Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#1326 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 24 September 2013 - 18:40

Oj, to wymień sobie HD na jaki chcesz i po sprawie. Niedługo minie rok... ja tak właśnie zrobię.

Ale po jakiej sprawie .... w dwóch już dawno to zrobiłem i zamiast HDD siedzą Plextory SSD. Moja wypowiedź jest w kontekście ewentualnej wymiany całego sprzętu a nie możliwości rozbudowy.

#1327 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 24 September 2013 - 18:41

Mac Pro tani nie będzie, do tego monitor i cena robi się wysoka. Dla mnie wystarcza iMac plus ten design i brak kabli :)

#1328 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 September 2013 - 18:41

No właśnie, monitor już mam, tylko trochę denerwuje mnie USB 2.0 w ATD. Ale jeśli cena podstawowego Maca Pro będzie oscylować w granicach 10K to warto się zastanowić. Coś czuję że Apple wywali Thunderbolt Display 2 z ekranem 4K, ale cena będzie pewnie astronomiczna. W sumie po co robią Maca który obsługuje taką rozdzielczość, skoro nie mają w ofercie takiego monitora? Do iMaków jeszcze nie wsadzili, więc pewnie będzie nowy monitor. Najwyżej najpierw wymienię Maca Mini na Pro a w przyszłym roku wezmę ATD2 (jak będzie).

#1329 Narmer

Narmer
  • 556 posts

Posted 24 September 2013 - 18:42

Ale po jakiej sprawie .... w dwóch już dawno to zrobiłem i zamiast HDD siedzą Plextory SSD. Moja wypowiedź jest w kontekście ewentualnej wymiany całego sprzętu a nie możliwości rozbudowy.

No ale przecież piszesz że SSD cię jedynie interesuje... : "To przecież właśnie napisałem ze kusi mnie jedynie ten SSD". OK, mniejsza o to. Kupujcie co chcecie.

#1330 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 24 September 2013 - 18:42

Mam analogiczną sytuację, tyle ze ja nie być może podepnę ATD a być może EIZO ... w każdym razie będę miał wybór. A ze względów konstrukcyjnych strasznie jestem ciekaw tego komputerka :)

#1331 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 24 September 2013 - 18:43

No właśnie, monitor już mam, tylko trochę denerwuje mnie USB 2.0. w ATD. Ale jeśli cena podstawowego Maca Pro będzie oscylować w granicach 10K to warto się zastanowić. Coś czuję że Apple wywali Thunderbolt Display 2 z ekranem 4K, ale cena będzie pewnie astronomiczna.

Też tak myślę, muszą mieć jakiś monitor dla MP a obecny jest już trochę stary technologicznie.

Nie bez powodu promowali 4K na konferencji.

#1332 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 24 September 2013 - 18:44

No ale przecież piszesz że SSD cię jedynie interesuje... : "To przecież właśnie napisałem ze kusi mnie jedynie ten SSD". OK, mniejsza o to. Kupujcie co chcecie.

Abstrachując na chwilę od kontekstu mojej wypowiedzi ... to jak mam wymienić dysk z interfacem SATA na PCIe .... Własnie w tym tylko widzę jak dla mnie zaletę.

#1333 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 September 2013 - 18:47

Też tak myślę, muszą mieć jakiś monitor dla MP a obecny jest już trochę stary technologicznie.

Nie bez powodu promowali 4K na konferencji.

Dokładnie, i do tego Thunderbolt 2 który spokojnie taką rozdziałkę obsłuży. Czekamy do października i zobaczymy co będzie. Ja póki co się nie napalam na nowego iMaka, bo boje się że nerwowo nie wytrzymam :)

Obecny ATD może i jest stary technologicznie, ale to wciąż świetny monitor.

#1334 Marcinp2

Marcinp2
  • 1 posts

Posted 26 September 2013 - 11:36

Problem z iMAC' IEM polega na tym że ile byś kasy nie włożył to i tak nie dorównasz wydajności jednostkom desktopowym. Przykładowo masz topową grafike GTX 780M - co wcale nie oznacza że masz GTXa 780 :( Masz bowiem wersje mobilną tej karty która wydajnościowo przypomina bardziej GTXa 760 a więc karte o dwie klasy niżej... Podobnie z procesorem i7 który chcąc nie chcąc musi zwalniać żeby obudowa iMaca nie zamieniła się w piekarnik. Brak jakichkolwiek możliwości rozbudowy - musisz akceptować to co fabryka dała w momencie zakupu. Chcesz mieć więcej dysków to czeka cie platanina kabli na biurku i dodatkowe wydatki na drogie interfejsy Thunderbolda... Rozbudowa iMaca to droga donikąd - to jest typowy sprzęt biurowy a nie komputer do wydajnej pracy wymagającej ileś tam godzin renderów itp.

#1335 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 26 September 2013 - 12:22

Podobnie z procesorem i7 który chcąc nie chcąc musi zwalniać żeby obudowa iMaca nie
zamieniła się w piekarnik.

Jesteś słabo poinformowany, iMac ma normalne stacjonarne procesory i7.

Komputer jak najbardziej nadaje się do ciężkiej pracy z video.

#1336 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 26 September 2013 - 15:02

Problem z iMAC' IEM polega na tym że ile byś kasy nie włożył to i tak
nie dorównasz wydajności jednostkom desktopowym.

Przykładowo masz topową grafike GTX 780M - co wcale nie oznacza że masz GTXa 780 :(
Masz bowiem wersje mobilną tej karty która wydajnościowo przypomina bardziej GTXa 760
a więc karte o dwie klasy niżej...

Podobnie z procesorem i7 który chcąc nie chcąc musi zwalniać żeby obudowa iMaca nie
zamieniła się w piekarnik.

Brak jakichkolwiek możliwości rozbudowy - musisz akceptować to co fabryka dała w momencie
zakupu. Chcesz mieć więcej dysków to czeka cie platanina kabli na biurku i dodatkowe
wydatki na drogie interfejsy Thunderbolda...

Rozbudowa iMaca to droga donikąd - to jest typowy sprzęt biurowy a nie komputer do wydajnej
pracy wymagającej ileś tam godzin renderów itp.

Procesor to najzwyklejszy w świecie 3770 czy teraz 4770 ... nic nie zwalnia nie nie jest ograniczane ... tak się tworzą mity.

A wspomniana rozbudowa to jest dopiero Mit ... Nie dalej jak półtora roku temu w porywach kupiłem do firmy dwie wypasione jednostki centralne PC ... kosztowały z monitorami tyle co najmocniesze iMaki ... i właśnie chciałem je rozbudować ... i ta rozbudowa ze względu na zmianę socketu wygląda tak że została mi obudowa, dysk i stara karta grafiki ... z czego dysk o kant d...y bo chciałem teraz dysk na PCIe.

W Sundy Bridge do Haswella trzeba było wymienić uwaga :

Płytę główną
Procesor
Pamięć
Dysk (bo tak jak wspomniałem chciałem PCIe)
Zasilacz ( bo tworząc nową architekturę Intel postawił na energooszczędność i dodał nowe stany energetyczne, dzięki którym procesory Core czwartej generacji powinny lepiej oszczędzać prąd.)
Chłodzenie

Reasumując zostałem z obudową i starą kartą grafiki ... czyli do wymiany 80% komputera. To trochę kłóci się dla mnie z pojęciem rozbudowy - raczej z kupieniem nowego komputera.
Do tego jak sprzedałem te półtora roczne części które straciły na wartości 80% to wyszło na to że taniej by było gdybym sprzedał iMaka i kupił nowego ... bo mniej tracą na wartości ...

#1337 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 26 September 2013 - 16:03

Procesor to najzwyklejszy w świecie 3770 czy teraz 4770 ... nic nie zwalnia nie nie jest ograniczane ... tak się tworzą mity.

A wspomniana rozbudowa to jest dopiero Mit ... Nie dalej jak półtora roku temu w porywach kupiłem do firmy dwie wypasione jednostki centralne PC ... kosztowały z monitorami tyle co najmocniesze iMaki ... i właśnie chciałem je rozbudować ... i ta rozbudowa ze względu na zmianę socketu wygląda tak że została mi obudowa, dysk i stara karta grafiki ... z czego dysk o kant d...y bo chciałem teraz dysk na PCIe.

