Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy iWork '08

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
208 odpowiedzi w tym temacie

#151 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 25 września 2007 - 17:50

Bardzo Powazny mankament !!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Należy jeszcze dodać że nie gmaila tylko Numbersa że nie pakuje wszytskiego do jednego pliku (dokumenty openofiice to też kilka plików ale zzipowane na końcu).

#152 tiggernick

tiggernick
  • 172 postów

Napisano 25 września 2007 - 18:53

Mam. Kupiłem "family pack". Nie wiem nic o Numbers , księgowość i korporacje to dla mnie opowieści z księżyca. Keynote otwiera wszystkie ppsy jakie dostaję od znajomych z pecetami (nie zacina się pomimo tego że niektóre z tych nagich kobiet są naprawdę brzydkie). No a Pages wyglądają jak program dla normalnego człowieka , mam wrażenie że mógłbym w nich pisać nawet gęsim piórem. Nareszcie! Po latach Office na Maka (horror z piekła rodem - te wszystkie sztuczki wszyte na stałe w program i tradycyjnie infantylny wygląd) , po latach Neo (jak poprzednio tylko znaaacznie wolniej) nareszcie coś co działa jak błyskawica i wygląda jakby to dorośli zrobili dla dorosłych. Dziękuję Ci Apple , a jak mi ktoś powie że ma kłopot z kompatybilnością to będzie to jego kłopot bo to ja jestem szefem. Pozdrowienia.

#153 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 25 września 2007 - 19:58

a jak mi ktoś powie że ma kłopot z kompatybilnością to będzie to jego kłopot bo to ja jestem szefem. Pozdrowienia.

Wielkie szczescie, ze nie moim. :D

#154 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 września 2007 - 20:21

Panowie (i Panie), a jak wygląda kwestia nowy iWork v. polskie literki?

#155 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 września 2007 - 20:29

Myślę, że z Leopard'em nie będzie problemu, z Tiger'em nie wiem.

#156 iYaz!

iYaz!
  • 9 postów
  • SkądKatowice

Napisano 25 września 2007 - 21:00

Wygląda to całkiem nieźle, większość działa w niektórych przypadkach niestety polskie literki są wyraźnie inne jest tak oczywiście przy tych bardziej efektownych czcionkach- ale nie przy wszystkich. Można z tym żyć i pracować.
Pytałem kiedyś o rozwiązanie tego problemu w sklepie Cortlandu i usłyszałem, że oczywiście można dokupić dodatkowe czcionki.

BTW. (Nadal) mam problem ze znaczkami $ w Numbers, eksportowaniem takich formuł do exela, oraz ponownym otwieraniem po zapisaniu. Tzn zapisany plik w którym są formuły zawierające $ po otworzeniu wyrzuca błędy, gdy kliknę w edycję i zatwierdzę (enter) wszytsko wraca do normy. Niestety utrudnia to pracę i eksport do exela (mus to mus, szef jest przywiązany do staroci;))
Może ktoś zna jakiś skrót klawiaturowy na wpisywanie $.

#157 tiggernick

tiggernick
  • 172 postów

Napisano 26 września 2007 - 12:11

@ Ruczaj BA! :grin:

#158 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 września 2007 - 13:01

Dokładnie tak samo jak w poprzedniej wersji. Jeżeli dana czcionka ma polskie znaki, można z nich korzystać bez problemu. Jeżeli ich nie ma, są one wstawiane w domyślnym kroju.

#159 dessa

dessa
  • 8 postów
  • Skądobecnie Warszawa

Napisano 30 października 2007 - 16:23

No właśnie, czy iWork jest w jakikolwiek sposów kompatybilny z Windowsem? Bo generalnie wychodzi taniej niż Office for Mac;)

#160 MAX

MAX
  • 147 postów

Napisano 30 października 2007 - 18:32

dessa: A skąd żeś ty się urwał? ;) iWork podobnie jak iLife jest tylko na OS X, czyli bez Maka ani rusz. Jeżeli chcesz coś na Win, to zainteresuj się OpenOffice. Obecnie MS Office do prywatnego użytku też niewiele kosztuje: 199 zł.

#161 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 30 października 2007 - 19:49

dessa chodzilo raczej o to czy pliki tworzone i zapisywane z iWork mozna jakos pozniej na PC z Windowsem otworzyc i z nich korzystac.

#162 dessa

dessa
  • 8 postów
  • Skądobecnie Warszawa

Napisano 30 października 2007 - 23:49

Dziki KrisP za wyjaśnienie, właśnie o to mi chodziło - czy w iWork mogę zapisać plik w formacie, który otworzę np. w Office'ie czy też iWork z założenia ma być sprzeczny w Officem? A tak na marginesie, Max, ja żem się nie urwał, tylko urwała, jak już;) :cool:

#163 tiggernick

tiggernick
  • 172 postów

Napisano 31 października 2007 - 21:47

Mimo że się urwałaś to możesz. :-) iWork czyta dokumenty offica z windy i zapisuje w natywnych dla ms formatach (komenda export). Poważnie mówiąc to w 100% zgodność nie wierzę , bo nie ma jej nawet między ms office na maki i na windowsy (spisek?!). Jednak w "zwykłych zastosowaniach" pewnie się sprawdzi.

#164 wizja

wizja
  • 132 postów
  • SkądKraków, Katowice

Napisano 02 listopada 2007 - 09:00

Numbers wiesza się przy większych plikach jeśli ma coś posortować. Zwłaszcza z tabelą przestawną! Czy ktoś wie jak załoźyć zwykły autofiltr ? Nie mam pojęcia jak się to robi w numbers. Dziwię się bardzo, źe nie ma wersji polskiej! Leopard jest, iWork nie ma! Kupiłem numbers, ale nadal korzystam z NeoOffice. Do większych plików biurowych się nie nadaje! Chyba, źe to wina Leosia.

#165 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 02 listopada 2007 - 12:10

Chyba, źe to wina Leosia.

Numbersa

http://www.myapple.p...7&postcount=116

#166 wizja

wizja
  • 132 postów
  • SkądKraków, Katowice

Napisano 02 listopada 2007 - 14:01

A jak załoźyć zwykły autofiltr w numbers ? Chciałbym przefiltrować dane i... nie wiem jak!

#167 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 02 listopada 2007 - 15:11

Szczerze to nie pamiętam. Jakoś tam się udało.

Skończył mi się trial już dawno temu a nie dam tyle kasy niestety za badziewnego iWorka skoro mam dopracowanego OpenOffice'a za free.

---- Dodano 02-11-2007 o godzinie 15:16 ----
To jest niestety jeden z bardziej niedopracowaych produktów Apple. W obecnej postaci IMHO nie nadaje się do używania. Wysypuje się, jest wolny i praktycznie nie nadaje się do większych arkuszy lub troszke bardziej złożonych obliczeń niż pierwiastek i potęga.

#168 wizja

wizja
  • 132 postów
  • SkądKraków, Katowice

Napisano 02 listopada 2007 - 15:30

Dzięki ;-) Choć dalej nie wiem jak załoźyć ten autofiltr ;-(

#169 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2007 - 01:11

No właśnie, czy iWork jest w jakikolwiek sposów kompatybilny z Windowsem?
Bo generalnie wychodzi taniej niż Office for Mac;)

Chodzi Ci może o zgodność z MS Office? Jeżeli tak, programy z iWork są w stanie otworzyć większość dokumentów MS Office, za wyjątkiem tych najbardziej skomplikowanych, a także zachować własne dokumenty w formatach MS Office. Zależy więc wszystko od tego, jakiego poziomu zgodności potrzebujesz.

#170 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 03 listopada 2007 - 15:26

Numbers '08

Właśnie zrobiłem mały teścik: chciałem przefiltrować wszystkie useragenty z logów mojego www (/var/log/apache2$ cat * | grep GET | cut -d\" -f 6 >baza_ua.txt) tak aby pokazywał tylko po jednym wystąpieniu (coś a'la DISTINCT z SQL'a).
Łącznie ok 28000 rekordów
Po wklejeniu tego do Numbers (ok. 3 minuty idle) każda operacja (np. poszerzenie kolumny) idle = 10 min .. nieskończoność.
Jednym słowem - jeżeli jakakolwiek praca > amatorska = czkamy na Numbers 2.0

---- Dodano 23-08-2007 o godzinie 16:08 ----
Dokładnie ta sama operacja w OpenOffice Spreadsheet Alpha 2 (sic!, ver. Aqua, nie X11)
Wczytanie: 15 sek
Przefiltrowanie: mrugnięcie oka

Numbers ciągle liczy :/

---- Dodano 23-08-2007 o godzinie 16:11 ----
Aha - i z 28000 zostało jakieś 50 unikalnych :D

Spróbuj kombo:

/var/log/apache2$ cat * | grep GET | cut -d\" -f 6 | sort | uniq >baza_ua.txt
  • grzegor lubi to

#171 majowy_dejf

majowy_dejf
  • 71 postów
  • Skądwro/zako

Napisano 09 grudnia 2007 - 14:30

Czy ktos z obecnych na sali wie moze jak w Keynote zrobic petle akcji? tzn zeby taka animacja stworzona za pomoca action chodzila w kolko albo przynajmniej X razy? Bede bardzo wdzieczny bo jak na razie widze tylko repeat do zewnetrznych animacji :( pzdr prezentujacy dwurdzeniowiec

#172 zasina

zasina
  • 159 postów
  • SkądKrobia / Gostyń

Napisano 09 grudnia 2007 - 14:36

W Inspektorze, w document Inspector jest funkcja Presentation - Self Playing. Spróbuj jej, może o to chodzi :)

#173 majowy_dejf

majowy_dejf
  • 71 postów
  • Skądwro/zako

Napisano 09 grudnia 2007 - 16:45

To chyba jedynie jest niestety do recznego ustawiania zachowania slajdu, do konkretnego obiektu niestety nie znalazlem. Ale i atk wielkie dzieki za pomoc :)

#174 duśka

duśka
  • 12 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 19:03

Keynote i filmiki mov - problem Mam pytanie - jaka może być przyczyna kłopotów z prezentacjami z wstawionymi filmikami mov. Do tej pory było wszystko ok. Działały nawet 4 na jednej stronie. Teraz jak prezentacja dochodzi do tego miejsca mam czarny ekran i stop. :confused:

#175 miszak

miszak
  • 2 postów

Napisano 01 stycznia 2008 - 16:25

Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie - w jaki sposób w pages mogę powiązać nagłówki w sekcje. Chodzi o to, aby pagina w tekście była od którejś strony już inna. Męczę się z tym - i cały czas - robi mi automatyczne zmiany w całym dokumencie :( Z góry dzięki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych