Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad Air

• Please log in to reply
1956 replies to this topic

#1751 Banan311

Banan311
  • 160 posts

Posted 30 January 2014 - 19:48

ponieważ skończyłem się bawić z wymianami postanowiłem zrobić takie małe podsumowanie i wrzucić fotki wszystkich moich wymian w jednym wpisie. Ponieważ niektórzy wrzucali tutaj zdjęcia z telefonów (te z rozłączoną klawiaturą) na których ciężko było się czegoś dopatrzeć ja zrobiłem zdjęcia lustrzanką i zwiększyłem na nich trochę kontrast żeby Ci którzy słabo widzą też dostrzegli wady.

Ipad nr 1
- ciemna lewa krawędz
- tak dwa centymetry od lewej krawędzi ciemna pionowa smuga
- dwie poziome linie przebiegające przez ekran zrobione jak od linijki
- 3 zawsze na biało świecące piksele[ATTACH=CONFIG]20087[/ATTACH]

- - - Połączono posty - - -

Ipad nr 2 (mój ulubiony ze względu na kumulację wszystkich możliwych wad)

- ciemna lewa krawędz
- tak dwa centymetry od lewej krawędzi ciemna pionowa smuga
- cała połowa po lewej stronie żółta i znacznie ciemniejsza niż prawa nie dało się czytać ani nawet neta przeglądać
- brud pod szybą
- znowu trzy białe piksele (3 liczba magiczna hehe)
- takie wycieki światła w wielu miejscach że te dioty podświetlające mogły by być równie dobrze zamontowane przed ekranem a nie wewnątrz.[ATTACH=CONFIG]20088[/ATTACH]

#1752 bartek3110

bartek3110
  • 7 posts

Posted 30 January 2014 - 19:53

Witajcie, mam takie pytanie, nie wiem czy odpowiedni temat, jeżeli nie to proszę o przeniesienie. Czy warto jeszcze kupić ipada 4 ? Czy lepiej dołożyć do air? Ogólnie jest duża różnica ? Teraz posiadam Asusa transformera na windowsie, ale chyba go sprzedam i wybiorę ipada ze względu na trochę kiepską jakość wykonania. I jeszcze na koniec takie pytanie, czy jakość wykonania tych ipadów jest na bardzo wysokim poziomie czy też będzię się zaraz obudowa wginała i trzeszczała ? :P

#1753 Banan311

Banan311
  • 160 posts

Posted 30 January 2014 - 19:57

Ipad nr 3
Wady jak widać na zdjęciu ale tym razem mało widoczne, za to podświetlenie równomierne, wiec całkiem akceptowalny jak dla mnie gdyby nie to że obudowa porysowana i znowu 3 białe piksele.[ATTACH=CONFIG]20089[/ATTACH]

Ipad nr 4
Jestem pod wrażeniem bo jest bez wad pomijając tą ciemną/żółtą krawędź która była w każdej mojej sztuce.

Tablet nr 3 i 4 to ten sam tydzień produkcji i i ta sama seria a ekrany różne. Gorszy wersja wifi lepszy jest z modemem LTE

#1754 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 30 January 2014 - 20:29

Witajcie, mam takie pytanie, nie wiem czy odpowiedni temat, jeżeli nie to proszę o przeniesienie. Czy warto jeszcze kupić ipada 4 ? Czy lepiej dołożyć do air? Ogólnie jest duża różnica ? Teraz posiadam Asusa transformera na windowsie, ale chyba go sprzedam i wybiorę ipada ze względu na trochę kiepską jakość wykonania. I jeszcze na koniec takie pytanie, czy jakość wykonania tych ipadów jest na bardzo wysokim poziomie czy też będzię się zaraz obudowa wginała i trzeszczała ? :P

Nic nie będzie się wyginało ani trzeszczało, bez obaw. iPad 4 to nadal całkiem fajny tablet, tyle, że przy Air to kawał ciężkiego kloca. Za to łatwo kupić sztukę z poprawnym wyświetlaczem co w przypadku Air, jak widać w tym temacie, nie jest takie oczywiste. Dzięki węższym ramkom Air wygląda ciekawiej niż 4, zwłaszcza w kolorze Space Gray. W grach iPad 4 i Air radzą sobie rewelacyjnie choć przyznam, że ostatnia z tych wymagających jaką odpalałem to RR3 a ostatnio tylko Clash of Clans a to wymagające raczej nie jest :D . Zależy jaką konfigurację chcesz kupić i ile funduszy masz na to przeznaczone.

#1755 LakiTester

LakiTester
  • 14 posts

Posted 30 January 2014 - 20:42

@Banan311: wielka prosba zebys wstawil z ktorego tygodnia jest poszczegolny tablet i fabryka i poczatek numeru seryjnego, te literki, DMQL, DMPL itp itd.

#1756 bartek3110

bartek3110
  • 7 posts

Posted 30 January 2014 - 20:48

Nic nie będzie się wyginało ani trzeszczało, bez obaw. iPad 4 to nadal całkiem fajny tablet, tyle, że przy Air to kawał ciężkiego kloca. Za to łatwo kupić sztukę z poprawnym wyświetlaczem co w przypadku Air, jak widać w tym temacie, nie jest takie oczywiste. Dzięki węższym ramkom Air wygląda ciekawiej niż 4, zwłaszcza w kolorze Space Gray. W grach iPad 4 i Air radzą sobie rewelacyjnie choć przyznam, że ostatnia z tych wymagających jaką odpalałem to RR3 a ostatnio tylko Clash of Clans a to wymagające raczej nie jest :D . Zależy jaką konfigurację chcesz kupić i ile funduszy masz na to przeznaczone.

Ogólnie żadne gry mnie nie interesują, mogą być tylko dodatkiem, teraz tabletu używam tylko do internetu oraz do robienia notatek na uczelni, chociaż bardziej zależy mi na wczytywaniu notatek z worda i pdf bo wolę sobie je włączyć niż bawić się z kartkami. W aktualnym tablecie mam office 2013, czy w ipadzie nie będzie problemu z notatkami worda czy pdf ? Uważasz, że powinienem zmienić? Bardzo zależy mi na jakości sprzętu czego teraz mi brak. Dodam, że zależy mi na jak najniższej cenie, swój kupiłem za 1500 i sprzedałbym go może za +- 1300-1400, raczej interesuje mnie wersja 16gb wifi chociaż 3g by nie zaszkodziło :)

#1757 Banan311

Banan311
  • 160 posts

Posted 30 January 2014 - 21:21

nr 1 DMPLD 37 tydzień
nr 2 DMPLT 49 tydzień
nr 3 i 4 to DMPLX 52 tydzień wszystkie są z foxconn.

Na forum macrumors są tacy co polują na tą serie DMPLX bo uchodzi ona za najlepszą ze wszystkich, i też ją polecam bo ekrany są równomiernie podświetlone i biel ma jednolity odcień na całym ekranie. Ostatniego zamawiałem 28 stycznia myślałem że w sumie będzie już coś z tego roku.

Ogólnie żadne gry mnie nie interesują, mogą być tylko dodatkiem, teraz tabletu używam tylko do internetu oraz do robienia notatek na uczelni, chociaż bardziej zależy mi na wczytywaniu notatek z worda i pdf bo wolę sobie je włączyć niż bawić się z kartkami. W aktualnym tablecie mam office 2013, czy w ipadzie nie będzie problemu z notatkami worda czy pdf ? Uważasz, że powinienem zmienić? Bardzo zależy mi na jakości sprzętu czego teraz mi brak. Dodam, że zależy mi na jak najniższej cenie, swój kupiłem za 1500 i sprzedałbym go może za +- 1300-1400, raczej interesuje mnie wersja 16gb wifi chociaż 3g by nie zaszkodziło :)

16 GB na uczelnie może ci nie starczyć bo część z tej pamięci zajmuje system ja mam wersję 64 gb ale wolne miejsce tak naprawdę to już tylko 56,5 Gb. Nie wiem ile jest wolnego w wersji 16 Gb, a w ipadzie nie ma slotu na kartę pamięci. No a wypasione gry mają nawet po 1,8 Gb, skanowane książki w PDF też dużo zajmują mam pare i mają nawet po 200 mb. Jeśli kupisz Air to bezpłatnie możesz pobrać pakiet biurowy iwork ale nie jest on kompatybilny z ms office z tego co pamietam ale są inne aplikacje biurowe

#1758 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 30 January 2014 - 21:27

Dodam, że zależy mi na jak najniższej cenie, swój kupiłem za 1500 i sprzedałbym go może za +- 1300-1400, raczej interesuje mnie wersja 16gb wifi chociaż 3g by nie zaszkodziło :)

W dobrej cenie Ci z media gliwice na allegro mieli ostatnio Air i mini retina w podstawowych wersjach. 1699 i 1399 zł.

#1759 bartek3110

bartek3110
  • 7 posts

Posted 30 January 2014 - 21:32

Czyli plików z worda w ogóle nie odpalę ? Czy jest jakiś prosty sposób by włączyć gotowe pliki z worda na ipadzie ?

#1760 JerzyMarian

JerzyMarian
  • 183 posts

Posted 30 January 2014 - 22:06

Czyli plików z worda w ogóle nie odpalę ? Czy jest jakiś prosty sposób by włączyć gotowe pliki z worda na ipadzie ?

Wyślij plik/pliki do iPada - otwórz w Pages (programy iWork dla nowych posiadaczy iPada Air są za darmo) albo w Cloud On - będą do edycji. Możesz tez wykorzystać w iFiles lub Documents (ale tylko do odczytu). Podobno b. dobry jest GoodReader, ale ja tej aplikacji nie posiadam.

#1761 bartek3110

bartek3110
  • 7 posts

Posted 30 January 2014 - 22:08

A jak z ipadem 4 ? Ile kosztują te aplikacje ? Ipad air trochę przekracza mój budżet

#1762 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 30 January 2014 - 22:23

A jak z ipadem 4 ? Ile kosztują te aplikacje ? Ipad air trochę przekracza mój budżet

iWork zdaje się jest darmowy dla wszystkich isprzętów aktywowanych po 1 września 2013.

http://myapple.pl/ap...os-pytanie.html

#1763 JerzyMarian

JerzyMarian
  • 183 posts

Posted 30 January 2014 - 22:36

iWork zdaje się jest darmowy dla wszystkich isprzętów aktywowanych po 1 września 2013.

Jest darmowy dla nowych urządzeń z iOS 7 aktywowanych po 1 września 2013 r. Nie jest preinstalowany, trzeba pobrać z App Store.

#1764 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 30 January 2014 - 22:44

A kto pisał, że jest preinstalowany Jurku? A swoją drogą cieszę się, że znowu zacząłeś "mówić" ludzkim głosem :D

#1765 mkamelg

mkamelg
  • 166 posts

Posted 30 January 2014 - 23:36

"Pick your tool

If you need to edit Word documents on an iPad, first consider whether they’ll need to travel back and forth between your iPad and Microsoft Office. If they don’t, Apple’s Pages will likely give you the best experience. If you do need to preserve full Office compatibility, Office² HD is the clear winner for word processing."

Źródło: Editing Word documents on an iPad | Macworld

Office² HD

Nie używałem tego nigdy, namiary znalazłem poprzez Google.

#1766 Inventer89

Inventer89
  • 232 posts

Posted 31 January 2014 - 11:54

iPad Air jest moim pierwszym iUrządzeniem i mam pytanie: jak wygląda zarządzanie pamięcią w iOS? Mam uruchomione 2 programy (nie gry) i wolnej pamięci RAM jest 10%. Aż się boję ściągnąć jakąś bardziej wymagającą grę, bo obawiam się lagów.

#1767 JerzyMarian

JerzyMarian
  • 183 posts

Posted 31 January 2014 - 12:40

iPad Air jest moim pierwszym iUrządzeniem i mam pytanie: jak wygląda zarządzanie pamięcią w iOS? Mam uruchomione 2 programy (nie gry) i wolnej pamięci RAM jest 10%. Aż się boję ściągnąć jakąś bardziej wymagającą grę, bo obawiam się lagów.

A jakie to programy? Jak to sprawdziłeś? Ja mam niejednokrotnie otwartych klika programów - Safari, Mail, iBook, Woblink, iPhoto, iMovie l Zdjecia, Kalendarz, Facebook, Quicken itp. i wszystko chodzi płynnie.

#1768 Inventer89

Inventer89
  • 232 posts

Posted 31 January 2014 - 13:54

OneNote i Safari z 6-7 kartami. Też mi chodzi płynnie, ale zastanawia mnie jakbym tak chciał uruchomić jakąś ładną i ciężką gierkę, odpowiednika Crysisa na PC.

#1769 steo

steo
  • 278 posts
  • SkądWrocław / Wałbrzych

Posted 31 January 2014 - 13:59

iOS zarządza pamięcią zachłannie, zajmuje ile się da, w celu cachowania. W przypadku konieczności zwalnia to co możliwe.

#1770 Banan311

Banan311
  • 160 posts

Posted 31 January 2014 - 14:07

OneNote i Safari z 6-7 kartami. Też mi chodzi płynnie, ale zastanawia mnie jakbym tak chciał uruchomić jakąś ładną i ciężką gierkę, odpowiednika Crysisa na PC.

nic w grach nie laguje chodzą płynnie a w sumie gram w wiekszosci w gry z gameloftu jak nova czy modern combat

#1771 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 02 February 2014 - 21:10

Otrzymałem 5 wymianę i jestem po raz pierwszy w życiu zszokowany. Udało mi się dostać akceptowalny egzemplarz. Oczywiście ma lekkie nierówne podświetlenie z (lewej ciemniej), ale w związku z tym, ze ekran jest zimny, nawet 3 gen takiej nie miałem. Sam nie wierzyłem, ze to napisałem. Seria DMPM, 3 tydzień stycznia.

#1772 GordonShumway

GordonShumway
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 February 2014 - 17:41

Trzeci tydzień produkcji, 2014, zamówiony w AOS, lewa strona ciemniejsza, też trochę żółtego...

#1773 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 03 February 2014 - 20:50

Trzeci tydzień produkcji, 2014, zamówiony w AOS, lewa strona ciemniejsza, też trochę żółtego...

Pewnie masz cieplejsza barwę ekranu

#1774 GordonShumway

GordonShumway
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 February 2014 - 22:30

Generalnie lewa strona cieplejsza. Tragedii nie ma. I raz "zablokował" się na amen akcelerometr. Pomógł dopiero reset. Plus dwa wywalenia z Safari. Tyle wrażeń z pierwszego dnia.

#1775 Vizir

Vizir
  • 300 posts
  • SkądParyż

Posted 03 February 2014 - 23:50

Apple odwalił fuszerkę i z iPad'ami i z iOS'em. Myslalem, ze dostalem w miare akceptowalny model Air'a(4 wymiany za mną). Do przełknięcia to on jest, ale w dobrzem oswietlonym miejscu. Wieczorami zasikany lewy dolny rog daje sie we znaki, nie wspominajac o przeladowywaniu kart, crash'ach safari i restartach urzadzenia. Dupki!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users