Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#1326 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 października 2013 - 14:43

Cytat

Teraz się zastanawiam czy brać do domu AIR'a w najmocniejszej konfiguracji czy w podobnej cenie 13rMBP z układem Iris (5100)

Nie wiem nad czym się zastanawiasz, Retina jest lepsza pod każdym względem. Ta nowa wersja Late 2013 jest jeszcze cieńsza.
Mam nadzieje że wreszcie pozbyli się spadków wydajności podczas np. przewijania stron www w wersji 13''.

Ciekawe jak się ma Iris Pro do GF750 w praktyce.

#1327 daku3

daku3
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 października 2013 - 15:16

Cytat

Ciekawe jak się ma Iris Pro do GF750 w praktyce.

Też jestem ciekaw jakichś porównań, zamówiłem bez GF750 z CPU i7 2,6GHz. Może jutro będzie:p

#1328 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 października 2013 - 17:51

Cytat

Też jestem ciekaw jakichś porównań, zamówiłem bez GF750 z CPU i7 2,6GHz. Może jutro będzie:p

Kurczę, dziwie. Zapewne wersja (i7 2.6, 16GB RAM) zapłaciłeś podobnie ile kosztuje model z GF750 a dedykowana karta zawsze się przyda.

Dodatkowo dostępne są od ręki bez czekania.

#1329 OhNo

OhNo
  • 33 postów

Napisano 30 października 2013 - 18:11

Spotkałem się już kilka razy na zagranicznych forach że ludzie celowo wybierają podstawową wersję z lepszymi parametrami, nawet jeśli kosztuje ona tyle co wyższa z geforcem. Dzięki temu omijają problemy z przegrzewaniem i głośną pracą macbooka, które powoduje właśnie druga karta. Jeśli ktos nie planuje grać na maxymalnych detalach, albo grać wcale Iris Pro mu spokojnie wystarczy.

#1330 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 października 2013 - 18:16

Cytat

Spotkałem się już kilka razy na zagranicznych forach że ludzie celowo wybierają podstawową wersję z lepszymi parametrami, nawet jeśli kosztuje ona tyle co wyższa z geforcem. Dzięki temu omijają problemy z przegrzewaniem i głośną pracą macbooka, które powoduje właśnie druga karta. Jeśli ktos nie planuje grać na maxymalnych detalach, albo grać wcale Iris Pro mu spokojnie wystarczy.

GF zawsze można wyłączyć pewnymi programami, waga i grubość taka sama więc jak dla mnie jak kupować to tylko wersję z dedykowanym GPU.

#1331 daku3

daku3
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 października 2013 - 20:14

Cytat

Dokładnie, gry na laptopie w ogóle mnie nie interesują, program trochę czasami na iMac'u i to tyle. Natomiast jeżeli chodzi o kupno produktu Apple to już kiedyś pisałem, że w moim przypadku to tylko w AOS;)

#1332 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 listopada 2013 - 23:27

Mam pytanie do użytkowników rMBP: Według Apple każdy ekran w rMBP jest indywidualnie kalibrowany. Jak wygląda sprawa zapisania, wykonania kopi takiego profilu w razie czyszczenie dysku i reinstalacji OSX? Zgaduje że ci co nie kalibrowali nigdy nie zwracali na to uwagi, a ci którzy zwracają na to uwagę to ich ten profil fabryczny nie interesuje, ale uznałem że warto zapytać :) Żeby ukrócić dyskusje na temat jakości owej kalibracji: Tak, na pewno lepiej skalibrować porządnie dobry sprzętem samemu albo u jakiegoś profesjonalisty. Nie mniej jednak jak komuś szkoda czasu i/albo jest mu to obojętne to lepszy taki kiepski profil wykonany w fabryce niż żaden.

#1333 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 05 listopada 2013 - 23:38

Generujesz profil icc i mozesz go sobie trzymac na pendrajwie, aby w razie czego wrzucic do systemu. Ale jesli chcesz miec dobrze przygotowane srodowiski pracy, to profilowanie wyswietlaczy powinno sie powtarzac raz na jakis czas. P.S. Gdy sie jakis krewki redaktor rzucil do wstawiania znakow diakrytycznych to prosz bardzo... Nie bede sie gniewac.

#1334 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 10 listopada 2013 - 15:58

tiaaaaaa. po roku używania 15-ki retiny zauważyłem image ghosting :( i sam nie wiem czy spowodowane to jest przejściem na Maverics czy jednak wypalającym się ekranem. A więc tzw. ghosting pojawia mi się po zmianie ekranu chodźby na ekran z dostępnymi pulpitami, gdzie tło jest szare..i to tylko w jednym miejscu - górna belka menu. Na całej jej szerokości ale tylko sama belka poniżej już ghostingu nie ma. To samo miałem z "odbijającym się" dockiem. czyli reasumując dock oraz pasek menu bar zaczeły mi się odbijać na ekranach ale tylko z szarym tłem. Czy ktoś może sprawdzić czy też tak macie... czy to może wina softu? A może jednak ekran coś szfankuje.... dziwne tylko że tylko w tych miejscach a nie tak jak inni użytkownicy na całym ekranie.

#1335 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 listopada 2013 - 16:02

@up Klasyczne ''duchy'', wina matrycy. Oddaj na gwarancję jeżeli jeszcze obowiązuje. Wykonaj jeszcze test z szachownicą.

#1336 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 10 listopada 2013 - 16:40

no wlaśnie wykonywałem go i nic złego nie widać..nie ma efektu ghosting. Cały ekran jest ok. Efekt występuje tylko przy pasku menu bar oraz ikon z docka :(

- - - Połączono posty - - -

potwierdzam jeszcze raz...wykonałem wszystkie tesy szachownic itd.... po przełączeniu w szary ekran widać jedynie lekkie odbicie na samej górze ekranu, tam gdzie jest pasek menu... no i mam zonka... czy olać to bo ekran ma fajną jednolitą barwę i nauczyć się z tym żyć :) czy reklamować i bawić się z apple do czasu kiedy wymienią na dobry ekran bez żadnych zasikań i innych defektów.....ahhhh apple

- - - Połączono posty - - -

ps. co więcej .....widzę, że problem występuje również po bokach tylko w mniejszym stopniu... czyli reasumują problem dotyczy ok 1cm wokół ekranu. Tylko w tym miejscu widać prześwity z tapetu czy też wszechobecnego paska menu bar... Dajcie znać czy też zauważyliście takie coś w swoich retinach po przejściu na Mavericka... No chyba, że to wina już starzejącej się matrycy....ale bez jaj nie po 9 miesiącach :(

#1337 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 26 listopada 2013 - 10:04

to jest image retention. nie rob wiecej testow, ekran jest po prostu do wymiany. na MacRumors forum o tym az kipialo. Moja retina 2012 miala juz raz wymieniany ekran, tym razem dostalem samsunga ktory ponownie jset wymieniany (nierowne wyswietlanie, zolte, niebieskie zafarby).

#1338 filip1902

filip1902
  • 66 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 listopada 2013 - 22:22

Dzisiaj zauważyłem ciekawą informację w panelu informacji o macu (Mavericks). Mianowicie: [ATTACH=CONFIG]18615[/ATTACH] Czy ktoś może powiedzieć skąd się to wzięło?

#1339 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 14:16

To jakiś bug, poprostu mnoży rozdzielczość "udawaną" x2. Bez skalowania jest OK, przy skalowaniu jest więcej. Mnie przy skalowaniu przy powięszeniu powierzchni o jeden krok strasznie bolą oczy, przy 1:1 nie.

#1340 gutek291088

gutek291088
  • 3 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 22:23

Jak Twoje oczy? przestały boleć? po jakim czasie?

#1341 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 02 kwietnia 2014 - 12:18

Cytat

Jak Twoje oczy? przestały boleć? po jakim czasie?

Bez zmian, robiłem kilka podejść do skalowania ale wytrzymuję chwile. Pracuję 90% przy monitorze zewnętrznym, nie ma tego problemu a pozostałe 10% bez skalowania i jest ok.
Kolega zakupił właśnie MBPr15 i ma dokładnie te same odczucia co ja.

#1342 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 kwietnia 2014 - 12:24

Sugerowałbym raczej wizytę u okulisty. Możesz mieć minimalną wadę wzroku, która właśnie tak się objawia. Ja używam na 15" ustawienia „więcej miejsca” i nie bolą mnie oczy.

#1343 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 02 kwietnia 2014 - 13:10

Cytat

Sugerowałbym raczej wizytę u okulisty. Możesz mieć minimalną wadę wzroku, która właśnie tak się objawia. Ja używam na 15" ustawienia „więcej miejsca” i nie bolą mnie oczy.

Ze względu na uprawiany sport badam wzrok regularnie i nie mam nawet najmniejszej wady.

#1344 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 kwietnia 2014 - 21:25

W takim razie ja muszę mieć popsuty wzrok i objawia się to brakiem bólu oczu.

#1345 rotkif

rotkif
  • 154 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 09:31

Ja też korzystam bez przerwy ze skalowania i nie odczuwam żadnego bólu głowy ani zmęczenia wzroku.

#1346 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 kwietnia 2014 - 10:20

Dokładnie, po dłuższym użytkowaniu ZERO PROBLEMÓW ! Sam przez kilka dni nie mogłem sie przyzwyczaić do skalowania w rMBP ale to zapewne dlatego ze przez kilka lat używałem na MBP rozdzielczości 1440x900 i obraz był za mały.

#1347 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 10:56

a może to nie problem ze skalowaniem, tylko z kolorami, jasnością. Ja np, tak mam że na retinę nie skalibrowaną, nie mogę patrzeć, dłużej, gdyż oczy mnie bolą i ten obraz dla mnie bije jak supernowa, zwłaszcza kiedy na chwilę spojrzę na retinę, kiedy kilka godzin pracowałem na NEC'u PA271 czy Eizo CX240, gdyż te mają naturalny obraz, a retina bije jak tv swoimi kolorami, jaśnością, ale można retinę skalibrować, zmiejszyć jaśność i kolorami doprowadzić do rzeczywistych.

#1348 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 11:10

Bo problem nie jest binarny, niektórym nie przeszkadza i im zazdroszczę ale wiem że też sam nie jestem bo trafiają się sygnały że innych to męczy. Kolega który ma MBPr15 odczuwa tylko dyskomfort i stwierdził "coś jest nie tak" ale zdecydowanie lepiej to odbiera niż ja.

#1349 gutek291088

gutek291088
  • 3 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 13:53

Panowie, a czy ktoś ma podobny problem bólu oczu i głowy podczas używania iphona/ipada z retiną? osobiście mam iphone'a 5s, dziewczyna ipada air, przy obu przypadkach ból oczu/głowy, ogólne złe samopoczucie/otępienie. Zastanawiam się czy to tylko od retina, czy każdy ekran ledowy tak będzie na mnie działać...

#1350 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 14:03

Cytat

Panowie, a czy ktoś ma podobny problem bólu oczu i głowy podczas używania iphona/ipada z retiną? osobiście mam iphone'a 5s, dziewczyna ipada air, przy obu przypadkach ból oczu/głowy, ogólne złe samopoczucie/otępienie. Zastanawiam się czy to tylko od retina, czy każdy ekran ledowy tak będzie na mnie działać...

tak może działać podświetlane ledowe, dlatego wielu woli CCFL, a w domu np, nigdy nie instalują zarówek ledowych. Ale co do ledowego, to mamy trzy rodzaje podświetlenia ledowego. A na twoim miejścu bym sprawdził czy to led czy może retina, zobacz jakieś inne urządzenie, pelńo jest monitorów czy tv na ledach teraz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych