Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
958 odpowiedzi w tym temacie

#476 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 grudnia 2012 - 18:25

iPhone 5 nie potrafił się sam zaktualizować po wyjęciu z pudełka. No i nie ma dostępu do Google Music, Books i Videos, matko święta!

#477 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 grudnia 2012 - 18:45

Już potrafi, a dostępu do Google Music czy Books nigdy nie miał mieć.

#478 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 grudnia 2012 - 19:00

No co Ty, to tak jak Android czy WP do iTunes i iCloud a to wg Ciebie ich ogromna wada z poprzednich tematów. Nie widze zatem konsekwencji w Twoim rozumowaniu.

#479 free66

free66
  • 501 postów
  • SkądAndrychów / Kraków

Napisano 18 grudnia 2012 - 21:15

Zamówiłem sobie Lumie 920 zamiast iPhone 5. Po świętach napiszę co nie co o tym telefonie i przede wszystkim czy warto wymienić iPhona na Lumie. W iPhonie najbardziej cenię sobie synchronizację przede wszystkim kalendarzy oraz aplikacji. Wiem, że Nokia niestety (chyba) tego nie ma. Pożyjemy, zobaczymy :-) I jako wieloletni użytkownik telefonu marki Apple będę mógł coś powiedzieć na ten temat.

#480 Marti701

Marti701
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2012 - 21:44

Niestety wszystkie 920 cierpią na słabą jakość zdjęć (ostrość, balans bieli). Ponoć poprawka 1.1 ma to naprawić.
Dla przykładu fotki kolegi oibis2 z forum WP, ukazujące problemy balansu bieli. Fotki robione jedna po drugiej. Ostrość tych fotek też żałosna.
Dołączona grafika

Link do oryginałów:
https://skydrive.liv...297C7EEFEC7!243

#481 piotresce

piotresce
  • 1 568 postów
Napisano 18 grudnia 2012 - 21:53

Ja powiem tyle,nic do modelu 920 nie mam,wręcz przeciwnie.Ale jak pisałem już w wątku o aktualizacji do 6,02 sposób w jaki potraktowało mnie Apple i Nokia kilka lat wcześniej przy modelu N95 8Gb gdy najpierw próbowali mi wmówić że sól jest w środku....następnie na siłę dano mi N96,która był ich porażką już ich urządzenia rękę nie wezmę.Po prostu nie wierzę że potrafią zrobić sprzęt.

#482 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 grudnia 2012 - 00:02

No co Ty, to tak jak Android czy WP do iTunes i iCloud a to wg Ciebie ich ogromna wada z poprzednich tematów. Nie widze zatem konsekwencji w Twoim rozumowaniu.

Jakoś sobie nie przypominam bym krytykował Androida czy WP za brak iTunes i iCloud.

W iPhonie najbardziej cenię sobie synchronizację przede wszystkim kalendarzy oraz aplikacji. Wiem, że Nokia niestety (chyba) tego nie ma.

O ile wiem to ma synchronizację z OS X, Windowsem, Kontem Google.

#483 free66

free66
  • 501 postów
  • SkądAndrychów / Kraków

Napisano 21 grudnia 2012 - 10:58

Witajcie, sprzedałem już swoją Nokie Lumie 920. Miałem ją niecały jeden dzień. Uważam telefon za świetny. Jednak brak integracji z iPadem oraz Macbookiem Pro ostro go jak dla mnie ograniczał. Jedno co mnie denerwowało to brak drukowania AirPrint. - prędkość telefonu 10/10 - aparat/ kręcenie filmików 10/10- opinie, że robi słabe zdjęcia, nieostre myślę, że u mnie się nie sprawdziły, - system 10/10 - możliwość rozbudowania ekranu z kafelkami 10/10 - ekran 10/10 (uważam, że lepszy niż w iPhonie), - bateria (ładowałem raz i wytrzymała 8 godzin ale podobno należy kilka razy naładować i rozładować aby była w pełni sprawna), - Office, 10/10 świetna sprawa, - internet explorer: działa kosmicznie szybko, jednak brak rozbudowanych funkcji jak np w iPhonie, - poczta (skrzynki) spoko, wszystkie skonfigurowałem jednak nigdzie nie mogłem znaleźć wysłanej poczty [wygrywa apple mail] - kalendarz- świetny, ale bardziej przypadł mi do gustu kalendarz apple i jego synchronizacja, Podsumowując, gdybym nie miał całego sprzętu Apple, z pewnością kupiłbym Nokie.

#484 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 21 grudnia 2012 - 12:16

A zauważyłeś jakieś bugi i niedoróbki, jak wieszanie się telefonu? Jaka jest jakość popularnych aplikacji?

#485 free66

free66
  • 501 postów
  • SkądAndrychów / Kraków

Napisano 21 grudnia 2012 - 12:25

Żadnych zawieszek i niedoróbek nie widziałem. Telefon mi się ani razu nie zawiesił a naprawdę ostro go "testowałem". Moim zdaniem jest szyby bądź równy z iPhone 5 z którym również miałem przyjemność "obcować". Miałam pobrane aplikacje: Twitter oraz facebook. Moim zdaniem ciut gorsze od tych z iPhone jednak z przyjemnością z nich korzystałem. Nie mają języka polskiego. Aplikacje NOKII są genialne i równie proste jak w iPhonie (intuicyjne). Przypomniał mi się jeszcze jeden minus: MENU- otóż wszystko jest układane alfabetycznie i każdy program bądź aplikację którą się pobierze wchodzi w skład tego menu. I np jak pobieramy sporo różnych rzeczy to w menu może (lecz nie musi) zrobić się syf. Nie ma możliwości w menu zmienić jego wyglądu na np kafelkowy. Tylko lista.

#486 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 21 grudnia 2012 - 13:35

Szczerze mówiąc zawiodłem się na Lumia 920. Wcześniej miałem przez kilka miesięcy Lumia 800.

- Za duży, za ciężki, za gruby. Mniejszy brat wydawał się o wiele rozsądniejszy.
- Widoczne poszarpane krawędzie na ekranie tak jak w Lumia 800. Spodziewałem się idealnie ostrego obrazu jak w iPhone.
- Brak tak świetnie odwzorowanej czerni jak w Lumia 800. Szkoda bo to krok do tyłu.
- WP8 przyniósł zbyt mało nowości w porównaniu z WP7.5. I w końcu wiadomo kiedy mniej więcej pojawi się WP7.8, w lutym.
- Aparat nie zachwyca (zdjęcia robione w centrum handlowym)

Aż musiałem się wypowiedzieć..
Narzekasz że WP8 przyniósł mało nowości w stosunku do WP 7.5? Od razu po włączeniu telefonu widać nowości, całkiem odnowiony ekran główny. A jakie nowości w wyglądzie wniósł IOS 6 w porównaniu do IOS 4 ? (tym bardziej że tu kilka wersji pomiędzy, a w WP tego brak.)
A tak przy okazji, to pisałeś 17 grudnia, że w lutym ma się niby pojawić WP 7.8.. dla twojej wiadomości, WP 7.8 Jest już od ponad tygodnia.

#487 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 21 grudnia 2012 - 18:30

- poczta (skrzynki) spoko, wszystkie skonfigurowałem jednak nigdzie nie mogłem znaleźć wysłanej poczty [wygrywa apple mail]

W iPhonie mam skonfigurowane 4 skrzynki (2 POP3, 2 IMAP) i zapisywanie wiadomości wysłanych działa mi tylko w połowie z nich (POP3)

#488 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 grudnia 2012 - 14:45

Wideo recenzja:

#489 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 22 grudnia 2012 - 14:48

Przecież nie ma na Lumie zadnych aplikacji.. zadnych warte uwagi. Po co komu taki tel. skoro nic się z nim nie da zrobić. Aplikacje gry rzadza rynkiem.

#490 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 22 grudnia 2012 - 14:59

Przecież nie ma na Lumie zadnych aplikacji.. zadnych warte uwagi. Po co komu taki tel. skoro nic się z nim nie da zrobić.
Aplikacje gry rzadza rynkiem.

Nie każdy gra na telefonie. Mnie z aplikacji najbardziej przydatny jest Office. Nie potrzebuję miliona pierdół na telefonie. Więc po nowym roku po wypłacie premii, Lumia 920 u mnie zagości.

#491 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 22 grudnia 2012 - 15:07

Płacić 2,5 tys za telefon i korzystać tylko z office.. no comment.

#492 kosa6

kosa6
  • 675 postów

Napisano 22 grudnia 2012 - 15:13

Twój komentarz jest no comment.

#493 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 grudnia 2012 - 15:21

Płacić 3000 PLN za iPhone 5 i dopłacać 80 PLN za iWork.....no comment.

#494 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 22 grudnia 2012 - 15:44

Nie każdy gra na telefonie. Mnie z aplikacji najbardziej przydatny jest Office. Nie potrzebuję miliona pierdół na telefonie. Więc po nowym roku po wypłacie premii, Lumia 920 u mnie zagości.

A teraz znajdź w mojej wypowiedzi moment, w którym stwierdzam,że korzystam tylko z Offica. No comment odnośnie czytania ze zrozumieniem.

To tak jak bym twierdził,że nie rozumiem ludzi,którzy kupują Maci za ponad 4k dlatego,że im Windows nie pasuje. Proszę Cię....

#495 Sunmile

Sunmile
  • 241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2012 - 17:13

To tak jak bym twierdził,że nie rozumiem ludzi,którzy kupują Maci za ponad 4k dlatego,że im Windows nie pasuje. Proszę Cię....

To akurat jest dobry argument :P

#496 piotresce

piotresce
  • 1 568 postów
Napisano 22 grudnia 2012 - 23:09

Przecież nie ma na Lumie zadnych aplikacji.. zadnych warte uwagi. Po co komu taki tel. skoro nic się z nim nie da zrobić.
Aplikacje gry rzadza rynkiem.

Od dwóch dni mam okazję korzystać z Nokii Lumii 800 i wybór a raczej kompletny brak aplikacji pozbawia sensu nabycia tego OS...

#497 jadrian

jadrian
  • 72 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 09:46

Od dwóch dni mam okazję korzystać z Nokii Lumii 800 i wybór a raczej kompletny brak aplikacji pozbawia sensu nabycia tego OS...

A jak było z pierwszym ajfonem? Tez od razu miał multum aplikacji w AppStore? Tak samo było z androidem jak wchodził na rynek. Z początku brak aplikacji a teraz? Wiec nie narzekajcie, tylko dajcie trochę czasu temu systemowi na rozwinięcie się.

#498 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 grudnia 2012 - 10:04

wszystko fajnie tylko wielu developerów mówi, że nie zrobi aplikacji bo nie ma użytkowników.. nawet wielcy gracze jak np google.

#499 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 grudnia 2012 - 11:18

2500zł raczej nie, Lumia 920 już jest dostępna za 2250zł i to jest bardzo dobra cene jak na telefon tej klasy.

#500 michszy

michszy
  • 31 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 11:24

A jak było z pierwszym ajfonem? Tez od razu miał multum aplikacji w AppStore? Tak samo było z androidem jak wchodził na rynek. Z początku brak aplikacji a teraz? Wiec nie narzekajcie, tylko dajcie trochę czasu temu systemowi na rozwinięcie się.

Tylko wm jest już trochę na rynku, a sensownych aplikacji na tą platformę jak nie było tak nie ma. Miałem lumię 800 tuż po premierze, ostatnio przez chwilę korzystałem z 610 i nic się nie zmieniło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych