Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1823 odpowiedzi w tym temacie

#1 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2012 - 21:48

To był ciężki dzień, ale się udało. Kupiłem swoją "piątkę" w salonie Play. Może to i dobrze bo przynajmniej bez problemu przeniosłem się z karty Play na abonament. Kilka godzin po testach mogę śmiało stwierdzić, iż ten telefon to na pewno nie rewolucja (bo takim i tak miał nie być), a z całą pewnością ewolucja. Kilka poprawek względem 4S. Na plus na pewno zasługuje szybkość działania samego systemu jak i internet. Strony wyświetlają się błyskawicznie, czuć tą różnicę, zwłaszcza, że obok ma się iPhone 4s, który odziedziczyła żona Aparat również na plus, choć tu aż takiej dużej różnicy nie widać. Jeśli chodzi o obudowę, to tu widać, że Apple zmieniło najwięcej. Nie zgodzę się z ludźmi, którzy mówią, że jest praktycznie taka sama jak czwórka. Zapewne swoje opinie opierają na zdjęciach i filmikach, które zobaczą w sieci, co jest absolutnie nie miarodajne. Konstrukcja to całkowicie inna bajka, nie dość, że jest dużo cieńsza to jeszcze z całkowicie innego materiału. Niestety i tu powiem z całą stanowczością waga tego telefonu to mega minus. Czuć jakby się miało bazarowego Samsunga w dłoni. Szkło to jednak było mega na plus. To tyle jeśli chodzi o moje pierwsze odczucia. Później napiszę coś więcej.

#2 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 postów

Napisano 28 września 2012 - 21:50

Po Twojej wypowiedzi, jeszcze bardzie nie mogę wytrzymać do poniedziałku (rezerwacja 64GB w Orange) :)

#3 piotresce

piotresce
  • 1 568 postów
Napisano 28 września 2012 - 21:51

Akurat mi waga pasuje.Zgodzę się z kompletnie inna konstrukcją.Jest to olbrzymi skok predkosciowy w porównaniu do 4.

#4 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 28 września 2012 - 21:56

Nie macie problemów z lagowaniem ekranu podczas pisania tekstu? Jak ogólne wrażenia z porównania retiny 4s/5 ?

#5 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2012 - 21:58

Nie macie problemów z lagowaniem ekranu podczas pisania tekstu? Jak ogólne wrażenia z porównania retiny 4s/5 ?

Na gołe oko nie widzę różnicy jeśli chodzi o wyświetlacz w porównaniu z 4s. Może barwy trochę zimniejsze, ale tak poza tym obraz podobny. Może jutro porównam na jakieś grze.

#6 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 28 września 2012 - 21:59

Jak barwy zimniejsze jak saturacje ma podbitą o połowę prawie..? :)

#7 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 postów

Napisano 28 września 2012 - 22:00

Do moderatora: Można by podkleić ten temat.

#8 piotresce

piotresce
  • 1 568 postów
Napisano 28 września 2012 - 22:02

Na czwórce lagował mi strasznie,tu jestem pod wrażeniem,płynniej niż na iPadzie.Całkiem fajnie grają ich słuchawki jak na takie maleństwa:)

#9 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2012 - 22:07

Jak barwy zimniejsze jak saturacje ma podbitą o połowę prawie..? :)

Nie wiem, może mi się wydaje. Wg mnie wyświetlacz względem 4s jakościowo wypada identycznie, może tylko tak jest na głównym menu, jak się uruchomi jakąś grę lub film to będzie inaczej.

#10 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2012 - 22:12

U mnie przesiadka nastaila z iPhone 4. Najwieksza roznica to przede wszystkim szybkosc. Nie ma nawet czego porownywac. iPhone 5 nie daje szansy bardziej skomplikowanym aplikacjom i rozklada je szybkoscia otawierania oraz plynnoscia dzialania. Wszystko nastepuje jakby tuz przed nacisnieciem ekranu .. chcemy cos nacisnac a tu myk juz otwarte zanim tego dokonalismy ;) I pomimo ze mam tez najnowszego iPad'a to i tak czuje roznice w szybkosci dzialania.. mysle wiec ze uzytkownicy iP4S tez powinni odczuc lekki skok. Pierwszego wziecia do reki nowego iPhone'a nie da sie pomylic z niczym innym. Czuc ze nie jest to seria 4/4S. Czuc ze nie jest to HTC czy Samsung. Lekkosci oraz male gabaryty kloca sie z waga i .. no wlasnie, z gabarytami. Niby mniejszy, a wiekszy. Niby lzejszzy, a solidniejszy. iPhone 4/4S przy nim to nieporadny klocek ktoremu nagle zaczelo czegos brakowac - polotu, lekkosci, finezji .. a niby na zdjeciach wyglada tak samo. Uwierzcie, te telefony nie maja praktycznie ze soba nic wspolnego! Ale to trzeba samemu poczuc :) Zmiana materialow ma tez lekki minus - telefon przez to ze cienszy i lzejszy sprawia wrazenie mniej pewnego dloni. Czasem ma sie wrazenie ze zaraz moze wypasc. Ale moze to kwestia przyzwyczajenia i to uczucie szybko minie. Obawialem sie odrapan i zarysowan alumnium ktorym pokryty jest iPhone 5 (zwlaszcza ramek ktore podatne sa na uderzenia). Rozwazalem nawet wersje biała. Ale gdy zobaczylem obie obok siebie wiedzialem ze nie ma odwrotu - matowa czerń to jest to! :mrgreen: Pomyslalem ze chrzanie ewentualne odpryski, kupie czarny marker i sie ich pozbede, bo czarny iPhone jest tego wart :) Zapewne gdy juz sie takowe pojawia (tfu tfu) bede zly ze nie wzialem bialego, ale ten bialy .. no jak to bialy .. pomimo ze ladniejszy niz biala wersja iPhone 4/4S, to jednak wciaz to nie jest to. Brak mu tego stylu ktorym czarny az ocieka... moim zdaniem. Inny jest tez ekran, zwlaszcza jesli porownam go do wysluzonego i zaniebieszczonego ekranu w moim iPhone 4. Ten jest cieply, bardziej kontrastowy i ma wiecej saturacji. Saturacji ktora nie jest przesadzona. Wyswietlanie barw jest poprawne i nie ma sie czego czepiac. Jest nieco lepiej niz w nowym iPadzie. Nowe sluchawki i nowy glosnik tez sa zmianą na plus. Graja czysciej, przestrzenniej i glosniej. Nie jest to brzmienie audiofilskie, ale jest daleko z przodu w porownaniu z tym co oferowaly dotychczasowe zestawy od Apple. To tyle odemnie na temat iPhone 5 :)

#11 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2012 - 22:17

Zgadzam się w zupełności jeśli chodzi o wagę. Biorę telefon do ręki i strach, ze zaraz wyleci. Na chwilę obecną niestety dla mnie to lekki minus, wolałem jednak szkło i ten ciężar. No cóż, może faktycznie jak pisze czacha to kwestia przyzwyczajenia i nie długo stanie się to dla mnie zaleta, a nie wada.

#12 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 28 września 2012 - 22:19

U mnie przesiadka nastaila z iPhone 4. Najwieksza roznica to przede wszystkim szybkosc. Nie ma nawet czego porownywac. iPhone 5 nie daje szansy bardziej skomplikowanym aplikacjom i rozklada je szybkoscia otawierania oraz plynnoscia dzialania. Wszystko nastepuje jakby tuz przed nacisnieciem ekranu .. chcemy cos nacisnac a tu myk juz otwarte zanim tego dokonalismy ;) I pomimo ze mam tez najnowszego iPad'a to i tak czuje roznice w szybkosci dzialania.. mysle wiec ze uzytkownicy iP4S tez powinni odczuc lekki skok.

Pierwszego wziecia do reki nowego iPhone'a nie da sie pomylic z niczym innym. Czuc ze nie jest to seria 4/4S. Czuc ze nie jest to HTC czy Samsung. Lekkosci oraz male gabaryty kloca sie z waga i .. no wlasnie, z gabarytami. Niby mniejszy, a wiekszy. Niby lzejszzy, a solidniejszy. iPhone 4/4S przy nim to nieporadny klocek ktoremu nagle zaczelo czegos brakowac - polotu, lekkosci, finezji .. a niby na zdjeciach wyglada tak samo. Uwierzcie, te telefony nie maja praktycznie ze soba nic wspolnego! Ale to trzeba samemu poczuc :)

Zmiana materialow ma tez lekki minus - telefon przez to ze cienszy i lzejszy sprawia wrazenie mniej pewnego dloni. Czasem ma sie wrazenie ze zaraz moze wypasc. Ale moze to kwestia przyzwyczajenia i to uczucie szybko minie.

Obawialem sie odrapan i zarysowan alumnium ktorym pokryty jest iPhone 5 (zwlaszcza ramek ktore podatne sa na uderzenia). Rozwazalem nawet wersje biała. Ale gdy zobaczylem obie obok siebie wiedzialem ze nie ma odwrotu - matowa czerń to jest to! :mrgreen: Pomyslalem ze chrzanie ewentualne odpryski, kupie czarny marker i sie ich pozbede, bo czarny iPhone jest tego wart :) Zapewne gdy juz sie takowe pojawia (tfu tfu) bede zly ze nie wzialem bialego, ale ten bialy .. no jak to bialy .. pomimo ze ladniejszy niz biala wersja iPhone 4/4S, to jednak wciaz to nie jest to. Brak mu tego stylu ktorym czarny az ocieka... moim zdaniem.

Inny jest tez ekran, zwlaszcza jesli porownam go do wysluzonego i zaniebieszczonego ekranu w moim iPhone 4. Ten jest cieply, bardziej kontrastowy i ma wiecej saturacji. Saturacji ktora nie jest przesadzona. Wyswietlanie barw jest poprawne i nie ma sie czego czepiac. Jest nieco lepiej niz w nowym iPadzie.

Nowe sluchawki i nowy glosnik tez sa zmianą na plus. Graja czysciej, przestrzenniej i glosniej. Nie jest to brzmienie audiofilskie, ale jest daleko z przodu w porownaniu z tym co oferowaly dotychczasowe zestawy od Apple.

To tyle odemnie na temat iPhone 5 :)

Myślę, że poniosła Cię fantazja. Mam w ręce iPhone 4s i 5 i jakoś nie czuję tej "magii".

#13 perzyk

perzyk
  • 302 postów
  • SkądWawa

Napisano 28 września 2012 - 22:32

ja to pewnie pobawie się nim w jakimś iSpocie jutro jak będą wystawione ;p a nie przeszkadza to, że 5 jest taka długa? (trzymając w dłoni, wsadzając do kieszeni) bo ja mam obawy, że dla mnie ten telefon będzie za długi (na zdjęciach wydaje się taki wyciągnięty za bardzo w góre :D)

#14 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2012 - 22:34

Myślę, że poniosła Cię fantazja. Mam w ręce iPhone 4s i 5 i jakoś nie czuję tej "magii".

Myślę, że możesz myśleć co tylko sobie tam chcesz. Mam w ręce iPhone 4 i 5. Tylko jaka fantazja? Jaka magia? O czym Ty piszesz?

#15 aw2012

aw2012
  • 54 postów

Napisano 28 września 2012 - 22:48

Ja byłem zwolennikiem wielkiego ekranu tj,Galaxy S3,a ostatnio HTC ONE X, naprawdę świetne telefony ! ale za pewnymi namowami dałem się skusić i kupiłem białego iPhona i wiecie co ? za nic go nie oddam! współpraca między moim macbookiem itelefonem! T

#16 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 28 września 2012 - 23:02

Dajcie znać jak tam z baterią (wiem, trochę wcześniej ale nie wytrzymam zaraz :D ), to jedyne pytanie które powoduje, że jeszcze czarnego 64gb nie mam w ręce.. :)

#17 aw2012

aw2012
  • 54 postów

Napisano 28 września 2012 - 23:07

Dajcie znać jak tam z baterią (wiem, trochę wcześniej ale nie wytrzymam zaraz :D ), to jedyne pytanie które powoduje, że jeszcze czarnego 64gb nie mam w ręce.. :)

Jakieś dwa dni przy nie zbyt intensywnym użytkowaniu

#18 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 28 września 2012 - 23:10

Jakieś dwa dni przy nie zbyt intensywnym użytkowaniu

Moja czwóreczka i 4s przy około 2h muzyki do tego 3g i transmisja danych non stop włączona przy odłączeniu około 6 rano, wieczorem około 22 mają po 50-75% baterii jeszcze. Ufff dobra zdecyduję się na niego, obym nie żałował :D

#19 aw2012

aw2012
  • 54 postów

Napisano 28 września 2012 - 23:19

Moja czwóreczka i 4s przy około 2h muzyki do tego 3g i transmisja danych non stop włączona przy odłączeniu około 6 rano, wieczorem około 22 mają po 50-75% baterii jeszcze. Ufff dobra zdecyduję się na niego, obym nie żałował :D

Myślę że będziesz zadowolony! Powiem szczerze ja i kilku moich znajomych nie żałujemy wydanych pieniędzy

#20 vandal

vandal
  • 89 postów

Napisano 28 września 2012 - 23:23

Ja tam wielkich różnic nie czuje, jest może ciutke lepiej ale bez przesady. 4s też daje rade doskonale. Dla zwyczajnego usera praktycznie bez różnicy, dla nas gadzeciarzy zawsze będzie trochę inaczej. Widzimy każdy milimetr, gram itp. Dla większości to duperele. Sam w sobie iP5 świetny nie ma co się czarować ale to tylko ewolucja. Jeżeli chodzi o wage, to jak dla mnie bez specjalnych różnic, to samo tyczy sie grubości. To są wszystko drobnostki, nie popadajmy w paranoje. Co do dizajnu, to mam mieszane uczucia, jest ładnie ale to tak jak z autem pokrytym folią czarny mat, jednym się podoba a dla innych wygląda jak trumna. Powiem tak, jak dla mnie nie ma specjalnych różnic w stosunku do 4s. Wiem że sie powtarzam ale tak to widzę. Mam w domu 4,4s i teraz 5 więc chłodnym okiem takie mam zdanie. To nie jest skok jak było pomiedzy iPadem2 a iPadem3 (ekran) Generalnie jestem bardzo zadowolony i jak jest tylko kasa to polecam. Dodam że biały wygląda pięknie, chociaż ja osobiście wole czarny.

#21 aw2012

aw2012
  • 54 postów

Napisano 28 września 2012 - 23:31

"to tylko ewolucja" napisał vandal ja myslę że to nie ewolucja ale rewolucja

#22 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2012 - 23:35

Kolega ktory przewaznie sie smial z Apple dzis nie wytrzymal i kupil iP5. Pytalem go jak wrazenia - wypowiadal sie pozytywnie, co 2gie zdanie nadmienial ze jest cholernie szybki i intuicyjny ... a na koniec dodal "... i nawet kabelek jest zaje****syt" :mrgreen: Fanboj ;p

#23 aw2012

aw2012
  • 54 postów

Napisano 28 września 2012 - 23:37

tak kabelek jest zaj.... jak go nie włożysz do telefonu to zadziała

#24 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2012 - 23:38

Mnie ten kabelek w sumie smieszy - jest tak niepowaznie maly w porownaniu do poprzedniego docka :mrgreen: Widzialem go na fotach, ale nie sadzilem ze jest naprawde az tak tyci tyci ;)

#25 vandal

vandal
  • 89 postów

Napisano 28 września 2012 - 23:42

Ten kabel to świetna sprawa, nic mnie tak nie drażnilo jak te "stare" wtyczki. Ten wchodzi jak masełko. Dobry ruch, szkoda jedynie że już nie podlącze JBL i innych zabawek pod iP5 bez przejscia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych