Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Znane problemy po aktualizacji

• Zamknięty Temat jest zamknięty
512 odpowiedzi w tym temacie

#151 JJB

JJB
  • 53 postów

Napisano 24 października 2013 - 09:09

To, że nie działa Parallels, że są problemy z Wordem, że oprogramowanie do skanerów Epsona się wywraca, to choroby wieku dziecinnego. Ale zwróćcie uwagę na istotną i zamierzoną zmianę. Otóż koniec z lokalną synchronizacją kontaktów i kalendarza pomiędzy komputerem a urządzeniami z iOS. Tylko przez iCloud. Szczegóły : https://discussions....tart=0&tstart=0 i tutaj iTunes 11 for Mac: Sync contacts, calendars, and other info with iPod, iPhone, or iPad
Dobrze, że zrobiłem backup, zaraz wracam do 10.8 :-(

#152 ejostasz

ejostasz
  • 68 postów

Napisano 24 października 2013 - 09:27

A u mnie to się porobiło…. Bezpośrednio po uaktualnieniu było OK. Wszystko chodziło, nawet Word (eng). Dzisiaj rano nagle zwiesił się Finder, zrobiłem Force Quit. Finder zaczął działać ale…. Aplikacja Mail otwiera się na sekundę i znika - komunikat reopen - nic nie pomaga. Nie uruchamiają się: kontakty, kalendarz, FaceTime, Photo Booth, IBooks, Maps oraz…App Store. Przeglądarki internetowe działają, wi-fi też. Dokumenty się otwierają Word dalej działa. Żadnych błędów na dysku nie wykrył. Zrobiłem przed tym wszystkim czyszczenie za pomocą CleanMyMac - tak ja to robiłem już wiele razy - bezproblemowo. Może to to ????? Mój sprzęt: MacbookAir Mid2012

#153 hebel

hebel
  • 41 postów

Napisano 24 października 2013 - 09:44

Dzwoniłem dzisiaj do Apple i powiedzieli mi, że Microsoft jest upośledzony bo mają już Mavericks od dłuższego czasu i na premierę miało być wszystko idealnie a mimo to jest jak jest. Cisną ich i na początku przyszłego tygodnia office ma już działać. Safari się naprawiło po ponownym uruchomieniu. iSkysoft pdf editor nie działa jedynie na razie. Wydaje mi się że komputer dłużej się włącza na nowym systemie. Często jednak zauważam kółeczko loadingu, przy mailu i na safari - WTF? Pytałem też Apple co z darmowym iWork no i stwierdziłem, że jest to niesprawiedliwe, że jest darmowe tylko dla nowych klientów! Przecież też jesteśmy dłuższymi użytkownikami tego systemu no i wierniejszymi więc też nam się coś należy. Jak mój dziadek rozdzielał pieniądze do wnuków to zawsze powtarzał, że dla wszystkich musi być po równo.

#154 lechootheblack

lechootheblack
  • 1 postów

Napisano 24 października 2013 - 09:56

Edytory tekstu zawiodły po upgrade... Witam, na Forum jestem nowy, choć myapple.pl od dawna mam jako startową. Po instalacji nowego OSX problem z Word'em (pl). Mam też mieszane uczucia co do nowego Pages. Nie mogę znaleźć nigdzie opcji adresowania seryjnego, a korzystałem z tego codziennie. Chciałem wrócić do iWork 09 (kupiłem w MAS), ale już jest zastąpiony najnowszą wersją. Pan w Apple powiedział, że nie wspierają downgrade'u. I chyba zacznę szukać pudełkowej wersji iWork 09…

#155 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 24 października 2013 - 10:00

u mnie Parallels dziala, zrobilem upgrade do wersji 9 jeszcze w 10.8.5 i na 10.9 dziala bez problemu.

#156 Sinv

Sinv
  • 32 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 października 2013 - 10:01

ejostasz, a masz update na CleanMyMacu? Bo bojdaże dopiero od 2.1 jest dostosowany do 10.9.

#157 ejostasz

ejostasz
  • 68 postów

Napisano 24 października 2013 - 10:07

No nie mam, ale co teraz???

#158 Sinv

Sinv
  • 32 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 października 2013 - 10:12

Może usunął coś, czego nie powinien. Odpal sobie reinstalacje Mavericksa z Recovery (uruchmiasz Maca trzymając alt > Partycja Recovery > Zainstaluj od nowa) i powinno być OK, jak wcześniej było. Updatenij sobie CleanMyMaca i nie powinien robić problemów.

#159 Editor Kubala

Editor Kubala
  • 54 postów

Napisano 24 października 2013 - 10:14

1. Gmail nie działa przez IMAP w Mail.app. Powszechny problem i na razie rozwiązania brak. Finder również zalicza zwiechy. Na razie Maverics jest bardziej do zabawy niż pracy, bo kto ma czas na śledzenie forów i poszukiwanie rozwiązań. Teraz rozumiem, dlaczego system jest za darmo. Rozwiązania znajdą użytkownicy :)

#160 ejostasz

ejostasz
  • 68 postów

Napisano 24 października 2013 - 10:15

Dzięki Sinv, spróbuję.

#161 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 24 października 2013 - 10:21

gmail dziala przez imap w AirMail :) bez problemu

#162 Sergionex

Sergionex
  • 147 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 października 2013 - 10:21

Chyba wracam do ML :/ nawet po resetach SMC itd w 11" Air z 2013r wiatraki zaczynają szaleć. Prawdopodobnie Safari choć nie jestem pewien, komputer jest gorący a wiatraki na 6500rpm (stopniowo). Już 3 raz taki piekarnik gdzie normalnie tylko podczas renderowania JPEG z RAW i maksymalnego obciążenia procka w Turbo Boost. Trzeba zaczekać na 1 update :/

#163 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 24 października 2013 - 10:22

1. Gmail nie działa przez IMAP w Mail.app.

Powszechny problem i na razie rozwiązania brak. Finder również zalicza zwiechy. Na razie Maverics jest bardziej do zabawy niż pracy, bo kto ma czas na śledzenie forów i poszukiwanie rozwiązań. Teraz rozumiem, dlaczego system jest za darmo. Rozwiązania znajdą użytkownicy :)

to wszystko wina tego ze upgrade byl robiony na istniejacym systemie. system od zera powienien byc bez problemow.

takie problemy po upgrade byly i sa dalej na ubuntu np. Tam jest zalecane wrecz instalowac od zera.

#164 tomcio16

tomcio16
  • 93 postów
  • SkądZłoczew PL

Napisano 24 października 2013 - 10:28

U mnie gmail / onet/ icloud dziłają normalnie w mail robiłem aktualizacje nie na czysto. Safari też dobrze tylko mapy ni pokazują mojej lokalizacji ale to pewnie przez netie, i w kalendarzu jak dodaję lokalizacje do wydarzenia to nie znajduje lokalizacji chyba ze jest ona w kontaktach a reszta działa. (Nie korzystam z offica ) Instalowane na Mini z 2013 (z podpisu)

#165 Editor Kubala

Editor Kubala
  • 54 postów

Napisano 24 października 2013 - 10:28

Przeczytałem kilka artykułów na temat IMAP Gmaila i Mail.app. Nie ma znaczenia czy instalacja jest na czysto czy upgrade. Im większa skrzynka, tym większe problemy. Przy ponad 30 GB schody są nie do pokonania. Katalogi na serwerze mogą być ułożone tylko alfabetycznie, reguły nie działają, nie da się kasować maili, przenosić, itp. Zmieniły się zasady obsługi IMAP przez Mail.app i stąd problemy. Np:

TidBITS: Mail in Mavericks Changes the Gmail Equation

#166 Sergionex

Sergionex
  • 147 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 października 2013 - 10:30

i w kalendarzu jak dodaję lokalizacje do wydarzenia to nie znajduje lokalizacji chyba ze jest ona w kontaktach

Robiłem testy i jak wpisywałem w polu lokalizacji adres to się pojawiały sugestie i po zatwierdzeniu tego co chciałem pojawiła się mapka. Można też dodać czas dojazdu ze swojej lokalizacji.

#167 tomcio16

tomcio16
  • 93 postów
  • SkądZłoczew PL

Napisano 24 października 2013 - 10:32

No właśnie u mnie nie ma sugestii :/

#168 mowso

mowso
  • 52 postów
  • SkądŻory

Napisano 24 października 2013 - 10:53

Uśpienie nie działa - wygasza ekran ale dyski dalej się kręcą i teraz muszę za każdym razem wyłączać komputer :(

#169 hebel

hebel
  • 41 postów

Napisano 24 października 2013 - 10:58

Jakiś geniusz wymyślił jak naprawić worda! Aby Word zadziała musicie: 1. Odszukać Worda w Programach 2. Prawy przycisk mysz na Wordzie - pokaż zawartość pakietu 3. Przejść do Contents -> Resources 4. Zmienić nazwę katalogu pl.lproj na en.lproj

#170 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 24 października 2013 - 11:04

Ja po aktualizacji mam problem z kilkoma procesami, które "nie odpowiadają": - Google Chrome Helper - PepperFlashPlayer (Serwer wtyczek przeglądarki Chrome) - Spotify Helper Wprawdzie nie zauważyłem jakiegoś złego działania tych aplikacji, ale mnie to drażni. Czy ktoś ma może podobny problem? Może go jakoś rozwiązał? PS. Dzięki za Worda, działa!

#171 kumi20

kumi20
  • 20 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 24 października 2013 - 11:10

Jakiś geniusz wymyślił jak naprawić worda!

Aby Word zadziała musicie:

1. Odszukać Worda w Programach

2. Prawy przycisk mysz na Wordzie - pokaż zawartość pakietu

3. Przejść do Contents -> Resources

4. Zmienić nazwę katalogu pl.lproj na en.lproj

działa :D ktoś jest lepszy niż inżynierowie microsoftu hehe, którzy do tej pory nie mogą sobie poradzić z problemem

#172 b.bobrowski

b.bobrowski
  • 44 postów
  • SkądGliwice, PL

Napisano 24 października 2013 - 11:14

Wielkie dzięki! Działa!!!!!!!!!!!!

#173 ganiu

ganiu
  • 3 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 października 2013 - 11:17

Finder => Ulubione => Programy => Microsoft Office 2011 => Word => prawy klik => Pokaż zawartość pakietu => Contents => Resources => zmienić nazwę katalogu pl.lproj => na: en.lproj => działa

#174 b.bobrowski

b.bobrowski
  • 44 postów
  • SkądGliwice, PL

Napisano 24 października 2013 - 11:22

Jakiś geniusz wymyślił jak naprawić worda! Aby Word zadziała musicie: 1. Odszukać Worda w Programach 2. Prawy przycisk mysz na Wordzie - pokaż zawartość pakietu 3. Przejść do Contents -> Resources 4. Zmienić nazwę katalogu pl.lproj na en.lproj Reinstalacja nic nie pomaga

#175 bepe

bepe
  • 15 postów

Napisano 24 października 2013 - 11:28

Finder => Ulubione => Programy => Microsoft Office 2011 => Word => prawy klik => Pokaż zawartość pakietu => Contents => Resources => zmienić nazwę katalogu pl.lproj => na: en.lproj => działa

Potwierdzam, działa.
Rozmawiałem też dziś telefonicznej w tej sprawie z Helpdesk Apple. Są w stałym kontakcie z MS, lecz sam MS nie potrafi określić kiedy wyśle łatkę. Sam Pages jest darmowy dla komputerów kupionych po 1.10.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych