Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1956 odpowiedzi w tym temacie

#1776 JerzyMarian

JerzyMarian
  • 183 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 08:02

Apple odwalił fuszerkę i z iPad'ami i z iOS'em. Myslalem, ze dostalem w miare akceptowalny model Air'a(4 wymiany za mną). Do przełknięcia to on jest, ale w dobrzem oswietlonym miejscu. Wieczorami zasikany lewy dolny rog daje sie we znaki, nie wspominajac o przeladowywaniu kart, crash'ach safari i restartach urzadzenia. Dupki!

Zmień producenta.

#1777 LakiTester

LakiTester
  • 14 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 08:59

Zmień producenta.

Kiedys jak ktos narzekal na sprzet z biedronki lub nawet Samsunga to ludzie mowili: kup sobie Appla, zaplac kilka razy wiecej i bedziesz mial jakosc, niezawodnosc, ergonomie, super wykonanie itp itd.

#1778 Banan311

Banan311
  • 160 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 09:26

Zmień producenta.

No ja w tym roku chciałem, ale kto mi zwróci kasę za kupione aplikacje czy akcesoria. Jak już się wpakujesz w ekosystem Apple to już nie masz wyboru. To nie android ze jak nie lubisz samsunga to kupujesz htc.

#1779 GordonShumway

GordonShumway
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lutego 2014 - 09:48

Porównałem go z Asusem Memo Pad HD 7 (599zł). Ekran teraz wydaje się chłodniejszy. W Asusie nie ma to ciemnych brzegów:) Samo urządzenie, jeżeli chodzi o obsługę i możliwości, prawie zachwyca.

#1780 LakiTester

LakiTester
  • 14 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 11:36

No ja w tym roku chciałem, ale kto mi zwróci kasę za kupione aplikacje czy akcesoria. Jak już się wpakujesz w ekosystem Apple to już nie masz wyboru. To nie android ze jak nie lubisz samsunga to kupujesz htc.

A na co chciales zmienic??
Bo ja sie zastanawiam iPad Air vs. Samsung Galaxy Tab 10 2014

Bardziej mi sie podoba iPad Air, IOS tez mi sie wydaje lepszy. Ale te problemy iPada z ekranem, wywalanie aplikacji, safari odstraszaja skutecznie. Chociaz bym sie nauczyl nie otwierac kilku zakladek naraz, ale problemy z ekranem to juz dyskwalifikacja. Dobry ekran to podstawa w tablecie.

#1781 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 11:40

Bardziej mi sie podoba iPad Air, IOS tez mi sie wydaje lepszy. Ale te problemy iPada z ekranem, wywalanie aplikacji, safari odstraszaja skutecznie. Chociaz bym sie nauczyl nie otwierac kilku zakladek naraz, ale problemy z ekranem to juz dyskwalifikacja. Dobry ekran to podstawa w tablecie.

Ewidentnie, dla wszystkich poza fanbojami, poskąpili ramu. Trochę się poprawi w 7.1 ale z tym 1GB dali nieźle ciała. Jakość też jak widać leci na łeb na szyję, jest przyzwolenie ludzi mających problemy z wzrokiem i żadnych wymagań (byle było jabłko) więc będzie tylko gorzej.

#1782 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 lutego 2014 - 11:56

poskąpili ramu (...)

To czy ilość pamięci RAM wystarcza lub nie jest kwestią subiektywną. Do zastosowań codziennych w zupełności wystarcza. Jeśli ktoś gra w gry, którym taka ilość pamięci nie wystarcza to należy się przede wszystkim skierować do twórców tych gier by je zoptymalizowali.
Dla dowolnej ilości pamięci da się napisać aplikację, której ta ilość pamięci nie będzie wystarczała

nieźle ciała

Apple nie ma w zakresie swojej działalności tego typu usług.

fanbojami

Nadużywasz tego słowa.

Jakość też jak widać leci na łeb na szyję

Jakieś statystyki?

problemy z wzrokiem

ze wzrokiem

i żadnych wymagań (byle było jabłko)

demagogia

więc będzie tylko gorzej

Jakieś uprawnienia w dziedzinie przepowiadania przyszłości?

#1783 LakiTester

LakiTester
  • 14 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 12:59

Kupiłem iPad Air (przedtem był iPad 2 i iPad3) i mam jakość, niezawodność, ergonomię, super wykonanie i... dobry humor, chyba że przypadkowo trafię na mordę Kaczyńskiego.

No to o co chodzi z tym iPad Air i jego ekranem? Chce kupic, wiec zaczynam czytac opinie co i jak. Czytam tutuaj i widze narzekania na ekran, ludzie wstawiaja fotki i udowadniaja ze sa problemy. Wymieniaja raz, drugi, piaty i dalej cos nie tak. Wchodze na zagraniczne fora zeby zobaczyc czy przypadkiem nasi nie przesadzaja. A tam to samo, tez ciagle o tym ekranie.
Ja wiem ze to elektronika i nawet Ferrari sie moze zepsuc lub cos tam szwankowac. Ale z tego co mozna wyczytac to problem z ekranem jest dosc szeroki.

A u Ciebie JerzyMarian jak z tym tabletem jest? jak ten ekran? ma te nierownomierne podswietlenie? zolty kolor zamiast bialego? IOS dziala dobrze? nie ma zwiech?
Kiedy kupiles i gdzie? i jaka wersja? z 3G?

#1784 Banan311

Banan311
  • 160 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 13:07

no ja myślałem o galaxy note 10.1 2014 tylko że jest droższy od ipada po drugie w Polsce z tego co widziałem kupisz tylko wersję 16 gb, dla mnie za mało. W androidowych tabletach nie pasują mi proporcje ekranu, mało aplikacji dostosowanych do dużych ekranów. Wiec jestem skazany na ipady, za to telefony tylko na androidzie. Co do ramu to w samsungu może jest dużo ramu ale większość jest zajęte przez uruchomione systemowe aplikacje i inne widgety. W sumie w telefonie samsunga (2GB ram) i ipadzie mam tyle samo wolnego ramu. Ram styka nawet jak mam włączoną wymagającą gre i pare małych aplikacji. Nie potrzebuję mieć włączonych 100 programów naraz bo po co.

#1785 eviltomek

eviltomek
  • 780 postów
  • SkądDębica

Napisano 04 lutego 2014 - 13:20

Tablety z androidem sa kiepskie, mam takiego w domu

#1786 JerzyMarian

JerzyMarian
  • 183 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 13:31

No to o co chodzi z tym iPad Air i jego ekranem? Chce kupic, wiec zaczynam czytac opinie co i jak. Czytam tutuaj i widze narzekania na ekran, ludzie wstawiaja fotki i udowadniaja ze sa problemy. Wymieniaja raz, drugi, piaty i dalej cos nie tak. Wchodze na zagraniczne fora zeby zobaczyc czy przypadkiem nasi nie przesadzaja. A tam to samo, tez ciagle o tym ekranie.
Ja wiem ze to elektronika i nawet Ferrari sie moze zepsuc lub cos tam szwankowac. Ale z tego co mozna wyczytac to problem z ekranem jest dosc szeroki.

A u Ciebie JerzyMarian jak z tym tabletem jest? jak ten ekran? ma te nierownomierne podswietlenie? zolty kolor zamiast bialego? IOS dziala dobrze? nie ma zwiech?

Kupiłem w grudniu 2013 r. wersja z WI-FI. Ekran bez zastrzeżeń , moich zastrzeżeń. Czyta się świetnie, ogłada również, komfort przy pracy i rozrywce zapewniony. Ostatnio dokupiłem AppleTV, świetnie się sprawdza przy przeglądaniu zdjęć czy moich filmów na dużym ekranie, jak i też w oglądaniu filmów zakupionych w iTunes czy dostępnych w HBO GO. Żadnych problemów, a szczególnie z ekranem. Problemem może być za to cena i to zdaje się jest clou problemu. Śmiało kupuj.

#1787 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 13:59

Wiele podejść miałem do androida i każde kończyło się porażką. Obawiam się że, możesz mieć więcej problemów z tabletem z androidem niż z iPad AIR. Nie mówię o tabletach NEXUS bo to inna bajka.

#1788 LakiTester

LakiTester
  • 14 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 14:15

Wiele podejść miałem do androida i każde kończyło się porażką. Obawiam się że, możesz mieć więcej problemów z tabletem z androidem niż z iPad AIR. Nie mówię o tabletach NEXUS bo to inna bajka.

A tutaj sie nie zgodze co do NEXUSa. Mialem nieprzyjemnosc kupic i zwrocic NEXUS 7 2013. Jest robiony przez ASUSa
1. Kilka egzemplarzy ktore mialem nieprzyjemnosc rozpakowac mialy podwojne plomby Asusa!!!! Tablety niby czysciutkie itp, ale mialy jakies male naprawde male slady uzytkowania. Wiec to byly raczej refuby sprzedawane jako nowe.
2. Dyskwalifikacja tych tabletow to byl glosnik. Glosnik wydawal na kilka sekund takie bzyczenie. W sklepie czy np. przy odpalonym TV tego sie nie uslyszy. Ale siedzac wieczorem sam w pokoju to juz to slychac. Kazdy egzemplarz to mial. Bylo to ogromnie denerwujace. Wiec sie pozegnalem z Nexusem.

BTW. Ausus ma super mareting. Mialem sluzbowo i prywatnie laptopy ASUSa. We wszystkich ten sam problem, zawiasy. I zeby nie bylo ze ja tak niszczylem :) wszyscy w pracy mieli ten sam problem.

#1789 Banan311

Banan311
  • 160 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 15:05

Możesz śmiało kupować bo ja po paru wymianach jestem zadowolony te sztuki z ostatniego tygodnia grudnia lub styczniowe są akceptowalne, zawsze możesz zamówić przez internetowy sklep Apple i jeśli dla ciebie ekran nie edzie do zaakceptowania to zwrócisz. Kosztów nie poniesiesz bo wysyłka i odbiór za free.
Generalnie sprzęt jest super, tylko ten niesmak wynikający z ciągłych wymian pozostał.

#1790 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 17:47

[mod]Przypominam, że to jest temat o iPad Air a nie tabletach z Androidem.[/mod]

#1791 GordonShumway

GordonShumway
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lutego 2014 - 18:14

[ATTACH=CONFIG]20174[/ATTACH] Pytanie do doświadczonych - jest szansa na trafienie lepszego egzemplarza?

#1792 emeph

emeph
  • 325 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 19:14

Uhh, widzę, że nie ma różnicy czy kupiłem w 2013 czy w 2014, bo mój z początku grudnia ma lepszy ekran niż kolegi powyżej. Ten róż na dole i w lewym górnym rogu.. z pewnością trafisz na lepszy egzemplarz.

- - - Połączono posty - - -

Przy okazji chcialem zapytac: czy w ipadzie da sie dostosowac (przesunąć) polozenie obrazu na wyświetlaczu? Tak jak można to kalibrować na monitorach. Jak każdy wie w przypadku białych ipadów czarne obramowania są mocno widoczne i w przypadku mojego to u góry jest znacznie grubsze niż u dołu, az zacząłem się zastanawiać czy to się jakoś nie przesunęło bo mam wrażenie, że kiedyś tak nie było.

#1793 Mikeman

Mikeman
  • 82 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 21:39

Nie wiem czy duża różnica jest w fakcie, że mam mini retina, ale mam równo podświetlony i biały na całej powierzchni.

#1794 Banan311

Banan311
  • 160 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 21:43

Nie wiem czy duża różnica jest w fakcie, że mam mini retina, ale mam równo podświetlony i biały na całej powierzchni.

W mini retina nie ma tego problemu, w wątku o iPadzie mini retina ludzie piszą jak bardzo zadowoleni są z zakupu, tutaj tez by pisali gdyby nie ten ekran :)

#1795 migal

migal
  • 351 postów
  • Skądmam wiedzieć ?

Napisano 04 lutego 2014 - 22:51

W mini retina nie ma tego problemu, w wątku o iPadzie mini retina ludzie piszą jak bardzo zadowoleni są z zakupu, tutaj tez by pisali gdyby nie ten ekran :)

Nie zgodzę się. Na zagranicznych forach również narzekają na Mini Retina, że ma podobne problemy z ekranem jak Air.

#1796 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 lutego 2014 - 23:35

Strach pomyśleć co się będzie działo jak to narzekanie dojdzie do nas...

#1797 LakiTester

LakiTester
  • 14 postów

Napisano 05 lutego 2014 - 09:35

Strach pomyśleć co się będzie działo jak to narzekanie dojdzie do nas...

Ale dlaczego????
To chyba dobrze, ze ludzie sie informuja. Potencjalny nabywca bedzie wiedzial na co zwrocic uwage i co sprawdzic i przetestowac po zakupie.
Jak cos nie tak to zwrot. Wtedy Apple bedzie wiedzialo ze fuszerki odwalac nie moga i moze musza sprawdzic swoja linie produkcyjna i dzial jakosci.
iPad to produkt firmy Apple, drogi, wiec do czegosc to zobowiazuje. To nie produkt firmy krzak.

#1798 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 05 lutego 2014 - 10:13

Strach z tego powodu, że jeśli urządzenie, którego używam ma istotną dla mnie wadę to ja tę wadę powinienem być w stanie bez problemu sam znaleźć. Jeśli zaczynam doszukiwać się wady to jest już co innego. Problem w tym, że technologia nie pozwala na wyprodukowanie idealnych urządzeń z tego powodu są jakieś normy, które mówią, że za urządzenie sprawne uważamy takie, które od ideału odbiega nie więcej niż o taką czy siaką wartość parametrów. Współczuję tym, którzy faktycznie mają urządzenia wadliwe ale mam wrażenie, że niemała część tej dyskusji to jest dzielenie włosa na cztery. Twierdzę nawet, że sporo użytkowników byłoby szczęśliwych ze sprzętu, który mają a w wyniku narzekań innych stali się nieszczęśliwymi użytkownikami tego samego sprzętu. W mojej retinie 2012 wystąpił problem w postaci kilku jaśniejszych przebarwień - widoczne to było bez wpatrywania się wystarczyło jednolite tło - zgłosiłem, wymienili - po temacie. Szukanie wady w tym, że poszczególne części ekranu są podświetlone nieidealnie podobnie wynika z nieznajomości technologii podświetlenia ekranu LCD i jej ograniczeń. Nie da się wykonać ekranu LCD o identycznym podświetleniu w tych wymiarach i tej cenie.

#1799 Inventer89

Inventer89
  • 232 postów

Napisano 05 lutego 2014 - 14:33

Strach z tego powodu, że jeśli urządzenie, którego używam ma istotną dla mnie wadę to ja tę wadę powinienem być w stanie bez problemu sam znaleźć. Jeśli zaczynam doszukiwać się wady to jest już co innego.

Popieram. Po poście GordonShumway zacząłem się przyglądać swojemu ekranowi (mimo, że 3 miechy temu sprawdziłem go) i zaczęło mi się wydawać, że ma jakieś wady w podświetleniu. Jeśli jakieś wady witać tylko na białym tle i podświetleniu 100% to nie wiem czy jest sens wymieniać go, bo ile razy będziemy w ten sposób korzystać z iPada? Na miejscu GordonShumway jednak bym wymienił, bo już na zdjęciu widać wady, a z pewnością "w realu" różnica jest jeszcze bardziej widoczna.

#1800 GordonShumway

GordonShumway
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lutego 2014 - 15:20

Zdjęcie robione telefonem, wyostrzyło tylko wady. Na żywo, cóż, przy jasnych stronach, przyglądając się klawiaturze, różnica ciepła lewa strona, chłodna prawa jest. Z drugiej strony, osoby będące "nie w temacie", niczego nie mogą sie same dopatrzeć :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych