Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#1226 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 08 lipca 2013 - 15:07

SMCfancontrol - bardzo przydatne narzedzie. Po ustawieniu wiatrakow na 4000 obrotow w spoczynku temperatura nie przekracza 38 stopni.

W przypadku Retin - moze byc tylko lepiej.

38 stopni ale wszystko zalezy od tego czym mierzysz temperature:) Sprawdz sobie np Temperature Gauge czy iStat Menus zeby zobaczyc ze to co czesto jest podawane jako CPU TEMP jest w rzeczywistosci CPU Proximity i jest okolo 10 stopni chlodniejsze jak CPU CORE 0,1,2,3 itp :)

Ja czasami sam nie wiem na ktora temperature patrzyc bo wzorujac sie na CPU CORE to wychodzi ze retina w spoczunku ma okolo 58 stopni. Ciut wiecej aktywnosci i pomiedzy 60-70 stopni i wiatrak 1999.

Patrzac na CPU PROXIMITY sensor, wychodzi okolo 45-50 stopni (co by sie zgadzalo z logika), moje poprzednie thinkpady taka temperature mialy np.

Ogolnie retiny maja bardzo dobre chlodzenie i grzeja sie bardzo tylko wtedy jak musza. Gdyby przeczyscil wiatraki, to tez moze pomoc.

Mam Mavericksa w wirtualnej maszynie Parallels, ale przez to nie mozna nic powiedziec o tym jak 10.9 dziala z retina. Nie chce mi sie ustawiac osobnej partyc ji na testowy system.

Nie mniej jednak ciekaw jestem czy te lagi, ktore na retine sa! zostaly jakos rozwiazane. Wystarczy przelaczyc retine w non HDPI mode i wtedy wszystko dziala rownie szybko jak w normalnym MBP, nie ma np zaciec przy przechodzeniu z pulpitu na pulpit klikajac ikonke danej aplikacji znajdujacej sie na innym biurku itp.

#1227 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 09 lipca 2013 - 08:46

I mamy pierwsze benchmarki nowego Macbook Retina 15 cali :)

AAPLJ45,1 - Geekbench Browser

Grafika - Iris PRO 5200 , zapowiada sie baaaardzo interesująco :P ciekawe jakie dedykowane GPU wrzucą?

Warto również porównać wyniki obecnie testowanego modelu z poprzednia retina :
http://browser.prima...2139386/2139563

Widać, że róznica pomiedzy Ivy Bridge a Haswellem jest minimalna, a najważniejsze zmiany obejmują tylko zintegorwana grafike oraz baterie...

Tak swoją drogą, to jest jakaś reguła ile trzeba czekać na nowy model po wycieku takich testów?

#1228 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 09 lipca 2013 - 09:11

I mamy pierwsze benchmarki nowego Macbook Retina 15 cali :)

AAPLJ45,1 - Geekbench Browser

Grafika - Iris PRO 5200 , zapowiada sie baaaardzo interesująco :P ciekawe jakie dedykowane GPU wrzucą?

Możliwe że dedykowanego GPU nie będzie tylko dobrze zoptymalizowany zintegrowany procesor graficzny.

#1229 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 09 lipca 2013 - 13:49

Ciekawe, zaiste Ciekawe. To pewnie bedzie topowa odmiana rMBP. Jedyne opcje jakie moga sie znalezc z rMBP zeby przyniesc przyrost wydajnosci wobec Iris Pro GTX760M lub Radeon HD 8870M.

Zwlaszcza, ze Apple ma o wiele lepsze sterowniki do kart Intela...

Ja uwazam ze jesli bedzie tylko Iris Pro(a jest to bardzo mozliwe) to bedzie to ogromne rozczarowanie.

Edit. Jest jeszcze jedna opcja. To sa wyniki 4 rdzeniowego Macbook Pro 13 ;).

P.S. Jesli ktos jest ciekaw wydajnosci w grach nowej retiny z Haswellem to tutaj jest caly test tegoz procesora z ta karta graficzna: http://www.anandtech...4950hq-tested/6

#1230 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 10 lipca 2013 - 01:00

Przepraszam za duo post, ale to jest zbyt wazne by moglo trafic jedynie do poprzendiego posta.

Primate Labs' John Poole tells MacRumors that Geekbench does collect GPU information, and that this machine does NOT appear to have a discrete GPU in addition to the integrated Iris 5200 graphics from Intel. Poole notes that it is possible that Geekbench could have failed to pick up the presence of a discrete GPU, as Primate Labs is still working out issue with that feature of the software, but that all testing so far has indicated that Geekbench should see the discrete GPU if it is present, even if it has been turned off for the benchmarking run.

No to ladnie. Wszystko wskazuje na to ze w rMBP 15 NIE bedzie dodatkowej karty graficznej.

Mam jeszcze nadzieje, ze to tylko i wylacznie topowa wersja MBP, podczas gdy zwykle beda miec Intel Hd4600 i GT750M lub HD8850M.

W kazdym razie, ja chyba kupie topowa odmiane Retiny z 2012 roku.

Gdyby to byl rMBP 13 - jak najbardziej, jestem za takim komputerkiem. Ale nie rMBP 15.

#1231 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 06:53

No to ladnie. Wszystko wskazuje na to ze w rMBP 15 NIE bedzie dodatkowej karty graficznej.

Mam jeszcze nadzieje, ze to tylko i wylacznie topowa wersja MBP, podczas gdy zwykle beda miec Intel Hd4600 i GT750M lub HD8850M.

Ja sądze, że zastąpią zwykłego Macbooka PRO, na więcej opcji z Retina;)
Stąd też, każdy będzie mógł zdecydować czy chce Retine tylko ze zintegrowaną grafiką , czy np. integra+ dedykowana. Większe zróżnicowanie, to większe zadowolenie kleintów;)
Gdyby jednak zostali tylko przy zintegorwanej to nie wróże oszałamijącego sukcesu, tym bardziej iż model sprzed roku wydajnościowo jest na podobnym poziomie (+ lepsza grafike) a jego cena będzie zdecydowanie niższa;)

Mam nadzieje, że już wkrótce się przekonamy, bo ja osobiscie z wielką niecierpliwością czekam na nowe rMBP :D

#1232 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 10 lipca 2013 - 07:01

Jak bateria wytrzyma 12h to sukces wróże.

#1233 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 14:49

Przepraszam za duo post, ale to jest zbyt wazne by moglo trafic jedynie do poprzendiego posta.

Gdyby to byl rMBP 13 - jak najbardziej, jestem za takim komputerkiem. Ale nie rMBP 15.

Ale kogo obchodzi jakiś malutki spadek wydajności 10-50%, jak można wyjść na scenę i krzyknąć "First macbook pro with 12 or even 14h of batterylife" Po tych słowach wszyscy oszaleją ze szczęścia i każdy będzie chciał mieć laptopa do pisania i przeglądania internetu za 9-15k zł. Dziwi mnie jak na razie tylko to jakim cudem intel osiągnął wyniki zeszłorocznej retiny 2.8ghz x 8MB przy taktowaniu 2.4ghz x 6mb.

A to jeszcze nie koniec pięknej historii, te wyniki są właśnie dla najmocniejszego modelu late 2013, za podstawową wersję 2000-2200$(jeżeli cena spadnie) dostaniemy jedynie 2ghz z turbo do 3.2ghz(czyli efektywnie pewnie nawet nie osiągnie to więcej niż 3.0ghz na 4 rdzeniach lub nawet 2.9ghz), 8gb ramu i ultrafast ssd na pcie. To prowadzi do jeszcze kolejnej nowości dla której warto tym razem przepłacić za najwyższy model, GPU ma zegar o 100MHz większy niż w przypadku 2.0/2.2ghz, a przy tak kiepskiej grafice, może się to przydać :)

Sam już nie wiem co robić...czekałem na tego haswella, a teraz chyba pozostaje mi tylko zgarnąć stary model. Zawiodłem się i to mocno...ale można było się tego spodziewać w 2011r. to samo spotkało MB Air/MBP13, gdzie Intel HD3000 był wolniejszy od zeszłorocznego GF320M.
Tutaj tabelka z procesorami:
http://ark.intel.com...087,76086,76085
Nie ma co liczyć na to, że Apple nagle zrobi 4 modele MBP 15, będzie ten crap intela i nikt z nas już na to nic nie poradzi.

#1234 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 10 lipca 2013 - 15:04

A ktoś będzie chciał macbooka tylko do grania? Mnie nie interesuje jaka grafika będzie w macbooku. Sprzęt ma działać prawidłowo przez kilka lat.

#1235 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 lipca 2013 - 15:21

Nie oszukujmy się, Retina ze swoją rozdzielczością i budową do grania średnio się nadaje. Dodatkowo obecnie nie ma zbytnio wyboru w GPU który będzie pasować do Retiny pod względem wielkości i zużycia energii. Co do CPU, czy obecna wydajność jest za niska...? Dla mnie osobiście ważniejsze jest aby zlikwidowali wreszcie te drobne przycięcia. Jeżeli zrobiliby komputer który wytrzyma na baterii ponad 10 godzin oraz zachowa obecną wydajność będzie to kolejny hit sprzedaży, podobnie jak nowy Air który wydajnością specjalnie nie zachwyca .

#1236 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 10 lipca 2013 - 16:36

Ja wiem, ze Apple wie wiecej o planach i mozliwosciach kart graficznych Intela(zwlaszcza, ze ma duzo lepsze sterowniki zarowno do gier jak i ogolne niz Intel dla Windows), ktore dopiero nadejda z kolejnymi generacjami(a patrzac na to, ze Intel co roku oferuje 2.5 krotny wzrost wydajnosci, moze sie skonczyc tak, ze Nvidia i AMD beda sie musialy bardzo postarac by konkurowac z Intelem). Ale, usuniecie dGPU z 15 calowego Laptopa? Mozliwosci obliczeniowe takiego komputera zostaja bardzo mocno ograniczone. Smiech na sali i szczyt bezczelnosci ze strony Apple by byl gdyby naprawde nie zaoferowali zewnetrznej karty graficznej w 15 calowym rMBP. Zwlaszcza - ze nic nie wskazuje na to ze jego cena spadnie na tyle by zrozumiec jego cene. Ktos potrzebuje 12 godzin pracy na baterii i mozliwosci pisania na nim? Prosze bardzo - Macbook Air 13. Macbook Pro mial miec wydajnosc, a brak dGPU znacznie ogranicza jego mozliwosci. P.S. Jeszcze sie okaze, ze moj MBP z podpisu bedzie wydajniejszy niz nowe egzemplarze rMBP... P.S.2 Okazuje sie ze w porownaniu do HD4000 Iris Pro jest ponad 3 krotnie szybsza w grach. I nie tylko w grach... Owszem, mozna miec nadzieje, ze przyszloroczne i kolejne wersje Integr Intela utrzymaja to tempo rozwoju. Ale obecnie nadal jest to zbyt wolna karta by moc myslec o jakims powazniejszym graniu badz przeniesieniu obliczen na uklad graficzny. Jeszcze jedno, Jesli utrzyma Intel to tempo rozwoju w przyszlym roku(Broadwell) Topowa Integra osiagnie wydajnosc rzedu 6000 pkt w 3dMark11. A to jest poziom Radeona HD... 7970M. Mam nadzieje ze to sie uda Intelowi. Bo wowczas Nvidia i AMD w mobilnej sferze nie mialaby jakichkolwiek szans.

#1237 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 lipca 2013 - 16:57

a patrzac na to, ze Intel co roku oferuje 2.5 krotny wzrost wydajnosci

Tylko w praktyce niespecjalnie to widać. Najlepszy przykład Intel 3000 > 4000 > 5000. Gdzie tu 2.5x większa wydajność.

#1238 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 17:02

Nie oszukujmy się, Retina ze swoją rozdzielczością i budową do grania średnio się nadaje. Dodatkowo obecnie nie ma zbytnio wyboru w GPU który będzie pasować do Retiny pod względem wielkości i zużycia energii.

Co do CPU, czy obecna wydajność jest za niska...? Dla mnie osobiście ważniejsze jest aby zlikwidowali wreszcie te drobne przycięcia.

Jeżeli zrobiliby komputer który wytrzyma na baterii ponad 10 godzin oraz zachowa obecną wydajność będzie to kolejny hit sprzedaży, podobnie jak nowy Air który wydajnością specjalnie nie zachwyca .

Ja do CPU nie mam żadnych zastrzeżeń, procesory Intela osiągnęły jak widać pewien limit, który dopiero będzie dało się obejść przy przejściu na niższy proces technologiczny, są bardzo wydajne, jedyne co hamuje ich możliwości to GPU, które Apple postanowiło dać słabsze niż poprzedniej generacji. Tak naprawdę gdyby ktoś podpiął desktopowego Titana lub inne mocne GPU do procesora mobilnego intela IVB 2.8GHz to wydajność byłaby jak na high-endowym PC do gier. To nie procesor stanowi problem. Air ma 100-200 pkt mniej i 25-50% wzrost mocy GPU, dla mnie to jest duży sukces, do tego jeszcze 2W mniej, gdyby tutaj spadek mocy był o 1-5% to raczej nie przejmowałbym się.

Ja wiem, ze Apple wie wiecej o planach i mozliwosciach kart graficznych Intela(zwlaszcza, ze ma duzo lepsze sterowniki zarowno do gier jak i ogolne niz Intel dla Windows), ktore dopiero nadejda z kolejnymi generacjami(a patrzac na to, ze Intel co roku oferuje 2.5 krotny wzrost wydajnosci, moze sie skonczyc tak, ze Nvidia i AMD beda sie musialy bardzo postarac by konkurowac z Intelem). Ale, usuniecie dGPU z 15 calowego Laptopa? Mozliwosci obliczeniowe takiego komputera zostaja bardzo mocno ograniczone.

Smiech na sali i szczyt bezczelnosci ze strony Apple by byl gdyby naprawde nie zaoferowali zewnetrznej karty graficznej w 15 calowym rMBP. Zwlaszcza - ze nic nie wskazuje na to ze jego cena spadnie na tyle by zrozumiec jego cene. Ktos potrzebuje 12 godzin pracy na baterii i mozliwosci pisania na nim? Prosze bardzo - Macbook Air 13. Macbook Pro mial miec wydajnosc, a brak dGPU znacznie ogranicza jego mozliwosci.

P.S. Jeszcze sie okaze, ze moj MBP z podpisu bedzie wydajniejszy niz nowe egzemplarze rMBP...

Gdyby? Oni już to zrobili, właśnie masz to czarno na białym, to już jest fakt, a nie spekulacje.
Te wyniki to już potwierdzenie, nic innego nie zobaczymy, twój RMBP będzie tylko gorszy na baterii z czasem 6-7 godzin vs 12h w nowym i dysk na PCIe będzie 2x szybszy. Dla mnie to straszna porażka ze strony Apple'a, ale oni zawsze się kochali z Intelem, więc nie wiem czemu mnie to dziwi. Ogólnie też jestem bardzo rozczarowany.

Tylko w praktyce niespecjalnie to widać. Najlepszy przykład Intel 3000 > 4000 > 5000. Gdzie tu 2.5x większa wydajność.

Dokładnie...trochę przesadziłes kooyot :D

#1239 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 10 lipca 2013 - 17:30

Dla mnie topowa karta graficzna Intela to Iris Pro (HD5200). Dlatego dla mnie 2.5 krotny przyrost wydajnosci dotyczy HD4000>HD5200.

Jesli Intel utrzyma takie tempo rozwoju to mozna sie spodziewac takiej wydajnosci bardzo szybko. Aczkolwiek, trzeba poczekac na wiecej informacji dotyczacych nowych procesorow.

P.S. Tak, HD 4000 rowniez jest 2 razy szybsza niz HD 3000. Ale to tylko w niektorych testach ;). Przyrost wydajnosci w przypadku HD5200 wobec HD4000 jest duzo bardziej rzeczywisty i widzialny w kazdym tescie.

P.S. https://dl.dropboxus...11.09.32 AM.png

Ciekawe...

#1240 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 18:21

Dla mnie topowa karta graficzna Intela to Iris Pro (HD5200). Dlatego dla mnie 2.5 krotny przyrost wydajnosci dotyczy HD4000>HD5200.

Jesli Intel utrzyma takie tempo rozwoju to mozna sie spodziewac takiej wydajnosci bardzo szybko. Aczkolwiek, trzeba poczekac na wiecej informacji dotyczacych nowych procesorow.

P.S. Tak, HD 4000 rowniez jest 2 razy szybsza niz HD 3000. Ale to tylko w niektorych testach ;). Przyrost wydajnosci w przypadku HD5200 wobec HD4000 jest duzo bardziej rzeczywisty i widzialny w kazdym tescie.

P.S. https://dl.dropboxus...11.09.32 AM.png

Ciekawe...

Nie wiem co to za wklejka z dropboxa, ale nieciekawa, 2xMBP i chociaż szansa, że nie zrezygnują z bardzo mocnej 680MX względem IrisPro co byłoby już szczytem głupoty. Jedyną nadzieją jest chyba to, że Apple naprawdę mocno podrasuje te procesory względem grafiki, spójrzcie, że przy 55W różnica jest mniejsza względem 650M, a przy jakichś 70-80W być może nawet uda się osiągnąć pułap 650M. Bardzo podobało mi się to co Apple zrobiło przy 650M, to była całkiem niezła karta, a oni jeszcze ją podkręcili, tutaj być może też się postarają, co o tym myślicie?
Sam Anand o tym pisał:
http://www.anandtech...4950hq-tested/5

#1241 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 10 lipca 2013 - 19:28

Ten link to ponoc rozklad jazdy najnowszych komputerow od Apple. To ciekawe co piszesz, o podkreceniu Iris Pro nie pomyslalem. Mozna dzieki temu zyskac spory przyrost mocy obliczniowej jesli ustawi sie maksimum TDP dla Procka i Karty(85W). Paradoksalnie. Tego typu uklad moglby byc nawet szybszy niz konfig z GT650M i jednoczesnie duzo chlodniejszy, i nie byloby efektu throttlingu.

#1242 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 lipca 2013 - 20:09

Nie wiem co to za wklejka z dropboxa, ale nieciekawa, 2xMBP i chociaż szansa, że nie zrezygnują z bardzo mocnej 680MX względem IrisPro co byłoby już szczytem głupoty.]

Co do rMBP ma 680MX...?

#1243 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 10 lipca 2013 - 20:13

Nie wiem czy to było ale trochę plotek nie zaszkodzi:
Apple MacBook Pro: nowa generacja laptopów w benchmarku Geekbench

#1244 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 22:15

Ten link to ponoc rozklad jazdy najnowszych komputerow od Apple. To ciekawe co piszesz, o podkreceniu Iris Pro nie pomyslalem. Mozna dzieki temu zyskac spory przyrost mocy obliczniowej jesli ustawi sie maksimum TDP dla Procka i Karty(85W). Paradoksalnie. Tego typu uklad moglby byc nawet szybszy niz konfig z GT650M i jednoczesnie duzo chlodniejszy, i nie byloby efektu throttlingu.

Dokładnie tak, z tego co Anand tam wypisuje to każda firma może dostosować sobie wydajność pod aktualne chłodzenie jakie mają, czyli w tym przypadku do 85W ze wszystkim, chyba jednak mamy na co czekać...i to aż do pierwszych testów, bo samo ogłoszenie przez Apple nic nie da.

Co do rMBP ma 680MX...?

To tylko nawiązanie do tego, że Apple chyba kompletnie nie straciło jeszcze głowy i zostawi 680MX w iMaku, lub jakiś przyszły układ, bo Irispro jest dostępny także w wersji desktop, która skierowana jest dla...no właśnie kogo? Układ jest drogi, do tego BGA, więc same wady, ALE trzeba pomyśleć o tym jak cienki mógłby być ten iMac w przyszłości, bo przecież najbardziej zależy teraz ludziom na baterii i cienkości, prawda? Szkoda tylko, że apple zapomina o tym robiąc iPhone'y, zwiększając im baterie o 10 mah...

#1245 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 lipca 2013 - 22:51

Zawsze jest ciekawie, dlatego kochamy Apple :) Tak na poważnie uważam że MBP Retina 15'' może nie dostać dedykowanego GPU tylko jakiś ''mocny'' wytwór od Intela, pomijając już różnorodne testy wydajności (tzw. cyferki) ciekaw jestem jak będzie działać w zaawansowanych programach które wymagają mocnej karty graficznej. rMBP która nie straci obecnej wydajności a będzie chłodna z baterią na + 10h to będzie świetny komputer. Co do iMac'a możliwe że wersje 21'' otrzymają zintegrowany układ zaś 27'' dedykowany. iMac nie ma takich ograniczeń, jakby nie patrzeć to komputer stacjonarny.

#1246 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 10 lipca 2013 - 23:55

Patrzac na liczby w testach Anandtech, ustawienie 85W TDP jako gornej granicy(przy czym, procesor nigdy nie przeskoczy taktowan maksymalnych, czyli 3.4 GHz na 4 rdzeniach - 55W, zostaje 30W dla samej karty graficznej), moze sie okazac, ze Iris Pro w takim ukladzie moze byc szybsze niz polaczenie CPU + dGPU przy takim TDP, zachowujac jednoczesnie brak Throttlingu i chlod komputera. Roznice nie sa duze pomiedzy 55W TDP Iris Pro a rMBP z dwoma ukladami. No coz, trzeba czekac... :) hehe, strach pomyslec do czego beda zdolne uklady Broadwell i Skylake w ktorym bedzie wsparcie dla pamieci DDR4(czyli innymi slowy GDDR5).

#1247 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 21:23

a wiec wydaje się, że jesteśmy coraz bliżej update'u z Haswellem w roli głównej :)
Laptops | B&H Photo Video
jak widzimy po opcjach wyszukiwania u góry, sklep oferuje już Macbooka z Haswellem, gdzie czas dostawy wynosi od 7 do 14 dni. Czy w tym czasie Apple zaktualizuje linie z Retina? Czas pokaze :) Ale ja z niecierpliwością czekam na najbliższy tydzień gdzie Apple ogłosi swoje wyniki finansowe co będzie okazją do prezentacji nowego sprzętu (tak jak było to w roku 2011 - Macbook Air, Mac Mini, Thunderbolt display)

#1248 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 lipca 2013 - 21:42

a wiec wydaje się, że jesteśmy coraz bliżej update'u z Haswellem w roli głównej :)
Laptops | B&H Photo Video
jak widzimy po opcjach wyszukiwania u góry, sklep oferuje już Macbooka z Haswellem, gdzie czas dostawy wynosi od 7 do 14 dni. Czy w tym czasie Apple zaktualizuje linie z Retina? Czas pokaze :) Ale ja z niecierpliwością czekam na najbliższy tydzień gdzie Apple ogłosi swoje wyniki finansowe co będzie okazją do prezentacji nowego sprzętu (tak jak było to w roku 2011 - Macbook Air, Mac Mini, Thunderbolt display)

Ten Haswell to pomyłka, zapewne obniżą taktowanie procesora jak w MBA, więc te 2.8GHz jest mało realne.

Jest to obecny model Early 2013.

#1249 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 22:16

Nie ma reguły w tym co zrobi Apple;) intel wydal topowe Haswelle z zegarem 2.8 ghz
Intel
wiec te informacje wcale nie muszą być błędne:)
Chociaz odbiega to od poprzednich benchmarkow gdzie grafika to 5200, a tutaj 4600 + dGpu?? :D

#1250 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 18 lipca 2013 - 15:45

Ten Haswell to pomyłka, zapewne obniżą taktowanie procesora jak w MBA, więc te 2.8GHz jest mało realne.

Jest to obecny model Early 2013.

Nie. Pewna osoba z forum Macrumors doniosla, ze kontaktowala sie z ta siecia sklepow i jak sam twierdzi, to NIE jest pomylka. Ten MBP bedzie mial 2.8 GHz i7(Haswell) HD4600, 16 GB RAM i 256 GB SSD. Nie wiadomo jaka grafika zewnetrzna. Coraz wiecej wyprzedazy rMBP w stanach zjednoczonych i wiele wskazuje na to ze update rMBP bedzie zaraz po konferencji dotyczacej przychodow Apple, badz jeszcze tuz przed nia. Dodatkowo, wiele ludzi ktorzy zamawiali MBP i rMBP przed 2 tygodniami, nadal nie otrzymalo swoich urzadzen a dodatkowo, nastapilo u nich wydluzenie czasu zamowienia, co sugeruje problemy z produkcja urzadzen.

Wszystko wskazuje na rychly update Macbookow Pro.

Prawdopodobnie bedzie tak jak przewidywano. Bazowa konfiguracja MBP 15 1899-1999 dolarow z Iris Pro. 2199 dolarow z dGPU i mocniejszymi prockami. Kwestia - czy Apple wybierze Nvidie czy AMD :).

Patrzac na fakt ze MSI z i7 4 rdzeniowa i GTX760M ma zasilacz o mocy 90W oraz baterie o pojemnosci 5900 mAh(czyli mniejsza niz w 15 calowym cMBP) i na niej daje rade osiagnac 9 godzin pracy na baterii, byc moze bedzie wlasnie GTX760M rowniez w MBP nowym :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych