Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#251 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 15:01

Tak jak martwe piksele były problemem na początku historii LCD TFT, tak technologia retina ma swoje bóle wieku młodzieńczego - trzeba to rozumieć, nie panikować a jak problem faktycznie występuje to reklamować.
To naprawdę nie jest takie hop siup umieścić na tej samej powierzchni 4x więcej punktów...

Producentom matryc do Samsunga Ativ 9 Plus, Asusa UX301 i jeszcze kilku innym z podobna rozdzielczoscia sie to udaje bez takich problemow ;)

#252 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 lutego 2014 - 15:05

Po pierwsze to są Ci sami producenci. A po drugie - skąd masz informację, że się im udaje? Śledzisz wątki na forach czy może cisza wynika z tego, że użytkowników jest bez porównania mniej niż tych co Apple używają z takimi ekranami i/lub są mniej przeczuleni?

#253 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 15:09

Po pierwsze to są Ci sami producenci

Mnie?
Do samsunga robi samsung, do asusa nie wiem, ale moze nie przyjmuja matryc z wadami tak jak apple?

po drugie - skąd masz informację, że się im udaje? Śledzisz wątki na forach czy może cisza wynika z tego, że użytkowników jest bez porównania mniej niż tych co Apple używają z takimi ekranami i/lub są mniej przeczuleni?

Przez pewien czas sledzilem watki pod katem ghostingu

#254 genesis9999

genesis9999
  • 50 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 15:23

kostek - problem z ekranami istnieje na 200%
Ja mialem 2 totalnie wadliwe ekrany i ten ktory mam teraz tez idealny nie jest....

Czyli w każdym z twoich ekranów występowały takie usterki jak?:
- minimum 3 badpixele
- czarny ekran
- migający ekran
Więcej wad w zwykłym ekranie to raczej nie można wymienić, ewentualnie są takowe, ale dotyczą matowych monitorów do obróbki fotografii.

#255 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 03 lutego 2014 - 15:48

genesis - nie mialem nic z tych rzeczy. Chodzi o to ze jak wydajesz ponad 10000zl za laptopa, to czy oczekujesz od niego, ze bedzie mial ekran z jednej strony zolty, z drugiej strony niebieski? Zwlaszcza piszac dokument na bialym tle gdzie widac ze jeden kawalek dokumentu/okna jest na bialym tle, a drugi na bezowym. Nie sadze. To jest wada, moze niekoniecznie konkretnego egzemplarza, ale calej linii produkcyjnej. Z drugiej strony moze sama technologia retiny jest niedopracowana. Z ktorej strony by nie patrzec, jest to niedopuszczalne i tyle. Apple mialo juz 3 odswiezenia retin, w zadnym nie zadali sobie tyle trudu zeby naprawic ta technologie.

#256 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 lutego 2014 - 15:54

Z ktorej strony by nie patrzec, jest to niedopuszczalne i tyle. Apple mialo juz 3 odswiezenia retin, w zadnym nie zadali sobie tyle trudu zeby naprawic ta technologie.

A skąd to wiesz? Może z każdą generacją problem się zmniejsza?

#257 mecei

mecei
  • 99 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 16:11

Apple iMac (Fall 2009) Issues: How to Check Your iMac polecam przetestowac matryce z pomoca tej stronki :)

#258 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 16:11

[mod][CIACH][/MOD]

W wątkach/wpisach nie dopuszczamy personalnych uwag oraz dyskusji o innych użytkownikach forum.

Tym razem zwracam uwagę - następnym razem będzie ostrzeżenie!

To chyba nic zlego, ze wydajac tyle pieniedzy na sprzet oczekujemy najwyzszej jakosci? Jakosci, ktorej brakuje w obecnych modelach rMBP (zarowno 13'', jak i 15''). Watek na oficjalnym forum apple liczy na chwile obecna 622 strony.

#259 mecei

mecei
  • 99 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 16:18

mozna poprosic o link do tego watku @crosis ??

#260 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 16:20

Here you go: https://discussions....tart=0&tstart=0

#261 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 03 lutego 2014 - 16:21

A skąd to wiesz? Może z każdą generacją problem się zmniejsza?

bo mialem pierwsza generacje, a teaz mam ostatnia.

Na plus trzeba dodac ze ekrany LG juz nie maja ghostingu, albo pojawia sie sporadycznie. Zolc jak byla tak jest.

#262 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 lutego 2014 - 16:28

Czyli jeśli popsuł mi się samochód marki A wyprodukowany kilka lat temu, a następnie popsuł mi się inny samochód tej samej marki wyprodukowany później to marka ta nie zrobiła postępu jakościowego? Nie ogarniam takiego toku myślenia.

#263 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 03 lutego 2014 - 16:32

jaki postep skoro obydwa samochody tej samej marki sie popsuly z tej samej przyczyny? Gdyby problem zostal poprawnie ogarniety, w nowszym wydaniu tego samego modelu juz by nie istnial. A tu dalej mamy zonka :)

#264 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 16:34

Zauwaz, ze mowisz o "innym samochodzie tej samej marki", a nie o "takim samym podzespole w innym samochodzie tej samej marki". Nikt nie mowi, ze caly laptop jest wadliwy, dyskusja dotyczy matrycy, ktora od kilku lat ma te sama wade. Jezeli juz porownujesz do samochodu, to owszem, marka nie zrobila postepu jakosciowego, jezeli silnik samochodu produkowanego kilka lat temu ma te sama wade, co silnik samochodu wyprodukowanego wczoraj.

#265 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 03 lutego 2014 - 16:40

czyli wychodzi na to, ze uzytkownicy retiny albo: a/ problemu nie zauwazaja, b/ nigdy nie slyszeli o nim, c/ maja to szczescie ze trafili na dobry egzemplarz, bez zadnych klopotow. Tak tylko mozna na to chyba spojrzec.

#266 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 lutego 2014 - 16:46

Mam nieodparte wrażenie, że wielu ludzi nadużywa pewnych sformułowań gdy jest im to na rękę w dyskusji, np. "większość", "taki sam", "każdy". Biorąc pod uwagę ilość sprzedanych rMBP w stosunku do ilość zgłaszanych problemów z ekranami to jest to problem niezerowy ale dość marginalny. Kompletnie nie rozumiem celu robienia zamieszania - jest gwarancja - trzeba z niej korzystać - przecież sumiennie wymieniają ekrany na nowe, czy się mylę?

#267 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 03 lutego 2014 - 16:53

Oczywiscie ze wymieniaja, po malej dyskusji w genius barze i przedstawieniu argumentow -wymienia. Gdyby nie widzieli podstaw, pewno nie wymieniliby. Problem jest taki, ze po wymianie jest to samo, a plamy zolci i inne bajery, sa w nieco innym miejscu, jak byly w poprzednim, wymienianym ekranie. (Dwa razy tak mialem) Uzytkownicy makow, w duzej mierze sa nieswiadomi, bo ich sprzet fajnie dziala i jest cacy. Gdy ktos jest dociekliwy, wtedy uderza na forum. Dlatego ilosc zglaszanych spraw jest "marginalna", bo taki jest procent tych dociekliwych, zadajacych sobie pytanie - "Co do cholery jest nie tak z moim ekranem retina".

#268 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 lutego 2014 - 17:12

Mam wrażenie, że wolę być w tej nieświadomej, szczęśliwej, większości. No szukam tych wad i żółci, szukam i na obu posiadanych retinach nijak znaleźć nie mogę. Może powinienem zastosować jakieś specjalizowane oświetlenie albo mocniejszą lupę?

#269 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 17:17

[mod] "Pax między pogany" [/mod]

Dyskusja zaczyna niebezpiecznie schodzić w kierunku "burzliwej wymiany myśli". Chcecie dyskutować o matrycach - zapraszam do oddzielnego wątku.
Np. tutaj

#270 chrizak

chrizak
  • 26 postów

Napisano 06 lutego 2014 - 12:30

Witam, Chciałbym zapytać posiadaczy najnowszych Retin o zdanie... Przymierzam się do zakupu tego laptopa i mam duży dylemat. Studiuję architekturę i początkowo byłem przekonany to kupienia 13" wersji z 2.6GHz/8GB RAMu i 512SSD ale na zagranicznych forach doczytałem się zbyt wielu przypadków kiedy ludzie żałowali małego ekranu. I tu moje pytanie, co będzie lepiej bo w bardzo zbliżonej cenie mogę nabyć podstawową 15" która w porównaniu do wspomnianej 13" miałaby mniejszy dysk... Budżet mam ograniczony, na pewno nie stać mnie na wersje z 'dedykiem' i tak planuje kupno któregoś z MacBooków tylko dzięki możliwości odliczenia podatku. Jak uważacie, co lepiej wybrać ? Dodam że dysk 256GB nie bedzie dla mnie tak dużym problem bo planuje zamontować za jakiś czas 3TB po WiFi i w razie co jakieś filmy i 'duperele' będę mogl odtwarzać i magazynować właśnie w sieciówce, a na MacBooku wszystkie projekty itp. Dodam że na studiach korzystamy z ArchiCADa i we własnym zakresie rozwijam sie w Photoshopie. Prosze o pomoc, mam dylemat od ponad 2 tyg. i już sam nie wiem co robić. Z góry dzięki. ;)))

#271 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 06 lutego 2014 - 12:41

Czyli w obu przypadkach byłaby to konfiguracja 8GB RAM, 2,6GHz? Jeśli wielkość dysku nie jest dla Ciebie krytyczna to ja bym brał 15 cali. Ma ona trochę szybszą kartę graficzną (Iris Pro 5200 zamiast Iris 5100) - choć tu różnica nie jest kolosalna i pewnie zostałaby skonsumowana na trochę większej rozdzielczości ekranu. Oba komputery powinny działać z podobną wydajnością. Sam używam 15 cali i taki MacBook jest bardzo poręczny i lekki. Pamiętaj, że niezależnie od użycia zewnętrznego dysku gdybyś w przyszłości zorientował się, że jednak wbudowany jest zbyt mały, to pomimo tego, iż nie jest on fabrycznie przylutowany, to jednak szanse na to, że pojawią się zamienniki są bardzo nikłe - chyba, że urządzenia z drugiego obiegu.

#272 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 06 lutego 2014 - 15:55

[mod] DOŚĆ... posty o chęci zakupu przeniosłem tutaj.
Każdy następny post na temat "poradźcie co kupić" zostanie usunięty a autor nagrodzony ostrzeżeniem.

1. W tym dziale nie zadajemy pytań.
2. Pytania o zakup sprzętu umieszczamy w dziale Jaki sprzęt wybrać

tumpio[/mod]

#273 DrunkenBear

DrunkenBear
  • 174 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 07 lutego 2014 - 09:23

Wczoraj sobie sprawiłem nowego rMBP. Póki co fajna zabawka. Ale jak brew kompilował php to chłodzenie szumiało niczym silnik turbinowy z samolotu :D

#274 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 07 lutego 2014 - 13:43

Wczoraj sobie sprawiłem nowego rMBP. Póki co fajna zabawka. Ale jak brew kompilował php to chłodzenie szumiało niczym silnik turbinowy z samolotu :D

czyli tak jak kazdy normalny komputer by zrobil :)

#275 kmilewski

kmilewski
  • 36 postów
  • SkądBogatynia, PL

Napisano 08 lutego 2014 - 18:53

A jak to jest z wyświetlaczem retina? Niektórzy skarżyli się, że od wysokiej rozdzielczości matrycy dość szybko męczy się wzrok, tzn 30 min przy MacBooku i ból oczu gwarantowany?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych