Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Znane problemy po aktualizacji

• Zamknięty Temat jest zamknięty
512 odpowiedzi w tym temacie

#251 CinekPrzecinek

CinekPrzecinek
  • 49 postów
  • SkądŚwiętochłowice

Napisano 26 października 2013 - 08:26

U mnie Netbeans 7.3.1 działa. Launchpad nie zawsze się odpali plus problemy z przeskoczeniem do kolejnego ekranu z programami. Za to nie wiedzieć czemu zgubiły mi się "narzędzie sieciowe" (czy jak to się nazywało, co było w "Innych"). Chyba, że Apple przeniosło to gdzieś indziej i jestem ślepy :(

#252 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 26 października 2013 - 08:32

Za to nie wiedzieć czemu zgubiły mi się "narzędzie sieciowe" (czy jak to się nazywało, co było w "Innych"). Chyba, że Apple przeniosło to gdzieś indziej i jestem ślepy :(

Macintosh HD/System/Library/CoreServices/Applications/Narzędzie sieciowe

#253 Porsche

Porsche
  • 63 postów

Napisano 26 października 2013 - 09:50

Sprawdzał ktoś czy GIMP działa na Mavericksie?

#254 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 26 października 2013 - 09:57

Sprawdzał ktoś czy GIMP działa na Mavericksie?

Działa.

#255 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 października 2013 - 10:31

Na Word PL jest rozwiązanie - http://myapple.pl/os...tml#post2200987

Tak wiem, za późno przeczytałem - na razie jadę na EN

@Kracek - jw - najpierw było info, że działa EN, więc na szybko zainstalowałem. Potem przyszła wiadomość o zmianie nazwy folderu, ale już nie miałem czasu na ponowną zmianę. Teraz instaluję 10.8.5 i poczekam aż Mavericks wyjdzie z wieku dziecięcego

#256 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2013 - 11:05

Komedia i tyle. Jeszcze czytam ilu szczęśliwców tutaj jest z racji tego, że Maverics jest bezpłatny. :) Co za gówno, nazywajmy rzeczy po imieniu. Gdyby Microsoft wypuścił system, w którym nie działają podstawowe programy, sypią się czcionki, poczta i występują wszelkie inne poważne problemy, zostałby powieszony za jaja. I nie ma tu nic do rzeczy, że MAVS jest bezpłatny. Syf i kpina. Dobrze, że zostałem na ML. Choć i tutaj pojawiają się banalne problemy choćby z przeglądarką, najszybszą i najbardziej emejzing na świecie.

#257 filip1902

filip1902
  • 66 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 października 2013 - 11:52

A ja mam problem z wywalajacym sie programem Apple Mail -
po aktualizacji Mail nie wlacza sie - tzn. podswietla sie w docku, ze jest wlaczony, ale nie widac okna programu.
Czasem jak sie pojawi - jest kompletnie 'rozkrzaczone' i nie da sie korzystac z niego (widac jakby w oknach maila tlo pulpitu).
Troche mnie to martwi, bo mialem tam kilka GB waznych emaili…
Ma ktos jakis pomysl jak przywrocic Mail do zycia?

Ja doświadczam sporadycznie tego samego problemu, a dodatkowo prawie zawsze przy wyłączaniu systemu aplikacja mail wstrzymuje jego zamknięcie. System się nie zamyka przez dłuższą chwilę, trzeba wyłączać na twardo.

Dodatkowo mam apkę dropboxa i z menu kontekstowego zniknęły opcje udostępniania plików.

- W finderze strasznie długo trzeba czekać aż wyświetli się zawartość folderu, często pomaga jedynie wybranie innego folderu i powrót do poprzedniego.

- Po każdorazowym zamknięciu okna findera resetują się ustawienia szerokości lewego paska.

- Wiatraki wariują

#258 pcstud

pcstud
  • 173 postów

Napisano 26 października 2013 - 12:15

U mnie drobne problemy na MB Air (2011). Klasyczny upragrade systemu. - wspomniane już i bardzo wkurzające problemy z Safari (w szczególności wkurza przumulanie i znikanie kursora przy odtwarzaniu wideo) - dwa razy komputer nie chciał się wybudzic po otwarciu ekranu i konieczny był twardy reset (nie widzę, żeby ktoś miał podobne problemy) Na plus: - zdecydowanie szybciej kopiuje mi pliki w sieci (na NAS'a) (też nie widzę, żeby ktoś zwrócił uwagę) - temperatura jakby spadła, wiec pewnie pozytywnie na baterii się odbije też - samo działanie systemu podobne jak wcześniej, nie widzę dużych różnic w szybkości działania Za to na miniaku (2010) tragedia… System zamula jak diabli, grzeje się jak toster. Też upgrade ale system był wcześniej czysty więc nie wiem gdzie jest źródło problemów. Zdecydowałem się odtworzyć poprzednią wersję systemu z TimeMachine i poczekam na pierwsze poprawki zanim podejmę drugą próbę (tym bardziej, że XBMC póki co nie działa). EDIT: Mały problem z kalendarzem. Mogę dodać poprawnie lokalizację spotkania (pojawia się mapka) ale nie pojawiają się jednak czasy dojazdu.

#259 MacEryk

MacEryk
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2013 - 15:14

Czytam, sobie czytam i myślę, że ja to mam szczęście. Mavericksa zainstalowałem na czysto na Mac Mini (early 2009) i jak dotąd nie miałem z nim najmniejszego problemu. Nic się nie zamula, temperatura dokładnie taka, jaka była Jedyne, co mnie dotknęło, to że nie da się zainstalować Kaspersky Internet Security 2014 - ale to jest problem już opisany i ponoć wynika z niedopasowania instalatora do sandboxa. A tak przy okazji, to całe lata temu poparzyłem się kilkakroć na polskich wersjach software'u i pozostał mi po dziś dzień nawyk używania wyłącznie angielskich. Polskich menu nie używam w ogóle, a polski słownik jest w Office 2011 angielskim. I oczywiście nie zauważyłem żadnych problemów z Wordem.

#260 Yary

Yary
  • 75 postów

Napisano 26 października 2013 - 18:11

No i ja mam szczęście. MacBook Pro late 2011. Aktualizacja na brudno na ML, po aktualizacji nie mam najmniejszych problemów.

#261 hobits

hobits
  • 4 postów

Napisano 26 października 2013 - 19:31

już sobie poradziłem panie kolego symptayczny @McTom :D

Kolego - jak rozwiązałeś ten problem - podziel się informacją.

#262 wjw44

wjw44
  • 38 postów

Napisano 26 października 2013 - 19:59

Dodam jeszcze, że Safari długo myśli, włączenie Podglądu zmienia proporcje obrazu w filmie odtwarzanym przez VLC, Pages się zacina i nie wiadomo nad czym myśli (piłeczka), chociaż tekst prosty i zaledwie kilkanaście stron. Chwilami nie reaguje na skróty realizowane w Pages poprzez QuicKeys, w Finderze też pokazuje się piłeczka tylko przy podglądzie katalogu... Niestety, na wtorek muszę dokończyć ważne zlecenie, bo już dzisiaj wywaliłbym bez chwili wahania i wrócił do ML!

#263 hobits

hobits
  • 4 postów

Napisano 26 października 2013 - 20:29

Błędy - Mac Mini połowa 2011 Brak możliwości kupowania i instalowania programów w App. Widget zegar - rozjechana wskazówka. MBP połowa 2012 Wszystko bdb - bez problemów. Może jakieś pomysły na rozwiązanie problemu z App?

#264 joystick

joystick
  • 309 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2013 - 21:06

W tej wersji systemu musisz użyć komendy „sudo purge” i podać hasło administratora. Działa.

#265 Sinv

Sinv
  • 32 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 października 2013 - 21:14

Powrót do ML jest możliwy, tylko musisz mieć backup i dostajesz goły system. Włączasz trzymając CMD + R, wybierasz narzędzia dyskowe, wymazujesz cały dysk, następnie cofasz się wstecz i uruchamiasz ponownie Maca. Znów trzymasz CMD + R gdy się włącza i z automatu masz internet recovery, który ściąga system, z którym kupiłeś Maca. U mnie był to ML i mam ML z powrotem. Poczekam do pierwszego updatu, bo Mav mi się podoba, ale mi miesięczny nowy Mac widocznie zwolnił i drażniły mnie te różne lagi. Co więcej, Memory Clean pokazywał mi przy tych samych włączonych rzeczach 4GB wolnej pamięci na Mavie, a na ML mam 6.

#266 Dastin88

Dastin88
  • 221 postów
  • SkądBielsko-Biała/Kraków

Napisano 26 października 2013 - 21:18

Czy ktos z was ma problemy z instalacją uTorrenta? przy pozycji Offer nie moge nacisnac dalej ani nic w oknie wybrac mial ktos taki problem??

#267 Sinv

Sinv
  • 32 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 października 2013 - 00:03

Miałem tak samo. Doszedłem do wniosku, że jeszcze nie ma wersji kompatybilnej z OS X 10.9.

#268 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 27 października 2013 - 00:05

Miałem tak samo. Doszedłem do wniosku, że jeszcze nie ma wersji kompatybilnej z OS X 10.9.

A jednak jest ;)

#269 kmilewski

kmilewski
  • 36 postów
  • SkądBogatynia, PL

Napisano 27 października 2013 - 00:22

U mnie po aktualizacji przestał działać poprawnie program Serviio, przesyłałem sobie nim filmy po wi-fi z imaca do samsung tv. Teraz co chwile wiesza się film w tv, "trwa ładowanie", znowu chwilę odtwarza, i tak w kółko.

#270 Mike83

Mike83
  • 63 postów

Napisano 27 października 2013 - 04:32

Witam, U mnie po zainstalowaniu nowego systemu program mail nie pobrał poczty gmail z jednego z kont. W drugim co ciekawe, również gmail, pobrał w całości. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

#271 Merowing

Merowing
  • 10 postów

Napisano 27 października 2013 - 11:31

Wyłączająca się kamerka podczas rozmów pod Skype :( Czy miał ktoś podobny problem? Po instalacji Maverics rozłącza mi kamerkę podczas rozmów na Skype, zauważył ktoś podobny problem?

#272 mag1

mag1
  • 3 postów

Napisano 27 października 2013 - 15:01

Post usunięty z okazji fatalnej pisowni. // ftpd

#273 Rafifafi

Rafifafi
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2013 - 15:20

Poczytajcie jaki poziom reprezentują niektórzy czytelnicy "Dobrychprogramów"... ręce opadają. Jabłka czy pomarańcze? Darmowe oprogramowanie od Apple'a nie ucieszyło Microsoftu - dobreprogramy

#274 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2013 - 15:33

Są problemy z IMAP na WP. Mavericks- najpierw aktualizacja ze Snow- odradzam aktualizacje- potem na czysto z pendrivea- jest dużo lepiej jesli chodzi o konfigurację , działanie systemu (w dodatku zyskałem 30 GB na dysku przy czystej instalce) IMAP w WP się bardzo dziwnie zachowuje a co dziwniejsze problemy się "synchronizują" z iOS 7 na moim iPhonie: wtedy kiedy nie działa na Mavericks nie działa reż na iOS 7

#275 pietrach6

pietrach6
  • 1 postów

Napisano 27 października 2013 - 15:57

Też mi się wykrzaczała poczta na WP, teraz jest ok- mail-> preferencje -> konta i zmieniłem "certyfikat TLS" z "brak" na proponowany przez apple. Na mac mini i5 2012 wszystko chodzi super o ile ustawi się system na wersję angielską, safari muliło tylko do restartu. Na polskiej wersji nie mogłem zainstalować NWN2 z płyty- ilekroć wpisywałem serial number wyskakiwała informacja, że jest błędny. Na próbę chciałem wpisać pirackie seriale- to samo. Na systemie po angielsku nie było żadnego problemu, ponadto wszystko chodzi płyniej i komputer się nie zastanawia. PSelements11, działa sprawnie, scribus przy pierwszym uruchominiu analizował nowe fonty, też chodzi dobrze (jak na jego możliwości...)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych