Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Znane problemy po aktualizacji

• This topic is locked This topic is locked
512 replies to this topic

#201 Paladin79

Paladin79
  • 50 posts

Posted 24 October 2013 - 20:52

U mnie z kolei program MAIL dostał świra. Nie chce wysyłać poczty po IMAPie i to zarówno na Gmailu (chociaż tu szybciej) i na moich domenach (które stoją w Progreso). Wyłączyłem SSL i nadal problem.

#202 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 24 October 2013 - 21:07

Airport Utility w wersji 5.6 przestało działać.

No, nie działa, ale - sorka za cytat z angielskiego - jeśli ktoś chce uruchomić, to można z trudem (bibliotekę ML można wyciągnąć z bakapu):

Hey folks, I have successfully gotten Airport Utility 5.6.1 to run on Mavericks. When you run the old Airport Utility, the OS complains of a symbol not found. This type of error is typically due to a library having been changed. Upon comparing the library that dyld complains about between ML and Mavericks, its evident that much has changed; the Mavericks version of the library is ~160k smaller. In order to make this work, you will need the library from ML. Here's what you need to do:

1. On your Mavericks machine, rename /System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/A/Apple80211 to something like "Apple80211.mavericks" and back it up somewhere safe.
2. Copy the ML version of the Apple80211 library to /System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/A/Apple80211 on your Mavericks machine. The file is located in the same place in ML as it is in Mavericks.
3. You can now directly run the old Airport Utility from the terminal by cd'ing to the directory the binary lives in (in my case, "~/airport_utility_561.app/Contents/MacOS/") and running the program (./AirPort\ Utility)

When the program runs, its icon will still have the circle with a slash through it, but hey, it runs and works. I just updated the firmware on my old Airport Extreme and reconfigured it, and wifi on my computer is still working correctly. If your wifi starts acting weird, you can always switch back to the Mavericks version of the library. I hope this helps!

#203 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 24 October 2013 - 21:09

Czy mnie sie wydaje czy Apple powinno szybko aktualizacje mala zrobic? Duzo tych bugow...

#204 Michi18

Michi18
  • 124 posts
  • SkądRuda Śląska, PL

Posted 24 October 2013 - 21:09

jeśli zrobie reinstalacje systemu z partycji recovery, to czy stracę wszystkie pliki?

#205 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 24 October 2013 - 21:13

jeśli zrobie reinstalacje systemu z partycji recovery, to czy stracę wszystkie pliki?

Nie, ale stracisz sporo ustawień. Lepiej zrób bakap time machine na zewn. dysku, format z partycji recovery (narzędziem dyskowym), instalkę na czysto i odzysk z bakapu. Minimalizujesz wtedy ilość wpisywanych haseł do dosłownie paru.

#206 Michi18

Michi18
  • 124 posts
  • SkądRuda Śląska, PL

Posted 24 October 2013 - 21:18

rozumiem, ale w tym rzecz, że nie posiadam żadnego zewnętrznego dysku :( a mba zaczął mi się strasznie grzać i trzymać prawie 2 razy krócej na baterii niż przed aktualizacją...

#207 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 24 October 2013 - 21:25

rozumiem, ale w tym rzecz, że nie posiadam żadnego zewnętrznego dysku/.../

Ludzie używający komputerów dzielą się na dwie podstawowe grupy: tych którzy robią bakapy i tych, którzy będą robić bakapy... :-)

#208 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 24 October 2013 - 21:28

Niektórzy piszą o szalejących wiatrakach, u mnie wiatraki się uspokoiły, ale skoczyłem z Liona na Mav, bo Lion mnie trochę rozczarował i zaplanowałem wejść na coś po ML.

#209 NoneZ

NoneZ
  • 249 posts
Posted 24 October 2013 - 21:29

No, nie działa [AirPort Utility], ale - sorka za cytat z angielskiego - jeśli ktoś chce uruchomić, to można z trudem (bibliotekę ML można wyciągnąć z bakapu):

Tyle, że z Mavericks'em zainstalowała się wersja 6.3.2 "narzędzia airport". U mnie działa bez problemu. Mavericks w wersji polskiej. Nie zmieniałem języka - może opisany problem występuje tylko w wersji angielskiej. Jeśli tak, to byłby to niezły rewanż za MS Worda

#210 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 24 October 2013 - 21:31

rozumiem, ale w tym rzecz, że nie posiadam żadnego zewnętrznego dysku :( a mba zaczął mi się strasznie grzać i trzymać prawie 2 razy krócej na baterii niż przed aktualizacją...

Nie odmulisz go dobrze bez formatu i świeżej instalki.

#211 GregoryMc

GregoryMc
  • 125 posts

Posted 24 October 2013 - 21:37

Boom nagle zwariował i zaczął zapetlac jeden własny dźwięk. Pomogła reinstalacja i ponowna instalacja z pakietem przygotowanym specjalnie pod mavericksa.

#212 Jacek Zięba

Jacek Zięba

• 625 posts
  • SkądGdańsk

Posted 24 October 2013 - 21:41

Witam, po instalacji szwankuje mi Safari (zawiesza się, często nie reaguje), czasami przestają działać gesty, a teraz to co najdziwniejsze: Dołączona grafika Czy ktoś potrafi rozwiązać ten problem?

#213 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 24 October 2013 - 21:44

/.../szwankuje mi Safari (zawiesza się, często nie reaguje), czasami przestają działać gesty/../Czy ktoś potrafi rozwiązać ten problem?

Tak. Format, reinstalka na czysto i odzysk z bakapu (miałem to samo).

#214 Skiba84

Skiba84
  • 5 posts
  • SkądŁorsow

Posted 24 October 2013 - 21:51

Miał może ktoś problem z kalendarzem, kontaktami i app store? Po instalacji (cala przebiegła "chyba pomyślnie - już sam zgłupiałem) nie działa kalendarz, mapy, kontakty i app store, p kliknięciu na ikonki, podskakują raz albo kilka razy i nic :/ Tylko format czy ktoś ma jakiś pomysł?

#215 Jacek Zięba

Jacek Zięba

• 625 posts
  • SkądGdańsk

Posted 24 October 2013 - 22:11

Póki co zmiana języka na angielski pomogła...

#216 Dognier

Dognier
  • 45 posts

Posted 24 October 2013 - 22:15

Czy mnie sie wydaje czy Apple powinno szybko aktualizacje mala zrobic? Duzo tych bugow...

Normalne, w kolejnych wersjach OS X dopiero wersja 10.X.3 jest w miarę wolna od błędów.

#217 wjw44

wjw44
  • 38 posts

Posted 24 October 2013 - 22:31

Wczoraj zainstalowany bez problemu (Mac Mini Late 2012). Generalnie wyraźnie widać, że muli, piłeczka pokazuje się kiedy nic nie robię, a prawdziwa masakra pojawiła się w Photoshopie Elements 12. Jest to już wersja 64-bitowa, więc przy przydzielonych 10 GB RAMu z 16 dostępnych śmigała aż miło. Po zainstalowaniu Mavericksów wczoraj i dzisiaj klnę jak szewc, bo chociaż nie wykonuję żadnych karkołomnych operacji graficznych (zwykłe poprawki niedużych zdjęć 10MB), Photoshop się zwyczajnie zacina. Np. przy zaznaczeniu części zdjęcia maszerujące mrówki przez 5 sekund maszerują, a potem bez moje ingerencji na 7 sekund się zatrzymują i w tym czasie Elements nie reaguje na nic. Co ciekawe Monitor aktywności pokazuje jakieś śmieszne wartości zajęcia procka i RAMu.

#218 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 25 October 2013 - 06:48

Póki co upgrade na jednym komputerze (iMac 2012) i zauważyłem większe zapotrzebowanie na pamięć (albo ewidentnie inne gospodarowanie dostępną pamięcią) Do tego elementy interface'u w systemie (rozwijanie stocks czy katalogów) potrafią delikatnie lagować/klatkować - nie było tego w ML :(

#219 HoFi

HoFi
  • 41 posts

Posted 25 October 2013 - 07:10

Mi pomogło to Activate the default settings for OS X Launchpad | defaults-write.com

- - - Połączono posty - - -

@Jacek Zięba

Czy ktoś potrafi rozwiązać ten problem?

Mi pomogło to http://www.defaults-...d/#.UmoK7ZQSCnd

#220 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 25 October 2013 - 07:52

U mnie wszystko na razie dziala, zauważyłem jednak problemy z uśpieniem, MP "wyłacza się" ( wygasza monitory, slysze jak klijają dyski ) i ... no własnie nic sie nie dzieje nie zamyka się. Jak monitor w stanie uśpienia wyłączę przyciskiem power MP się usypia - dziwne. Nie wiem czy to ma związek z tym ze mam dodatkowo jeszcze jedną kartę graficzną ? może że robiłem nakładkę na stary system? nie uśmiecha mi się instalować od nowa wszystkich programów... ;) Wkurza mnie tez ze czasami przeskakuje mi dock na inny monitor. Jest jakaś kombinacja klawiszy czy coś źle klikam, ze ucieka mi z głównego monitora? Przywracanie niestety każdorazowo z panelu sterowania ;/. Nie działa mi także opcja purge pamięci wywoływana przez terminal. a zmiana labelsow na jakieś kropki to już w ogolę porażka, nic nie mogę znaleźć bo styl minimalistyczny... jak mam katalogi z projektami pozaznaczane kolorami to teraz bardzo trudno sie przestawić na nowy widok- może da sie to jakos włączyć ? Ogólnie jakoś bez rewelacji, safari fajnie działa, finder z tabsami to dobry krok żeby zmniejszyć ilość okienek, tak czy siak wymieniam niedługo dyski i wracam do ML

#221 Sim1

Sim1
  • 329 posts

Posted 25 October 2013 - 08:20

No, nie działa, ale - sorka za cytat z angielskiego - jeśli ktoś chce uruchomić, to można z trudem (bibliotekę ML można wyciągnąć z bakapu) […]

Dzięki wielkie :), rzeczywiście w ten sposób da się odpalić. Już myślałem, że pozostanie mi tylko sięganie prawą ręką do lewego ucha i odpalanie spod parallelsów z windy lub jakiejś starszej wersji systemu.

Tyle, że z Mavericks'em zainstalowała się wersja 6.3.2 "narzędzia airport". U mnie działa bez problemu. Mavericks w wersji polskiej. Nie zmieniałem języka - może opisany problem występuje tylko w wersji angielskiej. Jeśli tak, to byłby to niezły rewanż za MS Worda

Wersja 6.x była i w ML-u… ale wersje 5 były bardziej rozbudowane jeśli chodzi o konfigurację systemu. Na ML-u używałem obu.

#222 lofi

lofi
  • 41 posts

Posted 25 October 2013 - 09:05

... a inżynierowie microsoftu dalej myślą :)

#223 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 25 October 2013 - 09:47

Dzięki wielkie :), rzeczywiście w ten sposób da się odpalić. Już myślałem, że pozostanie mi tylko sięganie prawą ręką do lewego ucha i odpalanie spod parallelsów z windy lub jakiejś starszej wersji systemu.

Wersja 6.x była i w ML-u… ale wersje 5 były bardziej rozbudowane jeśli chodzi o konfigurację systemu. Na ML-u używałem obu.

Bi maj gest.

Też tak uważam (że 5 jest bardziej rozbudowana)

#224 maziboss

maziboss
  • 550 posts
  • SkądTychy

Posted 25 October 2013 - 11:43

Niby word działa ale nie do końca. Nie da się zmienić czcionek w pliku. Też tak macie?

#225 waldorfzg

waldorfzg
  • 1 posts

Posted 25 October 2013 - 12:39

Witajcie U mnie wszystko działa prócz możliwości odtwarzania niektórych filmów w quicktime, generalnie chodzi o niektóre kodeki, np: Apple Intermediate Codec czy Cineform od GoPro - na ML działało bez problemów a teraz QT chce konwertować filmy do innego kodeka - moim zdaniem to poważny błąd.

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users