Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy iWork '08

• Please log in to reply
208 replies to this topic

#126 piotrmac

piotrmac
  • 134 posts
  • SkądMirosławiec

Posted 25 August 2007 - 06:34

a w system preferences ->international macie jezyk polski na pierwszym miejscu ?

Macie i nic z tego

#127 mydzio

mydzio
  • 70 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 August 2007 - 11:58

Numerowanie stron w Pages Witam, Czy ktos moze z szanownych forumowiczow wie jak w Pages 08 albo 06 ustawic numerowanie ale nie od strony numer 1 tylko na przyklad od 10 czy 15 ? Bardzo prosze o odpowiedz bo jest to dla mnie dosc wazne. Poza tym mam pytanie poboczne - czy ktos z osob na tym forum uzywa Pages regularnie i wie co nie co na temat tego programu? Pytam bo dotychczas wszystkie moje badziej zaawansowane pytania niestety trafiaja w proznie :( Z gory dzieki za odpowiedz Pozdrawiam Piotrek

#128 Poklos

Poklos
  • 703 posts
  • Skądwarszawa

Posted 25 August 2007 - 12:56

Witam,

Czy ktos moze z szanownych forumowiczow wie jak w Pages 08 albo 06 ustawic numerowanie ale nie od strony numer 1 tylko na przyklad od 10 czy 15 ? Bardzo prosze o odpowiedz bo jest to dla mnie dosc wazne.

Poza tym mam pytanie poboczne - czy ktos z osob na tym forum uzywa Pages regularnie i wie co nie co na temat tego programu? Pytam bo dotychczas wszystkie moje badziej zaawansowane pytania niestety trafiaja w proznie :(

Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam Piotrek

ilife jest po polsku, iwork nie.

#129 Poklos

Poklos
  • 703 posts
  • Skądwarszawa

Posted 25 August 2007 - 13:22

zrobilem prezentacje i teraz chciałem ją wyexportować. klikam export, wybieram miejsce i bah! w iwork 06 tak mi sie nie zdarzyło.. tą prezentacje robiłem w 08 inne tez sie nei chcą exportowac a miejsca mam doość. juz sie udało. dlatego nei moglem exportowac ze mialem prezentacje na dysku zewn. a mam takie pytanko jak najepiej ustawic ustawienia video przy exporcie aby bylo plynnie? chodzi mi o te frame rate czy cos takiego :)

#130 piotrmac

piotrmac
  • 134 posts
  • SkądMirosławiec

Posted 27 August 2007 - 06:02

czy z iworka mozna zapisac plik w xls? czy ktos na office to odczyta?

#131 Conrad

Conrad
  • 376 posts

Posted 27 August 2007 - 07:03

piotrmac, moźna. I tabelki i pisma piszę w iWorku i eksportuję w formacie MO do serwera firmowego, aby zainteresowani mogli odczytać na swoich pecetach. Do tej pory bez problemu (w sieci jest Windows XP, 2000, NT)

#132 piotrmac

piotrmac
  • 134 posts
  • SkądMirosławiec

Posted 27 August 2007 - 19:05

piotrmac, moźna. I tabelki i pisma piszę w iWorku i eksportuję w formacie MO do serwera firmowego, aby zainteresowani mogli odczytać na swoich pecetach. Do tej pory bez problemu (w sieci jest Windows XP, 2000, NT)

Jak to nadpisac w formacie Office?

#133 tomoziomo

tomoziomo
  • 16 posts

Posted 01 September 2007 - 12:47

Chce namówić rodziców żeby kupili mi Mac book'a pro,ale z mac os x leo który pojawi się w październiku.Jako argument podaje że już wszystkie programy są wbudowane.Moje pytanie brzmi czy oprócz ilife'08 w mac os x leo będzie zainstalowany iwork'08?

#134 MAX

MAX
  • 147 posts

Posted 01 September 2007 - 13:00

Z nowymi Makami nie jest sprzedawany iWork. Dostaniesz tylko wersję trial. iWork jest jednak na tyle tani, że przy takiej cenie komputera nie stanowi dużego dodatkowego wydatku ;)

#135 tomoziomo

tomoziomo
  • 16 posts

Posted 02 September 2007 - 09:12

A czy ilife'08 też będzie tylko trial?

#136 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 02 September 2007 - 11:55

A czy ilife'08 też będzie tylko trial?

Pełny iLife'08 jest we wszystkich nowych Makach - już teraz, i z pewnością będzie nadal po wejściu Leoparda.

#137 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 02 September 2007 - 12:50

Czy ktos juz wykukal, gdzie w Numers mozna zrobic to w kazdym klonie Excella, a mianowicie zamrozenie komorek i autowalidacje (wybor gotowych odpowiedzi do wprowadzenia w komorke z rozwijalnego menu)? Te rzeczy nie przechodza mi z NeoOffica do iWorka a sa mi niezbedne w pracy.

#138 mls

mls

• 1313 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 September 2007 - 14:18

Ja zaś mam inny problem - choćbym nie wiem jak poprawnie napisał, funkcja IF w Numbers mi nie działa. Najczęściej wyświetla komunikat "The formula contains a syntax error" - mimo iż formułka zapisana jest poprawnie (przynajmniej wg. manuala): "=IF( NOT(ISBLANK(B6)) , B7)"...

problem rozwiązany
przeglądając forum apple support, znalazłem zapis funkcji IF - zamiast , należy podać ; - wobec tego w helpie i w "insert function" jest błąd...

#139 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 02 September 2007 - 15:34

E tam, ten Numbers to jakis polprodukt :) W niczym nie dorasta arkuszom OpenOffice/NeoOffice ze o Excelu nie wspomne.

---- Dodano 02-09-2007 o godzinie 14:43 ----
Aha, pytanie do tych, ktorzy maja Macbooka i testuja iWorka08 - jak sie wyrabia karta grafiki z efektami Keynote??

#140 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 02 September 2007 - 21:16

E tam, ten Numbers to jakis polprodukt :) W niczym nie dorasta arkuszom OpenOffice/NeoOffice ze o Excelu nie wspomne.

Ludzie kiedy w końcu przestaniecie szukać w produktach Apple kopii M$? Chcecie MS Office to go kupcie, a NIE ŻĄDAJCIE OD APPLE PRODUKTU MS ani nawet podobnej funkcjonalności - iWork został zaprojektowany tak aby był INNY OD MS OFFICE. Przecież to takie oczywiste.

Dziś przez chwilkę podglądałem Numbers i największe wrażenie zrobił na mnie szablon "Home improvements", który wygląda jak folder reklamowy! Obok tabel z wyliczeniem kosztów zestawu kuchennego zdjęcia, diagramy - wszystko gotowe do wydruku! Tego nie ma w Excelu, nie chcę nawet myśleć ile by trwało zrobienie czegoś takiego w MS Office i O TO CHODZI!

#141 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 02 September 2007 - 23:20

Ludzie kiedy w końcu przestaniecie szukać w produktach Apple kopii M$? Chcecie MS Office to go kupcie, a NIE ŻĄDAJCIE OD APPLE PRODUKTU MS ani nawet podobnej funkcjonalności - iWork został zaprojektowany tak aby był INNY OD MS OFFICE. Przecież to takie oczywiste.

Nie drzyj sie... Kto zada kopii MS? Ja uzywam NeoOffice i poki co, Numbers nie jest dla mnie interesujacym programem. Natomiast troche wiecej kompatybilnosci Numbers z prawdziwymi arkuszami przydaloby sie... A tak to jest program w pol drogi. MarinerCalc sprzed kilku lat byl bardziej funkcjonalny dla mnie.

#142 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 03 September 2007 - 13:14

Nie drzyj sie... Kto zada kopii MS? Ja uzywam NeoOffice i poki co, Numbers nie jest dla mnie interesujacym programem. Natomiast troche wiecej kompatybilnosci Numbers z prawdziwymi arkuszami przydaloby sie... A tak to jest program w pol drogi. MarinerCalc sprzed kilku lat byl bardziej funkcjonalny dla mnie.

Specjalnie dla Ciebie sprecyzuję i zamienię wersaliki na bolda:
Oceniasz ten produkt wyłącznie z perspektywy Excela i jego klonów, a więc M$ Excel jest dla Ciebie wyznacznikiem prawdziwego arkusza kalk. i oczekujesz programu z identycznymi funkcjami, a ponieważ Numbers ma nieco inną funkcjonalność i nie jest lustrzanym odbiciem Excela to od razu "półprodukt" "w pół drogi". W pół drogi do czego? Do doskonałej kopii Excela? A może Excela w innej skórce z logo Apple? Po co?
Czyż nie jest oczywiste że Numbers jest produktem domowym dla prywatnego użytkownika? Ja w nim oczekuję prostoty i braku zaawansowanych funkcji (szczególnie makra MS mnie przerażają, te z wirusami), żadnych statystyk itp. za to szybkość i wykres od kliknięcia. Jak zaczną dopracowywać kompatybilność z Excelem to szybkość, stabilność, bezpieczeństwo i reszta też będzie "kompatybilna" - dziękuję.
Oczekując kopiowania rozwiązań MS źle trafiłeś - to jest Apple, o którym w pierwszej kolejności mówimy że tworzy produkty inne od M$.

#143 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 03 September 2007 - 15:32

Oczekując kopiowania rozwiązań MS źle trafiłeś - to jest Apple, o którym w pierwszej kolejności mówimy że tworzy produkty inne od M$.

A Ty jak katarynka... kto tu oczekuje kopiowania MS?? Sam zes to wymyslil i sie tego trzymasz jak pijany plotu. No trudno, ze Excell jest tutaj standartem swiatowym, nie moja wina.. Zreszta, Apple sie tez tego nie wypiera:
"Numbers ?08 gets along famously with Microsoft Excel, letting you import Excel spreadsheets and export Numbers ?08 documents for Excel users."
Zycze wiecej rozsadku i mniej cielecego zachwytu nad Apple, to tylko firma jak inne ;)

#144 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 03 September 2007 - 22:03

A Ty jak katarynka... kto tu oczekuje kopiowania MS?? Sam zes to wymyslil i sie tego trzymasz jak pijany plotu. No trudno, ze Excell jest tutaj standartem swiatowym, nie moja wina.. Zreszta, Apple sie tez tego nie wypiera:
"Numbers ?08 gets along famously with Microsoft Excel, letting you import Excel spreadsheets and export Numbers ?08 documents for Excel users."
Zycze wiecej rozsadku i mniej cielecego zachwytu nad Apple, to tylko firma jak inne ;)

OK, excel jest standardem, ale caly iWork jest chyba adresowany do innej grupy uzytkownikow niz Office. Nie twierdze, ze Apple jest super, czy cos takiego - firma jak kazda inna, jak sam napisales. Jednak robi programy, ktorych uzywa sie po prostu przyjemnie..

#145 iYaz!

iYaz!
  • 9 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 September 2007 - 23:52

Witam! iWork juź jakiś czas testuje (trial) i na razie jestem zadowolony! Na cel obralem Numbers - tego najbardziej brakowało mi w '06! Owszem nie wchodze w najbardziej zaawansowane funkcje, ale pojawiło sie kilka trudności.. może ktoś z Was zna jakieś rozwiazania.. mianowicie: -Brakuje skrótów klawiatórowych do edycji bez użycia myszki (chyba, że nie znalazlem owych) - gdy chce coś poprawić w komórce już zapisanej należy użyć pada/myszki i kliknać dwa razy ( w MSO jakiś skrót z F2), kolejnego skrótu, którego brak mi ogromnie dokucza to wstawianie $ w adresie komórki ( z A34 ->$A$34)! - i ta najbardziej denerwująca dolegliwość: po zapisaniu( .numbers), zamknięciu dokumentu następnie ponownym otworzeniu wszytskie komórki zawierające odwołania do innych arkuszy ( w tym samym dokumencie) wyrzucając czerwony trójkącik ( np.: J34 isn't a valid reference. ) Gdy wejde w edycję takiej komórki, następnie zatwierdze (enter) wszytsko wraca do normy i działa... wymaga duźo cierpliwości;) Pozdrawiam:)!

#146 tomoziomo

tomoziomo
  • 16 posts

Posted 25 September 2007 - 15:08

iWork '08 jest do kupienia po polsku, trzeba polonizatora czy nie ma polskiej wersji?-bo nie wiem :)

#147 Fantazyoosh

Fantazyoosh
  • 209 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 September 2007 - 15:36

No właśnie... W wersji, którą dostałem z iMakiem nie ma języka polskiego. Czy pudełkowy iWork '08 kupiony w Polsce jest spolonizowany?

#148 vincevelux

vincevelux
  • 49 posts

Posted 25 September 2007 - 16:32

No i chyba jest problem. Nie moge przeslac gmailem jako zalacznika dokumentu w numbers!!! Ma ktos podobny problem? Ogolnie Gmail nie reaguje jak by wogole nawet nie probawal tylko od razu odrzuca. Jezeli tak jest to mamy powazny problem :-( a szkoda

#149 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 25 September 2007 - 16:41

heh - wysyłać wysyła (właśnie przetestowałem) tylko że dokument zapisany w numbers to nie jest plik ale katalog z plikami. Spróbuj spakować go najpierw może?

---- Dodano 25-09-2007 o godzinie 17:45 ----
Aha - jak się wybierze załącznik z poziomu gmaila to rzeczywiście nie wysyła.
Ja używam mailplane i dodaje załączniki przez drag'n drop - wtedy załącza pliki wewnątrz katalogu. Potwierdzam hinta powyżej - po spakowaniu wszytsko jest ok.

#150 vincevelux

vincevelux
  • 49 posts

Posted 25 September 2007 - 17:00

Nie kazdy jednak chce uzywac mailplane - I mysle ze jezeli tego Gmail nie obsluguje to jest to Bardzo Powazny mankament !!!!!!!!!!!!!!!!!!. Ps. A tak na marginesie to mailplane mnie skusil po prezentacji - wyslalem dane i czekam na maile zwrotnego z linkiem do pobrania.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users