Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Please log in to reply
475 replies to this topic

#301 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 26 March 2014 - 08:52

Ile wam trzyma bateria w MBP podstawowej najwyższej konfiguracji? ja właśnie robię "test" ale zauważyłem coś bardzo niepokojącego 1% znika średnio co 2-3 minuty mam włączone wszystkie opcje oszczędzania energii itp jak będzie mi trzymał mniej niż 5h pomyśle o oddaniu go na gwarancje(choć już swoje przeżyłem z jego ekranem).tak btw komputer kupiony był w listopadzie

#302 CServ

CServ
  • 24 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 March 2014 - 11:26

Przy przeglądaniu internetu i odpalonym klientem pocztowym wytrzymuje ok 7h-7,5h Nie mam włączonego żadnego oszczędzania energii.

#303 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 26 March 2014 - 12:04

Ile wam trzyma bateria w MBP podstawowej najwyższej konfiguracji?

Ja mam podstawową to 16GB i bateria leci dość szybko, zwykłe przeglądanie internetu to max 5h.

#304 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 March 2014 - 13:00

Zależy od bardzo wielu czynników. Od jasności ekranu, podświetlenia klawiszy no i oczywiście od tego co robię. Nigdy nie jest tak, że bite 7h siedze w internecie. Ale jak zabieram go do pracy to wytrzymuje te 8h, tylko, że nie używam go przez cały czas. Czasem trzeba gdzies wyjść, z kimś pogadać. Myślę, że sam internet i podświetlenie max 20% wyjdzie ok 7h. Jak robie cos poważniejszego - kolo 5. Jak w coś gram, to co chwilę muszę donieść wiaderko prądu.

#305 Kayne

Kayne
  • 189 posts

Posted 26 March 2014 - 17:24

W pracy używam komputer non stop - 5 godzin. Nigdy nie użytkowałem go tylko do „nisko poborowych” czynności, ale zgodnie z zapewnieniami Battery Health itd. powinien wytrzymać 8 godzin (przeglądanie sieci, strony bez flasha itd.).

O grach nie ma co wspominać, bo wiadomo, że bateria topnieje w oczach. Ale to zgodnie z oczekiwaniami ;)

- - - Połączono posty - - -

Aha - jasność ekranu mam na 25% (w tej chwili, ale generalnie automatycznie ustawia) i automatyczne podświetlenie klawiatury.

#306 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 28 March 2014 - 08:53

mi wytrzymał 6h 1 minutę przeglądanie internetu Facebook Skype sprawdzanie maili YouTube itd mam jednak dziwne wrażenie że 2-3 miechy temu wytrzymywał dłużej....... nie mniej jednak chyba bez sensu oddawać go na gwarancje..... dzięki za info a i jeszcze jedno do wydajności jakiej karty graficznej desktopowej można porównać naszą 750m?

#307 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 March 2014 - 10:04

Zgodnie z Mobilne karty graficzne - rozpiska osiągów - Notebookcheck.pl w 3D Mark 11 wynik GT 750M to 2543.
Wg Ranking 3DMark 11: Performance - BenchIT.pl podobny wynik osiągają: Radeon HD 5770 (2817 pkt) i GTX 460 (3302).
Z kolei wyniki w 3D Marku Ice Storm to niecałe 72000 pkt, czyli podobnie jak GFX 550 Ti (wg Rankingi, benchmark.pl).

- - - Połączono posty - - -

Zrobiłem jeszcze u siebie test Cinebench R15 - wynik 52,21 fps. Radek HD 5770 - 57,08 a GTX 460 - 59,89

#308 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 31 March 2014 - 11:18

nie wiem czy wy też tak macie ale ja mam taki bug że jak mam okno GG i przeglądarkę chrome i przechodzę na nową stronę na chrome to na ułamek sekundy pokazuje mi się okienko GG rozmowy i kontaktów nie jest to ghosting bo robiłem test na ghosting i go nie ma dzięki za info

#309 Krzyh

Krzyh
  • 103 posts
  • SkądWołomin, Poland

Posted 01 April 2014 - 10:03

No to ja dorzucę swoje co nieco o rMBP 15 ME294 Dokładniej od wczoraj wieczora jestem póki co szczęśliwym posiadaczem tego Mac'a … i nie żałuję wyboru …. jestem zachwycony Zastanawiałem się nad wyborem tańszego modelu z mniejszym dyskiem SSD i mniejszą ilością RAM'u --- po moich doświadczeniach z MBP 6.2 z 2010 i ilością w nim RAM 8GB zdecydowałem się na mocniejszy model czego nie żałuję i każdemu kto się zastanawia nad opcją 8GB Ram czy 16GB Ram - to zdecydowanie polecam ten większy - lepiej raz wydać i kupić sprzęt który jest mocniejszy niż kupić trochę tańszy i słabszy i później żałować … Różnica między MBP z 2010 r a rMBP z 2013 r - jest zauważalna po pierwszym włączeniu (ogromna różnica) - ekran (bajka) - gabaryty (mniejszy i lżejszy) - wykonanie (najwyższa półka) - szybkość ( jakieś 4 prędkości kosmiczne więcej) - bateria (na tą chwilę za dużo o niej nie powiem) Myślę że na chwilę obecną sprzęt na ładnych parę lat --- ogólne moje wrażenie ---> Jestem zachwycony i nie żałuję wydanych PLN-ów

#310 gutek291088

gutek291088
  • 3 posts

Posted 01 April 2014 - 22:19

Jak tam Twoje oczy? przestały boleć? jeśli tak to po jakim czasie? coś w tym kierunku robiłeś?

#311 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 posts

Posted 04 May 2014 - 22:37

Przebywam własnie w USA i mam mozliwosc kupienia Macbook Pro retina 15 . nie wiem czy kupic MBPR 15 model poprzedni 2.4/8GB/256GB GF650M czy nowy model 2.0/8GB/256GB intel iris pro dwa sa w takiej samej cenie , nowe cena taka sama. za nowym przemawia szybszy dysk ssd , i w sumie bateria dluzej niby trzyma , procesor chyba jest na podobnym poziomie , za to grafika jest wolniejsza. jednak to zawsze model nowszy w tej samej cenie . co wy uwazacie? jak sie ma i7 2.0 4gen do i7 2.4 3gen ? dzieki

#312 DanielF

DanielF
  • 5763 posts
  • SkądSiedlce

Posted 05 May 2014 - 05:40

Na nowszym nie przycina się tak safari jak na starszym. Bierz nowy model.

#313 Vitaminer

Vitaminer
  • 46 posts

Posted 05 May 2014 - 10:02

Sam miałem dylemat między modelem mid 2012 a late 2013 i ostatecznie doszedłem do wniosku, że jeżeli masz taką ustaloną poprzeczkę cenową i nie jesteś zapalonym graczem to nie ma co się zastanawiać i brać model 2013. Znacznie szybszy dysk (złącze PCIe 2.0), nowszy standard Wi-Fi, na Iris Pro też da się spokojnie pograć w razie czego (oczywiście nie mówimy o ekscesach graficznych). Radziłem się też wielu opinii i bardzo często powtarzały się te o wadliwych retinach z 2012 i o kiepskich temperaturach pracy modeli z tego roku. Jeżeli chodzi o procesor to Haswell jest dużym odskokiem od Ivy Bridge i 400MHz nie robi tutaj większej różnicy.

Jeżeli nie boisz się angielskiego, to tutaj gostek wszystko ładnie wyjaśnia i potwierdza na realnych testach, nie tylko benchmarkach

Ultimate 15" MacBook Pro Retina Showdown: GT 650M vs Iris Pro (Early vs Late 2013) - YouTube

poza ciężkim gamingiem late 2013 wygrywa wszystko ;)

#314 Nathan

Nathan
  • 90 posts
  • Skądz przeszłości...

Posted 21 May 2014 - 19:51

Zastanawiałem się ostatnio nad wersją 650M i Intel Iris Pro. Wybór padł na wersję nowszą ale bez dedykowanej karty graficznej, głównie ze względu na to, że w naszym chorym kraju starszy model powystawowy i bez gwarancji jest droższy od nowego. Kilka spostrzeżeń: Komputer okazał się być trochę większy niż mi się wydawało. Widziałem go kilkukrotnie i porównywałem do wersji 13" ale dopiero kiedy spędziłem z nim jeden dzień zauważyłem że jego mobilność wcale nie jest jakaś rewelacyjna. Retina jest dla mnie jednym wielkim rozczarowaniem, bo większość posiadanych przeze mnie aplikacji albo jej nie wspiera w ogóle albo nie potrafię ich zaktualizować. Touchpad jest zupełnie nie praktyczny dla kogoś z większymi palcami. Mavericks to jeden wielki niewypał bo wszystkie te synchronizacje z iCloud ciągle wyrzucały mi jakieś błędy i wcale nie skończyło się na jednym logowaniu, żeby wszystko działało jak trzeba. I najważniejsze. Dla wszystkich którzy są zainteresowani graniem a przez 32 strony tego tematu nie ma o tym ani słowa: spokojnie można brać wersję z Iris Pro. Komputer radzi sobie fenomenalnie z każdą grą. Zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy mówią że Mac nie jest stworzony do grania. Muszę oczywiście sprawdzić jak sobie radzi przy dłuższych sesjach, jednak z tego co widzę żadna gra nie stanowi dla tego komputera problemu. Jedyne co mnie martwi to że wentylatory chodzą jak szalone i wydaje mi się że to może być groźne. W iMac nigdy czegoś takiego nie uświadczyłem. Definitywnie komputer wart swojej ceny.

#315 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 21 May 2014 - 20:35

@ up Trochę przesadzasz, z porównaniem do konkurencji rMBP 15'' jest niczym piórko. Gładzik jest rewelacyjny, jestem pewien że za kilka dni zmienisz zdanie - kwestia przyzwyczajenia, miałem podobnie :) Co do systemu, możliwe że problemy z iCloud to wina łącza aniżeli OS X'a.

#316 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 23 May 2014 - 13:10

witam ponownie, mam takie 2 pytania 1. Czy wasze ładowarki do Maca też dość mocno się grzeją?( mam już drugą bo pierwsza tak się grzała że aż padła ale wymienili mi ją w ramach gwarancji:D 2. Takie trochę gamingowe czy watch dogs odpali na najwyższej podstawowej wersji MacBooka z 750m 2,3ghz chociaż na najmniejszych detalach? , mam co prawda ps4 ale jakoś ciężko mi się przyzwyczaić do pada poza tym na pc jest trochę taniej a mam na 2 partycji windows 8.1 i nie wiem czy kupić wersje na pc czy na ps4 jak czytałem wymagania to boje się że grafika i procek nie da rady z góry dzięki za pomoc

#317 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 May 2014 - 15:08

Ad 1 - jest ciepły, ale nie gorący.

#318 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 23 May 2014 - 18:19

mam co prawda ps4

Jak masz PS4 to nawet się nie zastanawiaj i kup na PlayStation.

#319 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 May 2014 - 21:45

I najważniejsze. Dla wszystkich którzy są zainteresowani graniem a przez 32 strony tego tematu nie ma o tym ani słowa: spokojnie można brać wersję z Iris Pro. Komputer radzi sobie fenomenalnie z każdą grą. Zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy mówią że Mac nie jest stworzony do grania. Muszę oczywiście sprawdzić jak sobie radzi przy dłuższych sesjach, jednak z tego co widzę żadna gra nie stanowi dla tego komputera problemu.

.

Spróbuj Wiedźmina 2. To sie okaże, że jednak są gry, które będą problemem dla Iris Pro.

#320 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 24 May 2014 - 23:23

Spróbuj Wiedźmina 2. To sie okaże, że jednak są gry, które będą problemem dla Iris Pro.

Z wiedźminem to i GT750 będzie mieć problem.

Kolejna kwestia to kompletnie schrzaniona optymalizacja tej gry.

#321 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 26 May 2014 - 07:53

ale ja nie pytałem o "wieśka" tylko o Watch Dogs koledzy :D

#322 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 May 2014 - 12:51

Toteż odpowiedzi nie były do Ciebie tylko do Nathana

#323 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 26 May 2014 - 13:43

ja myślę że bez przesady Wiesiek 2 pójdzie spokojnie na tym macku może na średnich detalach ale raczej bez problemu.

nie ma to jak znaleźć samemu odpowiedź na własne pytanie jakby ktoś w przyszłości szukał to podrzucam

http://http://www.yo...h?v=xzlaJhC_BLY

jak widać śmiga nawet na wysokich :)

#324 Nathan

Nathan
  • 90 posts
  • Skądz przeszłości...

Posted 29 May 2014 - 19:51

Watch Dogs właśnie zainstalowałem, śmiga w 1600x900 zdaje się, wszystko średnie. Nie sprawdzałem jak po aktualizacji gry, ale wydaje mi się że trochę można jeszcze wyciągnąć z mojego Iris Pro, a Twój 750 zjada go przecież na śniadanie. Tyle że sama gra jest dość słaba toteż nie ma co się za bardzo cieszyć. Wolfenstein chodzi na trochę lepszych ustawieniach niż WD. Wszystko płynnie około 60 klatek bo mniej to w FPS porażka. Nie da się nawet włączyć wyższych ustawień bo gra się wykrzacza. Co do Wiedźmina 2 to naprawdę ma kiepską optymalizację, ale spokojnie działa w 1080p na nisko/średnich. W wersji Windows. Nie ma sensu się sprzeczać kolego o to czy Mac został stworzony do grania czy nie, ale uważam że sprzęt za tyle pieniędzy warto wykorzystywać w każdy możliwy sposób. Kupiłem go po to żeby zastąpić 5 konsol, 3 PC'ty, laptopa, tablet i całą resztę. Wreszcie jedno porządne urządzenie na którym można robić wszystko i to całkiem nieźle. Do tego bateria to poezja, poza długimi sesjami w grach oczywiście.

#325 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 May 2014 - 20:25

Nie ma sensu się sprzeczać kolego o to czy Mac został stworzony do grania czy nie, ale uważam że sprzęt za tyle pieniędzy warto wykorzystywać w każdy możliwy sposób. Kupiłem go po to żeby zastąpić 5 konsol, 3 PC'ty, laptopa, tablet i całą resztę. Wreszcie jedno porządne urządzenie na którym można robić wszystko i to całkiem nieźle. Do tego bateria to poezja, poza długimi sesjami w grach oczywiście.

Zareagowałem wyłącznie na Twój post, że "żadna gra nie stanowi problemu". Znając niektórych ludzi, ktoś byłby gotów pomyśleć, że wsio da się odpalić w max rozdziałce i na ultra detalach. A niestety w niektórych trzeba zmniejszyć rozdziałkę, albo detale.
Sam używam maca do gier i uważam, że radzi sobie świetnie - lepiej niż mój którykolwiek laptop. A używam wyłącznie OS X i nie korzystam z Wine itp. preferuję gry natywnie dostosowane, choć niekiedy to dostosowanie woła o pomstę do nieba.

Dla mnie w przypadku grania na MacBooku jedynym problemem jest temperatura, która niestety nieprzyjemnie wzrasta.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users