Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Poszukiwania aplikacji...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1964 odpowiedzi w tym temacie

#1826 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 19 grudnia 2021 - 13:54

1. Jaka to aplikacja? Compressor od Apple?

2. Może darmowy Handbrake byłby wystaczający?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#1827 konrad white

konrad white
  • 226 postów

Napisano 19 grudnia 2021 - 14:44

Tak, Compressor od Apple. Nie wiem czy tak ma być, ale nie mogę dodać pliku .mp4 z folderu Pobrane.

#1828 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 19 grudnia 2021 - 18:56

A handbrake?

#1829 kacprw

kacprw
  • 2 postów

Napisano 24 grudnia 2021 - 22:43

Czy istnieje jakiś darmowy mikser dźwięku do zmienianie głośności poszcególnych programów (macOS Monetery12.0.1)? Próbowałem z Background music ale nie działał.

Użytkownik kacprw edytował ten post 24 grudnia 2021 - 22:44

#1830 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 grudnia 2021 - 17:07

Witam wszystkich. Kiedyś widziałem apkę dzięki której można było schować wszystkie foldery na biurku. Tak żeby biurko (pulpit) był czysty (bez żadnych folderów/ikon). 

Czy ktoś zna taką aplikację? Z góry dziękuję  :)

 MacBook Pro 14,2"  M1 Pro, 512 GB/16GB Silver  iPhone 13 Pro 128GB Gold

#1831 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 27 grudnia 2021 - 17:17

A po co do tego aplikacja? Nie prościej przenieść pliki i katalogi z biurka w inne miejsce na dysku?

#1832 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 grudnia 2021 - 17:49

A po co do tego aplikacja? Nie prościej przenieść pliki i katalogi z biurka w inne miejsce na dysku?

Może i racja. Ale skoro jest aplikacja (tak sądzę bo kiedyś widziałem) to chciałem z tego skorzystać. Gotowe rozwiązanie.

Ale przy okazji zapytam Ciebie: mam kilkanaście folderów w tym większość "Ważne" bo dotyczą pracy. Gdzie byś je "schował" aby mieć szybki dostęp? (pytanie dość infantylne - ale masz duże doświadczenie - lubię słuchać dobrych rad). 

#1833 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 27 grudnia 2021 - 18:08

Pliki najlepiej jest trzymać w katalogu ~/Dokumenty. Na biurku można sobie zostawić to, nad czym aktualnie się pracuje. Jeśli chcemy mieć do czegoś szybki dostęp, to można dodać do paska bocznego w Finderze lub Docka. W tym drugim przypadku można sobie też zmienić sposób wyświetlania – ja polecam wyświetlanie jako siatki. 
Jeśli masz dużo plików na biurku, to można też skorzystać z funkcji stosy, która pogrupuje je według typu (np. pliki PDF, filmy, dokumenty tekstowe i inne). Niestety nie działa to dla katalogów. 
Rozwiązanie alternatywnym może być też skorzystanie właściwości Uniksa jaką jest ukrywanie katalogów z kropką na początku nazwy. Dopisujesz kropkę na początku nazwy i katalog znika. Ukryte katalogi można łatwo pokazać korzystając ze skrótu klawiszowego  ⌘⇧. (kropka). 

Ja uważam, że do takich, za przeproszeniem, pierdół nie ma co instalować ekstra aplikacji. Siedzą w tle, mielą cykle procesora i jeszcze do tego działają do następnej dużej aktualizacji systemu. Szkoda życia. 

#1834 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 grudnia 2021 - 21:30

Dziekuję Ci za obszerną ciekawą odpowiedź :) Ze stosów oczywiście korzystam. Ciekawa ta opcja z kropką przed nazwą. Ogólnie potestuje tych kilka wariantów i coś wybiorę.
Dzięki! ;)

Użytkownik pino22 edytował ten post 27 grudnia 2021 - 21:32

#1835 lafleurblanche

lafleurblanche
  • 8 postów

Napisano 28 grudnia 2021 - 20:50

Cześć! Jakiego adblocka polecacie? Ostatnie polecenie w tym temacie jest z 2019 i dotyczy uBlock, którego nie ma w AppStore. Fajnie, jakby działał na reklamy na YT, ale nie jest to konieczne. Używałam Adblocka/ Adblocka Plus, ale nie do końca byłam zadowolona z jego działania, więc odinstalowałam. 

#1836 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 28 grudnia 2021 - 20:51

Ogólnie AdGuard i 1Blocker są niezłe. 

#1837 piotrale

piotrale
  • 7 postów

Napisano 27 stycznia 2022 - 22:31

Witam,

Poszukuję aplikacji bądź sposobu, który pozwoliłby mi zablokować wybrane aplikacje przed dostępem do internetu WiFi. Programy dostępne w AppStore pozwalają zablokowac kilka aplikacji (np. Letmebe) i raczej nie te na których by mi zależało. Korzystam z bardzo wolnego wifi na statku, a mimo wszystko mój iphone pobiera różnymi aplikacjami niebotyczne ilości danych obciążając i tak słabą sieć. Korzystam Iphone 11 i Ios 15.2. Większość aplikacji na wyłączone działanie w tle a i tak działają, co widzę po powiadomieniach.

Będę wdzięczny za radę...
Pozdrawiam

#1838 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 27 stycznia 2022 - 22:46

Nie wiem, czy jest takie narzędzie. Może jakimś pomysłem byłoby odinstalowanie zbędnych aplikacji? Robi się to z poziomu zarządzania pamięcią w ustawieniach. Od zwykłego usunięcia różni się tym, że ikona aplikacji i jej dane pozostają na telefonie. Ewentualnie można rozważyć włączenie trybu niskiego zużycia danych w ustawieniach Wi-Fi.

#1839 100icki

100icki
  • 3 postów

Napisano 27 stycznia 2022 - 22:55

Witam

Czy jest aplikacja (najlepiej darmowa) pomocna w katalogowaniu monet i znaczków?

By można było wgrać zdjęcie i zamieścić krótki opis.

#1840 piotrale

piotrale
  • 7 postów

Napisano 28 stycznia 2022 - 06:47

Niby tak, ale niskie zużycie danych spowoduje spowolnienie innych aplikacji. Odinstalowanie też raczej niechętnie, bo jednak czasem z nich korzystam. Pod Androidem.były aplikacje, którymi swobodnie za pomocą suwaka wyłączałem programy. Może ktoś coś jeszcze doradzi?

#1841 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 28 stycznia 2022 - 10:39

Dlaczego nadal pytasz o iPhone w dziale o Macu?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1842 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 30 stycznia 2022 - 15:49

Ostatnio regularnie mam zlecenia na rysowanie. W związku z tym zbieram grafikę z netu – inspiracje i referencje.

Kiedyś miałem do tego celu Ember, ale ten soft już dawno nie żyje.

Jak na razie po poszukiwaniach wybrałem Eagle

Ma dobrą cenę, jest lekki oraz intuicyjny. Do tego ma wtyczki do browserów, wygodnie się ściąga obrazki do kolekcji.

Oglądałem Keep It (niezły ale drogi), One Note Microsofta – trochę jest za skomplikowany, zagmatwany interfejs, no i stworzony raczej do notatek, planowania.

Czy ktoś może polecić coś innego?

#1843 StanisławT.

StanisławT.
  • 53 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 31 stycznia 2022 - 19:53

Szukam aplikacji (podobnej do rufus)  dzięki której na Mac OS 12 mógłbym stworzyć bootowalnego pendrive z Windows 10

 Macbook Pro M1| iPhone XS 64GB

#1844 monika_jd

monika_jd
  • 8 postów

Napisano 03 lutego 2022 - 17:45

witajcie

zakupiłam pierwszego mcbooka, jest mcbook air 16 GB 256

będzie to typowo biurowe narzędzie, dokumenty wordowskie, excel, aplikacje internetowe do pisania i obsługi projektów unijnych

czy moglibyście polecić mi pakiety biurowe

do tej pory pracowałam na Microsoft Office i najchętniej bym pozostała przy nim, ale nie wiem jak się sprawuje wersja na maca i moze są jakieś ciekawsze i tańsze alternatywy

dziękuję za pomoc

pozdrawiam

monika

#1845 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 899 postów
Napisano 03 lutego 2022 - 18:00

MS Office działa dobrze na Macu. Jak szukasz taniej, to zacznij od darmowego pakietu iWork, który masz w pakiecie z komputerem.

#1846 monika_jd

monika_jd
  • 8 postów

Napisano 03 lutego 2022 - 18:26

MS Office działa dobrze na Macu. Jak szukasz taniej, to zacznij od darmowego pakietu iWork, który masz w pakiecie z komputerem.

dziękuję za odpowiedz

wszyscy pracownicy pracują na Microsoft Office czy jak wyslę im dokumenty z iWork to będą mogli je otworzyć?  - może to trywialne pytanie ale nie znam nikogo kto pracuje na macu i nie mam kogo spytać jak to wygląda

gdybym kupowała Microsoft Office na maca to lepsze sa takie wersje pudelkowe czy te z Microsoft 365? 

#1847 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 899 postów
Napisano 03 lutego 2022 - 18:28

Nie przeginaj. Zadaj sobie odrobinę trudu, uruchom np. Pages i zobacz, w jakich formatach potrafi zapisywać.

#1848 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 03 lutego 2022 - 18:38

1. Jak chcesz, to możesz sobie zainstalować wersję próbną Office i przetestować. Ale ogólnie powinno być OK, Office na macOS jest przyzwoity i generalnie spójny z wersją na Windows. 
2. iWork jest nierówny. Keynote jest bardzo dobry, Pages wystarczający, Numbers jest najsłabszą częścią zestawu. Ale na wszystkich da się sporo zdziałać. niby jest opcja eksportu do formatów Office, ale działa to różnie. I różnie działa też otwieranie tychże w iWork. Ogólnie jeśli wszyscy korzystają z Office, to lepiej się nie wyłamywać – im bardziej skomplikowane rzeczy, tym większy potencjalny „ból głowy” jak coś (nieuchronnie) się rozsypie. 
3. Model licencjonowania to musisz sama wybrać. Jedna i druga opcja ma swoje wady i zalety. Na start może lepiej jest zacząć od 365 – w razie czego możesz też postawić go na Windows.

#1849 monika_jd

monika_jd
  • 8 postów

Napisano 03 lutego 2022 - 18:46

1. Jak chcesz, to możesz sobie zainstalować wersję próbną Office i przetestować. Ale ogólnie powinno być OK, Office na macOS jest przyzwoity i generalnie spójny z wersją na Windows. 
2. iWork jest nierówny. Keynote jest bardzo dobry, Pages wystarczający, Numbers jest najsłabszą częścią zestawu. Ale na wszystkich da się sporo zdziałać. niby jest opcja eksportu do formatów Office, ale działa to różnie. I różnie działa też otwieranie tychże w iWork. Ogólnie jeśli wszyscy korzystają z Office, to lepiej się nie wyłamywać – im bardziej skomplikowane rzeczy, tym większy potencjalny „ból głowy” jak coś (nieuchronnie) się rozsypie. 
3. Model licencjonowania to musisz sama wybrać. Jedna i druga opcja ma swoje wady i zalety. Na start może lepiej jest zacząć od 365 – w razie czego możesz też postawić go na Windows.

dziękuję

właśnie przesyłam dokuemnt z pages na worda i jest ok

ale z numbers na excela juz jest problem

a jakie są te wady i zalety - proszę , jeśli kilka choć tych najważniejszych mógłbyś mi napisać

#1850 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 03 lutego 2022 - 19:10

Płacisz raz dużo, albo co miesiąc mało. Tu nie ma wielkiej filozofii. Zresztą, zostało to opisane w Internecie wiele razy, a to nie jest forum o sofcie Microsoftu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych