Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Znane problemy po aktualizacji

• Zamknięty Temat jest zamknięty
512 odpowiedzi w tym temacie

#226 ein

ein
  • 319 postów
  • SkądSopot

Napisano 25 października 2013 - 13:02

Mam pytanko do posiadaczy Office 2011. Po zainstalowaniu mavericsa i zainstalowaniu SP do Office 2011 totalnie rozjechała mi się synchronizacja. Po pierwsze kalendarze Outlooka nie widzą się z macowymi a po drugie w iTunes po podłączeniu iPhona nie mam karty Informacje gdzie konfiguruje się sposób synchronizacji. Grzebię po forach i nic.
Będę wdzięczny za wskazówki (iClouda wolałbym uniknąć).

Obawiam się, że nie da się uniknąć włączenia synchro po iCloud. Jak już jeden z kolegów był napisał, wywalili synchronizację via WiFi, nie ma lokalnej synch. z urządzeniami na iOSie (tylko jw iCloud), nie synchronizuje z iTunes.

I raz jeszcze do wszystkich, którzy mają problemy z pocztą. Apple w Mav. wprowadziło nowe reguły poczty, działa to na innej zasadzie, stąd problemy (jak ktoś ma dużo poczty to nie da się na razie uniknąć problemów).

Po przeczytaniu kilku wątków na oficjalnym forum Apple, rezygnuję z aktualizacj na mojej makówie. Niektóre zmiany to wyraźne OGRANICZENIA, względem ML. Po prostu usunęli sporo rzeczy, inaczej (niestety często mniej wygodnie, wolniej!) obsługuje się niektóre funkcje. Dla mnie to nie do przyjęcia. Dodatkowo nie rozumiem, jak można było w iWork iść w taki minimalizm. Przecież wycięli w prostym, daleko mniej złożonym, z mniejszymi możliwościami sofcie, w pytę funkcji! Nie dziwię się, że jest za free, bo to wykastrowana w stosunku do starego pakietu wersja. Widzę, że dostosowali pakiet do handheldów (no tak, teraz do pracy ma być iPad Air - cholera, dlatego tak go nazwali ;)) oraz dopasowali do wariantu chmurowego. Sorry, ale ja tu widzę iWorks Lite, bez możliwości downgrade.

Teraz makówka która zrobiła za królika doświadczalnego, będzie kompem do wszystkiego, tylko nie do pracy. Aha, no i zawalili sprawę baterii - trzeba czekać na upgrade. Safari przestaje w ogóle mieć sens - to jak się ta przeglądarka co chwila wywala, teraz jeszcze dodatkowo sys. obciąża, to szkoda gadać. Zresztą, wystarczyły małe upgrade w L i ML żeby działy się cuda. Na M. jest gorzej! "Wzór" niestabilnego oprogramowania. Wstyd Apple, po prostu wstyd!

#227 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 25 października 2013 - 13:26

/.../ Safari przestaje w ogóle mieć sens - to jak się ta przeglądarka co chwila wywala, teraz jeszcze dodatkowo sys. obciąża/.../

Nie mam najmniejszych problemów z Safari, wręcz odwrotnie, działa lepiej niż w poprzedniej wersji. Ale wymagało to czystej instalacji 10.9 i odtworzenia całości z Time Machine.

#228 gorz

gorz
  • 5 postów

Napisano 25 października 2013 - 13:46

Nie wiem co mnie !@$$#$! podkusiło żeby zainstalować aktualizację! Totalna porażka - non stop problemy. Musiałem kupić nowego paralellsa, drukowanie przez maszynę wirtualną nie działa. Windows na maszynie wirtualnej pokazuje że mam włączoną klawiaturę programisty a faktycznie działa maszyna do pisania - nic nie pomaga żadne resety rebooty. Coś mnie podkusiło żeby ściągnąć nowego open office i nie zrobiłem kopii - wywala mi komunikat że nie mogę go zainstalować bo os nie rozpoznaje autora programu! Co jeszcze się posypie nie wiem boję się szukać. Komputer muli niemiłosiernie w porównaniu do stanu sprzed update - włączenie i wyłączenie zajmuje mu dużo więcej czasu, myśli nawet przy uruchomieniu najmniejszych programów czy np. przy odpaleniu ustawień systemu.

- - - Połączono posty - - -

Ludzie napiszcie chociaż jak zainstalować open office w tym cudownym systemie

#229 bepe

bepe
  • 15 postów

Napisano 25 października 2013 - 13:47

U mnie Safari się nie wiesza, chodzi poprawnie, ale Memory Clean mówi, że Safari zabiera o kilkaset MB RAM więcej od Opery.

#230 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 25 października 2013 - 13:51

/.../wywalili synchronizację via WiFi, nie ma lokalnej synch. z urządzeniami na iOSie (tylko jw iCloud), nie synchronizuje z iTunes.

/.../

Ja mogę synchronizować via WiFi (nie wywalili) oraz lokalnie (przez kabel) z iTunes.

#231 gorz

gorz
  • 5 postów

Napisano 25 października 2013 - 14:20

Może też ma ktoś pomysł jak przestawić klawiaturę w maszynie wirtualnej parallelsa? A miało być tak pięknie....

Problem klawiatury i drukowania rozwiązałem. Klawiatura to wina nowego parallelsa (trzeba pogrzebać w ustawieniach klawiatury windows i dodać klawiaturę polski programisty zamiast polskki programisty parallels) a maverick naprodukował mi jakieś dodatkowe drukarki.
Niestety nadal nie mogę zainstalować pobranego z oficjalnej strony Apache Office org pakietu office. Próbowałem już z 2 różnymi instalkami ( w tym ze straszą wersją) wywala mi komunikat że nie można otworzyć programu ponieważ pochodzi od niezindentyfikowanego autora. Czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać?

#232 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2013 - 14:27

Wczoraj zainstalowany bez problemu (Mac Mini Late 2012). Generalnie wyraźnie widać, że muli, piłeczka pokazuje się kiedy nic nie robię, a prawdziwa masakra pojawiła się w Photoshopie Elements 12. Jest to już wersja 64-bitowa, więc przy przydzielonych 10 GB RAMu z 16 dostępnych śmigała aż miło. Po zainstalowaniu Mavericksów wczoraj i dzisiaj klnę jak szewc, bo chociaż nie wykonuję żadnych karkołomnych operacji graficznych (zwykłe poprawki niedużych zdjęć 10MB), Photoshop się zwyczajnie zacina. Np. przy zaznaczeniu części zdjęcia maszerujące mrówki przez 5 sekund maszerują, a potem bez moje ingerencji na 7 sekund się zatrzymują i w tym czasie Elements nie reaguje na nic. Co ciekawe Monitor aktywności pokazuje jakieś śmieszne wartości zajęcia procka i RAMu.

Może to ta cudowna nowość jaką jest kompresja pamięci RAM w Mavericks.

#233 gorz

gorz
  • 5 postów

Napisano 25 października 2013 - 14:56

Znalazłem - Maverick automatycznie zmienia ustawienia zabezpieczeń. Aby zainstalować cokolwiek spoza appstore trzeba w ustawieniach zabezpieczeń umożliwić taką opcję.

#234 ein

ein
  • 319 postów
  • SkądSopot

Napisano 25 października 2013 - 15:09

Nie mam najmniejszych problemów z Safari, wręcz odwrotnie, działa lepiej niż w poprzedniej wersji. Ale wymagało to czystej instalacji 10.9 i odtworzenia całości z Time Machine.

Ok, czyli bez czystej nie ma co podchodzić. Mam nadzieję, że nie pożera tak zasobów jak w aktualizacji. Przecież to jest ewidentny bug (zresztą brak możliwości upgrade to też skandal - do tej pory nie było wg. mnie takich problemów, jak wymieniane powyżej po aktualizowaniu kotów... były błędy, ale nie tak gęsto i jeszcze takie, że nie dało rady pracować ma Makówie).

#235 asu

asu
  • 55 postów
  • SkądUSA - Illinois

Napisano 25 października 2013 - 15:12

U mnie Safari działa źle tylko z MyApple. Na wszystkich innych stronach jest OK. Wielokrotnie sprawdzone, jeszcze przed oficjalnym wydaniem Mavericksa. Mam dylemat - czy Safari jest do chrzanu, czy MyApple... ;) Tak czy inaczej, do przeglądania MyApple używam Firefox'a, do wszystkich inych - Safari. Daje to coś komuś do myślenia?

#236 ein

ein
  • 319 postów
  • SkądSopot

Napisano 25 października 2013 - 15:12

Ja mogę synchronizować via WiFi (nie wywalili) oraz lokalnie (przez kabel) z iTunes.

? No lokalnie przez kabel to żadne mecyje. Ja chcę bezprzewodowo, tak jak wcześniej. Dlaczego decydują za mnie czy chcę, czy nie chcę korzystać z iCloud? Czy to już obowiązek każdego właściciela Makówy?

#237 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 25 października 2013 - 15:24

Word się crashuje ale Excel działa dobrze.
Właśnie zabieram się do ponownej instalacji Worda - może to coś pomoże.

Reinstall nic nie pomoże, trzeba czekać na łatkę od Microsoftu. Chwilowo można zrobić tak:
http://imagazine.pl/2013/10/24/sposob-na-uruchomienie-ms-word-2011-na-os-x-mavericks/

A co w przypadku gdy ktoś ma iWork z płytki? Czy pod Mavericksem "stara" wersja działa, bo rozumiem że aktualizacje się nie pokażą za free.

Nic, ja robiłem upgrade z 10.8 do 10.9 i programy z iWork działają normalnie, te wersje które miałem. Nie wiem jak jest jak się stawia system na czysto.

na starym Macbook Pro przestał działać przycisk wyłączenia komputera - jedynie wyciemnia ekran (nawet nie usypia) + nie pojawia się okienko z wyborem "Wyłącz, uśpij, wyloguj"

Trzeba dłużej przytrzymać, pewnie da się przestawić co ma się dziać po wciśnięciu tego przycisku.

U mnie dziwnie się zachowuje czasem animacja po wyłączaniu Launchpada, włącza się chyba ciut dłużej, ale jeszcze nie wiem czemu, może Spotlight coś tam sobie jeszcze rzeźbi.

#238 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 25 października 2013 - 15:40

? No lokalnie przez kabel to żadne mecyje. Ja chcę bezprzewodowo, tak jak wcześniej. Dlaczego decydują za mnie czy chcę, czy nie chcę korzystać z iCloud? Czy to już obowiązek każdego właściciela Makówy?

No to przez WiFi to chyba jest bezprzewodowo (i lokalnie)? Mam zaznaczone w iTunes *Synchronizuj z tym komputerem przez WIFi* i archiwizację *Ten komputer*... Czy o to chodzi?

#239 francisco

francisco
  • 175 postów
  • SkądWarszawa / Wrocław

Napisano 25 października 2013 - 15:54

A ja mam problem z wywalajacym sie programem Apple Mail - po aktualizacji Mail nie wlacza sie - tzn. podswietla sie w docku, ze jest wlaczony, ale nie widac okna programu. Czasem jak sie pojawi - jest kompletnie 'rozkrzaczone' i nie da sie korzystac z niego (widac jakby w oknach maila tlo pulpitu). Troche mnie to martwi, bo mialem tam kilka GB waznych emaili… Ma ktos jakis pomysl jak przywrocic Mail do zycia?

#240 tomcio16

tomcio16
  • 93 postów
  • SkądZłoczew PL

Napisano 25 października 2013 - 16:09

A ja jako jedyny problem mam z naszym forum co chwile mi piłeczka świeci i tylko i wyłącznie jak przeglądam forum :/ Ktoś również zaobserwował??

#241 asu

asu
  • 55 postów
  • SkądUSA - Illinois

Napisano 25 października 2013 - 16:27

A ja jako jedyny problem mam z naszym forum co chwile mi piłeczka świeci i tylko i wyłącznie jak przeglądam forum :/ Ktoś również zaobserwował??

Oczywiście. MyApple do poprawki. Pisałem o tym wielokrotnie.

#242 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 25 października 2013 - 16:41

Oczywiście. MyApple do poprawki. Pisałem o tym wielokrotnie.

Nie jako jedyni, na pewno. Takich wypowiedzi było więcej na poprzednich stronach tematu. Na myapple.pl (ale to nie jedyna ze stron, są też inne z tą wadą), zwłaszcza przy przeglądaniu forów - na stronie głównej, u mnie przynajmniej, nie - proces com.apple.WebKit.Networking zaczyna wyżerkę na CPU, Safari ma zawieszki potężne, a piłeczka się kręci. Ktoś orientuje się, za jaki element strony www odpowiada ten proces?

#243 Rafal.Rutkowski

Rafal.Rutkowski
  • 2 postów

Napisano 25 października 2013 - 16:41

Witam, u mnie po updacie pojawił się problem ze skanerami na urządzeniach wielofunkcyjnych hp i epson, drukują, ale nie widzi system skanerów. Dzwoniłem do supportu epson, hp i apple, niestety bez rozwiązania problemu. Wszyscy każą czekać na aktualizację. Ciekawe czy moi Klienci poczekają:(

#244 Jack182

Jack182
  • 72 postów
  • SkądNadarzyn, PL

Napisano 25 października 2013 - 17:26

Nowy system instalowałem jako upgrade z Lion do Mountain Lion, czyli od 2011 działało wszystko bez czystej instalacji. Mavericks zdecydowałem zainstalować na czysto i wszystko śmiga super, sterowniki od drukarek, modemu GSM, skanera itp. odpaliły bez problemu. System śmiga znacznie szybciej, RAM ma rzeczywiście wirtualny dodatek, bateria ok 1h dłużej. U mnie wszystko działa super!!!

#245 Rafifafi

Rafifafi
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2013 - 19:01

To tak po tych kilku dniach uzywania: MBA mid 2012, 8GB RAM. Upgrade z ML. Generalnie widze lekkie przyspieszenie. Duzo szybciej sie wybudza, na ML musialem czekac ok 3 sek na wpisanie hasla, teraz jest to natychmiast. Na poczatku wydawalo mi sie ze jest gorzej z bateria, ale nie, jest poki co lepiej (w tej chwili 50% bat i prognoza 4:18 h) na ML na baterii MBA dzialal mi max 6:30h. Soft ktory mialem dziala wlasciwie w calosci, wyjatek CCleaner. Jedyne co zrobilem przed upgrade to odinstalowalem MS Office, nie wiem chyba intuicja, bo instalowalem Mav w dniu premiery i nie bylo wtedy info o problemach z MS Word, ale znajac MS...to byl jedyny soft ktory usunalem :)))) Kupilem Pages i Keynote i poki co olewam MS. Nie wiem, czy cos zostalo po upgrade, czy Mav zajmuje wiecej miejsca, w kazdym razie kilka GB mi wsiaklo na dysku po instalacji. Moze ktos mnie oswieci w tym temacie? I jeszcze jedno, na ML standardowo z odpalona przegladarka i poczta mialem ok 4,5 GB RAM free, teraz mam 5,6 GB free - lesze zarzadzanie pamiecia dziala? :)

#246 Jack182

Jack182
  • 72 postów
  • SkądNadarzyn, PL

Napisano 25 października 2013 - 19:12

U mnie po instalacji na czysto pojawiło się sporo miejsca - dlatego chciałem na czysto.
Wcześniej miałem wolne ok 45GB - teraz mam ok 100GB.
Zainstalowane mam mniej więcej to samo.

A tak ogólnie już ktos o tym pisał, że nowy system warto zainstalować na czysto i pewnie nikt nie bedzie miał problemów:-)

#247 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 26 października 2013 - 01:43

Coś mnie podkusiło żeby ściągnąć nowego open office i nie zrobiłem kopii - wywala mi komunikat że nie mogę go zainstalować bo os nie rozpoznaje autora programu!

System Preferences -> Security & Privacy -> Allow applications downloaded from:

i tutaj wybierasz z trzech opcji ;)

#248 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 października 2013 - 07:51

u mnie standardowo - word PL nie działa (na razie mam zainstalowany EN) strasznie długo wchodzi do okienka logowania VOX2 - nie można płynnie używać "sliderów" dodano TransdockX nie działa Menubarfilter nie działa

#249 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 26 października 2013 - 07:57

u mnie standardowo - word PL nie działa (na razie mam zainstalowany EN)

Na Word PL jest rozwiązanie - http://myapple.pl/os...tml#post2200987

#250 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 26 października 2013 - 08:16

Na Word PL jest rozwiązanie - http://myapple.pl/os...tml#post2200987

I tak będzie co stronę. Temat podpięty...i co? i Nic.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych