Poszukiwania aplikacji...
Napisano 18 listopada 2020 - 22:49
A może łatwiej będzie / lepiej będzie doinstalować jakieś dedykowane aplikacje ?
Dlatego pytałem co byście polecieli?
Napisano 18 listopada 2020 - 23:05
Ja polecam te. Tak jest najłatwiej, a nie jakieś okienkowe protezy. OpenSSH jest cały czas, nic nie usunęli. Telnet, jak napisałem, masz w brew, tak samo jak kilka klientów ftp (lftp jest moim zdaniem najlepszy).
FTP z GUI masz wbudowane w Finderze. cmd+k, ftp://adres i jedziesz. Nie znam żadnych klientów ssh/telnetu z GUI, bo naprawdę _nie ma sensu_ z nich korzystać.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 19 listopada 2020 - 22:20
FTP z GUI udało mi się odpalić, ale nie widzę tam opcji podglądu/edycji plików oraz zmianę uprawnienia dla pomników. Czy ta aplikacja z GUI potrafi coś takiego ?
SFTP bez GUI też udało mi się odpalić, ale zawsze do tego używałem aplikacji z GUI. Więc mam trochę pod górkę (początki MacOS i aplikacje bez GUI).
SSH udało się odpalić.
Telnetu niestety nie.
Napisano 19 listopada 2020 - 22:25
No a zainstalowałeś Homebrew i zainstalowałeś ten telnet?
No i pytanie, w sumie, do czego Ci ten telnet. Jak do prostych połączeń i testowania portów, to netcat (komenda nc) jest lepszy.
ftp wbudowane w Findera chyba jest tylko readonly. Naprawdę, polecam lftp. Zainstaluj w końcu ten Homebrew, na stronie masz gotową komendę do przeklejenia, samo się ;-)
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 20 listopada 2020 - 09:20
Chcac zainstalowac ten lftp, postepuje wedlug tego tutoriala:
I przy drugim punkcie mam taki komunikat:
==> You are using macOS 10.13. ==> We (and Apple) do not provide support for this old version. This installation may not succeed. After installation, you will encounter build failures with some formulae. Please create pull requests instead of asking for help on Homebrew\'s GitHub, Discourse, Twitter or IRC. You are responsible for resolving any issues you experience while you are running this old version. ==> This script will install: /usr/local/bin/brew /usr/local/share/doc/homebrew /usr/local/share/man/man1/brew.1 /usr/local/share/zsh/site-functions/_brew /usr/local/etc/bash_completion.d/brew /usr/local/Homebrew ==> Downloading and installing Homebrew... HEAD is now at 6d850a97a Merge pull request #9182 from reitermarkus/formula-installer
No i nie idzie dalej.
PS. Sorrki dla brak polskich znakow ale nie mam polskiej klawiatury.
Napisano 20 listopada 2020 - 09:53
A masz zainstalowane Xcode CLI tools? Najprościej: czy komenda 'git' działa (po wpisaniu samego git, powinno wyświetlić pomoc)?
Napisano 05 grudnia 2020 - 10:18
Szukam przeglądarki obrazków, czegoś na wzór Adobe Bridge - może być płatne. Polecicie coś fajnie działającego z wbudowaną możliwością szybkiej zmiany nazw itp.
Użytkownik Przemysław Niemczuk edytował ten post 05 grudnia 2020 - 10:19
Napisano 20 grudnia 2020 - 10:52
Dzień dobry. Szukam bezpłatnego (ew. niedrogiego) programu do tworzenia płyt dvd. Google i AppStore mają mnóstwo odpowiedzi na to pytanie, ale po całym dniu poszukiwania/instalowania triali/odinstalowywania – pomyślałem, że może ktoś jeszcze pracuje/robi dvd i może coś polecić.
Chodzi mi o narzędzie np. nie bazujące na gotowych szablonach menu, tylko pozwalające samodzielnie dobrać wszystkie parametry.
Napisano 06 stycznia 2021 - 14:03
Nero lub Ashampoo
Napisano 07 stycznia 2021 - 18:15
Napisano 07 stycznia 2021 - 20:28
Poszukuję aplikacji do wysyłania SMSow o zaplanowanej godzinie.
Z Maca?
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 08 stycznia 2021 - 01:46
Z Maca?
Z Maca lub iPhonea.
Napisano 09 stycznia 2021 - 23:41
Szukam programu na MacOS do:
1. Diagnostyki dysków, coś w stylu HD Tune.
2. Odzyskiwania danych.
Napisano 10 stycznia 2021 - 00:01
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 10 stycznia 2021 - 00:34
a diagnostyka ?
Napisano 19 stycznia 2021 - 09:13
Do diagnostyki nic lepszego niż DriveDx chyba nie znajdziesz.
Napisano 08 lutego 2021 - 12:08
witam poszukuje najlepszej alternatywy dla oprogramowania KISMAC.
panie moderatorze, teraz dobrze ?
Napisano 16 lutego 2021 - 18:32
Chciałbym mieć w jednym miejscu (na menubarze albo widget) informacje o poziomie naładowania wszystkich podpiętych urządzeń Bluetooth. Wszystkich, czyli tych nie-od-Apple też (a może przede wszystkim). Wbudowana funkcjonalność albo AirBuddy pokazują mi stopień naładowania laptopa, telefonu (dziwne - iPada już nie) i airpodsów i to jest ok - ale Anne Pro2, MX Master 3 albo Sony WH<głupia i długa nazwa> już się tam nie wyświetlają.
Napisano 26 lutego 2021 - 12:42
Macie jakiś sposób może program, który pomoże nam zmierzyć całkowity czas wszystkich utworów mp3, jakie mamy w jakimś folderze? W iTunes nic nie widzę. Podobno Winamp miał taką opcję, ale mam problem z zainstalowaniem go na iMacu macOS Catalina. Może jakiś inny sposób?
Napisano 26 lutego 2021 - 13:00
1) 'Katalogu', nie 'folderze'.
2) Na Catalinie nie ma iTunes, tylko Music.
3) Oczywiście, że jest to w Music: https://imgur.com/a/TGtJIoh
- bielin lubi to
Napisano 26 lutego 2021 - 13:07
Macie jakiś sposób może program, który pomoże nam zmierzyć całkowity czas wszystkich utworów mp3, jakie mamy w jakimś folderze? W iTunes nic nie widzę. Podobno Winamp miał taką opcję, ale mam problem z zainstalowaniem go na iMacu macOS Catalina. Może jakiś inny sposób?
Co do iTunes/Muzyki (robi się to tak samo), to wystarczy wybrać na pasku menu Widok i następnie opcję „Pokaż pasek statusu”. Na tymże pasku pokazuje się objętość, jaką w szeroko pojętej czasoprzestrzeni zajmuje aktualne zaznaczenie (lub wszystkie utwory w danym widoku, jeśli nic nie jest zaznaczone). To powinno wystarczyć.
- bielin lubi to
Napisano 27 lutego 2021 - 14:15
Dziękuję winmaciek i ftpd. Winmaciek, to było dokładnie to czego szukałem. Ale działa to tylko w iTunes/Muzyka? Gdy robię to samo zamieszczając wszystkie utwory mp3 w jednym katalogu na pulpicie, to pojawia się tylko informacja ile mam rzeczy i ile miejsca w GB zajmują. Natomiast brak informacji o czasie trwania utworów. Zobaczę czy w iTunes/muzyka uda mi się robic jakieś katalogi osobne, aby sprawdzić ile czasu trwa każdy z nich. Teraz jak mi się to wymiesza w iTunes/muzyka to nie dowiem się tego. Mógłbym usuwać za każdym razem wszystko w iTunes/muzyka, i dodawać kolejne katalogi z muzyką, sprawdzając czas, ale nie mogę tego robić bo każdemu utworowi dałem graficzną okładkę i to kosztuje trochę czasu.Ale i tak już coś wiem. Wielkie dzięki.
Napisano 06 marca 2021 - 20:25
Tu był post napisany tak, że absolutnie nie dało się tego czytać. Na szczęście już go nie ma. / ftpd
MacBook Air (13-calowy, 2017 r.) • macOS Catalina 10.15.7
Napisano 12 marca 2021 - 11:55
Cześć,
prośba o poradę.
często zdarza mi się robić dużo zdjęć dokumentów (kilkadziesiąt-kilkaset naraz). Zdjęcia są niepotrzebnie duże i zajmują za dużo miejsca na dysku. Na windowsie zmniejszałem zdjęcia dokumentów w microsoft picture manager - miał automatyczną kompresję zdjęć pod dokumenty. po kompresji pliki miały kilkadziesiąt kb i dokumenty były czytelne.
Czy jest jakiś odpowiednik na mac z którego mógłbym korzystać na takiej zasadzie? zdjęcia robię iphonem i trafiają bezpośrednio do biblioteki zdjęć na mac - jak mogę je teraz skompresować?
dzięki
Napisano 12 marca 2021 - 12:51
1. Na iPhonie masz możliwość robienia skanów dokumentów od razu. W aplikacji Pliki masz na gorze ekranu kółko z trzema kropkami i tam skrywa się opcja „Skanuj dokumenty”.
2. Jeśli jednak chcesz zostać przy tej metodzie, to najprostszy będzie chyba eksport zdjęć w zmniejszonej jakości i, ewentualnie, ich ponowny import. Zaznaczamy w aplikacji Zdjęcia wybrane obrazki, z menu Plik wybieramy „eksportuj” i ustawiamy jakąś niższą niż maksymalna jakość.
Oczywiście istnieją aplikacje trzecie, ale może te opcje będą wystarczające?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych