Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#1276 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 sierpnia 2013 - 13:10

Witam wszystkich
Rzeczywiscie niedlugo mozemy sie spodziewac nowej wersji rMBP poniewaz w wielu sklepach (np. MediaMarkt czy BestBuy) sa wyprzedaze aktualnego modelu. Dorzucą kilka mhz, pare gb ramu i mamy nowosc..

Podwyżka MHZ już była, teraz pora na nową generację Haswell oraz nowe GPU. Czyli prawdziwy update.

Ilość RAM oraz pojemność SSD zapewne pozostanie bez zamian.

#1277 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 sierpnia 2013 - 15:27

Co to za odpryski, na szybie?

Mikroskopijne odpryski na matrycy które wyglądają jak bad pixele.

Wyczuwalne pod paznokciem, miałem już kilka takich przypadków, nie wiem skąd się biorą.

#1278 sh019m

sh019m
  • 4 postów
  • Skądtu i tam

Napisano 21 sierpnia 2013 - 05:37

Podwyżka MHZ już była, teraz pora na nową generację Haswell oraz nowe GPU. Czyli prawdziwy update.

Ilość RAM oraz pojemność SSD zapewne pozostanie bez zamian.

Wiec czekam z niecierpliwoscia na late 2013, mialem w przyszlym tygodniu pojsc do Bestbuy i kupic rMBP 15", mam nadzieje ze czekanie sie oplaci :)

#1279 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 21 sierpnia 2013 - 09:07

Tak opłaci - będziesz testował wady pierwszych, dziewiczych modeli z nowej serii i pisał tu o nowych problemach wieku dziecięcego :)

#1280 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 21 sierpnia 2013 - 09:39

Wyczuwalne pod paznokciem, miałem już kilka takich przypadków, nie wiem skąd się biorą.

Inni też mają:
https://discussions....art=15&tstart=0
I have a dent on the glass of my rMBP... [Archive] - MacRumors Forums

#1281 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 21 sierpnia 2013 - 16:22

Mam swojego rMBP od Stycznia i nie oszczędzam go. Min. sporo podróżuję. Wiadomo, że różnie bywa... Na początku zauważyłem 'duchy', lecz są one niemal niewidoczne. Nie przeszkadzają mi w codziennym użytkowaniu. Myślę, że było to po ok. trzech miesiącach użytkowania. Dodatkowo przeczytałem o źle poskładanych pokrywach etc. Zrezygnowałem z odsyłania do serwisu, szkoda nerwów. Żadnych innych 'wad' nie zauważyłem. Mam 310 cykli więc z ciekawości sprawdziłem baterię przez Coconut / stan na dziś 95% Na baterii wytrzymuje lekko 4/6 godzin. Cierpliwie czekam na Mavericks, może będzie troszkę dłużej. Zobaczymy. Moim zdaniem taka wartość jest normalna. Jak myślicie ? Jeśli chodzi o matrycę, to jestem przewrażliwiony na punkcie czystości. Żadnych odprysków również nie dostrzegam. Nie mam Apple Care oraz nie planuję zakupu.

#1282 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 21 sierpnia 2013 - 16:41

@up Jak widzisz że ma jakiekolwiek wady (duchy) oddaj póki masz gwarancje, potem nigdzie tego nie sprzedaż. Kupujesz drogi sprzęt więc nie popuszczaj jeżeli ma jakieś wady odsyłaj na gwarancję.

#1283 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 21 sierpnia 2013 - 20:47

@up

Jak widzisz że ma jakiekolwiek wady (duchy) oddaj póki masz gwarancje, potem nigdzie tego nie sprzedaż.

Kupujesz drogi sprzęt więc nie popuszczaj jeżeli ma jakieś wady odsyłaj na gwarancję.

Kusi mnie to, ale jak czytam o źle poskręcanym sprzęcie, porysowanych matrycach etc.
Mimo wszystko zostanę bez narzędzia pracy... Mnie to trochę przeraża.

#1284 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 22 sierpnia 2013 - 08:35

ja mialem duchy i zmienili mi ekran na samsunga w apple store, zajelo to dwa dni raptem. niestety z tego samsunga tez happy nie jestem, bedzie wymiana ale narazie za duzo laptopa uzywam, zeby go sie pozbywac na pare dni:) jesli masz cos nie tak, to reklamuj i tyle. nie staraj sie usprawiedliwiac.

#1285 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 22 sierpnia 2013 - 16:14

Te odpryski moga byc powodowane przez klawiature. Apple chcialo a raczej musialo poszukac klawiatury wezszej o 0.02 mm(sic!) zeby nie powodowala odpryskow.

#1286 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 sierpnia 2013 - 20:14

Może od ziarenek piasku.

#1287 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 23 sierpnia 2013 - 16:16

ja mialem duchy i zmienili mi ekran na samsunga

Ciekawostka, rMBP mam od grudnia, ekran LG. Duchy pojawiły się dopiero niedawno (zauważyłem po zminimalizowaniu PSa).

#1288 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2013 - 13:50

MBP retina 15 - 5 miesięcy. Test na duchy nic nie wykazał w dniu zaukupu, do ostatniego czasu się nie pojawiały... Padł dysk SSD, komputer odwiedził serwis, dysk wymieniono... Odpalam komputer po powrocie do domu - duch się pojawił jak cholera, utrzymywał się kilka dobrych sekund, bardzo widoczny, w centrum obrazu. A do tego na środku ekranu chamski bad pixel, co mi strasznie przeszkadza. Test na duchy nic nie wykazuje, nawet 10 minutowy... Zastanawiam się co zrobić, serwis niby zaprasza do siebie, ale oddam komputer znowu na tydzień, a czy przez bad pixel jeden mi wymienią matrycę - wątpię... Może spróbuję, jak będzie mi mniej potrzebny.

#1289 EuroArt

EuroArt
  • 39 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 18:31

Jeśli pixel jest widoczny na ciemnym tle (świeci) to muszą wymienić matrycę. Niestety wiąże się z tym fakt, że na 99% dostaniesz samsunga, który jakością wyświetlanego obrazu bardzo odbiega od LG. Obecnie najlepszy ekran to LG SJA2 ale możesz go dostać tylko z nowym komputerem...

#1290 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2013 - 19:35

To mnie zasmuciłeś... Jakość wyświetlanego obrazu bardzo mi odpowiada.... Dlaczego wsadzają tylko Samsungi? To sprawdzone info?

#1291 EuroArt

EuroArt
  • 39 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 19:54

Sprawdzone. W ciągu zaledwie pół roku 4 razy wymieniano mi sam ekran w serwisie i 3 razy cały komputer na nowy przez infolinię apple. Za każdym razem w serwisie dostawałem ekran Samsung a po wymianie komputera był LG SJA1 albo SJA2.

#1292 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2013 - 19:57

No nic, mam nadzieję, że w przypadku mojego serwisu będzie inaczej. W sumie bardzo przyjemnie tam obsługują, super kontakt. Zwracałem uwagę na matrycę przy zakupie - sprawdzałem wszystko w sklepie, więc zaznaczę, że ze względu na to czym się między innymi zajmuję (fotografia) chcę dostać matrycę LG.... Chociaż tak teraz przeglądam fora zagraniczne i wiele głosów za matrycami samsunga hmm..... :)

#1293 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 21:32

Jak sprawdzić jaką mamy matrycę ? :)

#1294 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 21:39

Czytać forum, użyć google...

#1295 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 sierpnia 2013 - 22:25

Najbardziej pożądana jest matryca Samsunga, jak sprzedawałem rMBP na allegro otrzymałem masę zapytań właśnie o producenta matrycy (każdy chciał Samsunga, jak się dowiedziałem ma mniej przekłamane kolory i jest jaśniejszy). Nie prawdą jest że w serwisach wstawiają jedynie panel Samsunga, kilkukrotnie oddawałem rMBP do serwisu (bad pixele, duchy) 2 razy dostałem LG, 1 Samsung.

#1296 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 25 sierpnia 2013 - 20:17

OS X 10.9 indiscret sur les cartes graphiques des futurs Mac

Wedle tego - w nowym rMBP pojawi sie Nvidia GT755M.

Nawet nie wiem co to za karta :D. Aczkolwiek jest duzy "ruch" w sieci odnosnie tej informacji...

#1297 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 03 września 2013 - 19:15

Przepraszam za post pod postem. MPG - Apple MacBook Pro Retina Quad-Core (June 2012) - 2012 MBP Retina — Memory Bandwidth

Bardzo ciekawe informacje. Okazuje sie ze Retina ma szybsze pamieci niz duza czesc komputerow obecnie dostepnych.

#1298 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 września 2013 - 20:03

Przepraszam za post pod postem. MPG - Apple MacBook Pro Retina Quad-Core (June 2012) - 2012 MBP Retina — Memory Bandwidth

Bardzo ciekawe informacje. Okazuje sie ze Retina ma szybsze pamieci niz duza czesc komputerow obecnie dostepnych.

Przestań, już tyle razy czytałem te ''newsy'' i żaden się nie sprawdził.

Tak samo jak nie było żadnego update sprzętu w sierpniu (a miał pojawić się iMac i rMBP według plotek...).

#1299 RealWaaagh

RealWaaagh
  • 18 postów
  • SkądHagen, DE

Napisano 18 września 2013 - 10:29

Prawie rok po zakupie (zakup pod koniec października 2012) ekran zaczął robić straszne duchy. Wcześniej tego nie było. Oddaję go oczywiście do naprawy gwarancyjnej, ale jak to będzie wyglądało jak np, za pół roku nowy ekran też zacznie robić duchy ? Czy bez AppleCare ekran nadal będzie obejmowała gwarancja, czy nie ? Wie ktoś może ?

#1300 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 września 2013 - 11:57

Prawie rok po zakupie (zakup pod koniec października 2012) ekran zaczął robić straszne duchy. Wcześniej tego nie było. Oddaję go oczywiście do naprawy gwarancyjnej, ale jak to będzie wyglądało jak np, za pół roku nowy ekran też zacznie robić duchy ? Czy bez AppleCare ekran nadal będzie obejmowała gwarancja, czy nie ?

Wie ktoś może ?

Oczywiście że nie, dlatego AppleCare to podstawa w rMBP.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych