Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Please log in to reply
475 replies to this topic

#351 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 05 June 2014 - 09:20

tak sie zastanawiam czy dla takiego normalnego uzytkownika ktory nie obciaza specialnie komputera 8 giga pamieci to dobry wybor na najblizsze pare lat. zakladam ze nie rozstane sie z moim macbookiem przez najblizsze 3 - 4 lata

#352 DanielF

DanielF
  • 5763 posts
  • SkądSiedlce

Posted 05 June 2014 - 09:39

Na 3-4 lata to jednak warto kupic 16gb

#353 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 June 2014 - 09:45

Na 3-4 lata to jednak warto kupic 16gb

a w standardzie 4 bez możliwości rozbudowy :lol:
chociaż nie uważam, że zwykły użytkownik potrzebuje aż 16GB nawet na 4 lata. 8 wystarczy w zupełności

#354 skinny500

skinny500
  • 140 posts
  • SkądBangkok

Posted 05 June 2014 - 20:34

tak sie zastanawiam czy dla takiego normalnego uzytkownika ktory nie obciaza specialnie komputera 8 giga pamieci to dobry wybor

Oczywiście, że nie.

#355 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 05 June 2014 - 20:38

Oczywiście, że nie.

Oczywiście że tak, 8GB do codziennych zastosowań to więcej niż wystarczająco.
Spokojnie wystarczy na parę najbliższych lat.

#356 Nathan

Nathan
  • 90 posts
  • Skądz przeszłości...

Posted 05 June 2014 - 22:51

Ludzie, mówimy o komputerze wartym około 8000 złotych. Jak na polskie realia to sprzęt z najwyższej półki i zdecydowanie podstawowa wersja, wystarcza nawet do profesjonalnego zastosowania a co dopiero do takich śmiesznych rzeczy jak przeglądanie internetu czy oglądanie filmów. Gdyby ten sprzęt nie chodził tak jak należy, to nie nazywałby się Macbook Pro. Poza tym już wersja 13" ma zwykły układ Intel Iris, 4GB RAMU i dysk 128 GB i ludzie robią na nim obróbkę wideo, projekty w Cadzie i wiele wiele innych poważnych rzeczy. Z całym szacunkiem, niektórym się od dobrobytu w tyłkach trochę poprzewracało :) 256 GB dysku wystarcza na OSX + Windows Bootcamp. Zawsze można dokupić dysk zewnętrzny(USB 3.0, 1TB = 300zł) i tam trzymać pierdoły. 8GB ramu wystarcza do poważnych operacji graficznych, obróbki wideo itd. przy tak szybkich dyskach SSD to naprawdę wystarczająca ilość pamięci, żeby system działał bez zająknięcia. Przyszły Yosemite ma takie same wymagania jak Mavericks, więc nie ma co się martwić o przyszłość, chyba że bardzo odległą. Intel Iris Pro + Windows 7 + Watch Dogs = 1440x900, Średnie/Wysokie ustawienia, stałe 60FPS. Komputer się nagrzewa, wiatraki chodzą na full, ale klawiatura jest chłodna i komputer się nie przegrzewa(nie wyłącza). Dziękuję za uwagę.

#357 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 06 June 2014 - 11:11

no właśnie o taka odpowiedz mi chodziło. A teraz przejdźmy do baterii. Jak na moje potrzeby to bardzo długu trzyma tylko teraz jak jej używać żeby szybko nam nie padla. w ostatnim laptopie (ASUS F3sC) bateria prosiła się o wymianę już po 2 latach użytkowania... po prostu komputer sie wyłączał, A tutaj ze bateria jest zintegrowana i jest dość kłopotliwa wymiana trzeba bardziej dbać. Mam na myśli to żeby jej nie rozładowywać do zera. i nie używać komputera non stop na kablu. Jest ktos na forum z macbookiem po przekroczeniu tych 1000 cykli ?

#358 raiders

raiders
  • 10 posts

Posted 06 June 2014 - 13:39

Najlepiej tak rozładować do 10% i naładować całkowicie. Wydaje mi się(nie jestem pewny chociaż sam tak robię), żeby nie zostawiać maca pod prądem jeśli jest całkowicie naładowany.

#359 Nathan

Nathan
  • 90 posts
  • Skądz przeszłości...

Posted 06 June 2014 - 13:52

Apple - Baterie - Notebooki

Od siebie dodam tylko, że bateria trzyma 4 godziny nie 8, chyba że korzystasz z Safari i znacznie obniżysz podświetlenie.
Z żywotnością zobaczymy za jakiś czas, na razie nikt nie używał tych komputerów tak długo, bo miały premierę pół roku temu. Czytałem o poprzednim modelu, że po 1000 cykli żywotność baterii spada do 80/90% w zależności od tego jak była użytkowana.

#360 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 06 June 2014 - 14:44

Jeśli chodzi o baterię: 7h przy korzystaniu z internetu (bez flasha, czy YouTube'a) i mniej wymagających czynności, przy połowie podświetlenia i minimalnym podświetleniu klawiatury, bądź bez, blisko routera WiFi. Przy programowaniu i sporadycznym korzystaniu z Safari (przeglądanie dokumentacji) trzyma okolice 12h. Trzyma, nie pokazuje, że wytrzyma. Jasność ekranu 4-6 z 16, podświetlenie 1 lub 0 z 16. Przy wyłączonym WiFi i tym samym Safari, czyli tylko programowanie (więc i też pisanie tekstu, czy mniej wymagające arkusze kalkulacyjne) prawdopodobnie okolice 20h. Prawdopodobnie, bo nie udało mi się tyle wytrzymać – szacuję na podstawie czasu, który wytrzymał zużywając ok. 1/3 baterii. Ważna rzecz – zewnętrzne monitory mocno obciążają grafikę i przez to baterię. Pisanie aplikacji internetowych (non-stop online) przy dwóch zewnętrznych monitorach Full HD i wewnętrznym z wyłączonym podświetleniem – trochę ponad 6h. Dokładnie ta sama praca na wbudowanym ekranie, bez zewnętrznych, podświetlenie około 6/16 – ok. 9h. Inna kwestia, że każde obciążenie podzespołów ciągnie za sobą baterię. Colin McRae DiRT 2, który jakoś nie zachwyca grafiką potrafi rozładować baterię w mniej niż 2h, nie wspominając o tym, że przy podłączonym zasilaczu i włączonej grze komputer ledwo się ładuje. Wszystkie te czasy są podane dla stosunkowo nowego egzemplarza (trochę ponad 3 miesiące) z Mavericksem. Póki co, na Yosemite jest znacznie gorzej ze względu na Safari. Co do żywotności – wcześniej również myślałem, że nie należy trzymać na zasilaczu i rozładowywać do zera, ale okazało się to być w praktyce błędnym wyjściem. Aktualnie rozładowuję do ~10%, po czym ładuję na maksa i trzymam ile mogę (maksymalnie 3-4 dni) – póki co nadal mam trochę ponad 100% pojemności baterii.

#361 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 07 June 2014 - 09:06

Ja znalałem inne ciekawe miejsce zużywania baterii, OSX renderuje wszystkie okna, nawet przykryte. Mam często kilkanaście okien w tle i wtedy WindowServer zużywa kilkanaście/kilkadziesiąt % cpu stale. Zobaczymy jak będzie na W8.1, muszę zrobić migrację bo dla mnie zarządzanie oknami w OSX to utrapienie, wolę rozwiązanie windowsowe gdzie po każdej zmianie rozdzielczości albo przejściu z monitora na wbudowany lcd nie muszę ręcznie skalować okien.

#362 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 07 June 2014 - 10:17

@ up Dziwna sprawa, na swoim rMBP nie zauważyłem żadnych problemów zarówno z baterią jak i z nadmiernym zużyciem CPU, bez względu na to ile okien mam otwartych… Może przeinstaluj system.

#363 iKubik

iKubik
  • 506 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 08 June 2014 - 22:00

Swoją drogą to niedawno intel wypuścił procesory "Haswell refresh", np i7-4760HQ 2.1GHz. Wiadomo może czy trafią one teraz do rMBP 15"? Z poprzednią generacją Apple podmieniło po cichu procki w lutym 2013, a niedawno zrobili to samo z Air'ami (przy okazji je przeceniając o $100).

#364 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 08 June 2014 - 22:07

Swoją drogą to niedawno intel wypuścił procesory "Haswell refresh", np i7-4760HQ 2.1GHz. Wiadomo może czy trafią one teraz do rMBP 15"? Z poprzednią generacją Apple podmieniło po cichu procki w lutym 2013, a niedawno zrobili to samo z Air'ami (przy okazji je przeceniając).

Nawet jeżeli wpuszczą wydajność będzie taka sama. Skok przyjdzie dopiero wraz z nową generacją Intela, zapewne pod koniec roku.

Przecena Aira miała swój powód, niedługo zobaczymy rMBA, Retina dostała już obniżkę wraz z wprowadzeniem Late 2013.

#365 iKubik

iKubik
  • 506 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 08 June 2014 - 22:16

Przecenić pewnie faktycznie nie przecenią, aczkolwiek może jest cień szansy na większa ilość konfiguracji w AOS? Wiem, gdybanie, ale chciałbym kupić rMBP 15", a zależy mi na GT750M. Niestety różnica w cenie tych konfiguracji jest kolosalna. Wiem, że wraz z różnicą otrzymuje sięwięcej ramu, dysku i lepszy procesor, ale wtedy cena robi się za wysoka jak za laptopa. Przydała by się jakaś konfiguracja pośrednia.

#366 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 16 June 2014 - 00:07

Dziś chwilę poużywałem klasycznego MBP 15'' unibody oraz jakiegoś Della za spore pieniądze. Z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że rMBP 15'' to najlepszy komputer na świecie, po kilku dniach z Retiną nie ma powrotu do niskich rozdzielczości. Jedyne czego teraz potrzebuje to iMac 27'' Retina, obecny trochę odstaje od Retiny z MBP.

#367 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 16 June 2014 - 01:01

Swoją drogą to niedawno intel wypuścił procesory "Haswell refresh", np i7-4760HQ 2.1GHz. Wiadomo może czy trafią one teraz do rMBP 15"? Z poprzednią generacją Apple podmieniło po cichu procki w lutym 2013, a niedawno zrobili to samo z Air'ami (przy okazji je przeceniając o $100).

Plotki mówią o wrześniu dopiero, jako potencjalnym momencie odświeżenia linii MBP. Co przyniesie? Zapewne procesory Broadwell, karty graficzne Maxwell, większą liczbę GB na SSD oraz niższe ceny.

2.5 GHz, 16 GB RAM, Geforce GTX850M/860M, 512 GB SSD za 2399$? To możliwe.

#368 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 16 June 2014 - 12:46

2.5 GHz, 16 GB RAM, Geforce GTX850M/860M, 512 GB SSD za 2399$? To możliwe.

Obniżka ceny była wraz z wprowadzeniem wersji Late 2013, nie spodziewałbym się kolejnych obniżek.

#369 Ashakel

Ashakel
  • 27 posts

Posted 18 June 2014 - 20:44

Witam

Planuję zakup macbooka pro 15" ale chcę to zrobić przez ebaya, gdyż widzę, że ceny sa tam o wiele niższe niż w polsce. Na komputer chcę przeznaczyć ok 6tys zł (+/-) w związku z czym prawie wszystkie ceny macbooków w PL są dla mnie zaporowe a zależy mi na komputerze z wyświetlaczem 15 cali. Opcjonalnie zakupu mogę dokonać we wrześniu, gdy będę w stanach (podobno apple jest tam tańsze) ale widzę że na ebayu zdarzają się jeszcze lepsze okazje. Ostatnio znalazłem coś takiego (KLIK) i nie wiem co myśleć o tej ofercie - wydaje się aż niewiarygodnie dobra, zważając na to że za 2000$ dostajemy coś za co w polsce zapłacilibyśmy chyba z 10tys, a nawet na amerykańskiej stronie apple najtańszy mac pro 15" kosztuje min. 2000$. Sprzedający ma jednak same pozytywne komentarze więc to uwiarygodnia całą oferte. Czy ktoś doświadczony mógłby sie wypowiedziec w temacie, powiedziec czemu tak tanio i czy warto?

#370 luk4sek

luk4sek
  • 283 posts

Posted 18 June 2014 - 20:57

To co podlinkowałeś, to przecież używany, roczny sprzęt, co prawda w bogatej wersji. Przy prsesyłkach zagranicznych nie zapomnij o opłatach celnych.

#371 Ashakel

Ashakel
  • 27 posts

Posted 18 June 2014 - 21:01

Czy to że jest roczny znaczy że bedzie o wiele gorszy od zupelnie nowego ze sklepu? czy niewiele się zmieniło? i czy generalnie oferta jest warta swojej ceny?

#372 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 18 June 2014 - 22:04

Czy to że jest roczny znaczy że bedzie o wiele gorszy od zupelnie nowego ze sklepu? czy niewiele się zmieniło? i czy generalnie oferta jest warta swojej ceny?

Ten model który podałeś to wersja z połowy 2012 roku.

PS. Jeżeli nie masz kasy wstrzymaj się z zakupem, szukanie okazji na eBayu nie jest zbyt roztropne.

Sprzęt Apple wszędzie jest drogi, nawet w USA nie jest taki tani jak niektórym się wydaje.

#373 Ashakel

Ashakel
  • 27 posts

Posted 18 June 2014 - 22:07

Czyli jest w ogóle szansa dorwać za 6000zł (te ok 2000$) dorwac cos sensownego w segmencie 15" czy lepiej szukac czego innego? Nie chodzi nawet o kase tylko o fakt ze szkoda mi wdac 8-10 tys zl za kompa kiedy za windowsa w polowie tej ceny dostane cos naprawde dobrego.

#374 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 18 June 2014 - 22:11

Oczywiście że za 6000zł znajdziesz wiele ciekawych ofert. Choć ja wolałbym dołożyć do tych 8000zł i kupić najnowszy model z 16GB RAM i GT750M 2GB. Komputer w pewnym sensie jest inwestycją :)

#375 Ashakel

Ashakel
  • 27 posts

Posted 18 June 2014 - 22:20

A jeśli już szukać tych ciekawych ofert to gdzie? Allegro (jakieś krótko używane modele) czy może są jakieś sklepy o których istnienu nie wiem, które sprzedają te kompy w lepszych cenach lub tez używane?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users