MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie
Posted 18 June 2014 - 22:25
Posted 18 June 2014 - 22:40
Posted 18 June 2014 - 22:48

Posted 18 June 2014 - 23:25
Bardzo dziękuje panowie za odpowiedzi i pomoc. Z kupnem przesadnie mi się nie spieszy więc tak czy siak poczekam do września do wyjazdu i tam też rozejrze się za ofertami. Po prostu zalozylem sobie te 6tys i nie chcialbym wiecej wydac na kompa bo uwazam to za przesade, a na pewno w stosunku do moich potrzeb. Tak czy siak wasze odpowiedzi byly bardzo pomocne
Skoro będziesz w USA to spokojnie coś znajdziesz tam na miejscu za dobrą cenę. Zawsze warto rozważyć sprzęt refurbished, który praktycznie jest jak nowy z pełną 12 miesięczną gwarancją (w applestore lub nawet na ebay) lub tzw. open box w sklepach stacjonarnych typu BestBuy.
Posted 04 July 2014 - 11:25
Posted 04 July 2014 - 20:47
Oczywiście że za 6000zł znajdziesz wiele ciekawych ofert. Choć ja wolałbym dołożyć do tych 8000zł i kupić najnowszy model z 16GB RAM i GT750M 2GB.
Komputer w pewnym sensie jest inwestycją
Jeśli ktokolwiek się zna na inwestycjach to generalnie linczuje Cię w myślach, bo wydanie pieniędzy na widzimisię nie jest inwestycją. Stopa zwrotu jest tutaj grubo ujemna.
Posted 04 July 2014 - 23:48
Jeśli ktokolwiek się zna na inwestycjach to generalnie linczuje Cię w myślach, bo wydanie pieniędzy na widzimisię nie jest inwestycją. Stopa zwrotu jest tutaj grubo ujemna.
Widzisz, ja inwestuje w widzi-misiach i powodzi mi się bardzo dobrze.
Jest wiele osób dla których Mac Pro za 30tyś zł jest inwestycją która zwraca się w kilka miesięcy, tak samo jak auto.
Posted 05 July 2014 - 10:40
Posted 05 July 2014 - 10:59
Witam , nie wiem czy w dobrym watku, jednak zapytam gdyz zamierzam zakupic macbook pro retina 15, jednak slyszalem ze na jesieni moze wypuszcza nowe modele, wiec warto kupic teraz czy poczekac?
Obecny model to świetny komputer, nie ma na co czekać.
Nowy model wychodzi co roku, jakiś wielkich zmian bym się nie spodziewał.
Posted 05 July 2014 - 11:48
Jeśli możesz poczekać do początku przyszłego roku(na jesień nie będzie nowych rMBP lub tylko je zaprezentują): NIE KUPUJ.
Bardzo proste

@iron.gery dla mnie dołożyć 2000 przy komputerze za 6000 to nie to samo co dołożyć 1000 złotych przy komputerze za 5000. A tak to wygląda: nie kupię MBA bo wolę retinę. Nie 13" bo musi być 15.. i tak się robią coraz większe kwoty. W normalnej polskiej dystrybucji z normalną kwotą vat kosztuje 9400zł. To już jest kwota zaporowa jeśli chodzi o laptopa i zdecydowanie "widzimisie". Chyba że Twoją pracą jest kopanie bitcoinów.
Mi bateria też trzyma średnio 4 godziny. Używam chrome i podświetlenie na 50%. Odkąd zainstalowałem Yosemite ciężko powiedzieć coś więcej bo są problemy z pokazywaniem stanu baterii. Wczoraj miałem 10% a po chwili zrobiło się 15%

Posted 05 July 2014 - 16:57
Posted 06 July 2014 - 12:25
Jest wiele osób dla których Mac Pro za 30tyś zł jest inwestycją która zwraca się w kilka miesięcy, tak samo jak auto.
Jeśli na MP za 30tyś zrobisz to czego byś nie był w stanie zrobić na innym komputerze to może i inwestycja, ale róźnica w wydajności pomiędzy poszczególnymi MBPr jest tak mała że ciężko mi sobie wyobrazić sytuację że dopiero najmocniejszy da radę w jakimś zadaniu.
MBPr w pracy ma możliwości komputera za 4000PLN, ekran retina w żaden sposób nie zwiększa możliwości a jest miłym dodatkiem, bez niego da się żyć. Sam na swój wydałem 9000 ale wiem że dopłaciłem 5000 za bajery które na siebie w żaden sposób nie zarabiają. Miał długo pracować na baterii i nie pracuje, więc totalnie brak zalet rozliczając go za możliwości.
Jakbyś miał za swoje pieniądze kupować komputery dla pracowników to byś bardziej krytycznie podszedł do współczynników możliwości/cena dla MP czy MBPr.
To jak z kupowaniem na dostawczaka Audi A6 w kombi, można wymyślać różne kryteria by siebie okłamywać o praktyczności wyboru.
Ja za swoją pracę nie dostaje więcej jak ją wykonuję na MBPr, MBA zarabiał tyle samo a był lżejszy.
Posted 06 July 2014 - 12:41
MBPr w pracy ma możliwości komputera za 4000PLN, ekran retina w żaden sposób nie zwiększa możliwości a jest miłym dodatkiem,
Powiem krótko, pieprzysz bzdury.
Znajdź mi za 4 tyś zł komputer z:
- i7 quad core 4 generacji
- 8/16GB RAM 1600MHz
- dysk SSD PCIe
- ekran IPS o tak wysokiej rozdzielczości
- WiFi 801.11 ac
- wydajna bateria
Powtórzę kolejny raz, komputery Apple wcale nie są takie drogie. Myślisz że konkurencyjny Dell czy Sony jest tańszy...?
Tam samo jest z autem, jeżeli masz do wyboru Mercedesa CLS oraz VW CC co wolisz...?
Przecież obydwa nieźle jeżdżą oraz są nawet podobne z tą różnicą że Mercedes jest 2x droższy.
Posted 06 July 2014 - 12:59
Powiem krótko, pieprzysz bzdury.
Ostro, najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, później przeczytaj jeszcze raz co napisałem a później komentuj.
Możesz napisać gdzie napisałem że kupisz identyczny komputer?
CLS i VW zawiezie do celu, zadanie wykonane, reszta to bajery. Więc ty przestań gadać bzdury że komputer z retiną to inwestycja, to zachcianka.
Wydajna bateria w MBPr, LOL. Właśnie muszę się podpiąć bo po trzech godzinach mam 14%.
Mam nadzieje że mi ten cudowny komputer nie padnie bo komputer do pracy powinien mieć błyskawiczny serwis.
Posted 06 July 2014 - 13:06
Ostro, najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, później przeczytaj jeszcze raz co napisałem a później komentuj.
Możesz napisać gdzie napisałem że kupisz identyczny komputer?
Napisałeś że rMBP ma możliwości komputera za 4000zł więc znajdź mi taki sprzęt w tej cenie.
To jakby napisać że Mercedes S klasa w pracy ma takie same możliwości jak Skoda oktavia bo przecież jedno i drugie jeździ.
Tylko zapominasz o komforcie jazdy, tak samo wygląda to z rMBP vs laptop za 4k, obydwa działają z tą różnicą że na retinie wszystko jest lepsze a praca/zabawa jest przyjemniejsza.
Posted 06 July 2014 - 13:53
Napisałeś że rMBP ma możliwości komputera za 4000zł więc znajdź mi taki sprzęt w tej cenie.
To jakby napisać że Mercedes S klasa w pracy ma takie same możliwości jak Skoda oktavia bo przecież jedno i drugie jeździ.
Tylko zapominasz o komforcie jazdy, tak samo wygląda to z rMBP vs laptop za 4k, obydwa działają z tą różnicą że na retinie wszystko jest lepsze a praca/zabawa jest przyjemniejsza.
Nadal nie potrafisz czytać:
w pracy
Retina nic nie daje do wydajności pracy, to jest bajer. Tak samo jak iluzoryczny wpływ na wydajność ma pcie w ssd, raz zobaczyłem jakie cyferki to produkuje i na tym się skończyło. Moja praca nie polega na nieustannym kopiowaniu plików.
Tak, Mercedes klasy S w pracy ma identyczne możliwości jak skoda. Masz wątpliwości?
Nie neguję że praca na retinie jest przyjemniejsza, jest, ale nie zarabia to na siebie bo praca na innym komputerze nie jest szczególnym utrapieniem. Dało się pracować na innych? Dało i po 16h nie narzekając.
Posted 06 July 2014 - 17:03
Posted 06 July 2014 - 17:10
Posted 06 July 2014 - 18:29
Posted 06 July 2014 - 19:09
Widzisz, ja inwestuje w widzi-misiach i powodzi mi się bardzo dobrze.
Nie ten wątek na polemikę, ale skoro uzyskujesz dodatnią stopę zwrotu to inwestujesz. Jeśli nie, to nie jest to inwestycja, ewentualnie inwestycja nieudana

Wracając nieco do komputerów. Na pewno mogę doradzić nt. modelu 13-calowego. Nie polecam go kupować ze względu na naprawdę słabą wydajność karty graficznej. W 15-calowym modelu jest minimum Iris Pro, który pewnie sprawuje się lepiej, ale:
- Albo Mavericks jest okrutnie niezoptymalizowany albo Intel Iris jest przeokrutnie wolny a zatem Iris pro choć jest 2x szybszy to nadal może być to zbyt mało.
Na 13-tce nawet szybsze scrollowanie pdf-ów = zadyszka i framedropy

Posted 06 July 2014 - 19:36
Wracając nieco do komputerów. Na pewno mogę doradzić nt. modelu 13-calowego. Nie polecam go kupować ze względu na naprawdę słabą wydajność karty graficznej. W 15-calowym modelu jest minimum Iris Pro, który pewnie sprawuje się lepiej, ale:
- Albo Mavericks jest okrutnie niezoptymalizowany albo Intel Iris jest przeokrutnie wolny a zatem Iris pro choć jest 2x szybszy to nadal może być to zbyt mało.
Na 13-tce nawet szybsze scrollowanie pdf-ów = zadyszka i framedropy
To wina OS'a, rozdzielczość retiny w 13-tce jest niewiele większa od rozdzielczości w monitorach 27", mam taki monitor od lat i pracowałem na nim mając MBA z intelem 3000, wszystko się przewijało płynnie.
15-tki też klatkują.
Posted 06 July 2014 - 19:44
Posted 07 July 2014 - 09:02
Co nie zmienia faktu że i7, wi-fi, szybszy dysk, lepsza matryca zwiększają tylko KOMFORT. Nie przyspieszy to ani nie zwiększy produktywności przy pracy. No i zmierzamy do sedna. Skoro już wydajesz te 7000/9000 złotych, masz prawo wymagać od komputera wiele. rMBP w pewnych sprawach nie jest taki jak mówią reklamy.
l.gajewski tak, ja testuję. Wszystko chodzi całkiem nieźle jak na betę. Animacje są trochę wolne, niektóre scrolle trochę się odbijają we wszystkie strony. Safari często się wyłącza bez pytania, kilka programów nie działa. Bateria pokazuje się w cały świat i nie sposób sprawdzić czy trzyma dłużej. Komputer włącza się bardzo szybko, ale trzeba jeszcze chwilę poczekać zanim zniknie czarny ekran(interfejs ładuje się wcześniej bo już można wpisać hasło). Ogólnie jestem zadowolony. To mój główny komputer.
Posted 07 July 2014 - 13:51
Jeżeli możesz poczekać - poczekaj. Nowe procesory będą się nieco mniej grzać przy jednoczesnym wzroście wydajności. Układy graficzne to już zupełnie inna sprawa. Niezależnie od tego, czy w nowym MBP pojawi się układ Maxwell i jak będzie nazwany, czy to będzie GTX850M, GTX860M, GTX860MX2, czy też G500, G600 albo coś w tym stylu to zaoferuje ogromny skok wydajności w stosunku do układy z obecnego MBP. A jeśli to będą układy wykonane w 20 nm - bardzo niskie temperatury w stresie.
Najważniejsze - ceny powinny spaść o 100-200 dolarów w zależności od modelu.
Nie ma wątku powitania więc Witam wszystkich

Wracając do tematu Mac booka pro, w piątek stałem się posiadaczem modelu 15 calowego i jestem bardzo zadowolony, w 90% wykorzystuje go do pracy w PS i LR gdzie stabilność systemu jest niezwykle ważna. Jeszcze do niedawna sądziłem, że Apple jest dla nadzianych idiotów, którzy 50% ceny dopłacają za samo logo.
Przesiadłem się z dość mocnego komputera stacjonarnego na Windzie i laptopa również szukałem na tym systemie, jakie było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem, że za cenę Dell'a XPS mogę mieć Macbooka... zaryzykowałem i nie żałuję.
Kolejna sprawa to bateria, 3 godziny pracy w PS na zewnątrz z wyświetlaczem podświetlonym na max to po prostu bajka.
Jedyne co mnie martwi to temperatury, podczas gry w Diablo wentylatory bardzo szybko pracują i nie wiem czy to jest normalne, wiem, że to nie sprzęt do grania no ale nie tylko pracą człowiek żyje

Pozdrawiam.
Posted 07 July 2014 - 14:16
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users