Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1823 replies to this topic

#1351 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 31 January 2013 - 21:48

Od operatorów naprawie regenersis.

#1352 polson

polson
  • 63 posts

Posted 01 February 2013 - 03:12

Jeden moj iPhone 5 mial problem z dotykiem dookola ekranu...np w aplikacjii facebook, zeby wejsc w wiadomosci trzeba bylo klikac po kilka razy az poczul dotyk:D. Oprocz tego mial lekko sredni bleeding...przyslali nowego, bleeding zostal, ale wszystko dziala, tylko ze bateria troche krocej trzyma. Niedawno kupilem kolejnego, z tym ze czarna wersja:D. Po wyjeciu z pudelka lekki odprysk na boku, no i w plecy jakby wtopiony w amulinium-aluminium(jak zwal tak zwal ten szajs) malutki kurzowy wlosek, nie wiem jak to opisac inaczej. Zerowy bleeding WOW, ale bardzo slabo widoczny zasik u gory ekranu, praktycznie idzie tylko zauwarzyc po rozwinieciu klawiatury poziomo. Na razie nie wymianiam, Tel mam ubezpieczony, wiec jak mnie to wqrwi to rzuce nim o ziemie i dostane nowy. Apple se w gumy leci(iPada 4 tez wymienialem, ale to nie ten dzial)

#1353 proxx

proxx
  • 1264 posts

Posted 01 February 2013 - 07:43

Jeden moj iPhone 5 mial problem z dotykiem dookola ekranu...np w aplikacjii facebook, zeby wejsc w wiadomosci trzeba bylo klikac po kilka razy az poczul dotyk:D. Oprocz tego mial lekko sredni bleeding...przyslali nowego, bleeding zostal, ale wszystko dziala, tylko ze bateria troche krocej trzyma. Niedawno kupilem kolejnego, z tym ze czarna wersja:D. Po wyjeciu z pudelka lekki odprysk na boku, no i w plecy jakby wtopiony w amulinium-aluminium(jak zwal tak zwal ten szajs) malutki kurzowy wlosek, nie wiem jak to opisac inaczej. Zerowy bleeding WOW, ale bardzo slabo widoczny zasik u gory ekranu, praktycznie idzie tylko zauwarzyc po rozwinieciu klawiatury poziomo. Na razie nie wymianiam, Tel mam ubezpieczony, wiec jak mnie to wqrwi to rzuce nim o ziemie i dostane nowy. Apple se w gumy leci(iPada 4 tez wymienialem, ale to nie ten dzial)

Z tym rzucaniem telefonem ja bym sie powstrzymał.
W internecie jest masa informacji ze te ubezpieczenie tak naprawdę nigdy nie działa....

#1354 brokenmusic

brokenmusic
  • 228 posts

Posted 01 February 2013 - 07:58

To traktowanie z gwarancją użytkowników różnie w zależnosci od tego, gdzie kupili telefon nadaje sie do rzecznika konsumentów

#1355 jezyk

jezyk
  • 22 posts
  • SkądW-wa

Posted 01 February 2013 - 08:34

IP5 Moje wrażenia. A wasze?

Witam wszystkich. Postanowiłem się podzielić kilkoma spostrzeżeniami po wymianie mojego 4s na 5. Po użytkowaniu przez około 2 tyg. stwierdzam, że był to błąd. Zmiany wprowadzone w nowym modelu są tak małe, że nie było sensu tego robić. W tym momencie na pewno nie zdecydował bym się na wymianę.
To lista rzeczy które zauważyłem jako istotne.
1. Oczywiście rozmiar.
Kompletnie bez znaczenia dodatkowa linia z ikonami i większy wyświetlacz. Użytkowanie nie jest uciążliwe, ale już nie tak komfortowe jak w 4 czy 4S.
2. Szybkość działania
minimalnie lepsza od 4S ale to nie jest intergalaktyczny przeskok. W stosunku do 4 to już na pewno odczuwalne.
Jedno co mi się podoba to Aparat który działa dużo szybciej tzn migawka.
3, Waga i grubość,
Na minus, ja jednak wolę mieć w ręku telefon który coś waży. W tym przypadku jak bym miał zabawkę. To, że jest cieńszy od 4s dla mnie nie ma znaczenia.
4. Bateria.
Największy minus.
Nie postarali się panowie z Appla jeżeli chodzi o wzmocnie tego elementu.
Nie użytkowałem nigdy telefonu jakoś przesadnie.
Na bieżąco mail, przeglądarka, czasem gps, wifi, dzwonienie, sms, notatki, kalendarz, po bluetooth muzyka w samochodzie. To standardowo w czasie pracy używane funkcje.
W 4s 1,5 do 2 dni bateria wytrzymywała. W 5 co dziennie ładowanie. Nie bawię się telefonem więcej, używam tak samo jak poprzednika.
Ten element ma największe znaczenie przy porównaniu i jakimś niesmaku w kontekście wymiany.
To co mnie zastanawia, jak inżynierowie Apple wyliczyli parametry i czasy pracy na baterii. Podają w karcie katalogowej, że są lepsze od 4s. W moim odczuciu potwierdzonym użytkowaniem tak nie jest.
----------

Reasumując bajery typy Wifi 5ghz, Szybszy procesor, nieco lepszy aparat, niższa waga i grubość oraz ciut większy wyświetlacz nie przekonały mnie, że to dobry wybór. Wręcz zniechęcił mnie fakt słabej baterii.
Dodatkowo problemy z cięciem na bluetooth połączenia z zestawem samochodowym, problemy z gubieniem zasięgu na 3G i nieco gorsza czułość ekranu dotykowego (gorzej uruchamia się funkcje, gdyż po kilka razy trzeba czasami klikać by przesunąć jakiś suwak) pozostawiają w mocy powiedzenie.

"Lepsze jest wrogiem dobrego"

I to jest chyba najlepsza puenta co przesiadki z IP 4S na IP 5 .
Pozdrawiam

#1356 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 01 February 2013 - 11:30

Mojego iPhone5 mam już miesiąc. Z działania telefonu jestem bardzo zadowolony; jest o niebo szybszy niż mój poprzedni iPhone4. Jednak jest zdecydowanie mniej wytrzymały.. Pomijając dość widoczny odprysk na obudowie, który powstał z mojej winy, kiedy to telefon wypadł mi z kieszeni (swoją drogą ip4 przeżył kilkanaście takich upadków z większej wysokości i nie było po nich śladu), na ramce bez większego powodu pojawiło się niestety kilka bardzo małych srebrnych przebarwień. Na szczęście nie przywiązuje do tego jakiejś kosmicznej wagi; przez ostatnie 3 tygodnie telefon trzymam w pokrowcu kensingtona (bliźniaczo podobny do incase snapcase). Jak za rok o tej porze będzie to wyglądać dramatycznie, to udam się do jakiegoś serwisu jeśli wymiana ramki/obudowy jest możliwa.. Poza tym bateria. Niestety trafiłem na dość felerną:) ciężko jest wyciągnąć z niej dzień działania bez podładowania przy średnim użytkowaniu (ipod/mail/safari/czasem facebook i nike+ running)

#1357 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 01 February 2013 - 11:53

Z baterią jest ok (choć zawsze mogłaby być większa). Mam wrażenie że przez pozwalanie appkom na coraz więcej system jest coraz bardziej obciążony i doi baterię. Mniejszy RAM w starszych telefonach wycinał aplikacje w tle dość szybko, by zwolnić pamięć. Teraz działa ich więcej. Dostaję jakieś pushe z appek, które używałem i 5 dni temu. Myślę że tu jest pies pogrzebany. Przez pierwsze dni używania mojego iP5, gdy miałem ograniczoną liczbę aplikacji to mógł i dwa dni wytrzymać. Teraz, gdy mam wszystkie jakie chcę na nim mieć, bateria szybciej się kończy. W systemie mogłaby być opcja zarządzania komunikacją appek (taka jak zarządzanie przestrzenią), gdzie dla niektórych wyłączyłoby się ich aktywność z internetem gdy są w tle.

#1358 polson

polson
  • 63 posts

Posted 01 February 2013 - 13:24

Z tym rzucaniem telefonem ja bym sie powstrzymał.
W internecie jest masa informacji ze te ubezpieczenie tak naprawdę nigdy nie działa....

Z tym ubezpieczeniem to dopiero, gdyby mi nie uznali wad, ktore ma tel i nie chcieli wymienic...bo wlosek wtopiony w aluminum to powiedza ze rysa,a zasik jest tak slabo widoczny, ze na prawde trzeba chciec go zobaczyc. Jak jeszcze cos dojdzie to na pewno oddam na gwarancje najpierw, zanim bede nim miotal o sciany:D
Poza tym w kraju w ktorym mieszkam ubezpieczenie to prawdziwe ubezpieczenie i w 100% dzialajace.

#1359 Mystic_PL

Mystic_PL
  • 61 posts

Posted 01 February 2013 - 15:45

Mnie najbardziej wnerwia utrata zasięgu i przerywanie rozmowy gdy włączone jest 3G i przełącza się między BTSami. Taki stan niestety jest na wszystkich 3 sztukach, które mamy w domu. Gdyby nie to masakrycznie rozwiązane 3G to bateria trzymała by minimum 2 dni. U mojej mamy, która dostała iP5 16GB z wyłączonym 3G telefon działa dobre 3 dni, z tym, że tak jak piszę, na stałe ma wyłączone 3G i sporo mniej appków niż my mamy w swoich.

#1360 proxx

proxx
  • 1264 posts

Posted 01 February 2013 - 15:54

Z tym ubezpieczeniem to dopiero, gdyby mi nie uznali wad, ktore ma tel i nie chcieli wymienic...bo wlosek wtopiony w aluminum to powiedza ze rysa,a zasik jest tak slabo widoczny, ze na prawde trzeba chciec go zobaczyc. Jak jeszcze cos dojdzie to na pewno oddam na gwarancje najpierw, zanim bede nim miotal o sciany:D
Poza tym w kraju w ktorym mieszkam ubezpieczenie to prawdziwe ubezpieczenie i w 100% dzialajace.

Rozumiem,myślałem ze mieszkasz w Polsce,skoro tak to rzeczywiście za granica takie ubezpieczenia działają o wiele lepiej niż u nas.

#1361 f0kus

f0kus
  • 186 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 February 2013 - 17:37

cytuje Panią z Play i co na to serwsis Regeresis: "Odnosząc się do kwestii przekazania Panu przez serwis aparatu, który był serwisowany, a nie nowego urządzenia informuję, że wymiana została wykonana przez autoryzowany serwis działający z ramienia Producenta. Tym samym serwis działał zgodnie z procedurami ustalonymi z Producentem. Oznacza to, że serwis mógł przekazać Panu serwisowy telefon. Chciałabym także wyjaśnić, że serwis nigdy nie wymienia całej zawartości pudełka z uwagi, iż takie terminale dostają od Producenta. Producent nie dołącza do terminala nowego pudełka. Informuję również, że kwestia rodzaju usterek które wymienione zostały na raporcie usługi może zostać wyjaśniona wyłącznie przez serwis, który dokonywał weryfikacji urządzenia. Serwisy na raportach stosują określenia wewnętrzne. W wielu przypadkach serwisy mają ogólne kategoryzowanie reklamacji i nie jest to znaczące w stosunku co do rozwiązania końcowego. "

#1362 brokenmusic

brokenmusic
  • 228 posts

Posted 01 February 2013 - 18:15

Iphone 5 to chyba kolejny dowód na to, że warto kupować modele z literką S. Apple zaliczyło straszny spadek jakości z 5 co w połączeniu z serwisem gwarancyjnym w Polsce rodzi pytanie o sens kupna 5 za chore pieniądze

#1363 f0kus

f0kus
  • 186 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 February 2013 - 18:43

i tutaj zgodze sie z przedmowca sprzedalem swoja 4S i wziolem w umowie przedluzajacej Iphone 5 ,po 5 dniach jak widac stracilem na wartosci telefonu i jakosci , po tak dlugim pobycie i przyzwyczajeniu klientow do nr telefon czas pozegnac sie z operatorem PLAY . Pani z play nie rozumie ze telefon z IME i innym jak na pudelku to nie robi roznicy ,dla mnie bardzo wazne tak samo jak dla was jak bedzie sprzedawac telefon i sie tulmaczyc , a co do serwisu to porazka ,co do prawa rekojmi czy nie zgodnosci towaru z umowa sprzedawca moze robic co chce sam interpretuje jak chce jedynie co pozostaje to zawsze mozna zerwac umowe tak jak w moim przypadku .

#1364 gosu001

gosu001
  • 81 posts

Posted 01 February 2013 - 21:21

Ja dzisiaj odebrałem swoją białą piątkę, pochodzącą od operatora T-mobile, 16GB, z fabryki C3, 52 tydzień. Jak dotąd żadnych problemów. Na początku wydawało mi się, że ekran jest nieco bardziej żółty (porównując do iP4), jednak po dokładniejszych oględzinach i analizie problemów innych userów z tą wadą wywnioskowałem, że w moim przypadku nie mam się czym przejmować i że jest to po prostu tylko trochę bardziej ciepła barwa bieli niż w porównaniu do zimniejszej barwy np. iPhone'a 4. Nawet nie ma co porównywać tego do zżółknięcia Tu czy nawet Tu.
Co do zasięgu Wifi nie ma problemów, zasięg GSM mam nieznacznie gorszy niż w przypadku iP 4 (sieć Play, w iP 4 miałem 5 kresek, teraz 3-4), jednak być może jest to spowodowane docinaną samemu kartą nano sim.
W każdym razie jestem bardzo zadowolony, szczególnie z ekranu, który teraz jeśli chodzi o rozmiar wydaje się niemal idealny ;)

#1365 MeGusta

MeGusta
  • 253 posts

Posted 01 February 2013 - 22:24

Dziś przyszła mi moja czarna piątka. Wrażenia bardzo fajne, jednak że była to przesiadka z 4s to nie ma takiego WOW, ale zdecydowanie nie żałuje. Jak na razie nie ma żadnych odprysków itp.

#1366 unique-

unique-
  • 74 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 02 February 2013 - 11:41

https://www.dropbox....02 11.34.32.jpg
https://www.dropbox....02 11.34.00.jpg

Po lewej piąteczka, po prawej czwóreczka. Jaka diagnoza?

#1367 gosu001

gosu001
  • 81 posts

Posted 02 February 2013 - 12:04

iPhone 5 Yellow Screen (Merged) - MacRumors Forums
W tym wątku masz parę ciekawych przemyśleń na ten temat. Co ciekawe niektórzy userzy po korzystaniu z tego żółtawego ekranu są bardziej zadowoleni. U siebie mam też trochę bardziej cieplejszą barwę ekranu porównując do zimnej barwy używanej wcześniej czwórki, jednak na pewno nie w takim stopniu jak u Ciebie na zdjęciach i nie przeszkadza mi to za bardzo. Może niech wypowiedzą się też inni i porównają ze swoimi modelami ;)

#1368 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 February 2013 - 12:08

W swoim iPhone 5 black miałem cieplejsze kolory i tło np w ustawieniach było żółtawe, teraz mam iPhone 5 white i barwy są zimniejsze, a tło białe jak w iPhone 4s. Ale szczerze? Nie zwracam na to uwagi i gdzieś mam czy barwy są cieplejsze czy zimniejsze, ważne, że wyświetlacz jest wyraźny i dobrej jakości.

#1369 Sunmile

Sunmile
  • 241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 February 2013 - 13:32

Jeśli godzina na lockscreenie jest biała to wszystko jest wporządku. W moim pierwszym egzemplarzu była żółta i wtedy to rzeczywiście był problem.

#1370 gurf

gurf
  • 26 posts

Posted 02 February 2013 - 14:28

fokus, ale ta kobieta Ci odpisała dobrze. Ty nie walczysz z regenersis, walczysz z układem z apple jaki obowiązuje w tym kraju, czyli de facto z operatorem. Regenersis robi to, co mają robić - skoro masz uszkodzony telefon, którego się nie naprawia, to dostajesz taki, jaki naprawiony został w fabryce apple czy gdzieś tam i przysłany do nas jako nowy. Tak, bez pudełka. Myślę, że ludzie, którzy kupili mimo wszystkich ostrzeżeń piątki (w tym i ja) muszą się po prostu z tym pogodzić, że te telefony są felerne. Zwłaszcza jak je kupili przez operatora to po prostu używać będzie trzeba refurbów i tyle. Pytanie czy posiadanie "używki" (omujborze) czyni z kogoś człowieka gorszego, bo z tych postów tak wynika często gęsto. I zanim ktoś napisze, tak. Wiem, że to jest jedna strona medalu, ale żyjemy w takim kraju w jakim żyjemy.

#1371 Omega55

Omega55
  • 338 posts

Posted 02 February 2013 - 22:11

Właśnie zakupiłam białą "piątkę" :) - 30.01 zamówiłam w apple store, 1.02 przyniósł mi go kurier. Wszystko ok, działa jak należy. Na aluminiowej obudowie znalazłam pod lupką 5 maleńkich skaz, mam nadzieję, że nie powiększą sie :). Nie mam w zwyczaju oglądania nowych telefonów pod lupą ;), ale zauważyłam bez niej mikroskopijne kropeczki i chciałam sie im przyjrzeć, czy nie są zwykłymi zanieczyszczeniami. "Piątka" jest piękna, lekka, cienka, wszystko mi tu odpowiada, ale miałam wcześniej (dość krótko) 4s i jakoś teraz nie widzę rewolucyjnych zmian i powodów do "WOW !". Po przeczytaniu tego wątku trochę jednak zaczynam się bać... Tyle piszecie o wadach i problemach, że mam wrażenie, iż 3/4 nowych Iphonów jest wadliwych... Podpowiecie mi w jaki sposób mogę sprawdzić datę produkcji swojego egzemplarza ?

#1372 dawid595

dawid595
  • 493 posts

Posted 02 February 2013 - 22:37

Podpowiecie mi w jaki sposób mogę sprawdzić datę produkcji swojego egzemplarza ?

Kilka razy pytanie padało na forum. Wystarczy trochę poszukać.
Klantenservice: Serienummers
Wpisujesz numer seryjny i pojawia ci się tydzień i fabryka produkcji.

#1373 Omega55

Omega55
  • 338 posts

Posted 02 February 2013 - 22:44

Factory F1, ale daty produkcji tam nie ma. Te linijki mi sie nie wyświetlają, próbowałam już przed naposaniem pytania.

#1374 dawid595

dawid595
  • 493 posts

Posted 03 February 2013 - 00:13

Factory F1, ale daty produkcji tam nie ma. Te linijki mi sie nie wyświetlają, próbowałam już przed naposaniem pytania.

Na pewno wpisujesz numer seryjny?

#1375 Omega55

Omega55
  • 338 posts

Posted 03 February 2013 - 00:52

Jasne, że tak :)

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users