MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie
Napisano 08 lutego 2014 - 18:57
Napisano 09 lutego 2014 - 19:16
Witam,
Chciałbym zapytać posiadaczy najnowszych Retin o zdanie... Przymierzam się do zakupu tego laptopa i mam duży dylemat. Studiuję architekturę i początkowo byłem przekonany to kupienia 13" wersji z 2.6GHz/8GB RAMu i 512SSD ale na zagranicznych forach doczytałem się zbyt wielu przypadków kiedy ludzie żałowali małego ekranu. I tu moje pytanie, co będzie lepiej bo w bardzo zbliżonej cenie mogę nabyć podstawową 15" która w porównaniu do wspomnianej 13" miałaby mniejszy dysk... Budżet mam ograniczony, na pewno nie stać mnie na wersje z 'dedykiem' i tak planuje kupno któregoś z MacBooków tylko dzięki możliwości odliczenia podatku. Jak uważacie, co lepiej wybrać ?
Dodam że dysk 256GB nie bedzie dla mnie tak dużym problem bo planuje zamontować za jakiś czas 3TB po WiFi i w razie co jakieś filmy i 'duperele' będę mogl odtwarzać i magazynować właśnie w sieciówce, a na MacBooku wszystkie projekty itp. Dodam że na studiach korzystamy z ArchiCADa i we własnym zakresie rozwijam sie w Photoshopie. Prosze o pomoc, mam dylemat od ponad 2 tyg. i już sam nie wiem co robić. Z góry dzięki.))
Jestem architektem i nie wyobrażam sobie pracy na ekranie mniejszym niż 15 cali. Do archicada im większy ekran i obszar roboczy tym lepszy komfort pracy (rozmieszczenie palet itp.). Jeżeli mały dysk nie jest dla Ciebie takim problemem bierz zdecydowanie 15. Poza tym masz tam też mocniejszy procesor a to akurat też istotna sprawa.
Napisano 09 lutego 2014 - 21:40
A jak to jest z wyświetlaczem retina? Niektórzy skarżyli się, że od wysokiej rozdzielczości matrycy dość szybko męczy się wzrok, tzn 30 min przy MacBooku i ból oczu gwarantowany?
Nie zawsze i nie każdego.
Część osób ma chorobę zwaną "zaślepiozą" i będzie bronić jak niepodległości.
Kiedy: przy użyciu skalowanych rozdzielczości
Dlaczego: bo jest to zwyczajnie spieprzone, Apple poszedł na skróty i na iOS jak i OSX stosuje tylko dwa wymiary UI, 100% i 200%(retina). Jak wlączysz powiększenie ekranu to ekran będzie rozmydlony z powodu skalowania tego co aplikacja wyświetliła myśląc że wyświetla na ekran. Dla tych co nie wierzą prosty test:
- rysujemy kratkę czarno-białą, jeden biały, jeden czarny piksel w ps'ie, ustawiamy na 100%, sprawdzamy przy skalowaniu i bez
Kogo: maniacy będa łzawić ale złego słowa nie powiedzą, część osób na bank to zauważy, cześć odczuje ale nie powiąże tego z tym komputerem, w końcu od komputera oczy muszą boleć.
Przy rozdzielczości "retina" czcionki są ostre, wszystko jest idealnie, przy skalowaniu zaczyna się rozmywanie tekstu i zawartości.
Napisano 10 lutego 2014 - 11:44
Jeśli tak ważny jest obszar roboczy to lepiej w ogóle zapomnieć o pracy na ekranie laptopa i dokupić jeden czy nawet dwa monitory 24", przyzwoity kupisz już za 700 PLN.Jestem architektem i nie wyobrażam sobie pracy na ekranie mniejszym niż 15 cali. Do archicada im większy ekran i obszar roboczy tym lepszy komfort pracy (rozmieszczenie palet itp.). Jeżeli mały dysk nie jest dla Ciebie takim problemem bierz zdecydowanie 15. Poza tym masz tam też mocniejszy procesor a to akurat też istotna sprawa.
Napisano 11 lutego 2014 - 21:56
Dokładnie masz rację. Do biura to iMac, niestety takie czasy, że często trzeba pracować bardziej mobilnie.Jeśli tak ważny jest obszar roboczy to lepiej w ogóle zapomnieć o pracy na ekranie laptopa i dokupić jeden czy nawet dwa monitory 24", przyzwoity kupisz już za 700 PLN.
Napisano 11 lutego 2014 - 23:57

Napisano 12 lutego 2014 - 00:08

Napisano 13 lutego 2014 - 22:54
Napisano 17 lutego 2014 - 23:40
Napisano 23 lutego 2014 - 20:59
Wczoraj sobie sprawiłem nowego rMBP. Póki co fajna zabawka. Ale jak brew kompilował php to chłodzenie szumiało niczym silnik turbinowy z samolotu
kompilował PHP? Boże, widzisz i nie grzmisz. PHP jest językiem interpretowanym!
Napisano 24 lutego 2014 - 10:42
kompilował PHP? Boże, widzisz i nie grzmisz. PHP jest językiem interpretowanym!
Boże, widzisz i nie grzmisz… To, że jest to język interpretowany w cale nie znaczy, że same jego biblioteki i programy wykonywalne (które interpretują skrypty) nie są kompilowane

Jestem święcie przekonany, że przynajmniej większa część bibliotek i części składowych PHP są napisane w C/C++, więc trzeba je wpierw skompilować, by móc używać.
Napisano 24 lutego 2014 - 10:57
Jestem święcie przekonany, że przynajmniej większa część bibliotek i części składowych PHP są napisane w C/C++, więc trzeba je wpierw skompilować, by móc używać.
Bo tak jest.
Napisano 25 lutego 2014 - 11:44
w terminalu wpisz to:
sudo ioreg -lw0 | grep \"EDID\" | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r | strings -6
LSN to samsung
LP to lg
i uzyskałem wynik:
PT?@?4p0 6K??Color LCD
No i jak byłem głupi, tak jestem ;-)
Napisano 26 lutego 2014 - 14:23
Napisano 07 marca 2014 - 19:06
Wyniki? Coz... 5330 pkt w 3dMarku11 to wynik PONAD 2 krotnie wiekszy niz Geforce GT750M. Ponad 2 krotnie.
Wiecej tutaj: NVIDIA GeForce GTX 860M - NotebookCheck.net Tech
Nie wiem co zbuduje Intel w swoich ukladach w Broadwell'ach, ale tego raczej nie przebije. Bo to jest niemalze poziom wydajnosci GTX 680M.
Bardzo ladny skok wydajnosci, pewnie bardzo mocno sie rowniez przelozy na gry, ogolna wydajnosc, oraz... kopanie BitCoinow.
Oby Apple dostalo od Nvidii duza znizke

Napisano 08 marca 2014 - 21:18

Napisano 09 marca 2014 - 20:18

Napisano 09 marca 2014 - 20:27
Napisano 09 marca 2014 - 20:30
Napisano 09 marca 2014 - 22:03
Pojawiaja sie pierwsze wyniki wydajnosci Geforce'a GT 860M czyli wyczekiwanego Maxwella. Karta z rzedu TDP 35W czyli idealnie pasujacego do rMBP, oraz troszeczke wieksza niz poprzednia generacja kart uzywanych w MBP.
Byłoby to dobre, bo jak dla mnie to obecna różnica w kartach jest za mała by kusiła.
A co opinii o MBPr15 po dłuższym użytkowniu to trzy sprawy doskierają:
- czasami błyskawiczne zużycie baterii bez widocznego obciążenia, słupki CPU "leżą" a w 3h ucieka cała energia
- problemy z wifi, w domu mam ap asusa które ceniłem na jakość i tylko MBPr ma kłopot, co ok godzinę traci połączenie i muszę się przepinać z 2.4Ghz na 5GHz by po godzinie znowu stracić i wracać do poprzedniego. Żaden inny sprzęt nie ma kłopotu z tym wifi.
- usypianie z USB3.0 prawie gwarantuje restart :/
Napisano 10 marca 2014 - 16:51
Napisano 11 marca 2014 - 18:09
Napisano 12 marca 2014 - 01:02

Napisano 12 marca 2014 - 09:37
Napisano 12 marca 2014 - 10:50
Ktoś zaobserwował coś takiego u siebie? Czym to może być spowodowane?
(Przed chwilą sprawdziłem, i nie widziałem tego. Ale miałem taki efekt przez kilka dni, podczas których też restartowałem komputer)
Ja mam dużo przygód z 10.9, grafika ma pełno błędów.
Artefakty na ekranie często, wczoraj musiałem restartować bo przewijanie okien w programach działało dziwnie, część obrazu zostawała. Kilka dni temu jakieś okno z findera mi zostało na ekranie, było na wierzchu i przykrywało 1/3 ekranu, restart findera nie pomagał. Restart systemu dopiero.
W finderze czcionka się rozmywa, czasami na całym oknie, czasami na części. Przykład:
[ATTACH=CONFIG]20665[/ATTACH]
Na deser, proces odpowiadający na monitorowanie zyżywania baterii potrafi zżerać dwa rdzenie po 100% do swojej pracy, tak zaciekle pilnuje baterii że ją wykańcza w 3h.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych