Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#426 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 11 lipca 2014 - 19:50

To po cholerę ma 4 rdzenie i min 8GB ram?
Do pracy przy arkuszach i kodzie to najlepszy byłby MBA 15" gdyby istniał. Bez retiny a z rozdzielczościa 1920x1200.

Największa zaleta retiny to ekran który świetnie sprawdza się przy przeglądaniu www, pisaniu maili oraz pracy z arkuszami.

Sam używam rMBP praktycznie tylko sieci, maila, iMessage, iPhoto okazjonalnie FCPX oraz PS. Do cięższych zastosowań mam inny, stacjonarny sprzęt.

- - - Połączono posty - - -

To po cholerę ma 4 rdzenie i min 8GB ram?

Żeby tacy jak Ty nie narzekali że Apple chce prawie 8 tyś za słabe podzespoły…

#427 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 11 lipca 2014 - 21:15

@iron, wydaje mi się, że próbujesz wszystkim udowodnić, że MBP nadaje się do przeglądania internetu bo Ty tak robisz. Na MBP lepiej mi się pracuje w PS niż na stacjonarnym Windowsie. Dopiero jak robię obróbkę do druku albo wycinam skomplikowane przedmioty to podłączam drugi monitor.

#428 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 11 lipca 2014 - 21:17

@iron, wydaje mi się, że próbujesz wszystkim udowodnić, że MBP nadaje się do przeglądania internetu bo Ty tak robisz.

Dlaczego miałby się nie nadawać, grafika demonem wydajności nie jest ale daje radę w safari :)

#429 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 lipca 2014 - 21:40

Tylko pytanie do czego ci ta grafika i CPU mocniejsze? Ja wiem, że są zastosowania które wręcz wymagają mocniejszego GPU, a są takie których oszczędzanie czasu przez mocniejsze CPU jest uzasadnione, ale np. do montażu wideo MP nie ma specjalnie sensu. W praktyce nic ci nie da w porównaniu do rMBP. Jedyne czego trochę brakuje rMBP to RAM. 16GB potrafi być trochę mało.

#430 machu123

machu123
  • 3 postów

Napisano 16 lipca 2014 - 18:14

Hej, jestem zainteresowany kupnem mbp, tylko mój największy dylemat to konferencja w Cupertino. Pewnie już spotkaliście się z takimi pytaniami, ale czy warto czekać? Nic innowacyjnego raczej nie zobaczymy, tylko zastanawam się co mogą odświeżyć.

#431 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 lipca 2014 - 19:21

Na razie nic. Ewentualnie, wzorem MacBooka Pro zmienią procesor na szybszy o 0,1GHz. Zmiana MBP nastąpi dopiero po wprowadzeniu nowych procesorów przez Intela, a to ma nastąpić dopiero na początku 2015 r.

#432 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 16 lipca 2014 - 23:51

Problem polega na tym, że Intel nie odświeży już żadnych mobilnych procesorów Haswell. Teraz jedynie Broadwell będzie updatem w Macbook Pro.

#433 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 17 lipca 2014 - 19:11

Przepraszam za post pod postem.

"The good news is that despite rumours of major delays, Intel has confirmed that it is finally shipping the Broadwell chips (at least to its customers, like Apple). This will be good news for anyone awaiting the new Retina MacBook Pro, MacBook Air, iMac and Mac mini.

Broadwell, which uses the 14nm manufacturing process, is said to consume 30% less power than it's predecessor Haswell, which should be good news for battery life on the portable Macs.

In a conference call about Intel's second-quarter results on 15 July, Intel's chief executive Brian Krzanich confirmed Intel’s hardware partners will have Broadwell systems on store shelves in the run up to Christmas."

#434 philip100

philip100
  • 2 postów

Napisano 18 lipca 2014 - 14:20

@iron, wydaje mi się, że próbujesz wszystkim udowodnić, że MBP nadaje się do przeglądania internetu bo Ty tak robisz.
Na MBP lepiej mi się pracuje w PS niż na stacjonarnym Windowsie. Dopiero jak robię obróbkę do druku albo wycinam skomplikowane przedmioty to podłączam drugi monitor.

Umówmy się, że każdy pracuje inaczej.
Spróbuj obrabiać 100 36MPx RAW'ów dziennie przez miesiąc na rMBP oraz PC za "ponad 7K". Szybko zmienisz zdanie ;)
7360x4912px TIF 16bit, pędzel rozjaśniający - rozmiar 5000px, twardość 0%, 1 klik - minuta myślenia i finalnie całkowita zwiecha PS na rMBP.
Na stacjonarce mogę takim pędzlem malować do woli (uwzględniając siłę nacisku bo używam wacom'a) i efekt widzę praktycznie z zerowym opóźnieniem ;)

Reasumując, jeśli ktoś chce komuś wmówić, że rMBP nadaje się do pracy (celowo podkreślam, żeby nie mylić z zabawą) w PS, to chyba zupełnie nie wie o czym pisze.
rMBP to świetny lapek do neta, tekstu (w tym również programowania), multimediów i prezentacji dzięki rewelacyjnej (poniekąd, ale o tym poniżej) matrycy. Jako narzędzie do pracy jest to zwykły średniak.

Niestety mój rMBP (late'13) cierpi na "duszki" na matrycy - image retention, przez co zupełnie nie nadaje się do użytku (używam go jedynie do prezentacji zdjęć u klienta i czasem do neta w podróży)
Uwzględniając to, że parametry matrycy MBP były jedynym powodem dla którego zdecydowałem się właśnie na apple, to wada ta nie jest dla mnie w żaden sposób do zaakceptowania. :???:
Ktoś może potwierdzić, że wymiana gwarancyjna eliminuje problem? Na zagranicznych forach spotkałem się z opiniami, że problem powraca jak bumerang, nawet po wymianie gwarancyjnej :-|

#435 Nathan

Nathan
  • 90 postów
  • Skądz przeszłości...

Napisano 18 lipca 2014 - 17:49

W takim razie jestem idiotą bo kupiłem do pracy "zabawkę" za 8 tysięcy złotych! Co więcej, używam na niej photoshopa z rewelacyjnym skutkiem tworząc grafiki wielkoformatowe. Ale wyraźnie widać, że te robione na rMBP są gorsze od tych robionych na PC! Chyba kolego przerabiasz zdjęcia w NASA i stąd taka wypowiedź! Do "internetu" to wystarczy iPad za około 1000 złotych. Nie wiem w jakim świecie żyją niektórzy użytkownicy forum, ale raczej gdzie indziej niż reszta, która korzysta ze starego netbooka i też jakoś daje rade :) Nie potwierdzę, nie chcę tutaj nikogo urazić, ale plamy na matrycy uważam za jakiś wymysł ludzi, którzy są wyczuleni na punkcie perfekcji. Słyszałem opinie że po wielokrotnych wymianach nadal są plamy na ekranie i myślę sobie w tedy: może warto przetrzeć wreszcie okulary, którymi patrzycie na ten komputer? Mam nadzieję, że nie odświeżą już w tym roku rMBP i wszystko na to wskazuje. A na początku przyszłego można liczyć na nowe układy graficzne i procesory. O ile komuś się chce czekać, to warto. W każdym innym wypadku można śmiało kupować.

#436 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 18 lipca 2014 - 17:59

Jeżeli konferencja iOS(iPad, iPhone) będzie we wrześniu to kolejna konfa z Macami będzie w listopadzie.

A wówczas jest duża szansa na nowe komputery.

Brace yourself: NEW MAXWELL CARDS INCOMING! Polecam przeczytać ten wątek ;).

#437 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 18 lipca 2014 - 20:24

Spróbuj obrabiać 100 36MPx RAW'ów dziennie przez miesiąc na rMBP oraz PC za "ponad 7K". Szybko zmienisz zdanie ;)
7360x4912px TIF 16bit, pędzel rozjaśniający - rozmiar 5000px, twardość 0%, 1 klik - minuta myślenia i finalnie całkowita zwiecha PS na rMBP.
Na stacjonarce mogę takim pędzlem malować do woli (uwzględniając siłę nacisku bo używam wacom'a) i efekt widzę praktycznie z zerowym opóźnieniem ;)

Reasumując, jeśli ktoś chce komuś wmówić, że rMBP nadaje się do pracy (celowo podkreślam, żeby nie mylić z zabawą) w PS, to chyba zupełnie nie wie o czym pisze.
rMBP to świetny lapek do neta, tekstu (w tym również programowania), multimediów i prezentacji dzięki rewelacyjnej (poniekąd, ale o tym poniżej) matrycy. Jako narzędzie do pracy jest to zwykły średniak.
:-|

Philip jak najbardziej się zgadzam z Tobą, do takiego czegoś to Mac Pro albo mocny blaszak. Owszem można obrabiać na rMBP zdjęcia, czy robić grafiki wielokoformatowe, ba ja nawet na swoim starym MBP 2,33 mogłem robić już nie mówiąć że 8 lat temu robiłem to na powerbooku 1.67, tylko zależy jakie to są pliki, takie jak philip podał to będzie męczarnia na tych sprzętach, dwa że programy też już nie są tak samo dobrze zoptymalizowane jak kiedyś.

#438 philip100

philip100
  • 2 postów

Napisano 18 lipca 2014 - 21:28

(...) Owszem można obrabiać na rMBP zdjęcia, czy robić grafiki wielokoformatowe, ba ja nawet na swoim starym MBP 2,33 mogłem robić już nie mówiąć że 8 lat temu robiłem to na powerbooku 1.67 (...)

Dokładnie tak. Zanim kupiłem MBP (2 miesiące wstecz), używałem 6-o letniego acera. W terenie czy u klienta musiałem mieć coś na szybko i też dawałem radę.

W takim razie jestem idiotą bo kupiłem do pracy "zabawkę" za 8 tysięcy złotych!
Co więcej, używam na niej photoshopa z rewelacyjnym skutkiem tworząc grafiki wielkoformatowe. Ale wyraźnie widać, że te robione na rMBP są gorsze od tych robionych na PC!

Nie oburzaj się, nie piszę złośliwie, a temat znam z autopsji. Im lepsze podzespoły tym większa wydajność, a im większa wydajność tym szybsza praca = więcej pieniędzy w krótszym czasie. i7-3770K (@4.5GHz), 64GB RAM, 2x256GB w raid0 (grafika mi nie potrzebna bo nie gram i nie zajmuję się renderingiem) w żaden sposób nie da się porównać do topowych nawet MBP...
Przypomnę jeszcze raz - ja mówię o pracy, całodniowym ślęczeniu przed monitorem. Nie jestem w stanie zaakceptować, żeby np. wtyczki typu "topaz denoise" analizowały 36-o megowego TIF'a ~30 sekund (sprawdź jeśli nie wierzysz). Na stacjonarce nie czekam, klikam i zrobione, ot.

Chyba kolego przerabiasz zdjęcia w NASA i stąd taka wypowiedź!

Choćby nawet, to co to ma do rzeczy? :???: NASA czy IKEA, praca to praca.

Do "internetu" to wystarczy iPad za około 1000 złotych. Nie wiem w jakim świecie żyją niektórzy użytkownicy forum, ale raczej gdzie indziej niż reszta, która korzysta ze starego netbooka i też jakoś daje rade :)

"jakoś daje rade" ? Ale ja nie muszę dawać rady. Mogę pracować komfortowo :)

Nie potwierdzę, nie chcę tutaj nikogo urazić, ale plamy na matrycy uważam za jakiś wymysł ludzi, którzy są wyczuleni na punkcie perfekcji. Słyszałem opinie że po wielokrotnych wymianach nadal są plamy na ekranie i myślę sobie w tedy: może warto przetrzeć wreszcie okulary, którymi patrzycie na ten komputer?

Może właśnie czas najwyższy zainwestować w okulary? ;)

A tak na marginesie - miałeś kiedyś okazję pracować na jakiejś ultra-wydajnej jednostce?
Bo cala ta dyskusja może wynikać z tego, że po prostu nie jesteś sobie w stanie wyobrazić, iż za te pieniądze można mieć sprzęt działający conajmniej 2x szybciej. W danej kategorii rzecz jasna :)

#439 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 19 lipca 2014 - 19:13

Czy wasze MBPr też się ostro wentylują już po kilkunastu sekundach youtube? MBA lepiej sobie z tym radził a ten potrafi się rozkręcić szybko i głośno. Działającego, darmowego, softu do monitorowania temperatury nie znalazłem :/

#440 rotkif

rotkif
  • 154 postów

Napisano 19 lipca 2014 - 21:55

A w jakiej przeglądarce oglądasz te filmiki?

#441 DanielF

DanielF
  • 5 763 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 19 lipca 2014 - 22:03

clisktoflash i oglądaj YT w HTML5 - flash zawsze masakrował procki w Makach

#442 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 19 lipca 2014 - 23:12

A w jakiej przeglądarce oglądasz te filmiki?

Najczęściej chrome, to stare przyzwyczajenie z czasów kiedy chrome był szybki i lekki.

Ale jest to skala porównawcza, psy wieszałem na vaio pro bo w yt robił się głośny, MBA siedział cicho, wymagał więcej do hałasu a tutaj taka niespodzianka. YT to nie jest dużo, jednego rdzenia na 50% nie obciąży.

#443 rotkif

rotkif
  • 154 postów

Napisano 20 lipca 2014 - 10:00

Mi w chromie też wariują wiatraki jeśli oglądam jakiekolwiek filmy, albo nawet przeglądam jakieś strony internetowe z animacjami, ta przeglądarka jest po prostu kiepsko zoptymalizowana albo to przez tego jej wbudowanego flasha.

#444 Krzyh

Krzyh
  • 103 postów
  • SkądWołomin, Poland

Napisano 21 lipca 2014 - 06:50

Bo Chrome od samego początku jak zaistniała była do kiepską przeglądarką ... od początku do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło ... Ja używam Safari i Opery i nic się nie dzieje - nie narzekam i mogę polecić z czystym sumieniem ...

#445 Nathan

Nathan
  • 90 postów
  • Skądz przeszłości...

Napisano 21 lipca 2014 - 08:12

Dokładnie tak(...)

To z ikeą dobre :)
Rozumiem Cię, oczywiście do pracy, taki komputer to świetna rzecz. Ale mówimy już o komputerze stacjonarnym. O wielkim monitorze i o kompletnym braku możliwości korzystania z tej mocy w podróży, minimalnej mobilności.

Ja dużo podróżuje, jeżdżę pomiędzy jedną firmą, drugą, domem i studiami. I rMBP to najlepsze co mogło mi się przytrafić. Jedyne czego mi brakuje to dysku. RAM nie zapycha się jak się nie otwiera 20 okienek i photoshopa jednocześnie. Takie mam potrzeby, jak pracuję to robię to w jednym góra kilku oknach. Nie otwieram wielu programów i plików na raz, ponieważ potrafię pracować tylko z jednym na raz. Może tu właśnie chodzi o sposób w jaki się pracuje.

rMBP to komputer do pracy(różnej: grafiki, obróbki wideo, audio, pisania), do przyjemności a nawet gier. Na PC który wymieniłeś części z tych rzeczy się nie zrobi. To po prostu kompromis, na który warto pójść, jeśli się nie pracuje w jednym miejscu. Nie oburzam się, tylko jest mi przykro, że człowiek ciężko pracuje na komputer wart niemałe pieniądze, a później czyta na forum, że nawet do przeglądania internetu się nie nadaje.

PS U mnie chrome działa jak należy. Może to problem dla wersji z dedykowaną kartą lub modelu 2012.

#446 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 21 lipca 2014 - 10:55

a mnie powoli zaczyna irytować mac... Jedynie retiny może być szkoda przy potencjalnym rozstaniu się z nim ;)

#447 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 21 lipca 2014 - 12:49

a tak mi przyszło do głowy jak jest z czyszczeniem macbooków chodzi o wiatraki itp? tylko serwis? i jeszcze cos takiefo jak WOT do Chrome jest taka wtyczka do safarii? bo jak tak to bym się przesiadł

#448 Nathan

Nathan
  • 90 postów
  • Skądz przeszłości...

Napisano 21 lipca 2014 - 13:04

Nie ma problemu, odkręcasz tylną obudowę specjalnym śrubokrętem i możesz kupić powietrze w sprayu i przeczyścić. Słyszałem też o zmianie pasty termalnej na CPU i GPU. Ponoć komputer osiąga o wiele mniejsze temperatury.

#449 knut

knut
  • 157 postów

Napisano 21 lipca 2014 - 13:13

Nie ma problemu, odkręcasz tylną obudowę specjalnym śrubokrętem i możesz kupić powietrze w sprayu i przeczyścić. Słyszałem też o zmianie pasty termalnej na CPU i GPU. Ponoć komputer osiąga o wiele mniejsze temperatury.

Słowo klucz: `słyszałem' i `ponoć'.

Ja słyszałem, że można ponoć myć pod bieżącą wodą. ;)

#450 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 21 lipca 2014 - 14:24

...|

Nie widzę potrzeby odpalania 100 rawów na raz (ale zrobię to z czystej ciekawości), chyba że idziesz na akord, mam komputer stacjonarny za trochę więcej niż 7000zł:
i53570k, z77 extrme 4, 16GB Ram, 2x SSD 128GB, 2x 1T HDD, GTX 780 i właśnie Windows łapię zadyszkę prędzej niż MBP ale nie będę go oceniał bo to nie setup do obróbki zdjęć. Jeśli wolisz pracować w PS na Windzie, to powodzenia. Znam sporo profesjonalistów, którzy sami polecali mi OSx do pracy na zdjęciach.

Gdybym pracował w branży fotograficznej cały etat to jasne, że wolałbym sprzęt stacjonarny ale nie na Windowsie.
Jeśli twierdzisz, że MBP to świetny laptop do teksu i internetu to masz za dużo kasy chyba, oczywiście się do tego nadaje ale świetnie moim zdaniem radzi sobie w PS.
Kolejny aspekt to mobilność, pracując w terenie nie mam jak zabrać ze sobą PC. Ogólnie do Windows wyszedł mi bokiem, nie mam już czasu na formatowanie 4 razy w roku, sprawdzania jakie sterowniki mam aktualne a jakie nie i ciągłego "program przestał działać" po kilku godzinach w PS czy LR.

Ponadto, mam wrażenie, że trochę wkładasz wszystko do jednego worka, PS to nie tylko wywoływarka rawów i nie każdy musi ich odpalać pierdylion na raz. Ja pracuje na kilkunastu zdjęciach (często po kilka godzin nad jednym) i mnie MBP wystarcza.

- - - Połączono posty - - -

W takim razie jestem idiotą bo kupiłem do pracy "zabawkę" za 8 tysięcy złotych!
Co więcej, używam na niej photoshopa z rewelacyjnym skutkiem tworząc grafiki wielkoformatowe. Ale wyraźnie widać, że te robione na rMBP są gorsze od tych robionych na PC!

I tu powracamy do punktu wyjścia, podejrzewam, że przesiadujesz kilka godzin nad jednym projektem a nie obrabiasz na raz 100 rawów, w takim razie oboje jesteśmy idiotami bo ja też kupiłem MBP do pracy w PS i też nie narzekam na brak mocy ;) :cool:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych