądarce. W załączeniu przeciętne wyniki pracy na baterii, w żadnym przypadku nie zgrzał się tak by chodziły wentylatory. Aż mu zrobię test pod obciążeniem dla porównania. [ATTACH=CONFIG]22269[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]22270[/ATTACH]

#415 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 10 lipca 2014 - 18:12

Niestety, to prawda. Broadwell dopiero w przyszłym roku. W tym roku jednak można oczekiwać nowych rMBP. Opartych o... odświeżone wersje Haswell i karty graficzne Maxwell. VR-Zone w tym artykule stwierdził, że najnowszy MBP 15 będzie mieć 4 rdzeniowego Haswell'a z Iris Pro 2 oraz Nvidia Geforce GTX860M. Całkiem przyjemna karta graficzna.

#416 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 lipca 2014 - 21:36

Z tą baterią to jest tak, że te ponad 8h jest realne jedynie przeglądając internet, ale tak się nie da. Mi trzyma 4-6h normalnego użytku. 2-3h na FCPX.

#417 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 lipca 2014 - 23:24

Ja w wersji LATE 2013 ( 2.6/16/512/Iris Pro + GT750 ) przy "lekkim" użytkowaniu safari, mail z podświetleniem na 7 kresek wyciągam spokojnie 6h, nawet więcej ale nigdy nie schodzę z baterią poniżej 30%.

#418 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 lipca 2014 - 00:17

U mnie Safari zżera sporo energii, gdyż mam otwarte 5-10 okien a w każdym kilka, kilkanaście kart, a czasami nawet >20. Do tego w dużej mierze oglądam filmy mkv na VLC, który bardzo energooszczędny nie jest.

- - - Połączono posty - - -

Ciekawi mnie tylko jedna rzecz. Tylko mi się bardzo długo wyłącza? 13tce zajmuje to kilka sekund, a u mnie w 15tce kilkakrotnie dłużej. Dopiero na Yosemite DP3 zamyka się szybko.

#419 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 11 lipca 2014 - 08:22

Wystarczy otworzyć monitor wydajności i sprawdzić co pobiera najwięcej prądu, Safari z flashem i otwartymi kilkunastoma oknami potrafi swoje wciągnąć z baterii. Przy Photoshopie bateria starcza mi na 4 godziny ale to zależy co konkretnie robię i o jakiej porze, wieczorem trzyma trochę dłużej bo jasność monitora mogę ustawić na około 50%. Dziwi mnie tylko jedno, PS na OSx prawie nie używa procesora, trzyma prawie cały czas 20%. Też tak macie ? Zakup MBP to przeglądania internetu mija się z celem ale nie od dziś wiadomo, że niektórzy kupując Apple powiększają sobie to i owo i raczej nigdy nie użyją tego komputera do prawdziwej pracy :)

#420 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 11 lipca 2014 - 08:47

Dziwi mnie tylko jedno, PS na OSx prawie nie używa procesora, trzyma prawie cały czas 20%. Też tak macie ?
Zakup MBP to przeglądania internetu mija się z celem ale nie od dziś wiadomo, że niektórzy kupując Apple powiększają sobie to i owo i raczej nigdy nie użyją tego komputera do prawdziwej pracy :)

Otwarty PS ze zdjęciem bierze mi ok 1%.

#421 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 11 lipca 2014 - 11:48

Dzięki, myślałem, że PS bardziej będzie wpierdzielał procesor ;)

#422 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 11 lipca 2014 - 11:59

Zakup MBP to przeglądania internetu mija się z celem ale nie od dziś wiadomo, że niektórzy kupując Apple powiększają sobie to i owo i raczej nigdy nie użyją tego komputera do prawdziwej pracy :)

Zakup super wydajnego grubego i brzydkiego della do przeglądania internetu mija się z celem, rMBP to świetny komputer właśnie do prostych zadań jak www/mail/tekst ze względu na ekran Retina.
Większość pracuje na arkuszach bądź kodzie i do takich zastosować MBP jest najlepszy.

Do "prawdziwej" pracy i renderowania video 4K to kupuje się Maca Pro…

PS. rMBP to zwykły, wcale nie taki drogi laptop, "to i owo" można sobie powiększyć kupując Porsche nie laptopa…lol…

#423 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 11 lipca 2014 - 12:54

Pojechałeś teraz ;) MBP do przeglądania internetu i stron www ? Jeśli robisz to przy okazji to ok. i7 i 8GB-16GB ramu + SSD to naprawdę wydajna mobilna stacja robocza i żal by mi było pieniędzy (Ponad 7000zł) żeby używać jej tylko do przeglądania internetu i jarania się tym, że mi 10h na baterii trzyma.

#424 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 11 lipca 2014 - 13:23

jarania się tym, że mi 10h na baterii trzyma.

Nie trzyma.

#425 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 11 lipca 2014 - 17:42

Zakup super wydajnego grubego i brzydkiego della do przeglądania internetu mija się z celem, rMBP to świetny komputer właśnie do prostych zadań jak www/mail/tekst ze względu na ekran Retina.
Większość pracuje na arkuszach bądź kodzie i do takich zastosować MBP jest najlepszy.

To po cholerę ma 4 rdzenie i min 8GB ram?
Do pracy przy arkuszach i kodzie to najlepszy byłby MBA 15" gdyby istniał. Bez retiny a z rozdzielczościa 1920x1200.

Dzięki, myślałem, że PS bardziej będzie wpierdzielał procesor ;)

Ale w tym czasie windowserver i kernel zżerają 20% na odświeżanie niczego i wegetowanie komputera.
To w temacie optymalizacji 10.9, w połowie przypadków systemowe procesy są winne u mnie zużycia energii.

W chrome mam zawsze odpalone ze 30-40 zakładek, do tego IDE i maszyna wirtualna windows 7. Kto zżera? Odpowiedź w załączniku. W zakładce "energy impact" procesy systemowe nie są uwzględniane i wychodzi fąłszywy obraz że aplikacje jedynie są winne.

[ATTACH=CONFIG]22297[/ATTACH]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych