Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1956 odpowiedzi w tym temacie

#426 Mr.P.

Mr.P.
  • 191 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 18:47

No sorry ale ja wlasnie wciskam z calej sily ipada 2 i nie ma zanego efektu plamy

Tyle tylko, że jest to pojęcie względne. Nie sądzę byś specjalnie też starał się mocno ekran dociskać (wszak to twój własny sprzęt). Choć oczywiście mogę się mylić.

Dla jasności napiszę, że nie twierdzę, że w Twoim przypadku ten efekt powinien występować. Nie mam powodów, żeby Ci nie wierzyć :). Ja tylko napisałem z czym dzisiaj miałem do czynienia.

Akurat ta sytuacja wydaję się normalna, bo iPad to nie jedyne urządzenie, gdzie taki efekt występuję. Równie dobrze można docisnąć szybę w MacBooku Pro i efekt będzie taki sam. Zapewne w przypadku iPada Air z racji zastosowanej cieńszej szyby, efekt jest łatwiejszy do wywołania. Powtórzę jednak to co już napisałem w poprzednim poście. Trzeba na prawdę mocno docisnąć.

#427 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:13

Co do tego dociskania ekranu to ciężka sprawa. Próbuję wciskać sporo mocniej niż jest to potrzebne do normalnej obsługi i nic się nie dzieje, żadnego efektu. Mocniej już nie mogę bo obawiam się, że będę musiał wyciągać palec z bebechów iPada :D

#428 MMAchu

MMAchu
  • 28 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:13

Dzisiaj zeby rozwiac wszelkie watpliwosci zadzwonilem do apple jak i odwiedzilem serwis autoryzowany by wypytac o kwestie gwarancji bo ludzie wprowadzaja tutaj sie nawzajem w blad. A wiec apple daje roczna gwarancje na ipada od siebie, a sklep w ktorym zakupilismy daje 2 letnia gwarancje. Jak to rozumiec? Otoz naprawy gwarancyjnej mozemy dokonywac na gwarancji apple i wtedy otrzymujemy nowy sprzet bo apple nie naprawia, badz jezeli nie pozwala na to stan magazynowy to dostajemy sprzet odnowiony, refabrykowany. Zamawianie przez AOS daje nam jedynie 14 dni na wymiane sprzetu na nowy zafoliowany. Sprzet z gwarancji po tym okresie owszem jest nowy ale jego jakosc przed wyslaniem do klienta jest sprawdzana by nie doszlo do kolejnej wymiany sprzetu, czyli tzw. loteria, dlatego wtedy nie jest on zafoliowany. Albo trafisz albo nie. Po gwarancji apple ktora trwa jeden rok, jezeli ipad sie zepsuje to mamy prawo zglosic sie do miejsca zakupu sprzetu i zostsnie on nam albo naprawiony albo wymieniony na nowy. Tak wiec gwarancja wymuszona przez Europejskie prawo daje nam 2 letni okres ochronny. Gwarancja apple ktora trwa rok jest jedynie dodatkiem do normalnej gwarancji.

Czyli przykładowo jeśli kupię sprzęt z innego źródła niż Apple Store i akurat okaże się, że ekran jest żółty, źle podświetlony to w sytuacji gdzie pójdę go oddać na gwarancję(nie zamienić na nowy) odeślą mi sprzęt może nie nowy ale z pewnością już sprawdzony tak?
Dlaczego pytam?
Prawie już zamówiłem za 2499zł 32gb w AOS, a w redcoonie zobaczcie na ceny
http://www.redcoon.p...ipad air&xtcr=7

#429 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 05 listopada 2013 - 19:19

No to teraz zacznijcie mi wmawiać, że jest żółty na dole :D

Wiem co widzę w realu i nie mam wątpliwości ;)

Tak cieszę się, że mam ipada ze śnieżnobiałym wyświetlaczem :D

Panowie, kolega cieszy się, że ma taki ekran jaki ma być, a wy mu wmawiacie, że na pewno też musi mieć wadliwy... :P
Ma go przed oczami, więc wie najlepiej- zdjęcia nie oddają efektu, są delikatnie przekłamane- ekran wydaje się zółtawy, ale taki nie jest- wiem bo mam taki jak kolega.
Poza tym nie widzę sensu, aby wciskać ekran nienaturalnie mocno (ja w moim Air nie mogłem dostrzec plamy- oczywiście wciskam z wyczuciem, a nie z całej siły, aby tylko znaleźć wadę...)
Nie dajmy się zwariować...

- - - Połączono posty - - -

Proponuje pobrać zamieszczoną przeze mnie grafikę i otworzyć ją jako full screen na iPadzie w orientacji poziomej.
Następnie należy porównać górny jasnoszary pasek z dolnym.
http://pa3x.ehost.pl/test.png

Górny i dolny pasek- identyczne.... - i proszę na mnie nie naskakiwać, piszę o swoim egzemplarzu i nie twierdzę, że jest tak wszędzie!

#430 szy123

szy123
  • 33 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:27

Byłem dzisiaj w MM go pomacać i nie było wow. Ipad'a 4 absolutnie nie opłaca się wymieniać na air'a.

#431 cassinipl

cassinipl
  • 121 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:32

Proponuje pobrać zamieszczoną przeze mnie grafikę i otworzyć ją jako full screen na iPadzie w orientacji poziomej.
Następnie należy porównać górny jasnoszary pasek z dolnym.
http://pa3x.ehost.pl/test.png

[ATTACH=CONFIG]18082[/ATTACH]

Albo jestem ślepy, albo paski są takie same. A co, ducha miałem zobaczyć? :D

#432 Mr.P.

Mr.P.
  • 191 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:33

Poza tym nie widzę sensu, aby wciskać ekran nienaturalnie mocno (ja w moim Air nie mogłem dostrzec plamy- oczywiście wciskam z wyczuciem, a nie z całej siły, aby tylko znaleźć wadę...)
Nie dajmy się zwariować...

Dokładnie. Mam wrażenie, że niektórzy nie mają co robić i tylko na siłę doszukują się problemów. Choć oczywiście nie twierdzę, że takowe nie występują. Najbezpieczniej po prostu zakupić w Apple Online Store i ewentualnie bezproblemowo wymieniać. Tym bardziej, że cenowo w iSpot, czy u innego resellera nie jest przecież wcale taniej.

#433 MMAchu

MMAchu
  • 28 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:36

Chłopaki odpowiedziałby mi ktoś na mój wcześniejszy post? Zależy mi na czasie a 2699zł to mega cena za 64gb. Pytanie tylko jak z redcoonem? Czy w sytuacji felernego ekranu będę mógł śmiało oddać na gwarancję i będę miał pewność, że zostanie to naprawione? Już pomijam kwestię, że redcoon mi wymieni na nowy model od ręki tak jak AOS bo na to nie liczę. 200zł różnicy na egzemplarzu przy 3 sztukach to 600zł w kieszeni. Dla mnie to JEST różnica.

#434 cassinipl

cassinipl
  • 121 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:39

Każdy ekran się ugina, mam telewizor Samsung pokryty grubym szkłem ekran i gdy naprawdę mocno przycisne to także jest tęcza. Przypominam, że szyba w tv klejona jest do matrycy i jest naprawdę gruba... Może apple w ten sposób się solidaryzuje z homoseksualistami xD

- - - Połączono posty - - -

Chłopaki odpowiedziałby mi ktoś na mój wcześniejszy post? Zależy mi na czasie a 2699zł to mega cena za 64gb. Pytanie tylko jak z redcoonem? Czy w sytuacji felernego ekranu będę mógł śmiało oddać na gwarancję i będę miał pewność, że zostanie to naprawione? Już pomijam kwestię, że redcoon mi wymieni na nowy model od ręki tak jak AOS bo na to nie liczę. 200zł różnicy na egzemplarzu przy 3 sztukach to 600zł w kieszeni. Dla mnie to JEST różnica.

Przysługuje ci 1 rok gwarancji Apple + 2 letnia gwarancja wynikająca z ustawy o ochronie konsumentów. Przez 2 lata możesz zgłaszać roszczenia do sprzedawcy. Każdy produkt apple ma taką gwarancje. W przypadku problemów ipada się nie naprawia tylko wymieniają na nowy, albo refabrykowany, czyli taki odnowiony lub nowy. W przypadku air na nowy bo refabrykowanych nie ma z powodu braku nasycenia rynku starymi modelami :))) Logiczne :)

A teraz ja mam pytanie: Czy da się jakoś do etui targusa robionego na wzór smart case, ustawić by ipad używał czujnika światła gdy zamknę klapkę to wtedy sie usypia a jak podnose to wybudza? :D

#435 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 05 listopada 2013 - 19:39

Byłem dzisiaj w MM go pomacać i nie było wow. Ipad'a 4 absolutnie nie opłaca się wymieniać na air'a.

Nie pisz, że się nie opłaca, bo to pojęcie względne i zależy kto co potrzebuje, ale z czwórki też bym się jeszcze nie przesiadał :)

#436 szy123

szy123
  • 33 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:44

No jak ktoś ma dużo kasy i chce to wiadomo, że nie ma problemu ;) Mam roczną 4 i dostałbym za nią max 1400-1500 zł. Musiałbym dołożyć ok.700 zł, ale to była by po prostu głupota ;) To tylko moje zdanie.

#437 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:45

A Wy dalej się nakręcacie. Nudne się to staje. Może załóżcie sobie temat o żółtości ekranu i sile nacisku?

#438 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:47

Jeżeli chodzi o powstawanie efektu kropli wody po przyciśnięciu ekranu. Oczywiście po mocnym przyciśnięciu owy efekt występuje, ale to naprawdę trzeba mocno docisnąć. Wydaje się to akurat normalne. Identyczna sytuacja występowała z każdym iPadem w salonie (nawet iPad 2).

Też z ciekawości dziś podjechałem do iSpotu i testowałem to uginanie ekran. Fakt - jak porządnie nacisnąć mamy efekt rozmycia.
Ale na iPad 4 jest to samo. W domu sprawdziłem z Nexus 7 i też to samo. Czyli akurat w tej kwestii to z igły widły :lol:

Generalnie dla mnie Air ma to czego brakowało mi w 4 - super lekkość co w praktyce oznacza, że mieści mi się w dłoni i wygodnie się go w ten sposób trzyma. Do tego ta rozdzielczość ekranu - nie ma porównania z moim Nexus 7 jakby inna bajka.

Najprawdopodobniej zamawiam w X-KOM model biały 32 MB z odbiorem osobistym, sprawdzeniem na miejscu przed zapłatą i możliwością zwrotu (odniesienia do salonu) w ciągu 10 dni.

#439 prezioso

prezioso
  • 132 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:50

Dzisiaj byłem w jednym z iSpot w Krakowie. Był Air na wystawie. Żadne z przywołanych tutaj elementów w nim nie występuje jeśli chodzi o jakość. Ani nie jest za miękki, ani się nie zgina, nie tworzą się żadne krople na ekranie, ani nie było żółtego odcienia na ekranie. Zatem - nie kwestionuję Waszych "wad" ale wydaje mi się, że niektóre są mocno przesadzone. Jedna sprawa - to faktycznie nieco się tnie iOS 7.0.3 - może złe słowo "przycina" ale animacje niektórych elementów nie działały płynnie lecz z delikatnymi lecz zauważalnymi przeskokami. Podobny efekt mam na swoim iPad 2. Z czwórki raczej nie warto się przesiadać - chyba że ktoś ma tendencję "must have" a waga robi znaczną różnicę do tego stopnia, że jeśli nie będzie lżejszy o kilkaset gram to w samolocie nie wsiądzie na pokład bo będzie miał overweight :) Z każdego innego iPada warto - przymierzam się do zmiany swojej dwójki na Air. Przy okazji czy ktoś nabył etui w AOS ze skóry smart case ? I jeszcze jedno jak poradziliście sobie z folią na wyświetlacz ?

#440 Tomzik87

Tomzik87
  • 1 016 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 listopada 2013 - 19:51

Dziś odebrałem iPada z x-kom . Przy sprzedawcy wszystko sprawdziłem i jest ok. Wysyłka darmowa i to kurierem . Polecam. Wrażenia bardzo pozytywne. System chodzi bardzo płynnie-jedynie przy zmianie orientacji skacze delikatnie obraz ale pewnie poprawia niedługo. Dajcie sobie spokój z tym czy a7 czy a7x. iPad działa szybciej i lepiej jak iPad 4. Tak, fakt że iPhone ma taki sam procesor ale i rownież modul gsm dzięki któremu dzwonimy, którego w iPadzie nie ma. Z reszta to nie ważne. Aplikacje na iPadzie 4 działają idealnie i się nie martwcie o moc w airze. Myśle ze na 2 lata wystarczy. Lekkość jest odczuwalna lecz bez rewelacji. Najbardziej mi się podoba ogólnie kształt, który jakoś lepiej leży w dłoniach. Głośnik jest napewno lepszy. Od basu iPad skacze:) Szczerze jestem zadowolony z przesiadki. Kupiłem wersje 16gb wifi.(GSM nie potrzebuje z racji darmowego internetu w telefonie gdzie mogę hotspot włączyć i nie męczyć się z 2kartami sim) Dziwne jest tylko jak mało jest dostępnych smart coverów czy case'ów. Jeśli chodzi o etui to postawiłem na puro slim, które wyglada jak samo jak applowski lecz z lepszym stojakiem Polecam.

#441 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 listopada 2013 - 19:56

Gdzie ta przewaga Air nad 4 w szybkości działania? Bo system tak samo dostaje przy animacjach zadyszki czy to Air czy 4.

#442 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 19:58

A Wy dalej się nakręcacie. Nudne się to staje. Może załóżcie sobie temat o żółtości ekranu i sile nacisku?

Załóż sobie swoje forum, tam będziesz mógł decydować kto i o czym może pisać. Nie podoba się, nie czytać.

#443 prezioso

prezioso
  • 132 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 20:03

Sorry jak temat już był ale spytam: -czy ktoś się orientuje jak wygląda kwestia LTE w Plusie dla iPad Air ?? Mają już tą autoryzację czy dalej kupujesz LTE a masz 3G w iPad/iPhone ?

#444 cassinipl

cassinipl
  • 121 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 20:05

Wgl to z tym żółtym ekranem to histeria. Gdyby ktoś nie zarzucił kiedyś tematu to nikt by nawet nie zwracał na to uwagi i nawet nie zauważał tego.

#445 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 20:11

Wgl to z tym żółtym ekranem to histeria. Gdyby ktoś nie zarzucił kiedyś tematu to nikt by nawet nie zwracał na to uwagi i nawet nie zauważał tego.

Jedyną osobą, która tu histeryzuje jesteś Ty. Od kilku dni codziennie piszesz, że u Ciebie jest ideał więc problem nie istnieje. Daj sobie już na luz, cieszymy się Twoim szczęściem ale nie zaklinaj rzeczywistości, problem istnieje i wszystko wskazuje na to, że jest gorzej niż po ukazaniu się The New iPad.

#446 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 20:18

[ATTACH=CONFIG]18082[/ATTACH]

Albo jestem ślepy, albo paski są takie same. A co, ducha miałem zobaczyć? :D

U mnie pasek dolny jest wyraźnie zółty , dlatego wstawiłem tą grafikę bo łatwo na niej zauważyć wadę ekranu.

#447 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 20:20

Wgl to z tym żółtym ekranem to histeria. .

31 października napisałeś "Witam, w temacie tabletów jestem nieobeznany zbytnio. Potrzebuję tabletu do pracy, internetu, nauki, generalnie na studia. Testowałem już setki..."

Rozumiem, że od tego terminu jesteś już obeznany z tabletami, zwłaszcza produktami Apple, reklamowałeś, wymieniałeś i w praktyce przechodziłeś te procedury, które my znamy od lat??? Ogarnij się mówiąc językiem studenta LOL

#448 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 20:24

Ja też uważam, że to trochę histeria z tym żółtym ekranem. Podświetlenie w tym modelu iPada jest z lewej krawędzi (przy trzymaniu iPada pionowo) i niestety lewa strona jest trochę słabiej podświetlona, co skutkuje, przy tej temperaturze barw, lekko cieplejszym odcieniem. Od razu mówię, że wiem jak wygląda zażółcony ekran, bo wymieniałem 4 razy iPada 3. Tutaj niestety problem wynika z konstrukcji i chyba nie jest możliwe znalezienie urządzenia z idealnie podświetlonym ekranem.

#449 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 20:27

Ja też uważam, że to trochę histeria z tym żółtym ekranem. Podświetlenie w tym modelu iPada jest z lewej krawędzi (przy trzymaniu iPada pionowo) i niestety lewa strona jest trochę słabiej podświetlona, co skutkuje, przy tej temperaturze barw, lekko cieplejszym odcieniem.
Od razu mówię, że wiem jak wygląda zażółcony ekran, bo wymieniałem 4 razy iPada 3. Tutaj niestety problem wynika z konstrukcji i chyba nie jest możliwe znalezienie urządzenia z idealnie podświetlonym ekranem.

A z której strony jest podświetlenie ekranu w iPad 4?

#450 cassinipl

cassinipl
  • 121 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 20:27

31 października napisałeś "Witam, w temacie tabletów jestem nieobeznany zbytnio. Potrzebuję tabletu do pracy, internetu, nauki, generalnie na studia. Testowałem już setki..."

Rozumiem, że od tego terminu jesteś już obeznany z tabletami, zwłaszcza produktami Apple, reklamowałeś, wymieniałeś i w praktyce przechodziłeś te procedury, które my znamy od lat??? Ogarnij się mówiąc językiem studenta LOL

Od tego czasu się trochę oczytałem i nie ulegam masowym trendom tylko sam wyciągam wnioski, a wiedzy o wymianach szukam u źródła. Dowiedziałem się wszystkiego na infolinii i w serwisie co wiecej dyskutować. Apple nigdzie nie gwarantuje że wyśle ci sztukę nową zafoliowaną, to tylko ich dobra wola i nie mają takiego obowiązku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 18

0 użytkowników, 18 gości, 0 anonimowych