Gdzie w Warszawie można obejrzeć Lumie 920?
Ja w zeszły czwartek oglądałem na lotnisku im. Chopina, ale stoisko było niestety już w polu po odprawie - swoją drogą ludzie prezentujący ten telefon nie należeli do zbytnio rozgarniętych - na kilka moich pytań i porównań do 800 (którą posiadałem) nie byli w stanie powiedzieć ani słowa, tym bardziej zachęcić do nowego modelu. Jedynie buńczuczne hasełka z folderu o stabilizacji obrazu i świetnych zdjęciach.
Oto moje przemyślenia po dłuższym obcowaniu z tym smartfonem:
Z przykrością muszę stwierdzić, że lumia 920 tak jak 800 jest co najwyżej średni - większość wynika z ograniczeń systemowych:
- nadal okrojony multitasking (nawet względem tego co mamy w iOS)
- nadal brak profili
- nadal brak możliwości wysyłania różnych plików poprzez e-mail
- ściszenie muzyki skutkuje jednocześnie ściszeniem dźwięku połączenia, innych multimediów budzika itd - porażka!
- brak centrum powiadomień
- brak automatycznego przejścia z lock screena do otrzymanej wiadomości, nieodebranego połączenia itd
Fotki za dnia są co najwyżej przeciętne i póki co (pewnie softem poprawią sporo tak jak to zrobiono w lumii 800) są daleko za czołówką - praktycznie wszędzie widać poszarpane krawędzie, lewa i prawa strona kadru jest dość mocno rozmyta, problemy z doborem balansu bieli - na 4 próbne fotki w tym samym kadrze, 3 razy wybrał inny balans bieli ! - zatem fotka wychodziła całkowicie różnie i w zasadzie żadna z nich nie oddała poprawności kolorów.
Generalnie jakość wykonania i ekran robią bardzo pozytywne wrażenie ale to tylko jedne z wielu aspektów - telefon równie przewartościowany co poprzednik (cena pewnie równie szybko spadnie jak i tam).
Lumia 920 vs ip5 za dnia - porównanie detali:
http://img585.images...mia920vsip5.jpg
Teraz przykładowe fotki z iphone'a 4s w nocy - program za pomocą, którego robiłem fotki to nightcap
Nie widzę najmniejszego sensu kupowania Lumii 920 - jak widać aparat w nocy w ipkach też sobie świetnie radzi, za dnia miażdży lumię (która łapie ostrość tylko na środku kadru, lewa i prawa strona rozmyta). Prawda jest taka, że lumia 920 to tylko genialny ekran, świetna jakość wykonania i szybkie działanie, jednakże:
- występują braki o których wspomniałem wcześniej
- brak wielu aplikacji, te które są jakościowo kuleją
- lumia 920 ma jakieś problemy z zawieszaniem się, brak reakcji, samoczynne restarty - rzadko ale zdarzają się - irytuje to strasznie