Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1823 odpowiedzi w tym temacie

#1376 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 lutego 2013 - 08:53

Po przeczytaniu tego wątku trochę jednak zaczynam się bać... Tyle piszecie o wadach i problemach, że mam wrażenie, iż 3/4 nowych Iphonów jest wadliwych...

To tylko dlatego, że większość na forach piszę, jeśli ma jakieś problemy. Ci co nie, to nic nie piszą, dlatego wydaje Ci się, że większość ma wadliwego iPhone 5. Osobiście miałem iPhone 5 czarny, teraz mam białego i ani przy tym pierwszym, ani drugim zero problemów. Moich kilku znajomych również też używa "piątki" i również bez problemów. Szczerze, to jeszcze nie napotkałem się na iPhone 5, który by miał od nowości jakieś odpryski, zarysowania, wgniecenia.

#1377 botar

botar
  • 13 postów

Napisano 03 lutego 2013 - 09:52

No to może ja się wtrącę. W grudniu zamówiłem przez apple store czarną piątkę. Od tamtego czasu telefon wymienialem już cztery razy. Pierwsze dwa miały wyraźne odpryski farby, trzeci miał źle spasowany przycisk power (trzeba było się nagimnastykować, żeby go wcisnąć), czwarty trzeszczący przy dotyku ekran. Teraz mam piątego, i... ma pojedynczy odprysk na obudowie. Jednak jest on na tyle mały, że dałem już sobie spokój z wymianami. Zgadzam się, że na forum o problemach piszą głównie osoby, które ich doświadczyły, natomiast problemy z iPhone 5 to nie mit, o czym dobitnie mogłem się przekonać.

#1378 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 lutego 2013 - 11:02

Oczywiście, że nie mit, jednak takie mamy czasy. Robi się coraz to gorszej jakości sprzęty. Nie ma tu znaczenia jaka to firma, Samsung, Sony czy Apple. Wszystko to masówka i tyle. Co do trzeszczenia, to faktycznie, górna część mojego białasa, przy dość mocnym ścisku ciutkę trzeszczy. Czy mi to przeszkadza? Na chwilę obecną nie, zobaczymy czy problem będzie się powiększał. Chyba, że jest jakaś rada na to, oprócz reklamacji?

#1379 Albertinho7

Albertinho7
  • 202 postów
  • SkądIstebna

Napisano 03 lutego 2013 - 11:07

Właśnie nabyłem iPhona 5 White 16GB:) jestem najszczęśliwszy:) iPhone to Więcej niż to co mogło nas spotkać:) Gadajcie sobie co chcecie bo jesteście wybredni i nie wiadomo co byście chcieli:) po co zmieniać iOS 6 jak jest doskonały? po co zmieniac nie wiadomo jak telefon jak idealnie poręczny, piękny i stabilny? To tylko Ci gadają na iPhona co mają za dużo w dupie albo wiecznie z niczego nie zadowoleni:) Mam oczywiście ideał pod względem jakichś uszkodzeń:) Jest zajebisty pod każdym względem miałem SIII i bez porównania tu widzisz za co płacisz:) dla mnie to bóstwem się stał ten iPhone:) I co najważniejsze nie ma tysiąca niepotrzebnych aplikacji w nim co chcesz instalujesz a nie z góry narzucone głupoty i to jest to co w iOS jest zajebiste:) iPhone 5!!!!! :D:D:D:D

#1380 maciek1422

maciek1422
  • 170 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 lutego 2013 - 11:26

Gratuluję, ale mogłeś ograniczyć troszkę liczbę emotek w poście :) Co do tematu to do czego to doszło, żeby człowiek obawiał się kupna zafoliowanego telefonu, żeby nie trafić na jakieś wady, chyba, że tylko ja tak mam. Znalazłem właśnie ofertę z moich okolic iP5 otwartego tylko przez pracownika orange i chyba takich ofert będę szukał, bo przynajmniej przed zakupem można obejrzeć czy wszystko jest ok. A z folii to nie wiadomo co Cię czeka właściwie a z ewentualna wymianą ciężko wtedy, bo na gwarancję przecież nie przyjmą iP ze względu na to, że ma odprysk.

#1381 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 lutego 2013 - 12:15

Przewaliłem od polskiej premiery przez swoje ręce 6 sztuk. Moja okazała się wadliwa, regenersis nie widział wady, ragz wymienił na refurba, który to trafił od razu do sprzedania. Być może przedwcześnie i pochopnie postąpiłem ale się mocno zdenerwowałem. Żony 5 posiada jeden odprysk który powstał w skutek użytkowania. Widziałem na własne oczy otwierany świeżo egzemplarz który posiadał skazy. Miałem jeszcze 3 wymiany telefonów w firmie i każdy przy sprzedaży był sprawdzany - brak jakichkolwiek wad ( wszystkie z T ). W zeszłym tygodniu brat odbierał w T swoją sztukę i też idealna. Przy ostatniej wymianie zostawiłem sobie 5 ponownie. U mnie bateria wytrzymuje 3-5 dni ale tylko dzwonie i smsuje (3-5 g użycia na ładowaniu).W żony telefonie jest podobnie.

#1382 Stadivarius

Stadivarius
  • 216 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 15:15

Panowie, postanowiłem sprawdzić datę produkcji iphona 5 mojej siostry. Bardzo sie zdziwiłem gdy wpisując numer seryjny, uzyskałem wszystkie informacje poza datą produkcji (tyd. rok). Ktoś jeszcze miał taki "interesujący" przypadek? P.S. iphone nowy z salonu Play. Pozdrawiam.

#1383 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 04 lutego 2013 - 15:51

Myślę, że ludzie, którzy kupili mimo wszystkich ostrzeżeń piątki (w tym i ja) muszą się po prostu z tym pogodzić, że te telefony są felerne.

"Pisać każdy może,
trochę mądrzej, lub trochę gorzej,
ale nie oto chodzi,
jak co komu wychodzi.
Czasami człowiek głupoty pisać musi,
inaczej się udusi,
ooo"

...

Pozdrawiam!
Szczęśliwy posiadacz iPhone 4 black 16GB (kupiony w dniu polskiej premiery) oraz iPhone 5 white 64GB ( kupiony w połowie stycznia ).
Co ciekawe oba bez wad...
Szok!

#1384 Omega55

Omega55
  • 338 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 16:52

Stadivarius, mój Iphone też tak ma :). Iphone 5 32GB dokładnie, kupiony w tamtym tygodniu w Apple Store. Też nie wyświetla sie data produkcji przy wpisaniu do okienka z linka.

#1385 Stadivarius

Stadivarius
  • 216 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 19:38

Stadivarius, mój Iphone też tak ma :). Iphone 5 32GB dokładnie, kupiony w tamtym tygodniu w Apple Store.
Też nie wyświetla sie data produkcji przy wpisaniu do okienka z linka.

Jaka fabryka? Ja mam z F2 :D ("tajne" sztuki iphona :P -joke)

#1386 jepek

jepek
  • 52 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 19:48

Stadivarius, mój Iphone też tak ma :). Iphone 5 32GB dokładnie, kupiony w tamtym tygodniu w Apple Store.
Też nie wyświetla sie data produkcji przy wpisaniu do okienka z linka.

Mój również kupiony w tamtym tyg., a tydzień się wyświetla - 49.

#1387 gurf

gurf
  • 26 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 19:49

"poezja"

no, to tylko Ci się chwali i Ci gratuluję, oby wytrwała piątka jak najdłużej.

Niestety wpadek z piątkami jest nieporównywalnie więcej niż z poprzednimi modelami, coś jednak jest na rzeczy.

życzę jednak sobie otrzymania z tytułu niezgodności z umową dobrego refurba. :]

#1388 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 04 lutego 2013 - 20:40

Niestety wpadek z piątkami jest nieporównywalnie więcej niż z poprzednimi modelami, coś jednak jest na rzeczy.

życzę jednak sobie otrzymania z tytułu niezgodności z umową dobrego refurba. :]

Przedstaw nam argumenty poparte badaniami rynku - że awarii iPhone 5 jest nieporównywalnie więcej w porównaniu z poprzednimi modelami.
I podaj w liczbach czego dotyczą te awarie.

Czekam.

#1389 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 04 lutego 2013 - 21:17

Polecam ogarnięcie sytuacji i przypomnienie sobie jaka była sytuacja z iP 4. Fail antena . Fail ekran (to drugie w niektórych modelach) . iPhone 5 akurat chyba jest jednym z mniej awaryjnych modeli.

#1390 polson

polson
  • 63 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 22:22

Jeden moj iPhone 5 mial problem z dotykiem dookola ekranu...np w aplikacjii facebook, zeby wejsc w wiadomosci trzeba bylo klikac po kilka razy az poczul dotyk:D. Oprocz tego mial lekko sredni bleeding...przyslali nowego, bleeding zostal, ale wszystko dziala, tylko ze bateria troche krocej trzyma. Niedawno kupilem kolejnego, z tym ze czarna wersja:D. Po wyjeciu z pudelka lekki odprysk na boku, no i w plecy jakby wtopiony w amulinium-aluminium(jak zwal tak zwal ten szajs) malutki kurzowy wlosek, nie wiem jak to opisac inaczej. Zerowy bleeding WOW, ale bardzo slabo widoczny zasik u gory ekranu, praktycznie idzie tylko zauwarzyc po rozwinieciu klawiatury poziomo. Na razie nie wymianiam, Tel mam ubezpieczony, wiec jak mnie to wqrwi to rzuce nim o ziemie i dostane nowy. Apple se w gumy leci(iPada 4 tez wymienialem, ale to nie ten dzial)

A jednak tydzien po zakupie niestety u operatora...znalazlem kolejna wade, czasami cos klikalo jak naciskalem na ekran, ale olewalem to bo myslalem ze to siliconowe etui. Jakiez bylo moje zdziwienie jak po wyciagnieciu z etui ekran dalej bardzo cicho klikal. Na dodatek to klikanie bylo rozne, czasami przez 2 dni spokoj, a czasmi caly czas. Jak sie okazalo tak jakby wierzchnia warstwa ekranu na srodku tel nie byla dobrze sklejona czy cos i mozna bylo delikatnie ekran wciskac przy brzegu na srodku wysokosci tel. Jednak ten ruch ekranu to mikromilimetry ledwo zauwarzalne, ale wystarczajace zeby czasami kliknac. Oczywiscie jak tel zawoizlem do zwrotu, nic nie bylo slychac, a ruch ekranu srednio widzieli...ehhh dostalem jakiegos dziada w zamian i mam czekac tydzien. W opisie ustaerki wpisali luzy na ekranie...ciekawe czy to serwis znajdzie i dostane w zamian za tygodniowego iphonea, nowego uzywanego refuba JUPPPIIII.

#1391 Omega55

Omega55
  • 338 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 22:57

Stadivarius, mojego wyprodukowała fabryka F1 :). Dzisiaj z ciekawości przejrzałam oferty na znanym portalu aukcyjnym i przyjrzałam się zdjęciom. Pomijając fakt, iż na kilku egzemplarzach widoczne były zadrapania na ramkach, żadnych wad typu odpryski na tylnym panelu nie zauważyłam. Nie jest chyba tak źle ;)

#1392 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 23:15

Jeśli godzina na lockscreenie jest biała to wszystko jest wporządku. W moim pierwszym egzemplarzu była żółta i wtedy to rzeczywiście był problem.

No to mnie podbudowales na duchu: gdyż sądziłem a właściwie to wydawało mi się ze mam zbyt żółty wyświetlacz. Teraz widzę to we właściwych proporcjach-jako ze miałem wyswietlacz iP 4 w bardziej zimnym odcieniu-z tegoż powodu mam takie a nie inne (subiektywne) a tym samym nie koniecznie odpowiadające rzeczywistosci odczucia.

#1393 LewyM1

LewyM1
  • 252 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 lutego 2013 - 13:33

Zauważyłem, że na tyle 5 po jakimś czasie zaczęła schodzić farba z ramki.

#1394 kdworaczyk

kdworaczyk
  • 262 postów
  • SkądPsary

Napisano 06 lutego 2013 - 14:04

Nie był bym takim optymista z tą wymianą telefonu ja miałem inny problem tzn. coś ewidentnie latało w środku telefonu w dol koło złącza ładowania i jack wysłałme dwa dni po zakupie telefonu do naprawy bo uważam to za wade mam dwa inne iphony 5 i tam nic nie lata jak w grzechotce. Dziś ide do salony odebrać telefon a już wiem że nie wymienili. Jak dzwoniłem do Regenersis to konsultantka powiedziała że serwis nie potwierdza usterki te telefony tak maja tzn. pełnią dodatkową funkcje grzechotki szkoda ze za blisko 3tyś zł

#1395 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 06 lutego 2013 - 15:37

U mnie jeszcze gorzej. Pracuje jako Administrator sieci za granica, dlatego tez z gory chcialbym przeprosic za brak polskich znakow itd. Jako iz mamy podpisana umowe z Apple, wymieniamy co rok telefony na nowe. Z iP 4S nie bylo zadnego problemu jesli chodzi o jakosc wykonania poniewaz na 400 pracownikow, otrzymalismy tylko 3 prozby o odeslanie telefonu do AOS w celu otrzymania nowych. Wczorajszego dnia otrzymalismy iP 5 poniewaz jest kolejny okres zamiany iP na nowe modele. Do dnia dzisiejszego rozdalismy juz ok. 100 modeli, i (w co nie moglem uwierzyc) otrzymalismy ponad 20 skarg iz modele sa zlej jakosci (od spasowania do bledow matryc itd). Osobiscie otrzymalem nowy model iPhone 5 Black 16 GB. Bylem bardzo podekscytowany poniewaz ten model najbardziej mi sie podobal jesli chodzi o wszystkie modele ktore dotychczas mialem okazje uzywac (od 3G do 4S). Jestem w trakcie otwierania nowego modelu prosto z AOS. Otwieram, montuje karte i zaczyna sie sprawdzanie. Pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to zle spasowana obudowa. Wiec z racji tego iz bylo wiele innych, dostepnych modeli, postanowilem siegnac po inny. Nie uwierzycie ale 4 modele z rzedu mialy jakies defekty ktore z racji swojej, podlegaja wymianie. Nie bylo to nic typu mala odprysk na obudowie. 4 modele byly bardzo zle spasowane, w jednym nawet bateria byla luzna. Nie wiem co sie dzieje na tasmie produkcyjnej ale definitywnie ktos zawinil. Smiem watpic iz jest to wina samego Apple. Stawiam na trefna serie. Ale to nie zmienia faktu ze czlowieka trafia. Wyobrazam sobie mine ludzi ktorzy placa 3 tys. zlotych, czekaja kilka dni z utesknieniem, przychodzi paczka a tutaj zdziwienie. Telefon za 3 tys zlotych bardziej trefny niz Nokia za 1000 zl. I tutaj nie mamy doczynienia z odosobnionym przypadkiem, bo po przeczytaniu tylu stron stwierdzam fakt iz ktos naprawde "nawalil" przy produkcji. Tak czy siak, telefon piekny, oryginalny i naprawde zachwyca jakoscia. Choc mam troszke zal ze tyle modeli jest ferelnych.

#1396 Booolek

Booolek
  • 252 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 17:02

A co powiecie o pojemności jaką najlepiej wziąć warto dopłacać 400 zł z 16 do 32 ?

#1397 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 06 lutego 2013 - 18:57

nic nie powiemy. Sam musisz zadecydować czy Ci się to opłaca.

#1398 Dalvikir

Dalvikir
  • 168 postów
  • SkądPL

Napisano 06 lutego 2013 - 19:47

Podobnie mam w pracy w UK, na 235 modeli rozdanych pracownikom, 38 poszło do wymiany!

#1399 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 lutego 2013 - 19:59

To są naprawdę duże ilości.

#1400 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 lutego 2013 - 20:38

A ja się zastanawiam czy wziąć drugi czarny czy biały. Kurde mam czarny ale też mi się podoba biały.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych