Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Please log in to reply
958 replies to this topic

#501 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 23 December 2012 - 11:30

A jak było z pierwszym ajfonem? Tez od razu miał multum aplikacji w AppStore? Tak samo było z androidem jak wchodził na rynek. Z początku brak aplikacji a teraz? Wiec nie narzekajcie, tylko dajcie trochę czasu temu systemowi na rozwinięcie się.

Aplikacje rosły jak grzyby po deszczu a w tym przypadku mamy kompletny zastój....nawet za aplikację z wynikami meczów chcą kasę...:)

#502 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 23 December 2012 - 17:07

Spory zastoj mozna zawdzieczyc Google'owi ktory swoich uslug nie dopuszcza na WP a te, ktore jako tako dzialaja (gmail po exchange) usuwa. Wydawac by sie moglo "gdzie dwoch sie bije tam trzeci korzysta" ale w tym wypadku Google i Apple niezle wspolpracuja by MS sie nie wybił. Ja dalej trzymam kciuki bo Windows 8 mi sie bardzo podoba.

#503 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 23 December 2012 - 19:42

Spory zastoj mozna zawdzieczyc Google'owi ktory swoich uslug nie dopuszcza na WP a te, ktore jako tako dzialaja (gmail po exchange) usuwa. Wydawac by sie moglo "gdzie dwoch sie bije tam trzeci korzysta" ale w tym wypadku Google i Apple niezle wspolpracuja by MS sie nie wybił. Ja dalej trzymam kciuki bo Windows 8 mi sie bardzo podoba.

A mnie po dwóch dniach po prostu znudził....

#504 kosa6

kosa6
  • 675 posts

Posted 23 December 2012 - 20:08

Eee, czyli jesteś "typowy kilku-dniowiec wszystko wiedzący" - tak was nazywam. A prawda jest taka, że nie dałeś mu szansy bo z góry zakładałeś że Ci się nie podoba.

#505 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 23 December 2012 - 22:11

A mnie po dwóch dniach po prostu znudził....

No i trudno, nijak to wplynie na jego przyszlosc ;)

#506 brokenmusic

brokenmusic
  • 228 posts

Posted 24 December 2012 - 22:09

Na dzień dzisiejszy Nokia raczej nie ma czego szukać wśród urządżeń high end. Nokia dziś może jedynie powalczyć w klasie Entry level, lumia 620 może być dobrym dealem

#507 iPit

iPit
  • 143 posts
  • SkądK-ce

Posted 26 December 2012 - 20:16

Nokia napędza wszystko reklamami w TV, kampaniami z gwiazdami a to nie tędy droga. Smartfon wygląda fajnie, ale jest za duuzy, to samo co zresztą S3. Kafelki w żadnym stopniu do mnie nie przemawiają. Sam wygląd nokii, wykonanie jak najbardziej na plus, reszta na minus.

#508 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 December 2012 - 20:21

Nokia napędza wszystko reklamami w TV, kampaniami z gwiazdami a to nie tędy droga. Smartfon wygląda fajnie, ale jest za duuzy, to samo co zresztą S3. Kafelki w żadnym stopniu do mnie nie przemawiają. Sam wygląd nokii, wykonanie jak najbardziej na plus, reszta na minus.

A ja mam zupełnie inne odczucia. Sam system, kafelki jak najbardziej na plus, ale design samego telefonu absolutnie do mnie nie przemawia. To typowy telefon dla młodzieży.

#509 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 26 December 2012 - 20:30

No i trudno, nijak to wplynie na jego przyszlosc ;)

No wpływa...sprzedaż leży totalnie...

#510 Areeek

Areeek
  • 5 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 December 2012 - 21:01

Kilka wad WP8: brak synchronizacji zakładek / otwartych kart w ie klient email nie pobiera automatycznie obrazków dialer nie obsługuje t9 nie da się zmienić domyślnych aplikacji nie podtrzyuje wifi nie da się prosto zmienić dzwonka na własny tylko 3 poziomy jasności dziwna wielozadaniowość brak możliwości przewijania materiałów audio/video za pomocą paska postępu kafelek od stanu baterii (aplikacja baterry status) odświeża się co 30 minut (wina api)

#511 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 28 December 2012 - 21:15

Tylko wm jest już trochę na rynku, a sensownych aplikacji na tą platformę jak nie było tak nie ma. Miałem lumię 800 tuż po premierze, ostatnio przez chwilę korzystałem z 610 i nic się nie zmieniło.

A kolega chyba sobie jaja robi. Miałeś lumię 800 i ostatnio lumię 610 i myślałeś że masz Windows Mobile? Nie mów mi że nie zauważyłeś że to nie jest żaden WM tylko WP. Dwa różne systemy, ludzie jak można je mylić? Windows Mobile a Windows Phone.. To tak jak bym powiedział "a no kupiłem sobie tego ajfona 3gs ale nie lubię androida więc oddałem babci"

#512 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 December 2012 - 14:24

Pewnie przejezyczenie co nie zmienia faktu, ze wciag brakuje wielu aplikacji, gdyby tylko sie pojawiły sadze, ze mnóstwo użytkowników by sie przesiadlo na WP i byłaby bardziej zadowolona niż z iOS/Android.

#513 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 29 December 2012 - 15:31

A wiesz .. używałem WP przez 2 miesiące na Lumii 800 i nie brakowało mi żadnej aplikacji. Miałem wszystko czego potrzebowałem. Więc nie wiem czego ludzie używają na telefonach że im czegoś brakuje..

#514 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 December 2012 - 15:55

Chociażby gier. Gry to główny element sukcesu iPhone/iPod Touch. No i dla gier cały ten postęp technologiczny jest kierowany.

#515 japusz

japusz
  • 361 posts

Posted 29 December 2012 - 15:59

Dobra,tylko WP nie jest systemem skierowanym pod gry czy dla młodocianych użytkowników. Więc brak gier nie jest tu dyskfalifikujący.

#516 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 29 December 2012 - 16:05

Gry są głównie dla dzieci i gimbusów. Większość poważnych ludzi nie ma czasu na granie.

#517 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 29 December 2012 - 16:10

Powiem tak. Przez 2 miesiące grałem na Lumii 800 w gry które były świetnie dopracowane, chodziły idealnie płynnie, ani się nie przycinały ani nie zwalniały. Grałem w około 15-20 różnych gier, wszystkie darmowe bo nie mam konta w banku więc nie kupuję aplikacji, ale musze przyznać że 80% aplikacji i gier na WP jest płatnych, co oznacza że mi wystarczało marne 20% do zwykłego egzystowania, oraz zaskakiwania kolegów z Ip 4s że ten nieznany system ma tak dopracowane gry i chodzi tak stabilnie i szybko (gdzieniegdzie szybciej od Ip 4s) więc nie wiem na co wy tak psioczycie.. chyba tego systemu nie mieliście w ręku. EDIT. Oczywiście wybierałem tylko gry z gatunku RPG bo tylko w takie gram, do tego dochodzą tysiące innych gier. Więcej gier nie zdążyłem potestować bo nie lubię gry zostawiać w połowie i zaczynać drugiej. :)

#518 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 29 December 2012 - 16:12

Posiadam i jedno i drugie. Dzięki Lumia 920 wiedziałem, że przejdę na Windows nie tylko 8 mobilny, ale i system desktopowy. Efekt? Myślę, że ludzie pokroju kilku fanów Apple, dla których "Android jest fe, bo jest fe", a "Windows to shit, bo jest shit" powinni zacząć mniej odzywac się, a częściej sięgać po produkty innych firm. Wyrosłem i wrosłem tak bardzo na i w ekosystem Apple, że W8 była dla mnie decyzją dosyć oczywistą "nowe wszystko, nowe wydatki, nowy sprzęt". Wybrałem W8, kupiłem Lumia 920, Microsoft Surface RT, Samsung ATIV 8 i ... czekam na Surface Pro zdecydowany, że kupuję. Powód? Żaden system nie był tak dawno intuicyjny, ciekawy, interaktywny i z mozliwością dopasowania. Nie wiem jak android NIE WYPOWIADAM SIĘ, NIE MAM I NIE UZYWAM - NIE KRYTYKUJE, ale to, co daje Microsoft w swoim systemie deklasuje Apple na każdym polu. Oczywiscie, jesli ktoś ma MBP czy MBAir, do tego AppleTV...wybór jest TYLKO jeden - iPhone5. Jesli natomiast ktoś chce stworzyć od podstaw swój osobisty ekosystem w oparciu o produkty ciekawe, nowoczesne, trwałe i wydajne. Do tego umozliwiające wykonywanie pracy - szybko i wydajnie...stawiam na Microsoft. System Mobilny to dodatek do Desktopowego. A Windows 8 Pro nie ma sobie równych, a tym bardziej w kwestii wydajnej pracy na szybkich i nowoczesnych maszynach. Apple i jego coraz bardziej "terminalowy" OSX z coraz wiekszymi niedogodnościami? Podziękowałem.

#519 Marti701

Marti701
  • 121 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 December 2012 - 18:07

Zastanawiam się o czym ty piszesz? Gdzie Ty widzisz tą rewolucje w systemie MS? Możesz podać konkrety?

#520 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 29 December 2012 - 19:52

Synchronizacja urządzeń dzieki Sky drive. Aktywne kafelki, czytelny i dostępny dla każdego interface. Mało? Zapomniałem, że gdy Apple wprowadziło Dashboard...było to mega in plus. Tutaj mam to samo, nie muszę przenosić się do innego okna. Oczywiście jak rozumiem używałeś Win8 dłużej niż chwilę. No i jeszcze jedna sprawa najistotniejsza. Windows jest stworzony z myśla o ekranie dotykowym. I brak takiego ekranu jest jedynie namiastką mozliwości jakie daje Win8. Ale rozumiem, że gdyby to Apple jako pierwsi stworzyli interface dotykowy, to do dzis pokazywalibyście palcami i pisali "jak mozna uzywac myszki i klawiatury fizycznej". Faktycznie, gdy konkurencja wprowadziła system operacyjny w inny wymiar, w inne mozliwosci obsługi przez użytkownika, Ty pytasz się "co takiego jest innowacyjne". Cóż moge Ci odpisać? Nic, bo jesli w pełni obsługiwany system operacyjny dotykiem, do tego DOSKONALE działający na każdej maszynie, tej wolniejszej i tej szybszej, do tego stabilny to mało...to Apple jest wioską, a OSX to klepisko i po środku ogień. Kogos, kto nie widzi rzeczy oczywistych nie chce i nie będę przekonywał. Podam jedno porównanie sprzętowe i programowe: Samsung ATIV z intel ATOM + Windows 8, oraz Microsoft Surface Win 8RT na NVIDIA Tegra. Ulubiona pozycja w wolnym czasie: HERO ZERO. Gra na przeglądarkę, Flash Player wymagany. Obydwa urządzenia bez problemu, cicho i bez zacięć. Oczywiscie przeglądarka z Flash na desktop i w Metro / wystarczy wpisać ręcznie stronę www by udostepnic jej mozliwość korzystania z Flash w wersji Metro - bez JB!/ I teraz nasz komputer marzeń: MBP 13" z i5 + 8GB.Efekt? Po kilku minutach wentylator zaczyna wyc jak szalony /lotnisko/, sprzęt nagrzewa się do granic możliwości i sprawia wrazenie, ze za chwilę nie będzie z nim OK. Jesli takie porównanie, czyli codzienność to mało...nie mam więcej pytań i odpowiedzi. A wyrosłem równolegle na Windows i Apple'owym systemie od połowy lat 90 uzywajc ich równolegle. O ile czasy Millenium czy Visty wspominam jako kiepskie, to W8 uważam za system rewolucyjny i rewelacyjny. Tymczasem życze miłego klikania w mysze i klawiature, mnie wystarczy ekran by zrobic to samo, do tego szybciej i przyjemniej...faktycznie, to mało.

#521 Marti701

Marti701
  • 121 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 December 2012 - 20:56

Ja prosiłem rewolucje, o której tak odważnie piszesz. Inne firmy synchronizacje w chmurze posiadają od dawna. SkyDrive oferuje takie same funkcje dla Androida, iOS, WP, Windows, OS X, więc nie wiem czym sie podniecasz? Surface? Najgorszy tablet 2012 roku, który zbiera same negatywy? Super. Ativ na Atomie? Do obsługi kafelków sie nadaje, do niczego więcej. Flash? Jakbym słyszał Androidowca :D Niestety na Windows RT, oraz WP8 go nie ma. Jest tylko na Windows 8 (desktop), tak samo jak na OS X, więc gdzie ta rewolucja?

#522 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 29 December 2012 - 21:50

Sam wymieniasz SkyDrive, chmurę, która nie jest ograniczona do jednego systemu. Microsoft mógł ograniczyć SkyDrive dla Windows 7/8 i kropka. Jednak jest zupełnie inaczej, nawet nie ograniczył SkyDrive dla tylko Windows, dał SkyDrive każdemu kto chce. Widzisz różnicę? W dodatku Apple wymusiło zakup nowego systemu (a widząc jak pracują i Lion i ML to i nowego komputera) jeżeli chce się korzystać z iCloud (a chce się bo się zwykle posiada iPhone/iPad). Nie ma uzasadnienia najmniejszego dla ograniczenia iCloud do OsX 10.7/8. A wymieniliśmy ledwo jedną funkcję. Kolejną jest rewolucja w podejściu. Dostajesz de facto w Windows 8 dwa systemy. Jeden, wybitnie rozrywkowy, dla sprawdzenia mejla, poczty, Skype w wybitnie prostym intuicyjnym wydaniu Modern UI i drugi, kryjący się pod nim, kiedy potrzebujesz pełnych funkcji Windows i pracy na aplikacjach bardziej wymagających. Co w tym czasie zrobiło Apple? Dodało zabawkowe Launchpad, kiepskie Mission Control oraz zintegrowało system z Facebookiem i Twiterem chwaląc się tym przełomowym osiągnięciem jako key feature systemu. W czasie kiedy Apple upodabnia w idiotyczny sposób swój desktopowy system do mobilnego Microsoft stworzył coś zupełnie innego. Mobilny wygodny system wszędzie wyglądający tak samo, w telefonie z uwagi na jego przeznaczenie ograniczony tylko do Modern UI oraz gdy potrzeba potężnego klasycznego Windows bez tej dziecięcej "finezji" i landrykowatości jaką raczy nas obecnie Apple. Wiem, że to pytanie było kierowane do Arka, ale naprawdę nie potrafię zrozumieć takiego swoistego zacietrzewienia "bo nie od Apple to syf". Rozumiem że Windows 8 nie sprzedaje się rewelacyjnie, dużo plotek powstało na jego temat zanim jeszcze się pojawił. Poza tym środowisko pracujące z Windows od 95 roku znają taki a nie inny system z Redmont. Wystarczy jednak trochę poklikać by polubić.

#523 Marti701

Marti701
  • 121 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 December 2012 - 22:37

Rewolucja SkyDrive? Taką funkcjonalność od dawna oferuje Dropbox, GoogleDrive i dziesiątki tego typu programów i usług. Wiesz problem jest z tym, że mnie jest ciężko zaskoczyć. Posiadacz wielu telefonów z Androidem, od 2009 roku. Od ponad roku produkty Apple. To samo z WP. Więc jak widzisz, nie jestem zasmarkanym fanboyem Apple, ale mam dosyć spore doświadczenie z systemami mobilnymi. Skoro pisze rewolucja, to chciałbym o niej usłyszeć. Bo ja nie widzę nic, co by nie oferował już Android i iOS.

- - - Połączono posty - - -

Niestety, na tą chwile WP8 to może konkurować z BADA od Samsunga. Nie wprowadza on żadnych rewolucji, ani funkcji jakie by nie były dostępne na innych systemach. MS poczynił duże kroki względem WM, ale na WP to jeszcze nie czas i pora. Kafelki to zbyt mało, by przyciągnąć użytkowników.

#524 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 30 December 2012 - 01:01

Jest Flash na Windows, od RT po 8Pro i to w Metro. Oczywiscie tak samo jak po wyjściu do trybu DESKTOP. I nie pisz bzdur oraz nie kłam, bo idę o zakład z Tobą, że mam FLASH'a w Surface. O ile...10K. Wchodzisz? Kwotę przeznaczamy na dzieciaki z dowolnego domu dziecka. Każdy potrafi pisac bzdury, do tego wyssane z palca. Okazuje się,że jedną z brzydkich cech fanatyków Apple jest...kłamstwo. Kolejne kłamstwo: do 1.12.2012 sprzedało sie ponad 40 mln. kopii Windows 8, przy...niespadającym zainteresowaniu "starej" 7. Oczywiscie napiszesz mi kolejna bajkę, że wliczane sa kopie zainstalowane na laptopach fabrycznie. Alez tak! Tylko nadal to jest kopia sprzedana, po 2 gdyby komuś zalezało na OS X kupiłby sprzęt Apple, kolejną kwestią jest to, że twierdzenie, jakoby komuś na siłę...to kolejne brednie fanatyków. Tak samo moge napisac, że Apple zmusza mnie do OSX gdy kupuję ich sprzęt. Nikt nikogo nie zmusza, specyfikacja sprzętu jest taka, że Apple w swojej ofercie ma sprzęt z OSX, natomiast Dell, HP i kilku innych posiadają sprzęt z Windows. Nie ma po zakupie masowej migracji na Linux'a. Zainteresowanie okienkami wynika nie z zakupu sprzetu, a ze świadomego wyboru produktu wiązanego "sprzęt + system", tak jak u Apple. Jesli w 40 mln. kopii w tak krótkim czasie jest porażką, to nie masz pojęcia o czym piszesz, a ja wręcz twierdzę, że tak jest. I tak jak pisałem powyżej, nie mam zamiaru przekonywac konia, że na 2 nogach mozna normalnie funkcjonowac. koń,jak to koń...świat swój widzi jedynie z pozycji "na czterech". Wracam do klikania na Surface w Hero Zero /polecam/ oczywiscie gra na FLASH, grana w IE na METRO.

#525 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 30 December 2012 - 02:18

Dropbox ok. Ale rozmawiamy chyba o chmurze systemowej. Na tym polu konkurować mogą tylko Apple i Microsft oferując system na telefon/tablet/desktop. Pewnie że to nie rewolucja, ale jedynym konurentem jest iCloud a przy nim SkyDrive...jest rewolucją. Można się otworzyć na konkurencyjny system ze swoją chmurą i krzywda się nie dzieje.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users