Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Moutain Lion... Co Wam się podoba, a co Was denerwuje?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#226 mcywinski

mcywinski
  • 16 postów

Napisano 28 sierpnia 2012 - 11:20

@Mik187 - też mam problemy na Mountain Lion z Time Machine. Po prostu zamiera i trzeba przerwać archiwizację i zacząć jeszcze raz. Bardzo denerwująca rzecz.

#227 Mik187

Mik187
  • 60 postów

Napisano 28 sierpnia 2012 - 11:55

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

#228 Mik187

Mik187
  • 60 postów

Napisano 28 sierpnia 2012 - 20:04

Czytając zagraniczne fora wiele osób ma problem z Time Machine przy Mountain Lion. Ludzie narzekają na wolny transfer itd. Moje problemy to takze wolna transmisja danych po kablu firewire 800, pojawia sie komunikat ze nie moze dokończyc backupu. A teraz co dziwne mam na dysku 150GB bo reszte recznie przeniosłem na dysk i z tych pozostałych 150GB robie Time Machine i podaje ze ma do skopiowania 365 GB. Widac ze niektórym pomaga wpisanie w terminalu polecenia "sudo tmdiagnose"

#229 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2012 - 15:39

Po kilkunastu dniach stwierdzam: OS X Mountain Lion to naprawdę dopracowany i bardzo dobry system; jabłkowi programiści się postarali. Najważniejsze nowości: - system działa szybko w porównaniu do poprzedniej odsłony; komputer się krócej włącza, logowanie, start programów czy wyszukiwanie za pomocą Spotlight to kwestia sekund; - iCloud: jeden z najlepszych produktów, jakie Apple mogło wprowadzić na rynek. Bezprzewodowa, bardzo szybka synchronizacja wszystkich potrzebnych danych (kalendarze, a nawet dokumenty) z iPodem, Strumień zdjęć, który automatycznie przesyła na komputer zdjęcia wykonane urządzeniem mobilnym; - poprawiony Mac App Store: szybko reaguje na polecenia, poza tym, zintegrowanie z tą aplikacją uaktualnień systemu jest bardzo wygodne (świetna nowa funkcja: pobieranie nowych wersji w tle); - Safari: dostało niezłego kopa! Podoba mi się zunifikowany pasek adresu i wyszukiwania, czytelny przycisk Reader, funkcja Tab View, tryb pełnoekranowy, nowy design Czytelni i Karty iCloud (co prawda jeszcze niedostępne); - aplikacja Wiadomości: iMessage to świetny komunikator dla posiadaczy sprzętu Apple! O ile z FaceTime nie korzystam zbyt często, tak komunikacja tekstowa spełnia u mnie podstawową rolę i jestem na prawdę zadowolony; okno jest czytelne i przejrzyste, mamy możliwość łatwego wysyłania multimediów oraz wyświetlają nam się informacje nt. dostarczenia wiadomości; - Przypomnienia i Notatki: uwielbiam prostotę tych aplikacji - świetnie sprawdzają się na co dzień, działają szybko i bezproblemowo, poza tym możemy łatwo uporządkować nasze materiały; podoba mi się także funkcja "karteczki" na pulpicie; - nowe zabezpieczenia (Gatekeeper); - Centrum powiadomień, które w jednym miejscu magazynuje informacje o nowych e-mailach, wiadomościach, wydarzeniach z kalendarza itp.; ułatwia zorganizowanie się; - przyciski udostępniania we wszystkich miejscach systemu - niesamowite ułatwienie w dzieleniu się materiałami ze znajomymi; - poprawki wizualne: piękny nowy Dock, Launchpad, Dashboard

#230 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 29 sierpnia 2012 - 15:54

prissin, masz włączonego Gatekeepera?

#231 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2012 - 16:10

Tak, aplikacje pobieram z App Store. Czasem jak się omyłkowo kliknie w jakieś reklamy, pobiera się jakiś syf na komputer i wolę tego uniknąć.

#232 roback

roback
  • 109 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 września 2012 - 17:08

Stało się, zamieiłem biedne 2 GB na 8 i po problemach, nawet się nie jąka:)

#233 michalspd

michalspd
  • 132 postów

Napisano 15 września 2012 - 04:19

Strasznie zwolnił Mail, to co w lionie ładowało się błyskawicznie teraz każe czekać nawet 3-4 sekundy (trochę dużo jak na załadowanie treści e-mail z dysku ssd)

#234 Mik187

Mik187
  • 60 postów

Napisano 19 września 2012 - 20:11

nowy ML 10.8.2 przynosi za sobą nowa funkcjonalność do safari: Adds a new preference to have Safari launch with previously open webpages ale gdzie to włączyć ??

#235 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 20 września 2012 - 13:56

Chłopaki i dziewczyny. Zainstalowaliście już 10.8.2 i jesteście w stanie ocenić jak kwestia baterii + temperatur? Poprawili to czy skupili się ponownie na Facebooku? Właśnie te problemy z baterią + temperatury powstrzymują mnie przed przesiadką z 10.7.4.

#236 szponder

szponder
  • 117 postów

Napisano 20 września 2012 - 14:07

tak jak w Lion, podczas osłuchu na karcie dźwiękowej USB na traktor scratch pro duo jest opóźnienie. w 1.7.3 to naprawili, lecz w 1.8.1 jak i 1.8.2 to powróciło. Nie wiem jak to naprawić.

#237 Lassar71

Lassar71
  • 57 postów
  • SkądKatowice

Napisano 21 września 2012 - 16:59

nowy ML 10.8.2 przynosi za sobą nowa funkcjonalność do safari:

Adds a new preference to have Safari launch with previously open webpages

ale gdzie to włączyć ??

preferencje-> ogolne->po otwarciu safari wyswietla: do wyboru strona domowa lub wszystkie okna z ostatniej sesji

#238 Wojtek7777

Wojtek7777
  • 69 postów
  • SkądPleszew

Napisano 21 września 2012 - 18:14

U mnie po dzisiejszej aktualizacji wadą, która się pojawiła to to, że komputer grzeje się ok 5-10 stopni bardziej przy pracy np. z Google Chrome :( Bateria chyba nie straciła żywotności, a nawet system pokazuje że powinna trzymać ok. 20 minut dłużej. Szkoda jednak że są wyższe temperatury :/

#239 Sergionex

Sergionex
  • 147 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 września 2012 - 08:48

Mi po update do 10.8.2 pojawił się problem z budzeniem komputera. Usypiam normalnie po pracy - wentylatory stają, dyski też, ekran gaśnie. Czyli tak jak powinno być. W nocy jednak dzieje się coś dziwnego gdyż rano wentylatory szumią ale nie mogę obudzić ekranu :/ Tylko restart z "palca" - i tak już 3x z rzędu... Czy ktoś ma podobny problem? Z pozytywów to na 8.2 zniknęły mi lagi ikon pulpitu w trakcie przesuwania biurek - wcześniej miałem na chwilę podwójne ikony.

#240 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 22 września 2012 - 11:16

Po upgrade do 10.8.2 i najnowszej aktualizacji serwera usługi znów przestały działać. Certyfikat sobie wybrał jaki chciał (nie ten, który był przed aktualizacją), wszystkie vhosty przestawił na ssl i dodatkowo rozjechał się php i DNS. Poprawianie - stracona godzina (jak się wie gdzie szukać). Coraz gorzej...

#241 B2B

B2B
  • 60 postów
  • SkądPL/UK

Napisano 22 września 2012 - 11:33

U mnie po dzisiejszej aktualizacji wadą, która się pojawiła to to, że komputer grzeje się ok 5-10 stopni bardziej przy pracy np. z Google Chrome :( Bateria chyba nie straciła żywotności, a nawet system pokazuje że powinna trzymać ok. 20 minut dłużej. Szkoda jednak że są wyższe temperatury :/

Potwierdzam, zauważyłem to samo u siebie wczoraj wieczorem zwłaszcza gdy przez chrome oglądałem kilka filmików z youtuba'a (oczywiście nie jednoczesnie, tylko jeden po drugim). Tak to ogólnie wszystko u mnie jest ok.

#242 Wojtek7777

Wojtek7777
  • 69 postów
  • SkądPleszew

Napisano 22 września 2012 - 12:00

Zauważyłem jeszcze że komputer wyłącza się teraz znacznie dłużej, a po włączeniu nie mam paska na górze ekranu, dopiero gdy uruchomię jakiś program to wtedy się pojawia, trochę to denerwujące i wydaje mi się że nie powinno tak być :/ I jeszcze jedno: Przeglądarka chrome zawiesiła mi się podczas maksymalizowania okna chyba 3 razy, a otwarte były tylko 4 karty, nigdy Chrome nie zawiesił mi się na Lionie przez pracę na tym systemie przez 2 miesiące, a tu jednego wieczora 3 razy

#243 zubel

zubel
  • 1 194 postów
  • SkądWodzisław Śląski / Opole / Katowice

Napisano 22 września 2012 - 12:29

też zauważyłem to dłuższe wyłączanie się w iMacu ze Snow Leo na pokładzie jest cyk i już (max. 5-6 sekund), a w MBP trzeba sie troche naczekac - będzie tak ze 2x dłużej. Niby nic, ale jednak

#244 Mik187

Mik187
  • 60 postów

Napisano 22 września 2012 - 12:43

preferencje-> ogolne->po otwarciu safari wyswietla: do wyboru strona domowa lub wszystkie okna z ostatniej sesji

u mnie brak tej funkcji:

w załączniku zrzut z ekranu

#245 zubel

zubel
  • 1 194 postów

Napisano 22 września 2012 - 12:53

dziwne... powinna być właśnie pomiędzy "Domyślna wyszukiwarka", a "W nowych oknach otwieraj" a u Ciebie tego brak

#246 Mik187

Mik187
  • 60 postów

Napisano 22 września 2012 - 13:01

dziwne... powinna być właśnie pomiędzy "Domyślna wyszukiwarka", a "W nowych oknach otwieraj" a u Ciebie tego brak

a safari mam w wersji: Wersja 6.0.1 (8536.26.14)

#247 Wojtek7777

Wojtek7777
  • 69 postów
  • SkądPleszew

Napisano 22 września 2012 - 13:02

Dokładnie. Wczesniej klikałem wyłącz i już, a teraz tak z 10-15 sekund myśli jak się wyłącza

#248 zubel

zubel
  • 1 194 postów

Napisano 22 września 2012 - 13:08

a safari mam w wersji: Wersja 6.0.1 (8536.26.14)

mam dokładnie tą samą… nie mam pojęcia, dlaczego u Ciebie tej opcji nie ma

#249 Mik187

Mik187
  • 60 postów

Napisano 22 września 2012 - 13:11

mam dokładnie tą samą

Ok juz wiem o co chodzi.

Jesli w ustawieniach systemu w zakladce ogolne masz odznaczoną opcje " Zamykaj okna gdy koncze prace programów" to w safari w ogolnie ma dostępnych ustawień "w nowych oknach otwieraj" jesli ta opcje zaznaczymy w ustawieniach->ogolne to i w safari pojwia sie możliwość zmian.

Jednak nie rozwiązuje to mojej sprawy gdzie po zamknieciu safari czerwonym X zamyka wszystko i po ponownym otwarciu jest pusty

#250 zubel

zubel
  • 1 194 postów

Napisano 22 września 2012 - 15:39

U mnie po czerwonym x tez nie otwiera ponownie, ale prawda jest taka, ze przez te lekko ponad 5 lat korzystania z OSXa uzylem tego sposobu max 5 razy… W dodatku zauważ, ze klikniecie czerwonego x nie zamyka safari, a jedynie zamyka wszystkie karty - Safari wciąż jest włączona. Ta opcja pewnie znaczy tyle, że przywraca sesje w razie niespodziewanego zamknięcia safari. (np. przy wyłączeniu przez cmd+q wszystko dziala) więc moja rada: zamykaj skrótami - szybciej, wygodniej… i przywracanie sesji dziala. Cmd+q i tyle =edit= no, ewentualnie możesz dalej zamykać przez x i przywracać sesję recznie - historia->otworz wszystkie okna z poprzedniej sesji

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych