Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki pc dla OSXa?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
176 odpowiedzi w tym temacie

#1 woojt

woojt
  • 300 postów
  • SkądWuWuA --> The Right Side

Napisano 21 września 2007 - 15:47

Może temat dziwnie brzmi ale chciałbym zadać czysto hipotetyczne pytanie. Jaka byłaby obecnie najodpowiedniejsza konfiguracja pcta dla odpalenia na nim OSXa? chipsety, grafika, dźwięk etc. thx :)

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 września 2007 - 15:51

PC = Personal PC Mac OS X najlepiej uruchamiać na komputerach osobistych (PC) firmy Apple od G3/300 wzwyż.

#3 woojt

woojt
  • 300 postów

Napisano 21 września 2007 - 16:01

ok doprecyzuje - chodzi o konfigurację jaką można nabyć w tej chwili na części. nowe, obecnie produkowane.

#4 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 września 2007 - 16:03

Ta podana przez Apple w minimum requirements. :)

#5 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 21 września 2007 - 16:07

PC = Personal PC

Mac OS X najlepiej uruchamiać na komputerach osobistych (PC) firmy Apple od G3/300 wzwyż.

Z tego co mi wiadomo PC to Personal Computer, nie wiem natomiast coz to Personal PC.

Poza tym czy nie lepiej ugryzc sie w jezyk i nie pisac nic zamiast odpowiadac uszczypliwie?
Ech...

#6 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 września 2007 - 16:09

Ten temat nie należy do mile widzianych na forum.
Niemniej zerknij tutaj:
http://www.osx86project.org/

Z pewnością z pomocą przyjdzie również www.google.pl oraz hasło osx x86

#7 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 21 września 2007 - 16:12

No cóż mając pewne doświadczenie w tej mierze ... nic nie powiem :) Starczy tego wycierania moja osobą chodników forum myapple.pl . Przemekf podał odpowiednią stronę!

#8 woojt

woojt
  • 300 postów

Napisano 21 września 2007 - 16:15

ok. Nie wiedziałem że to temat zakazany. Przepraszam wszystkich urażonych. Gdyby jednak ktoś nie był aż tak urażony to zapraszam na priv ;)

#9 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 21 września 2007 - 16:17

ok. Nie wiedziałem że to temat zakazany. Przepraszam wszystkich urażonych.

No o teraz spisz sobie szybko na karteczkę konfigurację komputera Laborman'a zanim mu zmienią podpis ;)

#10 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 21 września 2007 - 16:20

Heh bez przesady chyba aż tak nie ingerujecie w profile :)

#11 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 21 września 2007 - 16:23

Heh bez przesady chyba aż tak nie ingerujecie w profile :)

Swego czasu pewien Pan Moderator wyjawił tajemnicę, że mają dostęp do podpisu użytkownika.

#12 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 września 2007 - 16:24

Mamy. Żadna tajemnica.

#13 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 21 września 2007 - 16:25

O w mordę! Trzeba zmienić na iMac :P będę miał spokój . Heh!

#14 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 września 2007 - 16:25

Z tego co mi wiadomo PC to Personal Computer, nie wiem natomiast coz to Personal PC.

Krucafix, ale gafa... jasne, że chodziło mi o Personal Computer ;)

Poza tym czy nie lepiej ugryzc sie w jezyk i nie pisac nic zamiast odpowiadac uszczypliwie?
Ech...

Nie, zwłaszcza, że słowo "hipotetycznie" jest podane dla zachowania pozorów.

#15 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 21 września 2007 - 16:53

Szczerze powiedziawszy nie wiem co po "hipotetycznie" pojawilo sie w pytaniu. Pytanie jak pytanie. Nawet jesli ktos kombinuje zlozyc pieca (komputer) zeby wrzucic w niego MacOSX to co w tym takiego "nie-halo"? System i tak musi gdzies nabyc, do tego nie jest warunkiem koniecznym posiadanie sprzetu marki Apple (przynajmniej w sklepie nie ma obowiazku okazania) a jak ktos bedzie mial kaprys to system kupi i wyrzuci do pieca (chocby hutniczego). I to tez moze zrobic bez posiadania sprzetu Apple. Wiec gdzie problem o ktorym wspomina kilka osob?

#16 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 września 2007 - 17:28

Problem w tym, że łamaniem prawa jest nieprzestrzeganie warunków umowy, którą zawiera się z Apple poprzez akceptację licencji tego systemu, a mówi ona wyraźnie, że może być on instalowany jedynie na "Apple-labeled computers".

#17 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 21 września 2007 - 17:43

Swietnie. Tego nie wiedzialem. Czy teraz po uswiadomieniu mozna swobodnie dyskutowac w zapoczatkowanym temacie bez zlosliwosci itepe? Szczerze mowiac lekko bawi mnie ta "prawosc"...

#18 woojt

woojt
  • 300 postów

Napisano 21 września 2007 - 17:59

ja dodam tylko że jak dotąd same zamiary czy dydkutowanie na 'hipotetyczne' nie są jeszcze karalne w tym kraju. Jesli miałbym złamać prawo to raczej nie przez posty na forum tak?

#19 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 21 września 2007 - 19:11

Powiem Ci tak woojt, ze to co masz w sygnaturze da rade :).

#20 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 września 2007 - 21:18

Ostatnio widziałem na Allegro 2 Pecki pod Tigerem po ok. 2000 zet (Core2Duo etc.). Sam jestem ciekawy jak to chodzi. Nie przejmuj się - ortodoksów nie sieją - sami się rodzą. Swoją drogą dlaczego Apple samo nie wciska systemu na pecety. To zagadka.

#21 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 21 września 2007 - 21:44

Swoją drogą dlaczego Apple samo nie wciska systemu na pecety. To zagadka.

Nie jest to zagadką. Odpowiedz jest dość prosta i oczywista. Pisząc macos'a pisali go na określony sprzęt, ułatwia to testowanie i dopieszczanie samego softu. Wypuszczając system dla wszystkich mieli by za dużo dodatkowej roboty w poprawianiu sterowników do kart produkowanych przez małe chińskie rączki czy temu podobne sytuacje.

#22 JacekM3

JacekM3
  • 170 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 września 2007 - 07:51

Nie jest to zagadką. Odpowiedz jest dość prosta i oczywista. Pisząc macos'a pisali go na określony sprzęt, ułatwia to testowanie i dopieszczanie samego softu. Wypuszczając system dla wszystkich mieli by za dużo dodatkowej roboty w poprawianiu sterowników do kart produkowanych przez małe chińskie rączki czy temu podobne sytuacje.

Tak ale porównując swoje dochody z dochodami Microsoftu powinni dojść do wniosku, że może warto by było jednak nad tym trochę przysiąść skoro część drogi już pokonali ;-)

#23 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 22 września 2007 - 08:04

Swoją drogą dlaczego Apple samo nie wciska systemu na pecety. To zagadka.

To żadna zagadka. Gdyby tak zrobili to Mac OS X stałby się gównianą Vistą. I tyle.

#24 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 22 września 2007 - 09:45

Gdyby tak sie stało to mogłoby sie okazać, że OSX taki wspaniały juz nie jest. Ma dziury, wady itp. Zniknęła by iluzoryczna elitarność.

#25 no.logo

no.logo
  • 176 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 września 2007 - 10:03

Gdyby tak sie stało to mogłoby sie okazać, że OSX taki wspaniały juz nie jest. Ma dziury, wady itp. Zniknęła by iluzoryczna elitarność.

Masz kłopoty z logicznym argumentowaniem.

Idąc tokiem Twojego "rozumowania" (cudzysłów konieczny), możnaby uznać, że skoro włożony do karoserii po syrence silnik McLarena F1 nie napędza pojazdu, tylko rozpieprza go w drobny mak, to silnik McLarena F1 ma dziury, wady, no i znika jego iluzoryczna elitarność.

PS. "Zniknęłaby" piszemy łącznie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych