Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#1301 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 18 września 2013 - 15:04

Wcześniej tego nie było.

U mnie (matryca LG) pojawiły się po około 6 m-cach użytkowania. Ciężko stwierdzić kiedy, zauważyłem w czasie restartu sprzętu. Na początku sprawdzałem bardzo dokładnie i na 100% duchów nie było. Mam 3 lata AppleCare, w czasie codziennej pracy jest to niezauważalne więc poczekam na jakiś spokojniejszy okres.

#1302 ChudyEdd

ChudyEdd
  • 11 postów

Napisano 22 września 2013 - 08:38

Cześć. Właśnie jestem po 131 stronnej lekturze i mam do Was parę pytań i prośbę o jakieś sugestię. Przymierzam się do zakupu rMBP, w ogóle będzie to mój pierwszy laptop od Apple, co przyznam troszkę mnie przeraża. ;) Zdecydowałem się jednak przejść na nadgryzioną stronę mocy. ;) I odnośnie tego mam kilka pytań. Komputer będę używał głównie do edycji wideo, troszkę też zdjęcia i grafika, wybór padł na laptop ze względu na to, iż często podróżuję i stacjonarny komputer z tych względów odpada. Tak po wstępnej analizie rynku doszedłem do wniosku, że rMBP będzie czymś odpowiednim dla mnie. Ok zacznijmy z pytaniami. Pierwsze i zarazem najtrudniejsze i możliwe, że pytanie na które nikt nie zna odpowiedzi to, czy brać obecną wersje, czy poczekać x czasu na nową? Chodzi mi raczej o wasze sugestię bo rozumiem to doskonale, że nikt nie jest mi w stanie podać daty, kiedy nowy rMBP zostanie zaprezentowany. Jak Wy byście zrobili? Drugie to, czy AppleCare Protection Plan można dokupić podczas użytkowania, wydaje mi się, że gdzie przeczytałem tutaj, że tak ale jednak chciałbym się upewnić. Trzecie i zarazem ostatnie to Keynote i Pages to aplikacje typu must have? Bo odnośnie aplikacji na maca nie wiem nic, no może poza Final Cut Pro ;) Z góry dzięki za poświęcony mi czas i odpowiedzi na pytania. Pozdrawiam!

#1303 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 22 września 2013 - 09:35

Zdecydowanie poczekać na nowe modele, które pojawią się w najbliższym czasie, retina od czasu premiery nie była znacząco odświeżana, jeżeli nie jest to palący zakup to zdecydowanie się opłaci cierpliwość, Mac Buyer's Guide: Know When to Buy Your Mac, iPod or iPhone też sugeruje aby raczej się wstrzymać. Apple Care można dokupić w ciągu trwania rocznej gwarancji, przy czym warto pamiętać, że jeżeli kupujesz sprzęt jako konsument przysługuje Ci dwuletnia rękojmia z tytułu niezgodności towaru z umową. Co do Keynote, ciężko mi się wypowiedzieć bo nie korzystam, ale pages to bardzo fajny i prosty edytor tekstu, pod OSX znajdziesz również MS Word. Co do samego komputera, to świetny sprzęt i mój pierwszy mac, nie jestem w stanie wyobrazić sobie sytuacji, w której ktoś szukający mobilnego komputera nie będzie z niego zadowolony.

#1304 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 września 2013 - 16:02

Portal SemiAccurate, ktory zawsze jest dobrze poinformowany w kwestii Intela, Nvidii i AMD donosi, ze w nowych Macbookach Pro bedzie zewnetrzna karta graficzna. Jako opcja BTO. Dobre i to. Zapewne GT755M.

#1305 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 05 października 2013 - 16:23

Portal SemiAccurate, ktory zawsze jest dobrze poinformowany w kwestii Intela, Nvidii i AMD donosi, ze w nowych Macbookach Pro bedzie zewnetrzna karta graficzna. Jako opcja BTO.

Dobre i to.

Zapewne GT755M.

Tylko kiedy, obecny model jest już ponad rok czasu na rynku a nowości brak.

Retina potrzebuje wydajniejszego układu graficznego od obecnego GF650.

#1306 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 05 października 2013 - 17:02

Tylko kiedy, obecny model jest już ponad rok czasu na rynku a nowości brak.

Retina potrzebuje wydajniejszego układu graficznego od obecnego GF650.

Najpewniej od 15 pazdziernika. Na ten dzien plotki typuja prezentacje.

Inna kwestia jest to, ze przejrzalem inne informacje SemiAccurate. Oni naprawde maja fantastyczne informacje z branzy i to takie z pierwszej reki. Wskazuja nawet kierunek czym bedzie nowy iPad 12.9 cali(detachable laptops) na bazie informacji kolportowanych w siedzibie Intela(!). Wszystkie ich informacje maja logiczny sens.

Oprocz... tych dotyczacych nowych kart graficznych w MBP. Bo posiadaja informacje jakoby Apple rozwazalo instacje w nich Iris Pro, kart Nvidii co byloby najprostszym rozwiazaniem, jak i... mobilnych kart AMD opartych na chipach Hawaii.

Jezeli SemiAccurate nie wie dokladnie jaki kierunek Apple obierze z kartami(a na co wskazywalyby juz nowe iMaci - Iris Pro jest nizej cenione niz GT750M) to oznacza jedno. Naprawde zrobili "double-down" jesli idzie o tajemniczosc.

#1307 ChudyEdd

ChudyEdd
  • 11 postów

Napisano 22 października 2013 - 20:01

No i doczekaliśmy się, ogólnie jak to widzicie chyba w dobrą stronę to poszło? :) Teraz pytanie na szybko, bo już mnie palce świerzbią, żeby zamawiać warto dopłacać 840 zł, za "Czterordzeniowy procesor Intel Core i7 2,6 GHz, Turbo Boost nawet do 3,8 GHz" czy pozostać przy "Czterordzeniowy procesor Intel Core i7 2,3 GHz, Turbo Boost nawet do 3,5 GHz", będę używał go do obróbki wideo. Jest gdzieś może jakieś porównanie tych dwóch procesorów. Pozdrawiam!

#1308 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 22 października 2013 - 20:06

Sklejanie materiału czy coś bardziej twórczego?

#1309 ChudyEdd

ChudyEdd
  • 11 postów

Napisano 22 października 2013 - 20:13

Final Cut głownie, kolor korekcja + After Effects, materiał głównie w ProRes 422, w przyszłości może jakieś RAW-y, ale to już raczej okazjonalnie.

#1310 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 22 października 2013 - 20:17

Na dłuższą metę warto, tym bardziej, że nie masz opcji upgradu tego w przyszłości.

#1311 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 22 października 2013 - 20:43

No i doczekaliśmy się, ogólnie jak to widzicie chyba w dobrą stronę to poszło? Teraz pytanie na szybko, bo już mnie palce świerzbią, żeby zamawiać warto dopłacać 840 zł, za "Czterordzeniowy procesor Intel Core i7 2,6 GHz, Turbo Boost nawet do 3,8 GHz" czy pozostać przy "Czterordzeniowy procesor Intel Core i7 2,3 GHz, Turbo Boost nawet do 3,5 GHz", będę używał go do obróbki wideo. Jest gdzieś może jakieś porównanie tych dwóch procesorów. Pozdrawiam!

Różnica będzie 5-10%, to trudna decyzja...ogólnie myślę, że nie warto, zależy też jakim jesteś człowiekiem...jeżeli potem miałbyś żałować, że jednak nie wziąłeś tej najmocniejszej wersji, a mogłeś...to myślę, że warto wziąć :) Ale tak jak mówiłem, różnica będzie marginalna, a 200$ to spora różnica, co najwyżej skróci Ci to pracę o jakieś 10-30 sekund na zadaniu, które wykonujesz(na oko)

Ciekawostką jest też to...że tego 2.6 z Iris Pro nie ma nawet na stronie Intela...więc musi to być jakiś "nowy" chip od Intela, więc tego testu nigdzie nawet nie da się znaleźć.

#1312 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 23 października 2013 - 00:12

Jest to model i7 4960HQ(ARK | Intel ).

Bardzo trudna decyzja. Wybrac model z Iris Pro, czy z Iris Pro plus dGPU. GT750M nie bedzie az tak duzo szybsze niz HD5200, ale to tez zalezne jest od taktowan samego GT750M jak i HD5200.

Testy wskazywaly na to ze dla zastosowan profesjonalnych lepsze moga byc komputery z Iris Pro, poniewaz procki Intela lepiej radza sobie z obliczeniami OpenCL niz karty Nvidii. Ale najlepiej w tej kwestii poczekac na pierwsze recenzje.

#1313 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 23 października 2013 - 00:32

Bardzo trudna decyzja. Wybrac model z Iris Pro, czy z Iris Pro plus dGPU. GT750M nie bedzie az tak duzo szybsze niz HD5200, ale to tez zalezne jest od taktowan samego GT750M jak i HD5200.

Testy wskazywaly na to ze dla zastosowan profesjonalnych lepsze moga byc komputery z Iris Pro, poniewaz procki Intela lepiej radza sobie z obliczeniami OpenCL niz karty Nvidii. Ale najlepiej w tej kwestii poczekac na pierwsze recenzje.

Ja jestem bardzo zawiedziony, liczyłem na wydajniejsze GPU a otrzymaliśmy praktycznie to samo co w modelu Early 2013. Dużego wzrostu wydajności bym się nie spodziewał, zarówno CPU jak i GPU.

Osobiście uważam że lepiej poszukać wersji Early 2013 w lepszej cenie.

#1314 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 23 października 2013 - 01:24

Konfiguracja MBP obecnie w wersji 15 calowej jest kuriozalna. Podstawowa wersja po dodaniu Dysku SSD i 16 GB RAM oraz wsadzeniu procka 2.3 GHz, kosztuje tyle samo co bogatsza wersja. Z pewna mala roznica. Nie posiada Karty Nvidii. Zgadzam sie absolutnie z Ironem. O wiele lepszym rozwiazaniem jest kupno Early 2013 w o wiele lepszej cenie.

#1315 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 23 października 2013 - 10:15

Osobiście uważam że lepiej poszukać wersji Early 2013 w lepszej cenie.

Konfiguracja MBP obecnie w wersji 15 calowej jest kuriozalna. Zgadzam sie absolutnie z Ironem. O wiele lepszym rozwiazaniem jest kupno Early 2013 w o wiele lepszej cenie.

Popieram.

#1316 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 23 października 2013 - 12:11

Q4'13, rzeczywiście nówka, dzięki za link, nawet nie wiedziałem, że stworzyli tak mocna wersje z Irisem, a na stronie Intela nie mogłem się połapać.

Wydaje mi się, że zrzędzicie :D Ja tam po raz pierwszy od niepamiętnych czasów(chyba od prezentacji iphone 4) jestem zadowolony. Nowe iPady są świetne w 100% spełniają to co od nich chcę i nowa Retina też jest bardzo dobra, myślałem że zostaną tylko integry, a tutaj nvidia jeszcze jest, oczywiście też wolałbym 760/765M, ale ta 750, na pewno też jest nieźle podkręcona i nareszcie 2GB w karcie do rozdzielczości 2880x1800 na pewno się przyda. Sam bym chętnie wziął 2.3/16/256/750M, no ale trudno... i tak jest taniej niż roku temu, model wyższy był za 2800 $, a teraz 512GB dysk PCIe, procesor, który przy taktowaniu 2.3 przegania nawet najmocniejsza konfigurację z 2.8 @8MB cache ivy "z zeszłego" roku no i dodatkowe 1GB w karcie, za 200$ mniej.

#1317 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 października 2013 - 17:22

Wydaje mi się, że zrzędzicie :D

Rzeczywiście zrzędzimy, nowy model w standardowej konfiguracji jest graficznie mniej wydajny od poprzednika.

Dla rMBP nie potrzebny jest mocniejszy o kilka % procesor, większość osób i tak nie wykorzysta jego mocy. Brakuje mu wydajnej karty graficznej, brak opcji wyboru GF w standardowej wersji jest niedorzeczny.

Uważam że zdecydowanie lepszym wyborem na chwilę obecną jest kupno modelu Early 2013 w zdecydowanie niższej cenie aniżeli standardową wersję Late 2013.

Jeżeli najnowszy model to tylko w najwyższej konfiguracji, która niestety kosztuje ponad 11 000zł.

#1318 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 27 października 2013 - 18:49

Miałem okazję bawić się komputerami z Windowsem (zarówno Iris Pro jak i 750M) …. Z moich testów wynikało że ten drugi jest maksymalnie 10 - 15% szybszy od Intela …. zupełnie nie rozumiem po co dwa podobne układy w komputerze.

#1319 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 października 2013 - 19:06

Miałem okazję bawić się komputerami z Windowsem (zarówno Iris Pro jak i 750M) …. Z moich testów wynikało że ten drugi jest maksymalnie 10 - 15% szybszy od Intela …. zupełnie nie rozumiem po co dwa podobne układy w komputerze.

Zabieg marketingowy, ładniej wygląda w specyfikacji dedykowana karta graficzna z 2GB pamięci.

#1320 jablonskimichal

jablonskimichal
  • 15 postów

Napisano 27 października 2013 - 19:49

Naprawdę nie opłaca się kupować tego MBPr 15 cali late 2013 w podstawowej konfiguracji? Zależy mi na sprzęcie głównie do obróbki video (hobbystycznie) i zdjęć (też hobby). Chciałbym, żeby ten komputer starczył mi jednak na jakieś 5 lat minimum i nie zaczął mulić za niedługo. Może Apple się zreflektuje i doda jako opcję do tego podstawową kartę graficzną dedykowaną? Wstrzymać się z zakupem czy kupować early 2013? Dzięki za odpowiedź.

#1321 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 27 października 2013 - 19:53

Rzeczywiście zrzędzimy, nowy model w standardowej konfiguracji jest graficznie mniej wydajny od poprzednika.

Dla rMBP nie potrzebny jest mocniejszy o kilka % procesor, większość osób i tak nie wykorzysta jego mocy. Brakuje mu wydajnej karty graficznej, brak opcji wyboru GF w standardowej wersji jest niedorzeczny.

Uważam że zdecydowanie lepszym wyborem na chwilę obecną jest kupno modelu Early 2013 w zdecydowanie niższej cenie aniżeli standardową wersję Late 2013.

Jeżeli najnowszy model to tylko w najwyższej konfiguracji, która niestety kosztuje ponad 11 000zł.

Ale SSD jest szybszy w nowym modelu. Bateria też dłużej trzyma a grafika do Aperture, Final Cut X, czy Logic spokojnie wystarczy.

Szkoda tylko że w laptopie za tyle kasy przy okazji nie odpali się wygodnie GTA5 jak wyjdzie na PC. Wiem są konsole ale nie są tak mobilne.

#1322 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 października 2013 - 20:01

Ale SSD jest szybszy w nowym modelu. Bateria też dłużej trzyma a grafika do Aperture, Final Cut X, czy Logic spokojnie wystarczy.

Szkoda tylko że w laptopie za tyle kasy przy okazji nie odpali się wygodnie GTA5 jak wyjdzie na PC. Wiem są konsole ale nie są tak mobilne.

Na papierze ssd jest szybszy ale tak naprawdę różnica dla normalnego użytkownika 500 czy 700 MB/w jest nieodczuwalna.
Różnica w cenie pomiędzy starym a nowym bedzie bardziej odczuwalna. :)

#1323 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 27 października 2013 - 20:03

A sprawdzales jaka jest roznica w konwertowaniu/montowaniu filmow? Tutaj Iris Pro demoluje Nvidie.

Obecna generacja jest dobra do gier. Do obliczen i obrobki multimediow sie slabo nadaja w porownaniu do AMD.

#1324 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 28 października 2013 - 14:48

A sprawdzales jaka jest roznica w konwertowaniu/montowaniu filmow? Tutaj Iris Pro demoluje Nvidie.

Obecna generacja jest dobra do gier. Do obliczen i obrobki multimediow sie slabo nadaja w porownaniu do AMD.

Niestety, przeszły przez moje ręce jednego wieczoru, wiec oprócz sprawdzenia wydajności w 3D Marku i kilku grach nie miałem za bardzo czasu na zabawę bo jechały do klienta. Ale byłem pod wrażeniem Iris Pro …. Teraz się zastanawiam czy brać do domu AIR'a w najmocniejszej konfiguracji czy w podobnej cenie 13rMBP z układem Iris (5100)

#1325 mumok77

mumok77
  • 82 postów

Napisano 28 października 2013 - 18:11

Po długiej przerwie od komputerów spod znaku Apple dziś powróciłem. Mocno wahałem się między podstawową 15 poprzedniej generacji z retiną a nową tylko z Iris Pro. W końcu stanęło na nowej. Na razie jestem zachwycony. Przede wszystkim cisza, bałem się temperatur bo nawet moje gamingi muszą się powysilać aby schłodzić nowe procki a tu o dziwo w idle na defaultowym profilu temperatury max 38-39 stopni. W grach na razie tylko w LoLa grałem na wersji Mac, chodzi jak złoto na integrze. Jest olbrzymia róznica do HD5000 na jakim testowałem LoLa w Airze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych