Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Please log in to reply
958 replies to this topic

#526 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 30 December 2012 - 03:04

To jest tak...jak cos działac zaczyna w ramach produktów Apple, nazywamy to rewolucją. Jak coś działać zaczyna w ramach konkurencji...nazywamy to shit'em. Dlaczego? Dla zasady. Jak czegoś nie ma Apple, a ma konkurencja, to jest to: kiepskie, niepotrzebne, nie wnosi nic sensownego. Jak to samo wporwadza Apple pada kilkanascie razy "amejzing" oraz "cool". Co do tematu...jesli planuje ktoś pracowac na Windows 8, TYLKO telefon z W8. Jeśli praca w OSX -tylko iPhone. Jesli nie ma to znaczenia, brałbym Lumie 920. Ale to moje zdanie.Zdanie osoby, która ma nawalone sprzętu Apple aż za duzo, ale wciagnęło mnie Metro i obsługa dotykiem systemu desktop. I subiektywnie bardzo. Wyciągnąłem przed kilkoma ludzmi Lumie i iPhone. Kazałem im ocenic: - wygląd - interface systemu Każdy o dziwo wybrał Lumie. Argumentacja padała zawsze podobna. Wrażenie trwałości, ładny, nowoczesny wygląd i wykonanie. Sorry, ale nikogo nie raziłem prądem, nie groziłem śmiercią by wskazywali na któryś z telefonów. Test/zabawa przeprowadzona została w 2 dzień świąt w grupie ludzi : 28-38 lat, 4 kobiety, 5 mężczyzn ( swojego psa nie liczę ;) ) wykształcenie wyższe - nie psa, on się dopiero kształci ;)

#527 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 30 December 2012 - 08:51

Aż musiałem się wypowiedzieć..
Narzekasz że WP8 przyniósł mało nowości w stosunku do WP 7.5? Od razu po włączeniu telefonu widać nowości, całkiem odnowiony ekran główny. A jakie nowości w wyglądzie wniósł IOS 6 w porównaniu do IOS 4 ? (tym bardziej że tu kilka wersji pomiędzy, a w WP tego brak.)
A tak przy okazji, to pisałeś 17 grudnia, że w lutym ma się niby pojawić WP 7.8.. dla twojej wiadomości, WP 7.8 Jest już od ponad tygodnia.

- Są to kosmetyczne zmiany, które będą dostępne z Wp7,8.
- iOS 5 - Wikipedia, the free encyclopedia , iOS 6 - Wikipedia, the free encyclopedia
- Sprawdzałem wczoraj Lumie 610 podłączając do Zune i aktualizacji nadal nie ma.

#528 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 30 December 2012 - 09:33

Tylko co ma porównywanie 7.8 do 8. Co ma Lumia 610, smartphone o raczej innym odbiorcy i dla innego klienta, innych możliwościach i innym OS, niz Lumia 920? Pisaliśmy o zmianach i postępie jakie poczynił Microsoft w ramach swojego systemu operacyjnego Windows, z konkretnym pytaniem "Lumia 920". Lumia 610 to substytut 920...daleko mu do topowego modelu, daleko. Od zawsze pisało się,że dopiero W8 przyniesie nowe mozliwości, a modele Lumia 610/800/900 sa przejściowymi, przygotowującymi i przyzwaczającymi klientów do "nowego" Jednak pomimo wszystko, Lumia 800 to pod względem designu jeden z ładniejszych produktów na rynku, a system 7.5 czy 7.8 dla kogoś, kto potrzebuje dobrej słuchawki, szybkiego dostępu do sieci...sprawdza sie nie gorzej niz iPhone. Gry...ludzie, ale czy kiedyś zrozumiecie, że nie samymi grami ludzie zyją? Kiedy ta kwestia podnoszona jest w przypadku desktopowych systemów operacyjnych, zawsze pada "Ale OSX nie musi mieć takiej ilości gier...nie samymi grami ludzie żyją". Tutaj czesto pada durny argument, po którym płaczę ze śmiechu ( a już takie teksty słyszałem mn. w iSpot) "bo OSX to profesjonalny system operacyjny". Tak, faktycznie. Może fani Apple wreszcie zdecydują się i staną się konsekwentni. Bo kiedy coś jest wysuwane w stronę Apple, to jest to bezwzględnie ZAWSZE zaleta, a jesli u konkurencji, to ZAWSZE jest to wada. Jedną z zalet Windowsowego systemu są bardzo dobre mapy. U Apple? Zapomniałem, jest mapa od Google. A zanim znów była dostepna? Tak można w kółeczko udowadniac sobie, tyle tylko, że nikt po tej "naszej " stronie nie twierdzi, że iOS to g...ny system, a fani jak zwykle TYLKO jedno "Windows 8 nic nie wniósł". Tak, faktycznie. Koło też jest bez sensu...w końcu nie wymyśliło tego Apple, za to zaokrąglone rogi kwadratu to historyczny i przełomowy wynalazek. Zgadza się...

#529 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 30 December 2012 - 10:20

Przesiadłem się z iPhone 4 na Lumie 800 - Co do internetu to przeszkadzała niska rozdzielczość i poszarpane krawędzie przez typ ekranu. Lumi 920 rozdzielczość jest o wiele większa a ekran większy jednak poszarpane krawędzie zostały, brakuje też pięknej czerni jaką można było oglądać w Lumi 800. - Co do map to nawigacja rzeczywiście była bardzo fajna ale jak już byłem w Warszawie to brakowało mi pieszej nawigacji jaką miałem na iPhone. Bajer z kamerą się nie sprawdzał za dobrze. - W gry nie gram.

#530 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 30 December 2012 - 10:40

Rewolucja SkyDrive? Taką funkcjonalność od dawna oferuje Dropbox, GoogleDrive i dziesiątki tego typu programów i usług. Wiesz problem jest z tym, że mnie jest ciężko zaskoczyć. Posiadacz wielu telefonów z Androidem, od 2009 roku. Od ponad roku produkty Apple. To samo z WP. Więc jak widzisz, nie jestem zasmarkanym fanboyem Apple, ale mam dosyć spore doświadczenie z systemami mobilnymi. Skoro pisze rewolucja, to chciałbym o niej usłyszeć. Bo ja nie widzę nic, co by nie oferował już Android i iOS.

- - - Połączono posty - - -

Niestety, na tą chwile WP8 to może konkurować z BADA od Samsunga. Nie wprowadza on żadnych rewolucji, ani funkcji jakie by nie były dostępne na innych systemach. MS poczynił duże kroki względem WM, ale na WP to jeszcze nie czas i pora. Kafelki to zbyt mało, by przyciągnąć użytkowników.

@1
Tak... tylko, że SkyDrive oferuje bardzo dogodną cenę za powiększenie pojemności (36zł na ROK za dodatkowe 20GB) i w dodatku nie musisz kupować licencji na pakiet MS Office, bo właśnie w SkyDrive możesz sobie stworzyć/edytować plik Word, Excel i PowerPoint. :>

@2
Aktualnie używam Lumii 710, przeszedłem przez iOS, Androidy (ciągle go używam w Nexusie), a teraz WP. Mam na niej 7.8, działa świetnie, ma to, co powinien mieć telefon - tak jak iOS, jest tak samo "zablokowany" - czyli nie zainstalujesz aplikacji spoza Marketu(na plus), nie zmienisz dużo w nim - tak jak na iOS, ale za to jest innowacyjny, bardzo ciekawie wyglądające kafelki, które to pełnią jednocześnie funkcje widgetów, pełna synchronizacja z SkyDrive, Google, dla mnie bomba. :>

A co do tej "aktualizacji" do WP 7.8 - będzie ona późno u Naszych operatorów, bo muszą teraz posprzedawać inne urządzenia, lecz... Dla chcącego nic trudnego - przejrzysty poradnik o tym, jak zaktualizować do softu Polskich Operatorów jest w necie, bagatela 10 minut roboty i mamy WP 7.8 na swoim urządzeniu. ;)

#531 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 December 2012 - 13:03

Nie bede zakladal nowego tematu wiec tu napisze: mam obecnie iPhone 4s, czy HTC 8X to ta sama liga? Jesli mialbym brac zamiast iPhone 4s Lumia 920 to bez problemu ale czy HTC? Moze ktos uzytkowal czy testowal 8X?

#532 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 01 January 2013 - 15:45

Nie bede zakladal nowego tematu wiec tu napisze: mam obecnie iPhone 4s, czy HTC 8X to ta sama liga? Jesli mialbym brac zamiast iPhone 4s Lumia 920 to bez problemu ale czy HTC? Moze ktos uzytkowal czy testowal 8X?

Nie ta sama, bo 8X ma liczne niedoróbki Windows Phone 8. Lumia 920 zresztą też.

HTC Windows Phone 8X – test

#533 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 January 2013 - 16:26

Niedoróbka systemu to nie wada, jeśli telefon ma wsparcie. Każdy system ma niedoróbki, nie każdy telefon ma wsparcie.

#534 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 January 2013 - 17:34

ŁI tak, iOS jest idealny w 100% dopracowany, to jedyny system z którego ludzkość powinna korzystać.

#535 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 01 January 2013 - 18:07

Niedoróbka systemu to nie wada, jeśli telefon ma wsparcie. Każdy system ma niedoróbki, nie każdy telefon ma wsparcie.

Święta prawda:)

#536 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 01 January 2013 - 18:27

L.I. wie to najlepiej, nie żeby sprwdzał. Onie, bo Ł.I. brzydzi się Windowsem, Androidem zreszta też. Nikt nie zna powodu, bo do tej pory nigdy powodów nie przedstawił. Ale xapewne sam nie wie dlaczego. Natomiast jedno jest pewne, nowy OS RIM'a bedzie konkurencją dla iOS. Dlaczego? tego tez nie wiemy, ale tak napisał Ł.I. I tak musi być. Rok 2013 to rok Microsft'u. Windows 8.5, XBOX 720, BYC MOZE przenosna konsola firmy Microsoft, telefon tej firmy I Surface PRO. Coś czuje, że trzeba bedzie wzywać egzorcyste...tyle tego zlego pomiotu wyjdzie na światło dzienne. Niektorzy nie ogarna tego, jedyne na co będzie ich stac, to komentarze typu "nie ta liga". Rozumiem, ze prawdziwe rgumenty o tym, jki beznadziejny sprzęt I system oferuje Apple jest Trollowaniem I Hejtowaniem. Pisnie bzdur I nieprawdy, byle źle o konkurencji jest przejawem...zastanawialem sie czego I nie jestem w stanie tego ogarnąć. iPhone faktycznie...bez wad. iOS też.

#537 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 01 January 2013 - 18:33

Rok 2013 to rok Microsft'u. Windows 8.5, XBOX 720, BYC MOZE przenosna konsola firmy Microsoft, telefon tej firmy I Surface PRO.

Nie szalej.

Apple wprowadza nowego rMBP z super wydajnymi podzespołami, iPhone 5S super szybkiego, nowego iPad-a jeszcze szybszego i możliwe że telewizor który będzie lepszy od dotychczasowych :)

Nie będzie źle, ja osobiście zostanę z Apple raczej do końca :)

#538 kosa6

kosa6
  • 675 posts

Posted 01 January 2013 - 19:05

Super wydajne podzespoły, które już całkiem zagotują to co w środku, nie no spoko, czemu nie, byle obudówka była gites. Ale chwila, to wszystko i tak będzie napędzane zabawkowym os-em, wiec sorry ale jakoś nie widzę aby to był rok apple.

- - - Updated - - -

Rok 2013 to rok Microsft'u. Windows 8.5, XBOX 720, BYC MOZE przenosna konsola firmy Microsoft, telefon tej firmy I Surface PRO.

Coś w tym może być. Zobaczymy.

#539 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 01 January 2013 - 19:15

Super wydajne podzespoły, które już całkiem zagotują to co w środku

Akurat rMBP ma bardzo dobre chłodzenie, powiedziałbym nawet że przełomowe bo grzeje się mniej od klasycznej ''grubej'' wersji.

Tak samo Apple wypuści nowe produkty jak Microsoft i znajdą odbiorców dla których będą najlepsze.

#540 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 January 2013 - 19:17

Akurat z tych wymienionych to moim zdaniem Surface PRO przebojem nie bedzie. Za drogi z tego co do tej pory czytalem. Ciekawe natomiast czy Nokia wypusci swoj tablet na W8.

#541 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 01 January 2013 - 19:55

Akurat z tych wymienionych to moim zdaniem Surface PRO przebojem nie bedzie. Za drogi z tego co do tej pory czytalem.

Czyli albo dla "elit", albo "wyjątkowy, to musi byc drogi".
Pozostają jeszcze teksty "nie znacie się, bo was nie stąc"...generalnie fajnie, że Microsoft wreszcie zastępuje Apple w tej roli "dla wybranych" ;)

A tak powaznie, skoro Retina znajduje nabywców, to dlaczego nie Surface Pro?
Osobiscie czekam, to będzie pierwszy rok od kilku ładnych lat, gdzie zamiast nowości od Apple kupuję produkt Microsoft'u.

#542 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 01 January 2013 - 20:28

Pozostają jeszcze teksty "nie znacie się, bo was nie stąc"...generalnie fajnie, że Microsoft wreszcie zastępuje Apple w tej roli "dla wybranych" ;)

Osobiscie czekam, to będzie pierwszy rok od kilku ładnych lat, gdzie zamiast nowości od Apple kupuję produkt Microsoft'u.

Moim zdaniem tablety zajmują miejsce netbooków, a więc IMHO Surface PRO będzie wybierany przez osoby, które chciały kupić netbooka jakiejkolwiek innej firmy i będzie to bardzo dobry odpowiednik owego, gdyż poruszanie się do Windows 8 będzie o wiele łatwiejsze i ciekawsze. :)

#543 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 January 2013 - 21:59

Elita nie kieruje się takimi przesłankami. Wybierą iPad "bo jabłko", bo designerski, bo zrobi wrażenie itd. Surface PRO moim zdaniem będzie wyposażeniem wybranych pracowników w większych firmach jako narzędzie do pracy. Innymi słowy spora część jego użytkowników nie wybierze go sama a raczej otrzyma od szefa. To oczywiście moje luźne przemyślenia, może się myle i będą kupować go na potęgę wszystkie nastki i amatorzy gadzeciarstwa aka wspomniana wcześniej elita ;)

#544 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 02 January 2013 - 06:56

Od kiedy to resetowanie się nie jest wadą telefonu?
Wsparcie zmienia tu tylko to, że kiedyś w bliższej lub dalszej przyszłości może zrobią aktualizację likwidującą problem.

ŁI tak, iOS jest idealny w 100% dopracowany, to jedyny system z którego ludzkość powinna korzystać.

Tego nie napisałem.

Choćby dlatego, że proste programy uruchamia kilka sekund i kosztuje tyle co dobre Ultrabooki.

Moim zdaniem tablety zajmują miejsce netbooków, a więc IMHO Surface PRO będzie wybierany przez osoby, które chciały kupić netbooka jakiejkolwiek innej firmy i będzie to bardzo dobry odpowiednik owego, gdyż poruszanie się do Windows 8 będzie o wiele łatwiejsze i ciekawsze. :)

Mało prawdopodobne bo Surface Pro kosztuje tyle co 4 netbooki. Większe szanse na ich zastąpienie ma zwykły i tani Surface RT.

#545 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 January 2013 - 09:22

Od kiedy to resetowanie się nie jest wadą telefonu?
Wsparcie zmienia tu tylko to, że kiedyś w bliższej lub dalszej przyszłości może zrobią aktualizację likwidującą problem.

Od wtedy kiedy Arystoteles zdefiniował pojecie wady.

Wada (gr. kakía, łac. vitium) – pojęcie z zakresu etyki. Jako przeciwieństwo cnoty stanowi stałą dyspozycję woli do aktów moralnie złych.

To o czym piszesz, resetowanie sie, to awaria lub usterka.
Reasumujac, telefony leczone (ze wsparciem) maja usterki, telefony bez wsparcia maja wady. Mowa oczywiscie jedynie o sofcie.

#546 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 02 January 2013 - 12:47

Reasumujac, telefony leczone (ze wsparciem) maja usterki, telefony bez wsparcia maja wady. Mowa oczywiscie jedynie o sofcie.

No więc zgodnie z tym co piszesz do czasu aż nie zrobią poprawki mamy do czynienia z wadą.

#547 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 02 January 2013 - 13:40

Za wadę uznaję coś,czego się w tym jednym urządzeniu nie da zmienić bez jego wymiany na nowe lub inne.Ot proste.Jeśli resetuje się i nie da się tego naprawić to trzeba wymienić.I nazywanie to wadą,usterką czy jakkolwiek się chce jest bez znaczenia.

#548 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 January 2013 - 14:49

No więc zgodnie z tym co piszesz do czasu aż nie zrobią poprawki mamy do czynienia z wadą.

Z wadą byśmy mieli do czynienia gdyby zakładać, że Lumie nie mają wsparcia i dopiero model 930 lub 920 rev.2 poprawią wadę. Mimo wszystko update Lumii już był i wklejałem tu linka, wiec cala dyskusja nie ma sensu, gdyż update adresowany był między innymi do aparatu i stabilności pracy systemu. A Ty na przyszłość odswieżaj wiedze, bo zaczne Ci na przekór pisać, że wadą iPhone jest brak nagrywania video lub obsługi wiadomości MMS. Wszyscy zapewne pamiętają, że tak właśnie było przed wieloooma update'ami systemu ;)

#549 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 02 January 2013 - 19:38

Dla osób które twierdzą że "Sprawdzałem w swojej lumii 610, nie ma aktualizacji" proponuję otworzyć oczy i wyjść z tunelu tworzonego przez apple, tunelu z jednym kierunkiem i jedną możliwością i zauważyć ze aktualizacje dla lumii można przeprowadzić na kilka sposobów. Jednym z nich jest Nokia Care Suite który umożliwił mi zaktualizowanie WP 7.5 do WP 7.8 już w połowie listopada. Ktoś pisał jak ten system jest niedorobiony itp.. miałem Lumię 800 przez około miesiąc, teraz przesiadłem się na Iphone 4 (ktory według wielu z was jest lepszy od Lumii) i czuję się jak bym przesiadł się z ferrari do Fiata 126p. Nawet zwykłe animacje przy odblokowywaniu ekranu nie potrafią być płynne. A jeszcze jak włączę muzykę to już w ogóle. Zaczynam rozumieć jak ktoś twierdził że Apple miało w swoich szeregach mistrzów marketingu.

#550 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 02 January 2013 - 19:49

Z Ł.I. argumenty oparte na rzeczywistości są bezcelowe. Jakby nie patrzeć, nawet wada jest wada pod warunkiem, że jest u konkurencji. U Apple to nie wada. To wręcz zaleta. Dlaczego? Bo tak fajniej. Co do Lumia 920 iPhone w konfrontacji bezpośredniej /poza oczywiscie ekosystemami danych firm/ nie ma szans w szybkości działania, interface czy otwartość. Nie wspomnę, że ktoś tutaj porównuje Lumie i iPhone nawiązując, że "owszem to nowość na rynku, ale...(pada wiele przeciw, ze stwierdzeniem, że pomimo wszystko nawet kiedyś, kiedyś...iPhone były lepsze. Chciałbym zauwazyć, że jeszcze nie tak dawno...iphone'a nie mozna było uruchomic nie posiadajc iTunes czy nawet komputera. Bez żartów... Na dzis wybór to nie słuchawka i porównywanie tel. vs. tel. Teraz to porównywania ekosystemów.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users