W Sundy Bridge do Haswella trzeba było wymienić uwaga :

Płytę główną
Procesor
Pamięć
Dysk (bo tak jak wspomniałem chciałem PCIe)
Zasilacz ( bo tworząc nową architekturę Intel postawił na energooszczędność i dodał nowe stany energetyczne, dzięki którym procesory Core czwartej generacji powinny lepiej oszczędzać prąd.)
Chłodzenie

Reasumując zostałem z obudową i starą kartą grafiki ... czyli do wymiany 80% komputera. To trochę kłóci się dla mnie z pojęciem rozbudowy - raczej z kupieniem nowego komputera.
Do tego jak sprzedałem te półtora roczne części które straciły na wartości 80% to wyszło na to że taniej by było gdybym sprzedał iMaka i kupił nowego ... bo mniej tracą na wartości ...

Widać, że kompletnie nie orientujesz się w komponentach.
Zrobiłeś wymianę, która kompletnie nic nie daje oprócz wydanej kasy.
Różnica w wydajności między Sandy Bridge a Haswellem jest znikoma.
Właściwie wymiana grafiki i dysku na PCIex wystarczyła by, a reszta kasy która by ci została mogła by być przeznaczona na dodatkowy ram.
Haswell jak na razie ma sens jedynie w mobilnych rozwiązaniach.

Tak to nie znając się na komputerach pisze się bzdury na temat PeCetów.

#1338 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 26 September 2013 - 16:36

Widać, że kompletnie nie orientujesz się w komponentach.
Zrobiłeś wymianę, która kompletnie nic nie daje oprócz wydanej kasy.
Różnica w wydajności między Sandy Bridge a Haswellem jest znikoma.
Właściwie wymiana grafiki i dysku na PCIex wystarczyła by, a reszta kasy która by ci została mogła by być przeznaczona na dodatkowy ram.
Haswell jak na razie ma sens jedynie w mobilnych rozwiązaniach.

Tak to nie znając się na komputerach pisze się bzdury na temat PeCetów.

Podziwiam to jak bardzo starasz się być autorytetem ... Widać że kompletnie nie orientujesz się potrzebach różnych klientów.

Skąd masz wiedzę jakie były przesłanki do wykonania tej modernizacji ? Na podstawie czego wyciągasz wniosek że ta wymiana nic nie dała ?
Nie dała komu ? Mi ? Tobie ?

Jeśli już muszę Cie zadowolić odpowiedzią po co taka modyfikacja była robiona to jedną z przyczyn było zintegrowanie kontrolera USB 3.0 w nowszych chipsetach ... niestety RedHat i Oracle miały problem z działaniem z kontrolerem niezależnym na płycie z Z67.
Czy to Ci wystarczy byś łaskawie uznał "rozbudowę" za stosowną i mającą sens ?

Jeśli Tobie wymiana grafiki wystarcza to cieszy mnie to niezmiernie, Tak to jest nie znając przyczyn pisać bzdury ....

A już zupełnie drugorzędną sprawą jest istota tej wymiany ... ja w swoim poście kwestionuje pojęcie rozbudowy które to sprowadza się do wymiany praktycznie całego komputera ... I nie Tobie z Twoją "ogromną" wiedzą oceną oceniać jej sensowność :)

#1339 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 26 September 2013 - 16:46

Chyba trudno w tym przypadku mówić o rozbudowie, bardziej pasuje tu wymiana... zresztą nie wiem po co ta zabawa w naciąganie faktów, każdy chyba wie jakie są możliwości rozbudowy iMac'a, jakie są możliwości rozbudowy desktop'a. Po co wciskać tam znak równości...

#1340 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 26 September 2013 - 16:55

Podziwiam to jak bardzo starasz się być autorytetem ... Widać że kompletnie nie orientujesz się potrzebach różnych klientów.

Skąd masz wiedzę jakie były przesłanki do wykonania tej modernizacji ? Na podstawie czego wyciągasz wniosek że ta wymiana nic nie dała ?
Nie dała komu ? Mi ? Tobie ?

Jeśli już muszę Cie zadowolić odpowiedzią po co taka modyfikacja była robiona to jedną z przyczyn było zintegrowanie kontrolera USB 3.0 w nowszych chipsetach ... niestety RedHat i Oracle miały problem z działaniem z kontrolerem niezależnym na płycie z Z67.
Czy to Ci wystarczy byś łaskawie uznał "rozbudowę" za stosowną i mającą sens ?

Jeśli Tobie wymiana grafiki wystarcza to cieszy mnie to niezmiernie, Tak to jest nie znając przyczyn pisać bzdury ....

A już zupełnie drugorzędną sprawą jest istota tej wymiany ... ja w swoim poście kwestionuje pojęcie rozbudowy które to sprowadza się do wymiany praktycznie całego komputera ... I nie Tobie z Twoją "ogromną" wiedzą oceną oceniać jej sensowność :)

Przecież bezproblemowo można kupić kontrolery USB3 na różnych chipsetach i zawsze da się dobrać coś dobrego.
Na jakim chipie miałeś kontroler NEC czy Asmedia?

#1341 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 26 September 2013 - 17:11

Przecież bezproblemowo można kupić kontrolery USB3 na różnych chipsetach i zawsze da się dobrać coś dobrego.
Na jakim chipie miałeś kontroler NEC czy Asmedia?

Iro być może się da, ale tak jak Ci napisałem to był jeden z powodów, ja prowadząc testy i podpisując się pod czymś oddając implementację nie mogę/nie chcę pozwolić sobie na to by przez zewnętrzny kontroler jakiś mechanizm nie zadziałał, bo to później dodatkowe wymaganie wejściowe dla klienta .... dodatkowa praca dla mnie i ewentualna dodatkowa obsługa posprzedażna takiej konfiguracji.

Dodatkowo jeśli wdrażam coś na jakimś określonym środowisku to dobra praktyka nakazuje przetestowanie rozwiązania na możliwie identycznie odwzorowanym środowisku testowym.

Łatwiej i prościej rekomendować mi rozwiązanie które działa.

Co do kontrolera to musiałbym sprawdzić na FV jaki dokładnie był to model płyty. Co nie zmieni faktu ze z rozbudowy zrobił się zakup nowego PeCeta.

Irku, tu na forum znajdziesz ludzi którzy kupują każdą nowinkę technologiczną (bez względu na to ile % wydajności to da) i w tym kontekście ta PeCetowa rozbudowa już wcale nie wygląda tak wesoło. Bo często okazuje się że przez ruch Intela do wymiany jest połowa albo i 3/4 bebechów. Z tego co czytam to Brodwell tez będzie miał nową podstawkę ....

#1342 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 26 September 2013 - 17:47

Iro być może się da, ale tak jak Ci napisałem to był jeden z powodów, ja prowadząc testy i podpisując się pod czymś oddając implementację nie mogę/nie chcę pozwolić sobie na to by przez zewnętrzny kontroler jakiś mechanizm nie zadziałał, bo to później dodatkowe wymaganie wejściowe dla klienta .... dodatkowa praca dla mnie i ewentualna dodatkowa obsługa posprzedażna takiej konfiguracji.

Dodatkowo jeśli wdrażam coś na jakimś określonym środowisku to dobra praktyka nakazuje przetestowanie rozwiązania na możliwie identycznie odwzorowanym środowisku testowym.

Łatwiej i prościej rekomendować mi rozwiązanie które działa.

Co do kontrolera to musiałbym sprawdzić na FV jaki dokładnie był to model płyty. Co nie zmieni faktu ze z rozbudowy zrobił się zakup nowego PeCeta.

Irku, tu na forum znajdziesz ludzi którzy kupują każdą nowinkę technologiczną (bez względu na to ile % wydajności to da) i w tym kontekście ta PeCetowa rozbudowa już wcale nie wygląda tak wesoło. Bo często okazuje się że przez ruch Intela do wymiany jest połowa albo i 3/4 bebechów. Z tego co czytam to Brodwell tez będzie miał nową podstawkę ....

Z czymś takim mogę się zgodzić.
Ale nie można generalizować.

A odnośnie USB3, to koledze z Retiną 15" nie działała połowa urządzeń które miał z interfejsem USB2.
Więc zintegrowany kontroler nie zawsze jest lepszy.
W makach masz albo, albo.
Doświadczenie uczy, że lepiej mieć oba.
Ale takie rzeczy to tylko w PeCetach.

#1343 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 26 September 2013 - 17:58

Z czymś takim mogę się zgodzić.
Ale nie można generalizować.

A odnośnie USB3, to koledze z Retiną 15" nie działała połowa urządzeń które miał z interfejsem USB2.
Więc zintegrowany kontroler nie zawsze jest lepszy.
W makach masz albo, albo.
Doświadczenie uczy, że lepiej mieć oba.
Ale takie rzeczy to tylko w PeCetach.

Cieszę się że doszliśmy do konsensusu, masz rację Irku nie można generalizować :)
Każdy z nas ma inne potrzeby czy doświadczenia, często drobna specyfika wykonywanej pracy determinuje wybór sprzętu.

Ja też jestem człowiekiem który wychował się na rozszerzeniach dostępnych na kartach PCI, i nowa filozofia rozszerzania możliwości komputera poprzez Thunderbolt (mam na myśli nowego MP) nie do końca do mnie przemawia.

Z drugiej strony jak patrzę na moje obudowy PC w których to tak z ręką na sercu .... może wykorzystałem ze dwa razy slot PCI na jakieś rozszerzenie, że nie wspomnę o 4 miejscach na napędy optyczne których w ogóle nie posiadam to odnoszę wrażenie że być może kierunek obrany przez Apple przy Macu Pro nie jest taki głupi ... ten kto potrzebuje ten dołoży zewnętrzny sprzęt ... a gro użytkowników będzie się cieszyło mniejszym zgrabniejszym komputerem.

Ale tak jak wspomniałem wyżej, każdy z nas ma inne potrzeby i oczekiwania ... dla kogoś kto buduje komputer do gier możliwość wykorzystania slotów będzie niezbędna, dla kogoś kto zechce używać Intel Phi czy też Tesli do bardzo zaawansowanych obliczeń także.
Ale te zastosowania jak dobrze wiemy nie są w spektrum zainteresowań Apple. Tym samym nikt kto takie zastosowania przewiduje nie powinien świadomie nawet zbliżać się do komputerów z logo tej marki :)

#1344 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 26 September 2013 - 18:56

Cieszę się że doszliśmy do konsensusu, masz rację Irku nie można generalizować :)
Każdy z nas ma inne potrzeby czy doświadczenia, często drobna specyfika wykonywanej pracy determinuje wybór sprzętu.

Ja też jestem człowiekiem który wychował się na rozszerzeniach dostępnych na kartach PCI, i nowa filozofia rozszerzania możliwości komputera poprzez Thunderbolt (mam na myśli nowego MP) nie do końca do mnie przemawia.

Jasne

Z drugiej strony jak patrzę na moje obudowy PC w których to tak z ręką na sercu .... może wykorzystałem ze dwa razy slot PCI na jakieś rozszerzenie, że nie wspomnę o 4 miejscach na napędy optyczne których w ogóle nie posiadam to odnoszę wrażenie że być może kierunek obrany przez Apple przy Macu Pro nie jest taki głupi ... ten kto potrzebuje ten dołoży zewnętrzny sprzęt ... a gro użytkowników będzie się cieszyło mniejszym zgrabniejszym komputerem.

A ja miejsca na cztery napędy 5.25" zapełniam kieszeniami eSATA.
Dzięki temu oszczędzam kasę na obudowy, a i miejsca w sumie mniej zajmuje, bo w tej samej obudowie siedzi.
Ja non stop żongluję dyskami. A nie wyobrażam sobie odzysku danych inaczej niż po eSATA.

Ale tak jak wspomniałem wyżej, każdy z nas ma inne potrzeby i oczekiwania ... dla kogoś kto buduje komputer do gier możliwość wykorzystania slotów będzie niezbędna, dla kogoś kto zechce używać Intel Phi czy też Tesli do bardzo zaawansowanych obliczeń także.
Ale te zastosowania jak dobrze wiemy nie są w spektrum zainteresowań Apple. Tym samym nikt kto takie zastosowania przewiduje nie powinien świadomie nawet zbliżać się do komputerów z logo tej marki :)

Właśnie ja tak mam.
Właściwie nic oprócz systemu Apple nie zrobiło na mnie wrażenia. A wszystkie maki wydają mi się okropnymi kastratami.

#1345 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 26 September 2013 - 20:06

Jak ja kocham te sprzeczki Hac-Mac. I'm lovin it! :) Każdy ma swoje racje i kupuje co mu potrzebne, dajcie sobie na luz Panowie, szkoda nerwów i czasu :)

#1346 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 26 September 2013 - 22:06

Jak ja kocham te sprzeczki Hac-Mac. I'm lovin it! :)
Każdy ma swoje racje i kupuje co mu potrzebne, dajcie sobie na luz Panowie, szkoda nerwów i czasu :)

Czy nie widzisz, że doszliśmy do porozumienia?
Jakie sprzeczki?
Mamy wolność i każdy wybiera, co mu pasuje.

#1347 Narmer

Narmer
  • 556 posts

Posted 26 September 2013 - 22:26

Czy nie widzisz, że doszliśmy do porozumienia?
Jakie sprzeczki?
Mamy wolność i każdy wybiera, co mu pasuje.

Jest miło i kolorowo. Jak w Apple Store. :D ... I tak trzymać.

#1348 pynieq

pynieq
  • 418 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 October 2013 - 18:33

U mnie system smiga na SSD podpietym po usb 3.0 i tak juz ponad pol roku.

Dzisiaj przeprowadzilem operacje wymiany dysku wewnatrz imaca (SSD Samsung PM830 128GB zamiast standardowego 1TB) . Troche strachu, prawo jazdy (na start bo karta za gruba) + karta kredytowa do otwarcia. Tasma najciensza z obi, nie za tania (26,99 za 1,5m - mysle ze poszlo z 1/2 rolki), pocieta w odpowiednie paseczki. Zamiast raczki (przyssawki) uzylem uchwyt samochodowy do telefonu. Przy okzaji przedmuchanie wentylatora.

Wrazenia? Coz dziala tak samo szybko jak poprzez usb 3.0 (roznica moze ok 5% w benchmarkach, ogolnie nie odczuwalna). Na plus ze mozna w koncu odpalic trim enabler.

#1349 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 07 October 2013 - 19:22

Nie do końca się tutaj zgadzam w kwestii napędów optycznych. Jak dla mnie osoby która mimo wszystko sporadycznie używa tego urządzenia muszę przyznać iż nie wyobrażam sobie życia bez tego urządzenia. Ja rozumiem iż jest on coraz mniej potrzebny bo wiele można ściągnąć z sieci, system zainstalować z USB itd ... Teoretycznie zgoda, praktycznie już nie. Ściągam sobie coś nagrywam na płyte i tyle, wrócę kiedyś do tej płyty czy nie to już znaczenia nie ma żadnego. A teraz USB, można kupić pendrive'a dość tania z tym że jeden jest bootowalny inny nie i przeskoczyć się tego nie da, a dwa ile ja mam tych pendrive'ów mieć? Pamięć USB ma wiele zalet, ale i swoje wady podobnie jak płyty CD/DVD. Z tym że jak sobie niezbędne oprogramowanie np OS nagram na płytę to już później nie myślę czy go mam, czy pendrive nie został przypadkowo skasowany itd ... inwestycja 2zł na dobrą pustą płytę i problem z głowy na długi czas. Pojawia się oczywiście problem magazynowania tego i odnalezienia tego co potrzebuje z tym że w razie braku internetu czy dostępu do innego komputera lub obu jednocześnie mam jakąś pewność iż jestem w stanie zrobić to co oczekuje.

Urządzenia zewnętrzne ok, ale ile ich można mieć? Tutaj nawet nie jest problem z samymi urządzeniami i powierzchnią które zajmują, ale ich zewnętrzne zasilacze i cała plątanina kabli. Do tego dochodzi problem budowy tego sprzętu, nie robi się jakoś w standardzie rozmiarów aby jedno mogło stać na drugim tylko jest to wręcz nie możliwe bo każde ma swój dizajnerski kształt.

#1350 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 08 October 2013 - 15:22

Nie do końca się tutaj zgadzam w kwestii napędów optycznych. Jak dla mnie osoby która mimo wszystko sporadycznie używa tego urządzenia muszę przyznać iż nie wyobrażam sobie życia bez tego urządzenia. Ja rozumiem iż jest on coraz mniej potrzebny bo wiele można ściągnąć z sieci, system zainstalować z USB itd ... Teoretycznie zgoda, praktycznie już nie. Ściągam sobie coś nagrywam na płyte i tyle, wrócę kiedyś do tej płyty czy nie to już znaczenia nie ma żadnego. A teraz USB, można kupić pendrive'a dość tania z tym że jeden jest bootowalny inny nie i przeskoczyć się tego nie da, a dwa ile ja mam tych pendrive'ów mieć? Pamięć USB ma wiele zalet, ale i swoje wady podobnie jak płyty CD/DVD. Z tym że jak sobie niezbędne oprogramowanie np OS nagram na płytę to już później nie myślę czy go mam, czy pendrive nie został przypadkowo skasowany itd ... inwestycja 2zł na dobrą pustą płytę i problem z głowy na długi czas. Pojawia się oczywiście problem magazynowania tego i odnalezienia tego co potrzebuje z tym że w razie braku internetu czy dostępu do innego komputera lub obu jednocześnie mam jakąś pewność iż jestem w stanie zrobić to co oczekuje.

Urządzenia zewnętrzne ok, ale ile ich można mieć? Tutaj nawet nie jest problem z samymi urządzeniami i powierzchnią które zajmują, ale ich zewnętrzne zasilacze i cała plątanina kabli. Do tego dochodzi problem budowy tego sprzętu, nie robi się jakoś w standardzie rozmiarów aby jedno mogło stać na drugim tylko jest to wręcz nie możliwe bo każde ma swój dizajnerski kształt.

Ależ ja się z Tobą zgadzam, wszystko co napisałem, napisałem w oparciu o moje zastosowania i zastosowane u mnie rozwiązania. Ja od dobrych dwóch lat mam tego typu problemy rozwiązane przez własne rozwiązania NAS stąjące u mnie w domu czy w firmie. Zawsze wszędzie mam dostęp do potrzebnych mi i dobrze skatalogowanych zasobów ... nic nie szukam. Do tego wszystko samoczynnie jest backup'owane przez niezależne dwa źródła. Serio w moim przypadku CD-ROM odszedł do lamusa jakieś .... dwa lata temu, ale rozumiem że nie każdy musi podzielać moje zdanie i szanuje to jak najbardziej.

W przypadkach w których transfer byłby ograniczeniem do pobrania czy przesłania ilości danych przez internet - korzystam z dysków zewnętrznych - zresza nie wyobrażam sobie noszenia materiału który ma 50GB na 10 czy 12 płytkach ....

Przypadki braku internetu na przestrzeni tych dwóch lat .... to chyba jeszcze mniejsza liczba niż potrzeby użycia CD-ROM'u :) Generalnie wydaje mi się że fajniej jesli ten kto potrzebuje podłączy sobie ten CD-ROM niż z uporem maniaka zostawiać w obudowie 1/4 miejsca niewykorzystaną. Powierzchnia biurwa też kosztuje :)

A tak serio, tak jak napisałem na początku każdy z nas ma inne potrzeby, inne wymagania, inne doświadczenia. Moje jakoś wpisują się w filozofię którą stara się forsować Apple. Może dlatego jeszcze jestem użytkownikiem rozwiazań tej firmy :)

Co do jednego nie mam jednak wątpiliwości - poprzedni Mac Pro czy dzisiejszy komputer PC w tej niepodobającej mi się formie ma to do siebie że idzie go łatwo naprawić :) Tu pełna zgoda ... spieprzy się ustroństwo Apple i lądujemy w serwisie. Ale podone analogie już przytaczałem ze świata motoryzacji .... Jakiś czas temu auto (jeszcze za czasów Golfa 3 ) byłem w stanie sam coś naprawić .... dziś - juz tylko ASO i pozamiatane .... Może dlatego moj stary mechanik mówi że nigdy sobie dzisiejszego samochodu nie kupi, powtarzając że powinno się kupować sprzęt który jest się w stanie samemu naprawić :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users