Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#226 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 stycznia 2014 - 09:49

Ja Ci powiem, że stabilny - używam na kilku sztukach i nie mam błędów i restartów.

#227 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 10:58

pamiętajcie że różnica między 2.0 a 2.3 to nie tylko taktowanie procka i karta grafiki ale też większy ssd a ssd jednak trochę kosztuje natomiast, różnica między 2.3 a 2.6 to nawet przy jakimś renderingu to kilka sekund( no chyba że te kilka sekund to kwestia życia lub śmierci np dom się pali a ty przed ewakuacją musisz wyrenderowac jakiś film:D:) a tak na poważnie ja bym do 2.6 nie dokładał bo moim zdaniem nie warto no chyba że byłbym tak obrzydliwie bogaty że stać by mnie było dorzucić do niego jeszcze 1TB SSD:D ale wtedy zastanawiałbym się czy naprawdę muszę tego Maca przenosić i czy nie lepiej kupić Maca Pro no retina,no retina= no problem :D Co do mojej retiny to po wymianie ze względu na zażółcenia z matrycy samsunga na lg wydaje mi się ze jest ok a czemu wydaje mi się,duchów w mojej matrycy nie ma,na początku wydawało mi się że jest różnica w podświetleniu między górą a dołem matrycy ale albo mi się wydawało albo już się do niej przyzwyczaiłem bo teraz jej nie widzę :D w między czasie po roku używania iPhona 5 zauważyłem u niego żółtą plamę nie wiem dałbym sobie rękę uciąć że wcześniej jej tam nie było więc może robią się z czasem po roku i trzech miesiącach dostałem nowego iPhona 5 bo powołałem się na europejskie prawo do rękojmi które trwa 2 lata. Dostałem co prawda refuba ale nie zauważyłem w nim żadnych wad więc się już nie czepiałem poza tym w moim po roku używania bateria już była dość słaba więc raczej się cieszyłem niż płakałem ,do tego ze względu na to że jest to nowy iPhone 5 dostałem od Appla iWork i iLife za free i tym sposobem mam oba pakiety zupełnie za darmo zarówno w wersji mobilnej jak i na Macu bo z tym Mackiem też były za free. jedyny minus tej operacji jest taki że przy wymianie na nowego iPhona serwis zgubił moje naklejki i podręcznik użytkownika zwróciłem im na to uwagę ale już nie zawracałem mi głowy wracając jednak do macowej retiny wczoraj zauważyłem mikroskopijne zażółcenia po lewej i po prawej stronie loga apple w finderze przy włączonej przeźroczystości górnego paska ale do prawdy nie wiem czy one tam są czy to już siła sugestii mam już trochę dosyć poszukiwania żółtych plam zamiast radości korzystania z produktów Apple do końca gwarancji maca jeszcze trochę zostało więc nie ma problemu ,nie mniej jednak retiny jakby na to nie patrzeć nie są bezproblemowe po rozczarowaniu samsungową galaktyką w wersji trzeciej oraz samym androidem jako takim daleki jestem od powrotu do Googla ale muszę powiedzieć że jak patrze na ekrany htc one czy nowego nexsusa 5 którego gęstość to trochę ponad 400 ppi to dziwią mnie problemy z tymi matrycami retina a i laptopy mają już więcej ppi niż retina ale już do windy nie wrócę............

#228 OhNo

OhNo
  • 33 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 11:38

Czy w przypadku wymiany matrycy wymieniana jest cała górna klapa?

#229 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 stycznia 2014 - 11:48

Tak wymieniana jest całość.

#230 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 stycznia 2014 - 00:46

No i niestety 13tka do wymiany. Wszystko ładnie, pięknie ale ma niesamowity ghosting, image retention czy jak to się nie zwie. Wystarczy że przez 5min jest odpalony podgląd działania CPU w istat i po przejściu do mision control już widać pozostałość. W mojej 15tce po 10 nic się takiego nie dzieje.

Hubson, szczerze wątpię w to co piszesz. 8h vs 6h między niemalże takimi samymi procesorami o identycznym TPD? Nierealne. Mój 2,6 trzyma 4-6h jak kompletnie nie przeżywam zużycia baterii. 8h które podaje apple jest możliwe, w sytuacji jaką podaje apple czyli przeglądanie internetu na wi-fi. Jakby 2,3 trzymało jeszcze lepiej to apple by się właśnie nim chwaliło, nie uważasz? :) W dodatku skoro 2,6 zużywa tyle samo prądu co 2.3, a jednak jest wydajniejsze i liczy szybciej to szybciej skończy i zużyje mniej prądu. Przynajmniej tak twierdzi logika :) W praktyce raczej nie do sprawdzenia :)

To samo tyczy się temperatur. I tu i tu 47W. Będą się grzały identycznie. Nawet jak 2,3 będzie ciutkę wolniej się grzało to i tak 2,6 (przynajmniej u mnie) tak szybko się zagrzewa i odpala wiatraki, że nawet lekka zmiana w dół nie zmieni absolutnie nic.

