Pewnie w Złotych Tarasach i innych Galeriach handlowych.Gdzie w Warszawie można obejrzeć Lumie 920?

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920
Posted 04 December 2012 - 16:33
Posted 04 December 2012 - 19:29
Posted 04 December 2012 - 20:19
Ja w zeszły czwartek oglądałem na lotnisku im. Chopina, ale stoisko było niestety już w polu po odprawie - swoją drogą ludzie prezentujący ten telefon nie należeli do zbytnio rozgarniętych - na kilka moich pytań i porównań do 800 (którą posiadałem) nie byli w stanie powiedzieć ani słowa, tym bardziej zachęcić do nowego modelu. Jedynie buńczuczne hasełka z folderu o stabilizacji obrazu i świetnych zdjęciach.
Oto moje przemyślenia po dłuższym obcowaniu z tym smartfonem:
Z przykrością muszę stwierdzić, że lumia 920 tak jak 800 jest co najwyżej średni - większość wynika z ograniczeń systemowych:
- nadal okrojony multitasking (nawet względem tego co mamy w iOS)
- nadal brak profili
- nadal brak możliwości wysyłania różnych plików poprzez e-mail
- ściszenie muzyki skutkuje jednocześnie ściszeniem dźwięku połączenia, innych multimediów budzika itd - porażka!
- brak centrum powiadomień
- brak automatycznego przejścia z lock screena do otrzymanej wiadomości, nieodebranego połączenia itd
Fotki za dnia są co najwyżej przeciętne i póki co (pewnie softem poprawią sporo tak jak to zrobiono w lumii 800) są daleko za czołówką - praktycznie wszędzie widać poszarpane krawędzie, lewa i prawa strona kadru jest dość mocno rozmyta, problemy z doborem balansu bieli - na 4 próbne fotki w tym samym kadrze, 3 razy wybrał inny balans bieli ! - zatem fotka wychodziła całkowicie różnie i w zasadzie żadna z nich nie oddała poprawności kolorów.
Generalnie jakość wykonania i ekran robią bardzo pozytywne wrażenie ale to tylko jedne z wielu aspektów - telefon równie przewartościowany co poprzednik (cena pewnie równie szybko spadnie jak i tam).
Lumia 920 vs ip5 za dnia - porównanie detali:
[url]http://img585.imageshack.us/img585/7735/lumia920vsip5.jpg[/url]
Teraz przykładowe fotki z iphone'a 4s w nocy - program za pomocą, którego robiłem fotki to nightcap
Nie widzę najmniejszego sensu kupowania Lumii 920 - jak widać aparat w nocy w ipkach też sobie świetnie radzi, za dnia miażdży lumię (która łapie ostrość tylko na środku kadru, lewa i prawa strona rozmyta). Prawda jest taka, że lumia 920 to tylko genialny ekran, świetna jakość wykonania i szybkie działanie, jednakże:
- występują braki o których wspomniałem wcześniej
- brak wielu aplikacji, te które są jakościowo kuleją
- lumia 920 ma jakieś problemy z zawieszaniem się, brak reakcji, samoczynne restarty - rzadko ale zdarzają się - irytuje to strasznie
Nie jestem niczyim fanboyem, ale takie pytanie mi się nasuwa - na jakim czasie były zrobione te zdjęcia? a jeżeli na długim to pewnie ze statywu...
Posted 05 December 2012 - 00:56
Nokia Lumia 920 goes through our battery tests, here's how it did - GSMArena Blog
Posted 05 December 2012 - 10:52
Nie jestem niczyim fanboyem, ale takie pytanie mi się nasuwa - na jakim czasie były zrobione te zdjęcia? a jeżeli na długim to pewnie ze statywu...
Ja również nie jestem niczyim fanboyem - posiadam sprzęty różnych marek (wg moich potrzeb a nie tego co jest modne itd). Zdjęcia robione z czasem naświetlenia 1/2 s i 1 s - statywu nie posiadam więc tym bardziej go ze sobą nie noszę - jestem totalnym amatorem (po prostu lubię czasem zrobić fotkę) - zdjęcia robione z tzw. "ręki" - wyszły zaskakująco dobrze prawda? To jest nic, bo tego typu fotki można osiągnąć nawet na poczciwym SE k800i ze sterownikami od Raiderskiego lub Dark Magiciana - zatem Nokia daje marketingowy bull s***. Fakt jest tam OIS, który pomaga robić fotki z trudnych warunkach (motion bluru poruszających się obiektów i tak nie niweluje, zatem nadaje się głównie do scen stałych), ale jak widać można osiągnąć bardzo podobne fotki prawie każdym sprzętem pod warunkiem, że mamy soft, który nam to umożliwi - Nokia też nastawia długie czasy ekspozycji by uzyskać takie efekty.
Posted 05 December 2012 - 14:24
Posted 05 December 2012 - 14:30
Posted 05 December 2012 - 14:39
Posted 05 December 2012 - 14:46
Posted 05 December 2012 - 15:03
Dla mnie nie, ale jak już porównywać to należałoby fabryczne konfiguracje.
Bo przecież do Nokii też się znajdzie jakiś program poprawiający jakość zdjęć.
Zdaje się po to kupujemy smartfony by to czego nie mamy można doinstalować i uzyskać max ze sprzętu. Prawa jest taka, że aplikacja z której korzystam to nic innego jak night mode, którego fabrycznie w ip nie ma a lumia ma - zatem równei dobrze można powiedzieć, że miarodajnym jest robienie testów bez użycia night mode w lumii 920 przy porównaniu z ip bo ten tej funkcji nie ma.
Jednocześnie pragnę podkreślić, iż żeby nie było nieporozumień - aplikacja, której używam nie poprawia jakości zdjęć a jedynie dodaje tryb night mode do ipka (z możliwością dobru czasu ekspozycji do 1s - lumia dysponuje dłuższymi czasami naświetlenia). Żaden program dla 920 nie poprawi jakości fotek w dzień (dopóki nokia sama nie poprawi sterowników - tak jak to miało miejsce w przypadku lumii 800 - nie zmienia to jednak faktu, iż takich wyników jak w ip czy sgs 3 nie uzyskają na tym sprzęcie - zbyt biednie wygląda to w chwili obecnej. Swoją drogą każda nokia z Carl Zeiss'em cierpi na kilka stałych dla siebie przypadłości - rozmycie kadru w lewej i prawej części kadru, kiepskie odwzorowanie detali natury (trawa, gałęzie itd) - przerabiałem już wszystkie mocne nokie z zakresu aparatu i jedynie 808 się broni w tym departamencie.
Posted 05 December 2012 - 15:14
Posted 05 December 2012 - 15:30
rain86 - bo to jest podobnie jak krążące opinie tutaj ze na maku można od razu drukować pdf-y a na windows trzeba doinstalować sterownik i mak jest wtedy lepszy. Z niektórymi ludzmi się tutaj nie dogadasz, pseudo argumentami cię zjedzą.
W zasadzie wszyscy producenci laptopów wrzucają niezbędny soft już do kompa także nie trzeba instalować już oprogramowania by móc czytać PDF-y (na nieszczęście jest to adobe reader, który strasznie muli i zżera dużo zasobów, dlatego lepiej wrzucić lekkiego foxit reader). Fakt w tym co piszesz jest sporo prawdy, ale ja nie zamierzam nikomu tu udowadniać, że jeden czy drugi sprzęt jest lepszy bo ma to czy tamto w standardzie - odwołuję się do porównania lumii 920 z ipkiem (4s bo akurat tego mam) i jestem jak najbardziej obiektywny - lubię nokie jako markę (miałem wiele sprzętów od nich, bardzo miło wspominam świetnego symbiana), jednakże przedstawiam argumenty dla tych, którzy nie są zdecydowani na 1 czy 2 sprzęt. pokazuję jednocześnie to co we wszelkich testach jest skrzętnie pomijane - a mianowicie możliwość doinstalowania aplikacji i cieszenia się dobrymi (jak na telefon) zdjęciami w kiepskich warunkach oświetleniowych. Szczerze przyznam, że z 920 wiązałem spore nadzieje i myślałem, że będzie to mój następny telefon - niestety M$ nie naprawił wielu braków z poprzedniego systemu, jednocześnie nokia zawaliła kwestię audio oraz foto (za dnia) co dodatkowo pogorszyło moje ostateczne odczucia - wszakże Lumia 920 to zacny sprzęt, ale dla osób które zbyt wiele nie oczekują od telefonu.
Posted 05 December 2012 - 16:34
Posted 05 December 2012 - 20:42
W zasadzie wszyscy producenci laptopów wrzucają niezbędny soft już do kompa także nie trzeba instalować już oprogramowania by móc czytać PDF-y (na nieszczęście jest to adobe reader, który strasznie muli i zżera dużo zasobów, dlatego lepiej wrzucić lekkiego foxit reader). Fakt w tym co piszesz jest sporo prawdy, ale ja nie zamierzam nikomu tu udowadniać, że jeden czy drugi sprzęt jest lepszy bo ma to czy tamto w standardzie - odwołuję się do porównania lumii 920 z ipkiem (4s bo akurat tego mam) i jestem jak najbardziej obiektywny - lubię nokie jako markę (miałem wiele sprzętów od nich, bardzo miło wspominam świetnego symbiana), jednakże przedstawiam argumenty dla tych, którzy nie są zdecydowani na 1 czy 2 sprzęt. pokazuję jednocześnie to co we wszelkich testach jest skrzętnie pomijane - a mianowicie możliwość doinstalowania aplikacji i cieszenia się dobrymi (jak na telefon) zdjęciami w kiepskich warunkach oświetleniowych. Szczerze przyznam, że z 920 wiązałem spore nadzieje i myślałem, że będzie to mój następny telefon - niestety M$ nie naprawił wielu braków z poprzedniego systemu, jednocześnie nokia zawaliła kwestię audio oraz foto (za dnia) co dodatkowo pogorszyło moje ostateczne odczucia - wszakże Lumia 920 to zacny sprzęt, ale dla osób które zbyt wiele nie oczekują od telefonu.
a ja akurat - nie zmieniłem zdania... nadal jestem bardzo zainteresowany czerwoną Lumią 920, ponieważ uważam ze da mi to samo co mój iP4S + kolor czerwony który baaardzo mi się podoba i pulpit jaki chciałem od dawna w iOS... (i proszę o nie pisanie, że można zrobić JB ponieważ nie jestem tym zainteresowany)
Posted 05 December 2012 - 21:16

Posted 16 December 2012 - 23:51
Bricked my 920... careful of a hard reset - Page 3 - Windows Phone Central Forums
ale jest rozwiązanie problemu
Fix for bricked 920's after reset. Flash Process defined inside! - Windows Phone Central Forums
Posted 17 December 2012 - 17:36
Posted 17 December 2012 - 18:08
Posted 17 December 2012 - 19:49
Sam WP8 jest naprawdę fajnym systemem tylko wciąż brakuje wielu podstawowych aplikacji.
rybak-17 poszarpane krawędzie wszędzie będą jeśli z kilku cm spojrzymy na ekran telefonu.

Posted 17 December 2012 - 21:27
Posted 17 December 2012 - 22:09
Ogólnie telefony powyżej 4.3" są potężne, gdy pierwszy raz oglądałem Lumia 920 to gabaryty mnie strasznie zniechęciły. Szkoda, że Nokia nie wypuści mniejszego brata bo bym się skusił, a tak zostaje przy iPhone. Lumia 820 to już nie to samo, a po przeczytaniu kilku recenzji o HTC 8X (słaby aparat w porównaniu do iPhone 4s) nie ma wyboru.
Sam WP8 jest naprawdę fajnym systemem tylko wciąż brakuje wielu podstawowych aplikacji.
rybak-17 poszarpane krawędzie wszędzie będą jeśli z kilku cm spojrzymy na ekran telefonu.
Właśnie przy tym wyświetlaczu widać to z normalnej odległości a przecież rozdzielczość nie jest mała. PenTile psuje efekt tak jak w Lumia 800.
Posted 17 December 2012 - 22:11
Posted 18 December 2012 - 07:23
Posted 18 December 2012 - 08:02

Posted 18 December 2012 - 13:14
Ale znacznie mniej, iPhone 5 nie brickuje się przy byle resecie ustawień.Łukasz Ignacyk bo wszystko co nie Apple to awaryjne i trzeba w każdym temacie napisać tą arcyciekawą wiadomość? Zaskocze Cię, sprzęt Apple też jest awaryjny.
I nie napisałem w każdym temacie, bo tylko w tym.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users