Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy iPad - pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1232 odpowiedzi w tym temacie

#1076 photoactions

photoactions
  • 27 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 22:09

Raczej wysechł ;)

#1077 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 23:34

U mnie po ponad 2 miesiącach zażółcenie zniknęło prawie całkowicie :)

#1078 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 sierpnia 2012 - 07:48

U mnie po ponad 2 miesiącach zażółcenie zniknęło prawie całkowicie :)

Którą część ekranu i w jakim stopniu miałeś zasikaną?

#1079 belmondoo

belmondoo
  • 78 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 11:30

U mnie lewa część ekranu jest lekko zażółcona ale w moim odczuciu zażółcenie schodzi - jest wg mnie mniej widoczne niż w momencie kiedy go odebrałem (to mój 4 egzemplarz, najlepszy z 4, które miałem). Także mam nadzieje że zażółcenie zejdzie całkowicie.

#1080 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 13:02

Którą część ekranu i w jakim stopniu miałeś zasikaną?

Lewa strona , zażółcenie obejmowało około 30% powierzchni ekranu.

#1081 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 sierpnia 2012 - 13:26

Miałeś też wrażenie, że pozostała część ekranu jest jakby różowa w stosunku do żółtego obszaru?

#1082 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 13:36

W moim egzemplarzu nie zauważyłem różowego koloru , ale miałem do czynienia z ipadam który posiadał takie zaróżowienie z prawej strony , natomiast lewa strona wpadała w zielonkawy odcień.

#1083 belmondoo

belmondoo
  • 78 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 14:32

Miałeś też wrażenie, że pozostała część ekranu jest jakby różowa w stosunku do żółtego obszaru?

Nie ma różowego odcienia na całe szczęście, bo miałem dwa różowo - zielone i jestem na to bardzo wyczulony. Dodam, że w moim odczuciu barwy na iPadzie są cieplejsze niż na iPhonie 4. Ale nie jest to wg mnie wada.

#1084 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 sierpnia 2012 - 16:22

Bo już sam nie wiem czy jedna strona jest zielona czy żółta. Wiem, że druga wydaje się być trochę różowa. Wieczorem wygląda jak zażółcone, a w dzień na zielone ;) Zasikanie znika, przynajmniej taki wniosek z waszych doświadczeń, ale czy ten różowo-zielony to nie wiadomo. No nic, poużywam jeszcze trochę i zdecyduję co robić.

#1085 belmondoo

belmondoo
  • 78 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 08:07

Bo już sam nie wiem czy jedna strona jest zielona czy żółta. Wiem, że druga wydaje się być trochę różowa. Wieczorem wygląda jak zażółcone, a w dzień na zielone ;) Zasikanie znika, przynajmniej taki wniosek z waszych doświadczeń, ale czy ten różowo-zielony to nie wiadomo. No nic, poużywam jeszcze trochę i zdecyduję co robić.

Różowo - zielony nie znika - nigdzie na necie nie ma osoby, która by zapewniała, że w jej egzemplarzu to zniknęło. Mi dwa niezależne od siebie serwisy Apple w Polsce wymieniały iPada z tej właśnie przyczyny - zielono - różowy ekran. Nie było z tym żadnego problemu - serwis uważał, że jest to ewidentna wada fabryczna.

#1086 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 21 sierpnia 2012 - 21:57

Heh, dziś kupiłem mojego drugiego New iPada. Poprzednio było to 32GB, teraz mam 64GB. W przypadku pierwszego chwaliłem się już dawno, że jest idealny, kolejny, który kupiłem dziś również bez wad.

#1087 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 22:16

Heh, dziś kupiłem mojego drugiego New iPada. Poprzednio było to 32GB, teraz mam 64GB.

Z jakiegoś konkretnego powodu wybór padł na 64GB ?

#1088 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 21 sierpnia 2012 - 22:46

Z jakiegoś konkretnego powodu wybór padł na 64GB ?

Z prostego, jak kupiłem 32GB to po podłączeniu do iTunes zawaliłem pamięć po brzegi. Więc musiałem się ograniczać, czasem wybierać albumy, które wrzucić, a które nie. Teraz mam zajęte 43GB i trochę wolnego na przyszłość, więc idealnie :)

#1089 djdom

djdom
  • 210 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 05:32

Heh, dziś kupiłem mojego drugiego New iPada. Poprzednio było to 32GB, teraz mam 64GB. W przypadku pierwszego chwaliłem się już dawno, że jest idealny, kolejny, który kupiłem dziś również bez wad.

Podziel klawiaturę na pól i jeżeli ma identyczny odcień w każdym miejscu wtedy będziesz mógł powiedzieć idealny, u mnie już ponad 60 ipadow i tylko jeden do zaakceptowania a i tak ma lekko rożne barwy klawiatury, więc średnio Ci wierze ze jest kolejny idealny, poprostu nie widzisz tych wad co np ja i tylko Ci pozazdrościć. BTW dzisiaj kupiłem 4 poszukuje drugiego do zaakceptowania :), i wszystkie zasikane, dwa extra żółte jak sam sk....syn, dwa z kurzem pod wyswietlaczem*. * wady można łączyć ;). Pozdrawiam

#1090 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 sierpnia 2012 - 07:28

Ja wymieniam obecnego. Jutro dojdzie kolejny. Mam nadzieję, że będzie tylko zasikany, a nie różowy.

#1091 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 22 sierpnia 2012 - 10:00

Podziel klawiaturę na pól i jeżeli ma identyczny odcień w każdym miejscu wtedy będziesz mógł powiedzieć idealny, u mnie już ponad 60 ipadow i tylko jeden do zaakceptowania a i tak ma lekko rożne barwy klawiatury, więc średnio Ci wierze ze jest kolejny idealny, poprostu nie widzisz tych wad co np ja i tylko Ci pozazdrościć. BTW dzisiaj kupiłem 4 poszukuje drugiego do zaakceptowania :), i wszystkie zasikane, dwa extra żółte jak sam sk....syn, dwa z kurzem pod wyswietlaczem*. * wady można łączyć ;). Pozdrawiam

Żadnych żółtych i żadnych różowych przebarwień. Testowałem na wszystkie sposoby, trochę na tym się znam. Obydwa iPady kupiłem jako używane (tygodniowe, pierwszy był prezentem na 18nastę dla kogoś kto sprzedał mi po tygodniu, drugi ktoś kupił dla firmy i mu nie przypadł do gustu i też po tygodniu sprzedał), więc miałem dobrą możliwość przetestowania przed zakupem :-) Wszystkie uszczelki na miejscu, kolor idealny, testowałem na klawiaturze zwykłej, rozsuniętej, na kilku tłach (białe, czarne, żółte, zielone, niebieskie, czerwone) i nic. Z wzrokiem mam wszystko ok ;-)

#1092 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 11:05

Witam wszystkich forumowiczów! 2 dni zajęło mi przeczytanie tego tematu, w końcu udało się dobrnąć do 110. podstrony :) Tydzień temu kupiłem ipada3 16GB. Wcześniej miałem 2 tablety na Androidzie. Dlaczego postanowiłem zmienić środowisko? Trochę z powodu magii Apple, ale główną przyczyną była chęć użytkowania tabletu, a nie użerania się z nim. I po tygodniu testów mogę wstępnie powiedzieć że ta zabawka jest świetnie zaprojektowana. Czuję się jakbym użytkował konsolę - instaluję soft i on działa jak należy! Tego właśnie szukałem, bo dla mnie zawsze takie urządzenie miało być gadżetem, zawsze pod ręką, gotowym do natychmiastowego użycia. Nie wyobrażam sobie wykorzystywać tabletu do pracy, chyba że ktoś zarabia na przeglądaniu zasobów netu :) IOS jest systemem uszytym na miarę tego sprzętu, świetnie dopasowanym do możliwości Ipada. Na tablecie z Androidem nie miałem takiego komfortu, zwłaszcza że kupiłem "chińczyka" o przyzwoitych parametrach (i sporym wsparciem anroidowych speców od softu). Jednak zamiast się bawić, co chwilę byłem zmuszony do żonglowania kolejnymi romami i wersjami aplikacji. Myślę że Android jeszcze musi zostać dopracowany, a już na pewno nie będzie się z niego komfortowo korzystało na sprzęcie tańszym niż 1000zł. Ale to taka dygresja. Wracając do Ipada3. Ekran jest świetny, Retina podniosła poprzeczkę bardzo wysoko. Nie da się nie zauważyć różnicy w stosunku do tabletów o rozdzielczości około 1200x800. Z technologią IPS obyłem się już w poprzednim tablecie więc dla mnie jest to minimum jakiego oczekuję. Ekran świetnie reaguje na dotyk, spowolnienia praktycznie nie występują, albo są na tyle znikome że nie przeszkadzają. Problem "obsikanego ekranu" u mnie nie występuje ale tego na 100% pewien nie jestem ;) Bateria jest bardzo wytrzymała! Zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę wielkość i jakość wyświetlacza. Prawie 9-10h standardowego użytkowania tabletu to wynik znakomity. Ładowanie tabletu zabiera około 5h, co jest pewną wadą, ale przecież takie rzeczy można spokojnie przeznaczyć na noc. Przegrzewanie tabletu to temat rzeka. Lekko się grzeje tył obudowy, ale bez przesady, nie dajmy się zwariować. Każde tego typu urządzenie musi wydzielać ciepło podczas pracy. Przetestowałem kilkadziesiąt aplikacji pod Ipada i stwierdzam że są bardzo dopracowane, nic się nie krzaczy, nie wywala do pulpitu. Podsumowując, gdybym miał 15 lat to z pewnością bym stał się fanboyem Apple, ale że mam znacznie więcej, to zostanę po prostu zadowolonym użytkownikiem Ipada3.

#1093 Pneumat

Pneumat
  • 16 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 18:24

Jakiś czas temu pisałem w tym wątku o moim Ipad 3 który miał zasikaną połowę ekranu i do tego jeszcze miał nie działający przełącznik wyciszenia. Postanowiłem go w końcu oddać do serwisu. Padło na Cortland Warszawa na ul. Bitwy Warszawskiej 1920. Sprzęt oddałem w czwartek 16.08.12 a odebrałem dzisiaj 23.08.12. Pierwsza wizyta w celu oddania tabletu do naprawy trwała może z 10 min. przy czym bardzo miła obsługa więc duży plus. Wczoraj czyli 22.08.12 telefon oraz informacja na maila, że sprzęt naprawiony. Dziś 23.08.12 odbiór Ipada 3 z serwisu. Sprzęt zafoliowany, oczywiście bez pudełka. Oględziny wizualne wręcz pedantyczne więc śmiało mogę powiedzieć, że stan idealny jak nówka (refabrykowany). Oczywiście najważniejszy był test wyświetlacza, który teraz w moim odczuciu jest taki jak być powinien czyli wad nie stwierdzam:) Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony z obsługi i wymiany w Cortland i mogę śmiało powiedzieć, że w końcu mogę w pełni cieszyć się sprawnym sprzętem. Numer seryjny urządzenia uległ zmianie ale gwarancja biegnie od momentu aktywacji pierwszego tabletu. Mam jeszcze pytanie, jak sprawdzić po numerze seryjnym urządzenia z którego jest miesiąca? Kiedyś na forum widziałem jak ktoś podawał adres www do jakiegoś chyba niemieckiego serwisu gdzie dało się to sprawdzić.

#1094 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 sierpnia 2012 - 19:27

Do mnie dzisiaj dotarła druga sztuka, w sumie już 10 i znowu to samo. Jedna strona różowa, druga zielona/niebieska jak kto woli. Chciałbym wreszcie pocieszyć się tym sprzętem, ale chyba nie jest mi to pisane...

#1095 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 07:30

Mar99, Ty to masz jakiegoś potężnego pecha do ipada3. Przecież minęło już kilka miesięcy od premiery ipada, więc te problemy z wyświetlaczem powinny być już dawno rozwiązane! Ja kupowałem w Komputroniku, ale nie wiedziałem o możliwościach wystąpienia takich usterek. Jednak najpierw włączyłem tablet w sklepie i na oko wszystko było ok, więc kupiłem. Myślę że bym zauważył coś takiego, zwłaszcza gdy kolory są nierównomierne. Jeśli chodzi o martwe pixele to w sklepie ciężko coś takiego przyuważyć.

#1096 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 08:02

Na forach obcojezycznych chwalą mocno iPady, których numery seryjne zaczynają się od DY... Sam mam takiego i ZERO problemów. Pierwszy- i bez najmniejszych uwag czy zarzutów. Serial number: DYTH********* Name: iPad 3 Model Number: MD366 Group1: iPad Group2: WiFi-GSM Generation: 3 Machine Model: iPad3,2 Model introduced: 2012 Production year: 2012 Production week: 26 (July) CPU speed: 1.0GHz Family name: A1430 Screen size: 9 inch Screen resolution: 2048x1536 pixels Colour: Black Capacity: 16GB Factory: DY (China, Shenzhen - Foxconn)

#1097 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 sierpnia 2012 - 08:20

Na forach obcojezycznych chwalą mocno iPady, których numery seryjne zaczynają się od DY... Sam mam takiego i ZERO problemów. Pierwszy- i bez najmniejszych uwag czy zarzutów.

Serial number: DYTH*********
Name: iPad 3
Model Number: MD366
Group1: iPad
Group2: WiFi-GSM
Generation: 3
Machine Model: iPad3,2
Model introduced: 2012
Production year: 2012
Production week: 26 (July)
CPU speed: 1.0GHz
Family name: A1430
Screen size: 9 inch
Screen resolution: 2048x1536 pixels
Colour: Black
Capacity: 16GB
Factory: DY (China, Shenzhen - Foxconn)

Miałem chyba 3 sztuki na DY, teraz dwie na DM i jeszcze inne, żaden nie był dobry.
Teraz chciałbym trafić na jakiegoś mało "zasikanego", bo to po czasie podobno znika, ale na razie dostaje same różowe.

W sklepie trudno dostrzec różnice w kolorach ekranu. Podczas jednej reklamacji zostałem odesłany do iMada na potwierdzenie usterki. Na początku w sklepowym świetle Pan, który mnie obsługiwał nic nie widział, lecz jak wszedł na zaplecze jednoznacznie stwierdził, że kolory się różnią.

#1098 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 09:10

W sklepie trudno dostrzec różnice w kolorach ekranu. Podczas jednej reklamacji zostałem odesłany do iMada na potwierdzenie usterki. Na początku w sklepowym świetle Pan, który mnie obsługiwał nic nie widział, lecz jak wszedł na zaplecze jednoznacznie stwierdził, że kolory się różnią.

W sklepie musi być dość ciemno żeby coś zauważyć. W Komputroniku gdzie kupowałem, był właśnie taki półmrok. Tyle że udało mi się trafić na dobry egzemplarz, więc ciężko stwierdzić jak bym się zachował gdybym dostał żółty ekran. Być może uznałbym że jest ok, a dopiero po przeczytaniu forum zauważyłbym problem? Nie wiem jak to wygląda i na ile przeszkadza w używaniu, ale z tego co poczytałem w tym temacie, są przypadki bardzo różne - ewidentne oraz dość wysublimowane, wymagające dobrego wzroku (albo autosugestii ;) ).

#1099 Pneumat

Pneumat
  • 16 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 18:54

Potwierdzam po wymianie dostałem DYTH i jest w 100% git. Kto zna adres strony www do sprawdzenia dokladnych danych Ipada jak napisał kolega powyżej?? Poda ktoś adres stronki. Pozdrawiam

#1100 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 sierpnia 2012 - 19:22

Link do sprawdzenia iPada/iPhone'a:
Klantenservice: Serienummers

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych