Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki pc dla OSXa?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
176 odpowiedzi w tym temacie

#51 tiggernick

tiggernick
  • 172 postów

Napisano 22 września 2007 - 16:45

Powtórzę , co wcześniej powiedziałem. Jeśli nie interesują was maki , albo uważacie że są gorsze od pecetów to po co zaśmiecacie forum? To tak jakbym był fanem bmw i wypisywał co chwilę na forum o mercedesach że one są wobec bmw niczym. Nie chodzi mi o to że nie macie prawa się wypowiadać. Ależ macie. Macie prawo odpowiadać inwektywami na inwektywy innych. Macie prawo mieć dowolne poglądy. Żyjemy w wolnym (jeśli chodzi o autostrady nawet bardzo wolnym kraju). Tylko po co mówicie o tym wszystkim tutaj?

#52 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 22 września 2007 - 16:52

No nie bardzo. Apple może zmienić wpis w licencji w każdej chwili. Systemy Microsoftu są już na >90% komputerów osobistych.

Głupszego argumentu nie mogłeś wymyślić? I co z tego, że M$ jest na wszystkich PeCetach. Od dziś M$ może produkować specjalne wersje. Co za problem? Sęk w tym, że nikt by nie kupił softu i sprzętu tej firmy. Jedyne co dobre robią to klawiatury i myszki. Aha i jeszcze Office. Dla Maka :D

Stawiam na to. Ale od kiedy wadliwy RAM to wina systemu? Jak wsadzisz zły RAM do Maka z OS X będzie znacznie gorzej niż na XP.

Nie wyszarpuj fragmentow, albo czytaj cały wątek. Wadliwy RAM to nie jest wina systemu. W moim przypadku RAM i reszta komponentów są sprawne. Problem jest w tym, że Windows nie potrafi ktoregoś z nich poprawnie obsłużyć, albo nie są ze sobą spasowane. Z Mac OS X nie ma takich problemów. Wszystkie komponenty działają ze sobą i z systemem prawidłowo.

O! O tym mowa. Większość Makowców myśli, że ma Maka i są super, cool, a reszta użytkowników PC to idioci, którzy męczą się na Windows.

A gdzie ja napisałem, że "reszta użytkowników PC". Czytaj chłopcze troszkę dokładniej, co?

Ja się nie męczyłem na Windowsie, a Maka kupiłem dlatego, że system jest ciekawy. W każdej chwili jednak mogę wrócić do Visty. I nie pisz "i dobrze, ale co mnie to obchodzi? Wracaj sobie" or sth, bo skoro ty wyrażasz takie a nie inne zdanie o tym, że Apple R0X a IBM PC SUX, to ja mówię też o moich doświadczeniach.

Wiesz, dziwne jest to, że ja nie siedzę na jakimś forum PeCetowym i nie truję dupy PeCetowcom. A Wy ciągle przyłazicie na fora Makowe i jęczycie jakie te Windowsy są fajne. Czujecie taki przymus, czy bezwiednie to robicie?

Owszem, twierdzisz, chyba, że sam sobie zaprzeczasz. A do Intela nie możesz się przekonać, bo? Bo Apple nie dopracowało swojego systemu tak, aby działał na nim tak sprawnie jak np. Windows XP? (Vista z resztą też)
Ja mam Maka i podzielam jego zdanie. Gdzie podziejesz twój "argument" o skakaniu "gula"?

Do intela nie mogę sie przekonać, bo nie lubię dodatkowych grzejników w domu :D A tym sprawnym chodzeniem Visty to się ośmieszasz. Proszę Cię, bo kot się na mnie dziwnie patrzy jak tak rechoczę z tego tekstu :D

A gul Ci skacze, prawda? Bo się okazuje, że jednak ten Mac OS X jakoś fajniejszy i sprawniejszy jest, nie? I się nie wiesza z byle powodu...

Tak. Wręcz jesteś fanbojem Apple. Dalszego bełkotu z tej linii nie zacytowałem, bo nawet nie warto. Bzdury. Dokładnym przykładem takiego fanbojstwa jest ten tekst:
"Wiesz co? Czasy gdy Mac OS X i wcześniejsze OSy były mało popularne bardzo mi odpowiadały. I to nie dlatego, że czułem się "elitą". Dlatego, że był spokój. Mniej problemow było przez "blacharzy", którzy koniecznie chcą, żeby ten system pracował na ich blachach"

Oczywiście, że jestem fanem (może fanboyem nie) Apple. I z tym też sie nie kryję, bo i po co ;) A jak Cię to boli to trudno. Rozumiem, że dla Ciebie bycie fanem M$ to tak jakby sobie nóż w plecy wbić? Czy jeszcze gorsze uczucie? ;)

Microsoft robi świetne oprogramowanie. Możesz być pewny, że sterowniki do swojego sprzętu zrobili by takie, że wyciskałyby z niego 101% mocy. Świetnym przykładem jest optymalizacja Dashboarda na X360.

Zabawny jesteś ;) I sterowniki do grafik są rewelacyjne, nie? Czemu zajmują po 300MB?

Jak Ci program Microsoftu nie będzie działał to też go zareklamujesz albo napiszesz do świetnego supportu. W czym niby problem?
A do Maków to już nie kupuje się twardych dysków, RAM czy nawet kart graficznych? lol.
Kupuje się je w tych samych sklepach co reszta ludzi.

Gdy kupuje się markowy sprzęt (z preinstalowanym systemem, jak u Apple) to tak właśnie jest.

Tak tak. Trzeba tylko pamietać o jakimś programie antywirusowym, firewallu i codziennych obowiązkowych aktualizacjach. Ale kto by się takimi drobiazgami przejmował :D

Generalnie uważasz, że Windows jest OK i tego sie trzymaj. Mnie nie przekonasz. Co najwyżej możesz jeszcze się popieklić, ale to i tak nic nie da.

#53 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 22 września 2007 - 17:01

Głupszego argumentu nie mogłeś wymyślić? I co z tego, że M$ jest na wszystkich PeCetach. Od dziś M$ może produkować specjalne wersje. Co za problem? Sek w tym, że nikt by nie kupił softu i sprzętu tej firmy. Jedyne co dobre robią to klawiatury i myszki. Aha i jeszcze Office.

OMG. Nie mogę tego zrobić bo pregraliby walkę o monopol w sądzie amerykańskim, a co dopiero starcie z UKE? A nawet jakby, to co innego userzy mieliby niby kupić? Na pewno nie Maki, bo zrobiliby to samo co kupując sprzęt MS. Linuksy mają zbyt małe wsparcie ze strony firm IT.

. Z Mac OS X nie ma takich problemów. Wszystkie komponenty działają ze sobą i z systemem prawidłowo.

A tak, a ile jest wątków o wyborze odpowiedniej pamięci RAM, żeby poszła?

A gdzie ja napisałem, że "reszta iżytkowników PC". Czytaj chłopcze troszkę dokładniej, co?

Nie napisałeś. Ja to napisałem wnioskując z twoich wypowiedzi.

Wiesz, dziwne jest to, że ja nie siedzę na jakimś forum PeCetowym i nie truję dupy PeCetowcom. A Wy ciągle przyłazicie na fora Makowe i jęczycie jakie te Windowsy są fajne. Czujecie taki przymus, czy bezwiednie to robicie?

My? lol. Ja mam Maka. To, że nie jestem fanbojem nie znaczy, że go nie mam.
Gul mi nie skacze. OS X wcale nie jest fajniejszy, bo go MAM i mam porównanie.

Do intela nie mogę sie przekonać, bo nie lubię dodatkowych grzejników w domu

Hm.. iBook G5 nie został wydany ze względu na zbyt dużą temperaturę i pobór mocy. Intele są bardziej wydajne od G4 i mają kilka razy lepszy pobór "watu/wydajność", jak to Steve mówił.

I sterowniki do grafik są rewelacyjne, nie? Czemu zajmują po 300MB?

A od kiedy Microsoft robi sterowniki do kart graficznych?

Tak tak. Trzeba tylko pamietać o jakimś programie antywirusowym, firewallu i codziennych obowiązkowych aktualizacjach.

Nie miałem nigdy programu antywirusowego. Firewall miałem systemowy, działający w tle, jak na Maku. Aktualizacje są automatyczne i również działają zupełnie w tle, a instalują się przy wyłączaniu komputera.

Generalnie uważasz, że Windows jest OK i tego sie trzymaj. Mnie nie przekonasz. Co najwyżej możesz jeszcze się popieklić, ale to i tak nic nie da.

To Ty atakuejsz Windowsa wywyższając OS X. Ja go tylko bronię przed fanbojem.

#54 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 22 września 2007 - 17:10

To Ty atakuejsz Windowsa wywyższając OS X. Ja go tylko bronię przed fanbojem.

To wszystko wyjaśnia. Nie mam więcej pytań. No może ostatnie: A możesz to robić na grupie PeCetowej? Bo tutaj poklasku wielkiego nie będziesz miał...

#55 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 września 2007 - 17:13

I kolejny wątek , który można smiało przenieść na onet.

#56 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 22 września 2007 - 17:18

I kolejny wątek , który można smiało przenieść na onet.

Insider, ja już skończyłem. Niezależnie od wypocin fana M$.

#57 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 września 2007 - 17:19

Wiem, Scroller. Moja uwaga nie była kierowana do Ciebie :)

#58 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 22 września 2007 - 18:25

Wielkie prdlenie o niczym...Zawsze tak bylo: system TOS chodzil tylko na Atari; AmigaOS na Amidze, MacOS na Maku; gry z Playstation nie pojda na Xboxie i odwrotnie. Itd itd - kazdy producent ma dopracowana swoja platforme i za nia moze reczyc. A ze tak sie zlozylo, ze dzisiaj tak naprawde z wielu systemow komputerowych zostaly tylko wszelkie odmiany Windowsa i Mac OS (Linux dla hobbystow) - to trudno. Kiedys AmigaOS czy TOS byly na topie i wtedy trudno bylo sobie wyobrazic, ze kiedys moze tych systemow zabraknac. A jednak.. Przypominam, ze pare lat temu Apple udostepnilo licencje MacOS na klony - pamietacie zalew kompow Motorolli, PowerComputinga,Apusa itp z systemem MacOs?? Impreza nie wypalila.

#59 zico_chaos

zico_chaos
  • 341 postów

Napisano 22 września 2007 - 18:54

Tylko większość użytkowników PC nie potrafi zrozumieć jednej rzeczy że MY właściciele komputerów Apple wybraliśmy ten sprzęt i system z jakiś konkretnych powodów znamy zalety i wady (na które się godzimy bo zalety przewyższają wady). A i wątek zboczyły z głównego tematu na który i tak nie wiem czy powinniśmy odpowiadać i udzielać jakiś wskazówek . Za przeproszenie po co "srać we własne gniazdo" (za chwile pojawią sie posty zainstalowałem Mac osx na PC i nic mi nie chodzi itp.)

#60 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 22 września 2007 - 19:12

Cała sprawa rozbiła się o hipotetyczne pytanie jednego z forumowiczów "Jaki PC pod OSX". Nikt tu od nikogo nie wymagał udowadniania różnych mniej czy bardziej oczywistych tez. Na tak postawione pytanie wystarczyło odpowiedzieć prosto i bez zbednego mieszania. OSX będzie działał na takim PC, którego komponenty pokryją się z tymi jakie ma w sobie Mac. Tak naprawdę tylko tyle wystarczyło napisać. Niestety jak zwykle ulegliśmy pokusie podsumowania tego czy tamtego systemu, no a niektórzy również i userów. To, że ja mam PC wcale nie przeszkadza mi i innym też nie powinno, że tutaj na tym forum siedzę i rozszerzam swoje zainteresowania i horyzonty. Wiem czasami moja niewyparzona klawiatura kogoś sprowokuje ale myślę, że nie jest to aż takie nieprzyjemne. Pozdrawiam.

#61 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 22 września 2007 - 22:31

To wszystko wyjaśnia. Nie mam więcej pytań. No może ostatnie: A możesz to robić na grupie PeCetowej? Bo tutaj poklasku wielkiego nie będziesz miał...

Zupełnie mi na nim nie zależy. Po prostu nie lubię, gdy ktoś jest aż takim fanbojem niezależnie od sprzętu, którego używam. Podobnym przykładem jest moja obrona PS3 przed niektórymi fanbojami Xboksa - jak nie trudno się domyśleć, na forum Xboxonline.

"To wszystko wyjaśnia"
Natomiast ten tekst wyjaśnia mi, że brak już argumentów z twojej strony. Nie prowokuję, po prostu taką widzę kolej rzeczy w wielu dyskusjach.

Tylko większość użytkowników PC nie potrafi zrozumieć jednej rzeczy że MY właściciele komputerów Apple wybraliśmy ten sprzęt i system z jakiś konkretnych powodów znamy zalety i wady (na które się godzimy bo zalety przewyższają wady).

Absolutna racja. WIele użytkowników Maków jednak zbyt koloruje swoje wypowiedzi kierowane do użytkowników "zwykłych, szarych, brzydkich blach".

#62 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 września 2007 - 22:35

Podobnym przykładem jest moja obrona PS3 przed niektórymi fanbojami Xboksa - jak nie trudno się domyśleć, na forum Xboxonline.

Dobrze Cię wyczułem: jesteś więc trollem.

#63 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 23 września 2007 - 00:25

Koledzy "rebelianci" pytają czemu Apple nie "wypuści" OSX na PC, a zaraz potem sami dochodzą do wniosku iż wtedy skończyłby jak Windows, a więc ja się pytam po co? Jedyny argument jaki podano to "Apple zarobiłoby więcej kasy" kłóci się z twierdzeniem ile to tańszy jest PC o tych samych parametrach - piętnujecie ortodoksów, a wychodzi na to że chcecie wpakować menu od Noki do Alcatela dlatego że jest tańszy, a jedynym skutkiem jest... udawanie że się ma Nokię bo przecież nie ma prawa tak samo funkcjonować. Wiadomo że to nie będzie to samo ale zaraz naczytam się z kolei o Waszych zranionych uczuciach jak wysnuję wniosek że jedynym powodem pakowania OS X do PC jest to że na Maka Was nie stać, a co będzie się działo jak walnę kontrę o kompleksach finansowych to nawet lepiej nie myśleć. Kpiny z postawy adminów też są nie na miejscu, pewne zasady muszą być bezkompromisowe i są takie same jak postawy adminów na forum Windowsowym (no powinny być) na temat "teoretycznych" kwestii omijania aktywacji itp. Jaskrawym przykładem do czego prowadzi tolerowanie "teoretyzowania" są fora o telewizji satelitarnej gdzie mamy tłumy miłośników techniki sat rzekomo "edukacyjnie" zgłębiający techniki kodowania transmisji, z tym że cała ta edukacja sprowadza się wyłącznie do metod łamania zabezpieczeń, tam właściwie całkowicie zastąpiono słowo piracki słowem edukacyjny. Pokażcie mi takiego, który do "edukacyjnego" projektu postawienia OSX na PC kupił system od Apple, a po zakończeniu tegoż projektu usunie OSa z dysku PC-ta. PS Nie uważam się za ortodoksa - Mighty Mouse zastąpiona Logitechem (mało co była by to mysz M$), Firefox ostatecznie zastąpił Safari. a do iChat'a loguję się z Adium, ale jak chcę zagrać w Command & Conquer (pierwsza edycja lub Red Alert) to sięgam po PC-ta, a nie kombinuję żeby za wszelką cenę odpalić na Mak'u - po co? Moja desperacja do tej gry wystarcza akurat na jej zwiechy pod Windą... Bez urazy

#64 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 września 2007 - 01:13

Dobrze Cię wyczułem: jesteś więc trollem.

A tak. Od dziś proszę na mnie mówić per Troll.
Mój drogi, trollem byłbym gdybym w ogóle nie miał nic wspólnego z Makami, a przebywał na forum o nich :)

#65 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 września 2007 - 03:17

Mój Drogi, już zdążyłeś się określić i zachowywać jak troll. Twój stan posiadania nie ma nic kompletnie do rzeczy.

#66 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 września 2007 - 10:09

A to każda osoba posiadająca odrobinę krytyki względem Apple zostaje tutaj trollem? :)
Wiesz, przyznaję się, mój Mak nie stoi w kapliczce na środku pokoju.

No, ale skoro już nim jestem, to przynajmniej..
Dołączona grafika
;)

#67 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 września 2007 - 15:27

A to każda osoba posiadająca odrobinę krytyki względem Apple zostaje tutaj trollem? :)

Nie, nie każda.

#68 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 23 września 2007 - 15:54

Przypominam, ze pare lat temu Apple udostepnilo licencje MacOS na klony - pamietacie zalew kompow Motorolli, PowerComputinga,Apusa itp z systemem MacOs?? Impreza nie wypalila.

Misiek, nasz lokalny fan M$ na bank tego nie pamięta. Biegał wtedy jeszcze ze smoczkiem w zębach. Ale warto, żeby sobie historię Apple troszkę poczytał. Ciekawa lektura ;)

#69 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 września 2007 - 16:12

Jeżeli o mnie mowa, nie jestem fanem MS. Nie trzeba nim być, żeby dostrzec jego zalety, czy też wady produktów Apple. Ale trzeba być fanbojem, żeby pluć na MS modląc się do Apple :) insider: Nie rozumiesz mnie. Trollem z definicji jest osoba przesiadująca np. na kanale IRC dajmy na to Ubuntu tylko po to, żeby go poniżać względem swojej dystrybucji :)

#70 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 września 2007 - 16:18

insider: Nie rozumiesz mnie. Trollem z definicji jest osoba przesiadująca np. na kanale IRC dajmy na to Ubuntu tylko po to, żeby go poniżać względem swojej dystrybucji :)

Lub siedzieć na forum zwolenników Apple by ciągle ich wyszydzać lub wyzywać. Co czynisz ostatnio w każdym poście.

Jeszcze trochę i sięgniemy po standardowe narzędzia moderacji :>

#71 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 września 2007 - 20:12

I o co zaś tu tyle krzyku ? Mam od maja maka mini, tylko 512 BB Ramu OS X 10.4.10 wszystko działa. Posiadam teź PC Athlon 64 3000 512 MB Ram, orginalny XP bo Vista nie bardzo sobie radzi z takim konfingiem. Wszystko działa ale : -Musze sciągać w 3 dupy poprawek z neta do systemu, weryfikować legalność systemu, tłumaczyć sie dlaczego przeinstalowałem system, aktualizacje antywirusa, ściąganie setrowników z neta, ok 70MB jeden, defragmentacje dysku, usówanie komponentów Adware wirusów, czyszczenie rejestru, katalogów tymczasowych zrobienie kopi zapasowych i po tych wszelkich czynnościach moge zacząć prace ale jednocześnie bać sie wejść na neta aby dalej cczegoś nie złapać, pod waruniek źe net działa, bo po wyprowadzeniu kompa ze stanu wszczymania sieciówka sie wiesza. Mój pc ma zasilacz 420W (jest ba styk) Mak ma zasilacz 120W Zatem jak dla mnie mak jest wygodniejszy i moge zrobić co chce i kiedy chce zrobie to szybko bez problemu i obawy o stan systemu, a na dodatek komputer nie ciągnie duźo energi elektrycznej, Ale Mac OS X i Windows nie są systemami idelanymi mimo źe ten pierwszy ma przewage. Lecz windows XP na maku mini chodzi mi zdecydowanie lepiej niź na PC złoźonym przez jakiegoś debila w sklepie.

#72 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 23 września 2007 - 21:23

Lub siedzieć na forum zwolenników Apple by ciągle ich wyszydzać lub wyzywać. Co czynisz ostatnio w każdym poście.

Jeszcze trochę i sięgniemy po standardowe narzędzia moderacji :>

Jasne, blyszczcie tak dalej. Bez "standardowych narzedzi moderacji" poszukam sobie innego forum.
Albo z nami albo przeciw nam? Idzcie napic sie zimnej wody.

Porazka.

P.S.
Nie zapomnijcie przeczytac pierwszej wiadomosci w tym watku.

#73 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 września 2007 - 22:11

Bez "standardowych narzedzi moderacji" poszukam sobie innego forum.

Proszę bardzo. Polecam macplug. Miła, spokojna atmosfera.

Nie zapomnijcie przeczytac pierwszej wiadomosci w tym watku.

Nie zapomnieliśmy.

#74 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 23 września 2007 - 22:13

Misiek, nasz lokalny fan M$ na bank tego nie pamięta. Biegał wtedy jeszcze ze smoczkiem w zębach. Ale warto, żeby sobie historię Apple troszkę poczytał. Ciekawa lektura ;)

Daj mu to: http://marcinkowski....Mac/history.htm

#75 midalist

midalist
  • 289 postów
  • SkądKoszalin, PL

Napisano 23 września 2007 - 22:53

Mam PC. Jakiś czas temu postanowiłem spróbować zainstalować sobie ściągniętego z netu Mac OS X na moim PC. Część podzespołów udało się uruchomić, a część nie. Później miałem możliwość uruchomienia Mac OS X na VMware. System mi się spodobał i wiem już że kolejnym komputerem który sobie kupię będzie Apple. Instalować wiedziałem że będą problemy z sprzętem. Według oficjalnego podejścia jestem piratem i zrobiłem to nielegalnie. Na dzień dzisiejszy jednak czytając ten wątek zaczynam się zastanawiać czy nieoficjalne podejście Microsoftu do jego oprogramowanie nie jest na dłuższą metę lepsza dla tej firmy. Wracając do tego wątku to przeczytałem wszystko 2 razy i doszedłem do następujących wniosków: - Jeżeli moderator nie zablokował tego wątku z powodu naruszenia etykiety albo licencji Apple do instalacji systemu Mac OS X to znaczy iż jest pozwolenie na zapytanie które jest w pierwszym poście. Uważam że jeżeli jakiś temat nie jest zabroniony to użytkownicy powinni mieć prawo na ten temat rozmawiać jeżeli w temacie zabiera głos moderator ( vide. Insider, MacDada ), a nie usuwa go to znaczy że jest on dozwolony. - „woojt” powinien użyć Google to odnalezienia odpowiedniejszej strony na której mógłby zasięgnąć więcej informacji na temat uruchamiania Mac OS X na PC. Jednak moim zdaniem forum poświęcone Mac OS X jest bliżej związane z w/w tematem niż forum Windows czy też Microsoft. - „Insider” przed umieszczeniem linka do charakterystyki internetowego trolla powinien najpierw to przeczytać co wysyła. Pierwszym podpunktem w charakterystyce trolla jest „bezgraniczne podporządkowanie się jakiejś idei (np. "Ten system operacyjny jest najlepszy!") i bronienie jej do końca (często wbrew rzeczywistości)”. Tak naprawdę nawet jeżeli jest to forum poświęcone produktom Apple to obrażanie ludzi korzystających z produktów Microsoft zwłaszcza z Windows jest tutaj trochę nie na miejscu zwłaszcza że wasze forum posiada „Windows na Mac'u” więc macie tutaj także użytkowników Windows. - To moderatorzy powinni ustalić na jakie tematy jest pozwolenie na tym forum a na jakie nie. I później trzymać się tych wytycznych. Podejście które jest zaprezentowane w tym temacie przez moderatorów jest moim zdaniem niejasne przez co mocno zwiększa prawdopodobieństwo występowania flamewar. - Przejrzałem ostatnie wiadomości wysłane na to forum przez „Wicko” i nie znalazłem obrażających użytkowników postów wysłanych przez „Wicko”. Natomiast po przeczytaniu całego tego wątku 2 razy i wzięci pod uwagę tego co napisałem wyżej uważam iż do trolla w tym wątku najbliżej jest jednak użytkownikowi „Scroller” ( Biorąc pod uwagę iż już na drugiej stronie jest wpis moderatora i to zezwala moim zdaniem na dalsze rozwijani tego wątku a także na udzielenia odpowiedzi użytkownikowi „Woojt”. Następnie czytając pierwszy post i temat tego wątku stwierdzam iż ataki na użytkowników produktów Microsoft są w tym wypadku nie na miejscu, gdyż nie było w tym poście nic na temat systemów Microsoft, co najwyżej o architekturze x86.) - Mogę nie mieć racji w całości lub w części, ale to jest moje osobiste zdanie. Po drugie uwagi skierowane w tym wątku przez użytkownika „scroller” były moim zdaniem nietaktowne pod względem ludzi którzy korzystają z systemu Windows i odwiedzają to forum z celu zapoznaniu się z produktami Apple np. w celu migracji. W dodatku niezrozumiałe są dla mnie posty „Insider” na stronie 6 tego wątku zwłaszcza płynący z nich morał ( „I kolejny wątek , który można smiało przenieść na onet.” a następnie „Wiem, Scroller. Moja uwaga nie była kierowana do Ciebie”) która to sugeruje iż zachowanie Pana „Scroller” jest jak najbardziej poprawne, natomiast „Wicko” już nie. PS. Albo zabrońcie takich wątków albo zezwólcie na nie stawiając sprawę jasno. Moim zdaniem za zabronieniem takowych jest pogwałcenie umowy licencyjnej Mac OS X, natomiast po stronie zezwolenia to że koszt produktów Apple nie jest mały i próba przetestowania oraz zaznajomienia się z tym systemem ( bo pracować to się za bardzo w ten sposób nie da) nie jest aż tak karygodnym czynem biorąc pod uwagę iż ze jakiś czas możecie powitać w swoim gronie kolejnego członka(Biorąc pod uwagę wszystkie wynikające z tego plusy jak i minusy).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych