Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Znane problemy po aktualizacji

• This topic is locked This topic is locked
512 replies to this topic

#101 Sinv

Sinv
  • 32 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 October 2013 - 19:56

Snowy, mam podobnie. Opisałem tutaj:
http://myapple.pl/os...-safari___.html

Na apple community support ludzie pisali o podobnym problemie. Szczególnie z launchpadem. Wcześniej dzwoniłem na apple support, mówili żeby przeinstalować Mavericksa. Uczyniłem, ale bez większego efektu. Nie znalazłem też info, żeby Apple przyjęło jakieś stanowisko i obiecało update czy coś. Nie wiem też z czego wynika to, że u niektórych działa OK, u innych dzieją się takie rzeczy. Szczerze mówiąc powróciłbym - przynajmniej na razie - na ML, ale nie mam jak.

#102 gruchomarx

gruchomarx
  • 52 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 October 2013 - 20:12

Snowy, mam podobnie. Opisałem tutaj:
http://myapple.pl/os...-safari___.html

Na apple community support ludzie pisali o podobnym problemie. Szczególnie z launchpadem. Wcześniej dzwoniłem na apple support, mówili żeby przeinstalować Mavericksa. Uczyniłem, ale bez większego efektu. Nie znalazłem też info, żeby Apple przyjęło jakieś stanowisko i obiecało update czy coś. Nie wiem też z czego wynika to, że u niektórych działa OK, u innych dzieją się takie rzeczy. Szczerze mówiąc powróciłbym - przynajmniej na razie - na ML, ale nie mam jak.

Popieram. Jak przeinstalować na ML ( mam kupiony w App Store)?

#103 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 23 October 2013 - 20:18

skaczące animacje Launchpads, Safari itp. pojawiły się też i u mnie

#104 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 posts
  • SkądPolska

Posted 23 October 2013 - 20:19

Wchodzę w time machine i nie mogę wgrać ostatniej kopii. Przycisk odtwórz jest nieaktywny.

No u mnie było dokładnie to samo. Zainstalowałem przez upgrade a po restarcie pokazała mi się konfiguracja od podstaw. Zainstalowało mi wszystko na czysto… Asystent migracji również sobie nie poradził. Walczyłem do 3rano, przywracając wszystko ręcznie. Masakra!

Czy ktoś odnotował problem z zawieszającym się safari przy używaniu "wstecz" na gładziku na niektórych stronach?

Po instalacji, obraz zaczął "skakać", brak płynności podczas przewijania. Dodam, że problem występuje i w Safari, i w np. Launchpadzie.

Może to śmieszne, ale u mnie występował ten sam problem i zniknął po ponownym uruchomieniu.

#105 roback

roback
  • 109 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 October 2013 - 20:24

U mnie w starym poczciwym MB late 2008, oprócz worda nie ma problemów. Safari śmiga aż miło i cała reszta też. Poczta się ściąga i wysyła. Adium działa. Rano otworzyłem plik .doc w pages i ładnie wydrukowałem na sieciowej hp po wifi to co chciałem:)

#106 gruchomarx

gruchomarx
  • 52 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 October 2013 - 20:32

Czy problemy o których piszemy są do rozwiązania i dotyczą nie tylko użytkowników PL? Mam na myśli XBMC, WORLD, Safari itd…

#107 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 posts

Posted 23 October 2013 - 20:38

No to teraz się wyjaśniło dlaczego iWork poszedł for free. Apple musiało wiedzieć że Microsoft dał ... tzn. ciała, więc dał swoim użytkownikom swój własny pakiet- całkiem miłe posunięcie z ich strony. Swoją drogą coż za ironia losu- największym problemem nowego Mac OS'a jest niekompatybilność programu Microsoftu, z którym Microsoft nie ma pojęcia co zrobić, bo nie wiedzą czemu nie działa. I pewna gama userów którzy rzucili się na Maverics'a jak na kiełbasę w PRL, żeby przypadkiem kolega nie miał go 3 minuty szybciej ode mnie. Zróbcie to wszystko na spokojnie, ściągnijcie soft bez 20 błędów downlandu z odlagowanych serwerów, zainstalujcie to na spokojnie, bez tupania, biegania "czy już czy już" i pisania w międzyczasie ile % downlandu już macie i będzie git :)

#108 Sinv

Sinv
  • 32 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 October 2013 - 20:40

Grzesiek M. - w sensie mówisz, że przez wzgląd na ilość userów, która chciała mieć nowy system od razu (bo wydawał się po prezentacji naprawdę super) dostaliśmy… "uszkodzone" wersje i za jakiś czas ponowna reinstalacja ma rozwiązać te problemy? To możliwe?

#109 SenseJLF

SenseJLF
  • 20 posts
  • SkądSzczytno

Posted 23 October 2013 - 20:47

A u mnie się zrobiło tak...aktualka się pobrała,zainstalowała i podziałało wszystko ok godziny...po czym uruchamiając komputer po uśpieniu wyskoczył złowrogi mi ekran pt. "mak jest zablokowany podaj PIN że by odblokować" i ni czorta nie wiem co zrobić a tym bardziej co wpisać.Pin ma 6 cyfr. Jakieś pomysły?

#110 Tatrzyk

Tatrzyk
  • 60 posts

Posted 23 October 2013 - 20:49

U mnie padł NetBeans.
Nie tylko u mnie: NetBeans Forums - NetBeans and Apple Mavericks

#111 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 posts

Posted 23 October 2013 - 20:50

Nie. Ta sama wersja będzie działać poprawnie tak jak na prezentacji. Pod warunkiem, ze pobierzesz instalkę bez błędów i zainstalujesz jak na system przystało. Uszkodzenia plików w trakcie downlandu to nie jest żadna nowość. Gdy pobieramy plik z przeciążonych, gotujących się we własnym sosie serwerów, to nawet bym się tego spodziewał. Tym bardziej jeśli użytkownik taki, z dużym prawdopodobieństwem walnięty, plik natychmiast odpali razem z tysiącem innych działających aplikacji łącznie z połączeniem sieciowym, nawet nie da się temu komputerowi zrestartować z nowym systemem. Problemy z kompatybilnością aplikacji też są oczywiste- nie wszyscy deweloperzy zdążyli z updatem, niektórym ten update nie wyszedł, niektórzy nie wiedzą jak go zrobić więc aplikacje umrą, przez niekompatybilność. Zycie. Odrobina spokoju, świat się nie zawali jak będziecie mieć nowy system dzień czy dwa później :) Żyliście bez niego całe życie, wytrzymacie chyba jeszcze dzień ?:)

#112 Sinv

Sinv
  • 32 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 October 2013 - 20:54

De facto Twoja rada to poczekać jakiś czas i odpalić system "z altem" i wybrać z partycji recovery opcję "zainstaluj ponownie OS X". Wtedy on go zdziera od nowa. Si? Bo jak rozumiem nie masz problemów z Mavericksem?

#113 gruchomarx

gruchomarx
  • 52 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 October 2013 - 21:19

Nie. Ta sama wersja będzie działać poprawnie tak jak na prezentacji. Pod warunkiem, ze pobierzesz instalkę bez błędów i zainstalujesz jak na system przystało.
Uszkodzenia plików w trakcie downlandu to nie jest żadna nowość. Gdy pobieramy plik z przeciążonych, gotujących się we własnym sosie serwerów, to nawet bym się tego spodziewał.
Tym bardziej jeśli użytkownik taki, z dużym prawdopodobieństwem walnięty, plik natychmiast odpali razem z tysiącem innych działających aplikacji łącznie z połączeniem sieciowym, nawet nie da się temu komputerowi zrestartować z nowym systemem.

Problemy z kompatybilnością aplikacji też są oczywiste- nie wszyscy deweloperzy zdążyli z updatem, niektórym ten update nie wyszedł, niektórzy nie wiedzą jak go zrobić więc aplikacje umrą, przez niekompatybilność. Zycie.

Odrobina spokoju, świat się nie zawali jak będziecie mieć nowy system dzień czy dwa później :) Żyliście bez niego całe życie, wytrzymacie chyba jeszcze dzień ?:)

Kolego! Przestań pleść głupoty, jako adwokat diabła. Jak nie był system dopracowany to trzeba było poczekać. Dla czego ja jako Polak mam mieć problem z Office m gdy kolega z UK ich nie ma? Mam to w nosie ! Mam MACa, płacę za oprogramowanie , chcę mieć wszystko ok. Mam prawo?

#114 SenseJLF

SenseJLF
  • 20 posts
  • SkądSzczytno

Posted 23 October 2013 - 21:19

a o co może chodzić z tym pinem? Dodam jeszcze że poprzedni system (Lion) był instalowany z płyty.

#115 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 posts

Posted 23 October 2013 - 21:20

Nie. De facto moja rada brzmi- odrobinkę mniej spiny:) Nie trzeba było się rzucać na serwery 5 minut po keynote. Wiem, że rozdawali za darmo ale bez przesady. Takie rzeczy jak, w sumie, zmiana systemu operacyjnego warto robić na spokojnie. Np. uruchomić sobie komputer od nowa po pół roku usypiania, zaistalować bez otwierania tysięcy innych badziewi i uruchomić ponownie. Albo nawet rozważyć instalkę od zera. Innymi słowy daj temu komputerowi to na spokojnie przemielić. A nie odpalaj instalki systemu z 5 błędami, na kompie na który wgrałeś 10 wersji shakowanej bety bo już się nie mogłeś doczekać , a przy okazji odpaliłeś odpaliłeś 15 apl itd. Wiem że to jest Mac ale bez przesady, jego też można zarżnąć. Nie rozwiąże to oczywiście problemów z niekompatybilnym softem, ale przynajmniej wgra Ci system jak należy. Skoro pełno ludzi nie zgłasza żadnych problemów to znaczy, że jednak ten system potrafi działać. Gruchomarx> czy winą Apple jest to że Microsoft nie potrafi napisać swojego softu? Na pewno mieli dostęp do niego wcześniej, trzeba było to zrobić. Apple można winić za to co jest nie tak z systemem i jego programami- za to że jakaś aplikacja na nim nie działa tylko dewelopera, który ją dostarczył. Nie win Apple za to że Microsoft się na Ciebie wypiął.

#116 panino

panino
  • 10 posts

Posted 23 October 2013 - 21:25

Czyli jak juz go mam to mam go jakos pobrac od nowa, czy tylko odpalic kopma z altem I zainstalowac od nowa, czy to co zrobi z recovery naprawi system czy zrobi format? Moze zadaje banalne pytania ale mimo uzywania maca od 2 lat nie mialem dziwnych z nim problemow i aninrazu nie robilem reinstalacji systemu oprocz kupienia nowego z appstore ktorybrobil upgrade a nie na czyto reinstalowal kompa

#117 Sinv

Sinv
  • 32 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 October 2013 - 21:25

Rada wydaje się rozsądna. Z tym, że pracuję ma MBA Mid 2013, system upgradowałem na od nowo włączonym Macu, odpalona była tylko przeglądarka i AppStore, nie mam zawalonego dysku (niecałe 10GB własnych danych) i nie mam na Macu żadnego pirackiego oprogramowania, wszystko z AppStore albo na licencji. Jak ktoś stworzył coś fajnego to mu się za to należy te pare złotych. Stąd nie do końca widzę zastosowanie Twojej motywacji w moim przypadku?

#118 panino

panino
  • 10 posts

Posted 23 October 2013 - 21:29

Od dzisiejszego upgrade pokaUje mi awarie baterii :/

#119 vic01

vic01
  • 68 posts
  • SkądLeszno/Zielona Góra, PL

Posted 23 October 2013 - 21:35

Witam zrobiłem update z liona.
Word nie działa ale to już każdy wie.
Poczta nazwa.pl działa nawet po odznaczeniu ssl.
Photoshop sc6 działa.
Safari odpala com.apple.WebKit.WebCo… i utrzymuje procesor na 100% (istat tak pokazuje), to powoduje efekt farelki - reset NVRAM i SMC zniwelowało obciążenie.
SMC Komputery Mac z procesorami firmy Intel: zerowanie kontrolera SMC
NVRAM Informacje o pamięci NVRAM i PRAM

OnyX jak i ccleaner nie działają.
little snitch 3 oraz Parallels 7 wywaliło po upgradzie z obsługiwanych, podobnie avast z tym ze ponowna instalacja avasta działa.

Diablo III działa.
Starcraft II podstawka działa.
WoW nie sprawdzę bo nie mam miejsca na ssd ;)

1. problem mam z notatkami:
w telefonie jest ich cała masa, a w macu konta dodane (icloud i gmail), a notatki są tylko z gmaila - zależy mi na pozostałych ktoś wie jak to naprawić ??

2. Mój MBA 4.2 nie sprawdza lokalizacji. Mapy nie odnajdują pozycji, znajdź mój iphone też nie widzi jego położenia, google mapy na safari też nie działają. Ustawienia Prywatności są zaznaczone - proszę o podpowiedz

pozdrawiam

#120 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 23 October 2013 - 21:38

Sprzęt jak w stopce. Przy Airze pojawił się komunikat, że parallelsy nie pasują i flip4mac, przy miniaku zero problemów. Przy Airze w preferencjach sieci po instalce pojawił się problem, błędnie wskazywało, że nie ma netu (wykrzyknik na grafice wifi). Zmieniłem ręcznie lokalizację na "automatycznie" i problem zniknął, widocznie zaczerpnął jakiś stary adres. Poza tym zero problemów (Worda nie używam).

#121 FOJART

FOJART
  • 1 posts

Posted 23 October 2013 - 21:39

Witam, uzupełniajac co nie działa po aktualizacji: Parallels Desktop Maktura - wydruki faktur są nie do przyjęcia - wszytko na siebie zachodzi i nie można tego zmienić! Reszta na Forum już jest Pozdrawiam i łączę się w bólu z użytkownikami MS Word

#122 patrryk22

patrryk22
  • 18 posts

Posted 23 October 2013 - 21:42

Pytanie probuje instalowac system na nowo i wisi mi juz od 40 min . ze 3 godz i 25 min do konca pozostało. Co z tym fantem zrobic?

#123 eleventh

eleventh
  • 27 posts
  • Skądokolice Krakowa

Posted 23 October 2013 - 21:43

Witam,

uzupełniajac co nie działa po aktualizacji:

Parallels Desktop

Który?

#124 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 posts

Posted 23 October 2013 - 21:48

Jak widać pojawiające się problemy rozwiązują się bardzo szybko, bez udziału apple tylko po stronie komputera usera i jego ustawień. Resetowanie pamięci, pewne rzeczy jak Wi Fi trzeba odpalić od nowa, itd. itd. Zamiast rzucać się z bluzgami warto po prostu wszystko zrobić na spokojnie i w myśl starej zasady "największym błędem komputera jest jego użytkownik" rozwiązać pewne problemy klikając na kilka klawiszy- zajmie to mniej niż downgrade do ML :)

#125 GregoryMc

GregoryMc
  • 125 posts

Posted 23 October 2013 - 21:49

Parallels 8 z windowsem 7 działa.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users