Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Znane problemy po aktualizacji

• Zamknięty Temat jest zamknięty
512 odpowiedzi w tym temacie

#126 maziboss

maziboss
  • 550 postów
  • SkądTychy

Napisano 23 października 2013 - 21:52

1. problem mam z notatkami:
w telefonie jest ich cała masa, a w macu konta dodane (icloud i gmail), a notatki są tylko z gmaila - zależy mi na pozostałych ktoś wie jak to naprawić ??

pozdrawiam

Sprawdź w preferencje systemu -> konta internetowe. Klikasz na konto i zobacz czy masz zaznaczone "Notatki"

#127 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 postów

Napisano 23 października 2013 - 21:53

Najszybciej- poczekać 3 godz. 25 minut po czym zrestartować komputer :) Jak przerwiesz w połowie to zmarnujesz godzinę na przywracanie ustawień, a potem 40 min + 3 godz. 25 min na instalację :)

#128 patrryk22

patrryk22
  • 18 postów

Napisano 23 października 2013 - 22:00

dzieki grzesiek. Zatem pozostaje 3 godziny 25 minu. na WINDZIe....

#129 jezozwierz

jezozwierz
  • 19 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 października 2013 - 22:12

Hym, a mam pytanie. Macie jakieś pomysły dlaczego nie działa mi komenda "purge"? :) Last login: Wed Oct 23 23:05:32 on ttys000 MacBook-Pro-ukasz:~ Lukasz$ purge Unable to purge disk buffers: Operation not permitted MacBook-Pro-ukasz:~ Lukasz$

#130 vic01

vic01
  • 68 postów
  • SkądLeszno/Zielona Góra, PL

Napisano 23 października 2013 - 22:18

Sprawdź w preferencje systemu -> konta internetowe. Klikasz na konto i zobacz czy masz zaznaczone "Notatki"

oczywiście że wszystko było zaznaczone w ustawieniach ... stara szkoła z przed gimbazy podsuneła mi rozwiązanie z odznaczeniem (mac pyta czy usunąć wszystkie notatki z komputera) i zaznaczeniem ponowne (konfigurowani.... ), mili Państwo notatki działają :)

w/w zagranie nie podziałało na mapach :/
oraz okazało się po czasie że proces com.apple.WebKit.WebCo.... znowu wskakuje na 100%

#131 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 postów

Napisano 23 października 2013 - 22:23

Nie ma za co :) Wytrzymasz te 3 godziny poza tym już taka pora, że warto iść spokojnie spać. Przez jakiś czas zajmuje się, powiedzmy "serwisowaniem" windowsów normalnym użytkownikom. (Choć od czasu gdy weszło win 8, komputery z tym systemem odpuściłem sobie zupełnie). I pomimo, że wiele z winów było fatalnych to i tak 99% problemów z nimi to nie wina windowsa, tylko użytkownika. I takie same problemy trapią teraz Mac OS. Przez to, że użytkownicy zaczęli używać go jak starego poczciwego XP- przerywanie aktualizacji w połowie, instalowanie wszystkiego co się wyświetli i/lub przerywanie tego w połowie, ściąganie śmieciowych aplikacji nie wiadomo jakich i do czego, łącznie z całą gamą widżetów i dodatków, plus oczywiście walenie wszystkiego nawet katalogów po 20 gb na pulpit, a jedynym ratunkiem ctrl alt delete albo reset. Mac OS jest pod tym względem baaaardzo tolerancyjny, ale na miłość boską skończmy z mitem, że jest niezniszczalny, idealny i 5 min po premierze wszystko będzie śmigać jak w niemieckim czołgu :) Nie będzie i nie działa. System będzie sprawny za 2 tygodnie/miesiąc i to i tak bardzo dobry wynik będzie :)

#132 ladomirski

ladomirski
  • 1 postów

Napisano 23 października 2013 - 22:39

Word oczywiście jak u innych. Po aktualizacji Mail przestał łączyć się z kontem na icloud.com. Wyskakiwało okno o błędzie, które kierowało mnie do Preferencji systemowych. A tam wszystko było w porządku. Nawet ponowne wpisanie wszystkich danych nic nie zmieniało. I tak w kółko. Pomogło: Wejście w Preferencje Mail i ponowne wpisanie hasła do konta. Nie mam pojęcia czemu zniknęło. Wszystkie pozostałe (gmail, home.pl) zostały :)

#133 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 23 października 2013 - 22:45

Właśnie po powrocie z pracy zdążyłem bardzo szybko zerknąć na 10.9 i rzeczywiście, z Safari nie najszczęśliwiej, póki co. Po otworzeniu kilku stron zauważyć można w przypadku niektórych (m. in. myapple.pl, karta „Nowe posty”), że proces o nazwie com.apple.WebKit.Networking.xpc (znajdujący się w /System/Library/PrivateFrameworks/Webkit2.framework/Versions/A/XPCServices) zaczyna zżerać ponad 100% CPU i wtedy właśnie Safari zaczyna leżeć i nawet nie kwiczy, a strony wyświetlane są do połowy czy nawet mniej. Wie ktoś ze specjalistów może, ki czort? Mail w porządku, inne programy raczej też, Worda nie używam. A z ciekawostek, to może wreszcie przestaną co niektórzy zapytywać wokoło „gdzie jest niby ten mój katalog ~/Library?”, bo w opcjach widoku Findera, kiedy jest się w obrębie domowego właśnie, jest na dole opcja do zaznaczenia, by go pokazywał. Znamienne, bo mamy wybór. :)

#134 Bis

Bis
  • 1 postów

Napisano 23 października 2013 - 22:47

W kwestii niedziałających kont e-mail w trybie IMAP na nazwa.pl. Wystarczy wyłączyć tryb SSL (zmienić port 993 na 143) i działa. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale zawsze jakieś.

#135 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 postów

Napisano 23 października 2013 - 22:52

Pewnie to kwestia jakiegoś systemu zabezpieczeń, szyfrowania danych i uwierzytelniania haseł. Miał tam przy logowaniu wprowadzone jakieś parametry, zmieniły się one przez zmianę systemu(prawdopodobne bo Mav wprowadza sporo nowych dodatków w kwestii zarządzania hasłami), dostał inne dane, więc wyrzucił błąd i odciął dostęp. Całkiem normalne i moim zdaniem bardzo dobre zachowanie z punktu widzenia ochrony danych i zabezpieczeń systemowych zachowanie. Często zabezpieczeniem nie jest tylko ciąg znaków, z czego nie zdajemy sobie sprawy. Dlatego zawsze niezależnie od systemu, nowy system instaluje na totalnie sformatowanym dysku i instaluje wszystkie apki od nowa. Jeśli wychodzi nowa wersja(nie mówię o aktualizacji) jakiegoś programu to najpierw stara wersja ze wszystkimi ustawieniami ląduje w koszu. Trwa dłużej ale pozwala uniknąć właśnie tego typu błędów.

#136 maziboss

maziboss
  • 550 postów
  • SkądTychy

Napisano 23 października 2013 - 23:13

W kwestii niedziałających kont e-mail w trybie IMAP na nazwa.pl. Wystarczy wyłączyć tryb SSL (zmienić port 993 na 143) i działa. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale zawsze jakieś.

Pisałem o tym rozwiązaniu wcześniej. Na chwilę obecną udało mi się przywrócić SSL na porcie 993.
Po prostu wszedłem w ustawienia maila i zaznaczyłem z powrotem SSL (wcześniej miałem port 143). Potwierdziłem zmiany i działa! Uf...

#137 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 23 października 2013 - 23:26

Zadzwonił do Microsoftu – olali go. Zadzwonił do Apple… | MacTutorial.pl

#138 famul

famul
  • 8 postów

Napisano 23 października 2013 - 23:28

a ja mam pytanie czy ktoś ma problem z airplay ? po upie do Mavericks przesył zwariował mega klatkuje a nigdy wczesniej tak sie na apple tv 3 nie działo - oczywiście wszystko w pełni aktualne plus w jednej sieci ?

#139 macgreg

macgreg
  • 23 postów

Napisano 23 października 2013 - 23:32

Nie wiem czy ktos o tym juz wspomnial ale po updatcie nie moge juz na moim iphone odtwarzac filmow w aplikacji movies znajdujacych sie w bibliotece itunes na moim mac mini. Jeszcze wczoraj na lionke dzialalo bez problemu. :-(

#140 patrryk22

patrryk22
  • 18 postów

Napisano 23 października 2013 - 23:42

Ponieważ nie często tutaj zaglądam, ponieważ jak do tej pory nie miałem problemów z rozwiązaniami Apple, dopiero teraz zauważyłem że siła tej marki tkwi tak naprawdę w ludziach Takich jak tutaj obecni forumowicze, którym chce się rozwiązywać problemy i szukać dziur w systemie zaraz po jego premierze. Nie kojarzę, może z lenistwa albo braku przywiązania do marki MICROSOFT, aby z takim rozmachem system był sprawdzany. Ponieważ na codzień śledzę rozwój systemów wspomagających zarządzanie przedsiębiorstwami ( ERP) zastanawia mnie jak wyglądalby ten rynek gdyby Apple postanowiło kompleksowo obsłużyć biznes - począwszy od sprzętu, aplikacje biurowe oraz finansowe, analityczne itd itd.....

#141 Paul White

Paul White
  • 76 postów

Napisano 23 października 2013 - 23:51

Dzisiaj Mavericks, a konkretnie Quicktime mnie zaskoczył. Pliki AVI które normalnie i szybko otwierały się na ML, nagle muszą się kilka minut "konwertować". Na VLC otwierają się normalnie. Ktoś ma podobnie czy tylko ja? [ATTACH=CONFIG]17787[/ATTACH]

#142 bones

bones
  • 26 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 października 2013 - 00:34

MBA połowa 2013. U mnie Word jak u wszystkich i ponadto nie działają głośniki ani słuchawki. O dziwo mogę słuchać dźwięk przez Airplay! Reset PRAM nie pomaga. To znaczy słychać dźwięk restartu, ale po wczytaniu OSX zapada cisza.

#143 Rafifafi

Rafifafi
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 października 2013 - 00:58

OS X 10.9 (13A603)

U mnie identyczny build

- - - Połączono posty - - -

MB Air mid 2012 i wszystko działa (z wyjątkiem Word) ale jestem troche zaniepokojony bateria! Bylo prawie 8h a teraz niecale 6h i widze ze chrupie baterie az milo...to sie nazywa lepsze zarzadzanie energia...

- - - Połączono posty - - -

U mnie instalacja Mavericka poszła bezproblemowo choć LittleSnitch 3 trochę przeszkadzał w trakcie aktualizacji systemu. iLife także się zaktualizowała ale dziwna sprawa pozostał stary iMovie, tzn. gdy kliknę ikonę uruchamia się 10 ale z poziomu Alfreda nadal mogę równolegle uruchomić 9kę. Ma ktoś pomysł jak pozbyć się "rupiecia" aby nie zabierał cennego miejsca na dysku?

Zerknij czy nie masz obu wersji po update. U mnie tak było z iMovie i Garage Band. Stara wersja była w katalogu o nazwie programu. Po skasowaniu troche miejsca do odzyskania

#144 Mirea

Mirea
  • 150 postów
  • SkądNadarzyn, PL

Napisano 24 października 2013 - 07:05

Witam, mam pytanie odnośnie Bootcampa. Mam obecnie jeszcze 10.6.8 i na nim postawinony Bootcamp z WinXp. czy po przeinstalowaniu będą jakieś problemy - jak myślicie?

#145 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 24 października 2013 - 07:26

Wszystko chodziło płynnie. Natomiast od rana nie mogę przenosić plików. Gest trzech palców nie działa. Wszystko stoi w miejscu ...

#146 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 24 października 2013 - 07:32

U mnie oprócz wcześniej opisanych problemów z Safari, Wordem także zauważyłem krótszy czas pracy na baterii... ekran mam ustawiony tak samo, podświetlenie klawiatury wyłączone, a czas pracy z dobrych 10 godzin spadł do 7-8 godzin... Nic niepokojącego co do gestów nie zauważyłem (oczywiście oprócz Safari, które można powiedzieć: przestało obsługiwać gesty:))

#147 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 24 października 2013 - 07:43

Ja mam problem z gestami w Finderze, jak dotąd miałem ustawione trzy palce na powrót i do przodu jak w safari, chcąc wrócić do poprzedniej strony (poprzedniego okna Findera) trzy palce w lewo i już. Obecnie nie działa to w Finderze i nie widzę możliwości ustawienia nigdzie, wszystko jest tak, jak było w 10.8.5 i wcześniejszych i działało, a konieczność klikania w guzik w lewym górnym rogu porażka.

#148 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 24 października 2013 - 07:48

U mnie na retinie upgrade przebiegl gladko, 2 godziny po keynocie :) Jedyne co to wspomniany problem z Wordem - ale z tego co wyczytalem, angielska wersja dziala no problem. Dla mnie excell byl najwazniejszy jako narzedzie do pracy, i dziala bez problemu. Nowy dock, jesli zaczepiony z boku jest 2D i to jasne tlo to niestety porazka, ikony ciezko sie rozpoznaje, zwlaszcza indykatory do otwartych programow. To musza zmienic, i pojdejzewam ze to poprawia. Co do samego systemu jeszcze to problemy z przycinaniem na Retinie (przy zmianie pulpitow itp) zniknely zupelnie w 10.9! Well done Apple!

#149 krzemo

krzemo
  • 127 postów

Napisano 24 października 2013 - 08:05

Fix na wywalające się Safari po aktualizacji systemu:
U mnie Safari działało ładnie, ale nagle wywalało się zaraz po kliku w ikonkę i chciało raportować.
Usunąłem całą zawartość katalogu:
/Library/Internet Plug-Ins i ruszyło.
Dodatkowo po uruchomieniu przeglądarki, klik w Safari>Wyzeruj Safari.

potwierdzam i dziękuję za rozwiązanie.

ehh pospieszyłem się :) nie daje rady.

#150 eleventh

eleventh
  • 27 postów
  • Skądokolice Krakowa

Napisano 24 października 2013 - 08:33

Dostałem info z Paralells Desktop iż wersja 7 nie działa i nie będzie działać na Mavericks. Proponują upgrade do 9 za 223,15 zł... Mam wersję dla sektora edukacji kupioną w Apple Store. Gdybym kupił w Apple Store "nowe" oprogramowanie PD9 zapłaciłbym 169,90... Ładna promocja z tym upgrade :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych