SMCfancontrol - bardzo przydatne narzedzie. Po ustawieniu wiatrakow na 4000 obrotow w spoczynku temperatura nie przekracza 38 stopni.
W przypadku Retin - moze byc tylko lepiej.
38 stopni ale wszystko zalezy od tego czym mierzysz temperature:) Sprawdz sobie np Temperature Gauge czy iStat Menus zeby zobaczyc ze to co czesto jest podawane jako CPU TEMP jest w rzeczywistosci CPU Proximity i jest okolo 10 stopni chlodniejsze jak CPU CORE 0,1,2,3 itp

Ja czasami sam nie wiem na ktora temperature patrzyc bo wzorujac sie na CPU CORE to wychodzi ze retina w spoczunku ma okolo 58 stopni. Ciut wiecej aktywnosci i pomiedzy 60-70 stopni i wiatrak 1999.
Patrzac na CPU PROXIMITY sensor, wychodzi okolo 45-50 stopni (co by sie zgadzalo z logika), moje poprzednie thinkpady taka temperature mialy np.
Ogolnie retiny maja bardzo dobre chlodzenie i grzeja sie bardzo tylko wtedy jak musza. Gdyby przeczyscil wiatraki, to tez moze pomoc.
Mam Mavericksa w wirtualnej maszynie Parallels, ale przez to nie mozna nic powiedziec o tym jak 10.9 dziala z retina. Nie chce mi sie ustawiac osobnej partyc ji na testowy system.
Nie mniej jednak ciekaw jestem czy te lagi, ktore na retine sa! zostaly jakos rozwiazane. Wystarczy przelaczyc retine w non HDPI mode i wtedy wszystko dziala rownie szybko jak w normalnym MBP, nie ma np zaciec przy przechodzeniu z pulpitu na pulpit klikajac ikonke danej aplikacji znajdujacej sie na innym biurku itp.