(...) Owszem można obrabiać na rMBP zdjęcia, czy robić grafiki wielokoformatowe, ba ja nawet na swoim starym MBP 2,33 mogłem robić już nie mówiąć że 8 lat temu robiłem to na powerbooku 1.67 (...)
Dokładnie tak. Zanim kupiłem MBP (2 miesiące wstecz), używałem 6-o letniego acera. W terenie czy u klienta musiałem mieć coś na szybko i też dawałem radę.
W takim razie jestem idiotą bo kupiłem do pracy "zabawkę" za 8 tysięcy złotych!
Co więcej, używam na niej photoshopa z rewelacyjnym skutkiem tworząc grafiki wielkoformatowe. Ale wyraźnie widać, że te robione na rMBP są gorsze od tych robionych na PC!
Nie oburzaj się, nie piszę złośliwie, a temat znam z autopsji. Im lepsze podzespoły tym większa wydajność, a im większa wydajność tym szybsza praca = więcej pieniędzy w krótszym czasie. i7-3770K (@4.5GHz), 64GB RAM, 2x256GB w raid0 (grafika mi nie potrzebna bo nie gram i nie zajmuję się renderingiem) w żaden sposób nie da się porównać do topowych nawet MBP...
Przypomnę jeszcze raz - ja mówię o pracy, całodniowym ślęczeniu przed monitorem. Nie jestem w stanie zaakceptować, żeby np. wtyczki typu "topaz denoise" analizowały 36-o megowego TIF'a ~30 sekund (sprawdź jeśli nie wierzysz). Na stacjonarce nie czekam, klikam i zrobione, ot.
Chyba kolego przerabiasz zdjęcia w NASA i stąd taka wypowiedź!
Choćby nawet, to co to ma do rzeczy? :???: NASA czy IKEA, praca to praca.
Do "internetu" to wystarczy iPad za około 1000 złotych. Nie wiem w jakim świecie żyją niektórzy użytkownicy forum, ale raczej gdzie indziej niż reszta, która korzysta ze starego netbooka i też jakoś daje rade 
"jakoś daje rade" ? Ale ja nie muszę dawać rady. Mogę pracować komfortowo
Nie potwierdzę, nie chcę tutaj nikogo urazić, ale plamy na matrycy uważam za jakiś wymysł ludzi, którzy są wyczuleni na punkcie perfekcji. Słyszałem opinie że po wielokrotnych wymianach nadal są plamy na ekranie i myślę sobie w tedy: może warto przetrzeć wreszcie okulary, którymi patrzycie na ten komputer?
Może właśnie czas najwyższy zainwestować w okulary?
A tak na marginesie - miałeś kiedyś okazję pracować na jakiejś ultra-wydajnej jednostce?
Bo cala ta dyskusja może wynikać z tego, że po prostu nie jesteś sobie w stanie wyobrazić, iż za te pieniądze można mieć sprzęt działający conajmniej 2x szybciej. W danej kategorii rzecz jasna