Nie chcę tutaj bronić sensu kupowania 2,6, gdyż teraz pewnie też bym do niego nie dopłacił, ale mi to trochę wygląda na przekonywanie samego siebie że się kupuje lepszy komputer. Prawda jest taka że lepsze jest 2,6. Nie mniej jednak kompletnie nie warte tych 840 PLN. Nawet przy cenie komputera w wersji z dyskiem 1TB nie jest warty tych 6%.

Kolejną kwestią jest fakt że w 2,6 Iris pro jest wyżej takowane niż w 2,3. Co za tym idzie mamy bardziej wydajną zintegrowaną grafikę. Czy coś to zmienia w praktyce? Wątpię, ale fakt jest faktem :)

OhNo, proszę bardzo:
Dołączona grafika
Zdjęcie robione iPhonem 4S, bez żadnych przygotwań, obróbki, w byle jakim świetle tak jak siedziałem. Wyjąłem z kieszeni i cyknąłem. Na zdjęciu wygląda jakby była różnica w podświetleniu/odcieniu. Na żywo tego nie ma. Kolor też nie pasuje, ale na każdym ekranie będzie inaczej więc nie ma co przeżywać :)

#231 OhNo

OhNo
  • 33 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 11:27

Dzięki. Zapytam tylko raz żeby już nie drążyć tematu:
Czy jesteś pewien że w tych zaznaczonych miejscach nie ma żółtych przebarwień? U mnie są praktycznie w tych samych miejscach, chcociaż na pierwszy rzut oka niewidoczne.

Dołączona grafika

#232 genesis9999

genesis9999
  • 50 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 12:47

Wymieniłbym go z powodu tych dwóch czerwonych kółek, niedopuszczalnych nawet w lapku z biedronki. I na środku masz takiego bad ultra pixela, czarnego. Idąc tymi kategoriami nie ma na świecie idealnej matrycy. Uważasz inaczej, prześlij mi swoją, za drobną opłatą 100zł znajdę Ci powód do płaczu.

#233 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 31 stycznia 2014 - 13:03

I na środku masz takiego bad ultra pixela, czarnego.

Kurczę, a ja myślałem że to kursor myszki...

#234 OhNo

OhNo
  • 33 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 13:08

Nie ma idealnej matrycy, ale przeważnie są to wady związane z odwzorowaniem kolorów, kątami widzenia, albo nierównomiernym podświetleniem. Żółtych plam moczu na ekranie nie mają nawet lapki z biedronki. Dzięki, ale dam rade z tym żyć, nie zamierzam jednak sobie wmawiać że sprzęt za 10k może mieć takie wady bo "nie ma na świecie idealnej matrycy".

#235 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 13:15

Kurczę, a ja myślałem że to kursor myszki...

Sheldon?

Wracając do tematu...
Defekt widoczny na pierwszy rzut oka - wada.
Przyglądanie się matrycy z lupą w ręku - zboczenie.

#236 greatbelow

greatbelow
  • 362 postów
  • SkądPolska

Napisano 31 stycznia 2014 - 16:07

Ja nie wiem co wy chcecie od tych matryc, ja na swojej nic nie widzę, na załączonym zdjęciu powyżej również jak dla mnie jest ok.

#237 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 stycznia 2014 - 17:44

Bo żeby to zobaczyć trzeba być prawdziwym miłośnikiem i cechować się nadwzrocznością.

#238 vrack2

vrack2
  • 291 postów
  • SkądBirmingham/Nottingham

Napisano 31 stycznia 2014 - 18:36

Przyglądanie się matrycy z lupą w ręku - zboczenie.

Padłem.

#239 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 31 stycznia 2014 - 18:44

Widzialem juz 30 roznych rMBP i drugie tyle iPadow z Retina(4, Air i Mini). Na 60 urzadzen 4 mialy rzeczywiste wady matrycy. Reszta to bylo Placebo uzytkownikow.

#240 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 lutego 2014 - 01:58

OhNo, bądź poważny :) Robisz ekspertyzę ekranu na bazie zdjęcia z telefonu :) O tym, że nigdy nie miał czyszczonego obiektywu nawet nie wspominam :) Byłem ciekawy czego ktoś się nie doszuka na tym zdjęciu i nie wspomniałem, że w okolicach górnego prawego rogu była żółta plama podczas robienia zdjęcia (tłusta plama, nie wiem od czego, łatwo zeszła). Ale jakoś tej realnej plamy nikt nie zauważył :) Nic dziwnego gdyż była ledwo widoczna na włączonym ekranie, a na zdjęciu jej nie ma :)

#241 OhNo

OhNo
  • 33 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 14:32

Ta dyskusja faktycznie nie ma sensu ;) Podsumowując, ja widzę przebarwienia na swoim ekranie, tragedii z tym nie ma na tyle żeby odsyłać/wymieniać. Ale problem istnieje, może nie we wszystkich sztukach, ale w dużej ilości.

#242 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 01 lutego 2014 - 21:46

Używam nowego modelu rMBP od listopada br. Nie zauważyłem żadnych wad, ekran idealny jak i cała reszta. Komputer świetny, model podstawowy 15'' w zupełności wystarcza do codziennych zastosowań. W FCPX oraz CS radzi sobie także świetnie.

#243 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 lutego 2014 - 23:41

Ja bym odesłał. Braciak swoją 13tkę odsyła dzień po tym jak mu przyjdzie z apple nowa, więc taka podmiana nie jest zbyt problematyczna. Żeby też zaraz nie było że idealizuje mój komputer. Do ekranu, samego w sobie, nie mam uwag, ale za to mi się szybko odznacza klawiatura na ekranie. Widać to tylko na wyłączonym ekranie, ale jednak. Nie wiem czy to kwestia spasowania, czy ten komputer tak ma z jakiegoś innego, nieszkodliwego powodu. Nie jest to w sumie wielki problem, gdyż widać to tylko na wyłączonym ekranie i jest to tylko bród który schodzi po przetarciu. Wygląda to tak jakby kurz się dużo mniej zbierał nad pewnymi klawiszami. Nie mniej jednak 13tka nie ma tego problemu.

#244 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 02 lutego 2014 - 14:03

Ja bym odesłał. Braciak swoją 13tkę odsyła dzień po tym jak mu przyjdzie z apple nowa, więc taka podmiana nie jest zbyt problematyczna.

Żeby też zaraz nie było że idealizuje mój komputer. Do ekranu, samego w sobie, nie mam uwag, ale za to mi się szybko odznacza klawiatura na ekranie. Widać to tylko na wyłączonym ekranie, ale jednak. Nie wiem czy to kwestia spasowania, czy ten komputer tak ma z jakiegoś innego, nieszkodliwego powodu. Nie jest to w sumie wielki problem, gdyż widać to tylko na wyłączonym ekranie i jest to tylko bród który schodzi po przetarciu. Wygląda to tak jakby kurz się dużo mniej zbierał nad pewnymi klawiszami.

Nie mniej jednak 13tka nie ma tego problemu.

To nie jest kurz tylko FUJ tłuszcz z klawiszy. Komputer trzeba utrzymywać w czystości a nie zapuszczać brudem. Odciskają się klawisze, które są używane najczęściej

#245 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 lutego 2014 - 17:26

Jak ja uwielbiam fora internetowe :) Nie mogę mieć idealnego ekranu i trzeba mi się doszukać na gównianym zdjęciu wad, psioczyć że ekrany są strasznie wadliwe, a apple jest do kitu. Znowu jak mi się odciskają klawisze na ekranie to już problemem nie jest fakt że ekran dotyka klawiszy. Na pewno komputer jest już zielony od brudu, a ekranu nie dotykają klawisze tylko grzybki które na nich wyrosły. Dajcie spokój.

#246 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 03 lutego 2014 - 13:35

kostek - problem z ekranami istnieje na 200% Jesli twoja retina nie ma problemu to dobrze:) Ja mialem 2 totalnie wadliwe ekrany i ten ktory mam teraz tez idealny nie jest.... Chodzi o to ze na forach pisza glownie ci co problemy maja, a jesli ktos nie ma to po co sobie ma d**e zawracac wchodzac na forum :)

#247 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 14:13

kostek - problem z ekranami istnieje na 200%(...)

To znaczy, że każda retina ma po 2 ekrany (200%) i każdy jest wadliwy ;) ?

#248 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 lutego 2014 - 14:24

Inną możliwością jest to, że każda ma po 2 wady. Np. wada ekranu + wada użytkownika ;)

#249 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 03 lutego 2014 - 14:37

nie wiem, widocznie nie czytacie np. mac rumors. Najpierw bylo image-retention, a potem zazolcenia ekranu, praktycznie w kazdej retinie. Potwierdzam obydwa problemy (model 2012 oraz 2013). Albo jak kupujecie macbooki w Polsce to tam sa lepsze jak w US czy UK. Kto wie :) To nie jest tak ze z uporem maniaka wpatruje sie w ekran szukajac potencjalnych problemow. Image retention widzialem, trudno tego nie zauwazyc, a zazolcenia i nierownomiernosc ekranu mozna zmierzyc (i1 Display Pro np.), jesli ktos w fotografii siedzi, i na tej podstawie + to co oko widzi, stwierdzic ze cos jest nie tak. Zona ma retine z 2012 i u niej na panelu samsunga nie bylo zadnego problemu (swietny byl od poczatkU), ale juz po prawie roku uzywania, sa zafarby i nierownomiernosc siada. Porownujac do np. modelu 2011. Pomimo ze tam nie bylo retiny, jest idealnie rowno i bezproblemowo.

#250 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 lutego 2014 - 14:46

Choć niektórzy użytkownicy mają problemy z ekranami to mam wrażenie, że działa to troszkę na podobnej zasadzie jak cellulit - gdyby nie kobiety, które o tym mówią to do dziś myślelibyśmy, że to jest grecki filozof. Ktoś temat wywołał i nagle okazało się, że to prawie pandemia. Tak jak martwe piksele były problemem na początku historii LCD TFT, tak technologia retina ma swoje bóle wieku młodzieńczego - trzeba to rozumieć, nie panikować a jak problem faktycznie występuje to reklamować. To naprawdę nie jest takie hop siup umieścić na tej samej powierzchni 4x więcej punktów...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych