Co do obrażania użytkowników Windows: Absolutnie nie chciałem obrażać normalnych użytkowników tego... systemu... Jeśli ktoś się tak poczuł to przepraszam z całego serca. Ale z samego systemu i firmy, która go wyprodukowała będę szydził na całej lini. Ten gniot nie powinien opuścić nigdy labolatoriów. I nie przekonują mnie argumenty, że gdyby nie Windows to bylibyśmy w epoce kamienia łupanego. Bzdura! Raczej bylibyśmy dalej niż teraz. Nie ograniczałyby nas durne wynalazki typu 640kB pamięci podstawowej, które ciągnęły się jak smród po gaciach.
Nie wiem dlaczego, ale nie mam widzę żadnego problemu z nazwaniem Windows systemem operacyjnym w potocznym sensie znaczeniowym. W stricte sensu jest to kernel.
Co do instalowania Mac OS X na PeCetach w celu testowania: Nie bronię nikomu tego. Sam miałem przez jakiś czas takiego kompa. Miał konfigurację, która była w 100% zgodna z systemem i mi chodziły WSZYSTKIE komponenty.
Miałeś szczęście ja miałem pecha. (np. X-Fi)
Jednak jestem przeciwny poglądowi, że jest to metoda do przekonania się do Maka i systemu Mac OS X. Niestety tak nie jest. Zobrazuję to porównaniem. Czy bez różnicy będzie dla potencjalnego kupca jazda samochodem testowym (wersja nie wykończona, z fabryki, z naklejkami do krasztestów, bez wykończeń estetycznych itd) i samochodem z salonu, z dodatkowym wyposażeniem jeśli ma na ten samochód wydać sporo kasy i chce się przekonać, że będzie z niego zadowolony nie tylko dlatego, że zapina 250km/h, a też, że ładnie wygląda i jest KOMPLETNY??? Myślę, że rozumiecie o co mi chodzi. A jeśli tego nie czujecie to w sumie nie ma oczym dalej rozmawiać, bo się nie zrozumiemy.
Zwróć uwagę iż jakby na to nie patrzeć jest spora różnica cenowa pomiędzy sprzętem z pod marki Apple a praktycznie każdej innej, biorąc pod uwagę iż posiadają identyczne podzespoły. Gdy płacisz więcej chciałbyś wiedzieć dlaczego. Ciężko przyjąć dodatkowy wydatek nawet kilku tysięcy złotych na wiarę. Niemniej moim zdaniem nie ma tutaj większego problemu bo następuje tutaj złamanie licencji użytkownika Mac OS X.
Wydaje mi się, że nie czują tego ludziki, którzy mówią, że ten Mak to taki droższy PeCet...
Jakby nie patrzeć podzespoły już praktycznie wszystkie są takie same.

No i cały czas uważam że Planetę Ziemię zamieszkują Ludzie a nie ludziki. Polecam przyjrzenie się wikipedii. Nie znajdziesz opisu ludzik, ale proponuje zobaczyć 3 pierwsze wyniki. Rozumiem że nie chcesz nikogo urazić, nie zmienia to jednak tego iż sam twój język nieco arogancki. Zgadzam się z Tobą w większości przypadków w tym wątku. Ale nie zgadzam się z słownictwem które używasz.
PS. Do dzisiaj miło wspominam słowa mojego mentora w sprawie IT który powiedział kiedyś iż prawdziwy specjalista dobiera systemy do zadań, a nie na odwrót.