Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?
Napisano 04 marca 2016 - 01:05
iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6
Napisano 04 marca 2016 - 11:24
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Napisano 08 marca 2016 - 16:21
Zastanawia mnie, czy regulamin forum nie jest czasem przeładowany zbyt dużą ilością różnego rodzaju obostrzeń. Ja wiem, że chodzi o zachowanie porządku, że to dla dobra użytkowników itd., ale jeżeli lista nowych wątków wygląda czasami tak, jak na załączonym screenie, to chyba gdzieś jest jakiś problem. Większość wątków, z jakiegoś powodu, nie spelnia wymogów. Chyba nie ze złośliwości użytkowników.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 08 marca 2016 - 16:22
Napisano 08 marca 2016 - 16:39
Napisano 13 marca 2016 - 15:56
Tylko kasowanie powoduje, że na drugi raz delikwent się zastanowi, czy odpowiedzi na dane pytanie nie ma na forum.
nie jest tak jak wyżej. Czytajcie dalej.
Z jednej strony rozumiem, że mod (admin) jest od trzymania porządku na FORUM, ale np. zamykanie tematów, bo ktoś napisał kolejny o temacie który był poruszany, lub ze źle sformuowanym tytułem?? Proszę Was - to jest forum gdzie każdy może uzyskać pomoc czy prywatny folwark administracji (w sensie adm+mod)? Bez jaj! Nie każdy musi się znać na wszystkim; po to jest forum. Już pomijam to, iż w obowiązku moda jest poprawienie błędnie napisanego tytułu. Co do dublowania tematów - powinien istnieć jeden zbiorczy topic dot. jakiegoś problemu i tam możnaby się wpisywać......
Co do odkopywania tematów - jeśli ktoś ma coś sensownego do dopisania to czemu nie 'odkopać' nawet paroletniego tematu?
Poza tym akcja wielokrotnie widziana na tym forum; ktoś zakłada topic X; wypowiada się iluś userów (w tym mod), po pewnym czasie przyłazi OleYek (lub ftpd) i - zupełnie z d* - zamykają topic dopisując jakąś bzdurną notkę. Tak jakby mod wypowiadający się wcześniej nie dostrzegł rzekomej nieprawidłowości w wątku.......wkurzające to nadużywanie władzy.
Dawałeś mi minusy za to że nie zgadzałeś się z moim zdaniem? Czy ty w ogóle masz jakiekolwiek pojęcie o działaniu tego systemu plusów i minusów? Oh.. nie masz, przecież sam to potwierdziłeś. Masakra.. właśnie przez takich później ja wyglądam źle, bo ludzie widzą na profilu ze reputacja na minusie bo mam własny prywatny mózg i własne prywatne zdanie, przez co ludzie nie wierzą później w moje słowa gdzie staram się w 100% rzetelne informacje przekazywać.
Żałosne.
właśnie tak działa reputacja - a to że ktoś prowadzi swoją prywatną 'wojnę minusową' - no cóż, nic na to nie poradzisz......
Użytkownik ja_sam edytował ten post 13 marca 2016 - 15:58
- Sebosz lubi to
Napisano 14 marca 2016 - 11:03
Myślałem, że odkopywanie tematów przestało być "nielegalne". Czyżby znowu było?
iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6
Napisano 14 marca 2016 - 12:27
Po zachowaniu OleYka (oraz paru modów), wnioskuję iż odkopy są nielegalne cały czas.....
przykład: http://myapple.pl/forums/topic/12274-pod%C5%9Bwietlana-klawiatura/page-2
dlaczego wątek został zamknięty? co z tego że odpisano po 7dmiu latach?
Użytkownik ja_sam edytował ten post 14 marca 2016 - 12:33
Napisano 14 marca 2016 - 13:30
"To ja jeszcze dodam, że pytania o klawiatury USB/BT itd umieszczamy w odpowiednim dziale, jakim jest "Urządzenia zewnętrzne"."
Dlatego.
w obowiązku moda jest poprawienie błędnie napisanego tytułu
Nope. W ten sposób nikt się nigdy nie nauczy i będzie wieczny syf. I nie zamierzam o tym dyskutować - taką podjęliśmy decyzję i tak działamy.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 14 marca 2016 - 14:09
@ftpd: Wy (Modzi) nie jesteście od uczenia tego czy tamtego...... btw to jest bezcelowe, każdy umie co ma (wg własnego mniemania) umieć i modzi tego nie zmienią.
Natomiast jesteście od pilnowania porządku - czyli między innymi od poprawiania użytkowników.
Odnośnie tamtego wątku - post pojawił się w złym wątku/dziale? co za problem? mod powinien przenieść zamiast dopisywać bzdury i nabijać sobie licznik postów.
Taka małą dygresja: jeśli już za coś powinny lecieć interwencje modów to właśnie za bezsensowne nabijanie postów, nie zaś odkopywanie tematów. Ale wtedy modzi musieli by karać się wzajemnie, a tego - z wiadomych przyczyn - nie będzie. A ilu modów by przestało pełnić funkcji i byłoby normalniej .......
Użytkownik ja_sam edytował ten post 14 marca 2016 - 14:13
Napisano 14 marca 2016 - 14:18
Natomiast jesteście od pilnowania porządku - czyli między innymi od poprawiania użytkowników.
Troszeczkę się rozpędziłeś. Moderator to nie jest Twoja asystentka i korektorka. Pilnowanie porządku nie oznacza latania za ludźmi z wiaderkiem i sprzątania papierków po cukerkach, których komuś nie chce się donieść do śmietnika.
Natomiast zgadzam się, z tym, że forum jest "przeregulowane". Czy ktokolwiek z Was policzył, ile tu jest działów? Ludzie, którzy nie żyją samym forum się w tym gubią. Tak duża liczba interwencji powinna dać Wam do myślenia. Nie tylko o lenistwie i nieumiejętności czytania przez użytkowników ale też, a może przede wszystkim o tym, jak uprościć forum, żeby ludzie mniej się w tym gąszczu działów i regulaminów gubili.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 14 marca 2016 - 14:19
Napisano 14 marca 2016 - 14:53
hm... no nie powiedziałbym...... Moderator ma pilnować porządku, a poprawianie za użytkownika to jest właśnie owe pilnowanie porządku........
Zgadzam się w pełni z drugim akapitem.
Napisano 14 marca 2016 - 14:57
Pilnowanie porządku to pilnowanie, żeby nikt nie śmiecił a nie sprzątanie po bałaganiarzach. Być może Ty masz inne rozumienie, ale zapewniam Cię, że na każdym dużym forum takie podejście jest jedyne, które ma szansę się sprawdzić. Oczywiście pod warunkiem tego, co opisałem w kolejnym akapicie.
Napisano 14 marca 2016 - 18:38
Akurat wg mnie pilnowanie porządku to jedno i drugie.....
Napisano 14 marca 2016 - 21:10
To chyba głównie wg ciebie. Sam widzę, ile jest tematów zakładanych zupełnie bez sensu, bez użycia wyszukiwarki, bez jakiegokolwiek zainteresowania ze strony autora postu. I teraz ma to moderator zrobić wszystko za autora? No bez przesady. Ewentualnie możesz zostać moderatorem i zastosować się do swoich słów. Po tygodniu prawdopodobnie dałbyś sobie spokój.
Użytkownik North edytował ten post 14 marca 2016 - 21:10
Napisano 15 marca 2016 - 09:40
No wg mnie......
Nie byłoby tego o czym piszesz gdyby nie było pierdyliarda subforów.....
Ta organizacja działów jest imho bez sensu.
Napisano 15 marca 2016 - 13:41
No wg mnie......
Świetnie, masz propozycję podziel się z nami, bo za pisanie "to bez sensu", "tamto bez sensu" dla samego pisania, podziękujemy.
I może frytki do tego? Forum to nie demokracja i to nie użytkownicy decydują o tym jakie są obowiązki moderatora. Moderator to nie sprzątaczka i osobisty korektor jak ktoś napisał. Jak idziesz gdzieś w gości też robisz syf po całym mieszkaniu, bo to gospodarz jest od tego, żeby sprzątnąć za Ciebie? Takie podejście świadczy wyłącznie o braku kultury, jeżeli wychodzisz z załozenia, że możesz pisać co chcesz a inni mają po jaśnie panu poprawić... No bez przesady.
Odkopywanie nie było nigdy nielegalne, jeżeli było uzasadnione. Ale 95% odkopów jest przez newbie, którzy nagle odpowiadają na pytanie zadane lata temu... z czego wynikają później kuriozalne dyskusje...
- effe i North lubią to
Napisano 15 marca 2016 - 14:06
bingo.... a nie mówiłem, przychodzi OleYek i jazda po użytkowniku...... obrażanie, wyzywanie od bycia niekulturalnym; brawa; bardzo kulturalnie nie ma CO.......
teraz ja coś Ci powiem: jest wiele przykładów odkopów dokonanych przez doświadczonych (> 1000 postów) userów, które zostały zamknięte (czytaj: TY je zamknąłeś), bo się nie spodobały jaśnie wielmożnemu panu adminowi, który uważa się za alfę i omegę.......
Wiesz co? Z ciekawości zajrzałem do definicji moderatora w sjp. Same ble,ble, ale jeden fragment jest wart uwagi:
Moderatorzy dbają o porządek poprzez (...), zwracanie uwagi lub poprawianie błędów
Jak widać, masz złą definicję moderatora......
Owszem, to nie użytkownicy decydują jakie mod ma obowiązki, aczkolwiek dawanie wolnej ręki modowi nie jest dobrym pomysłem.
Skoro dla Ciebie dyskusje prowadzone na forum są kuriozalne to co tu robisz jako admin? Poza tym - odpowiedz mi jaki cel ma forum skoro prowadzone dyskusje nie po myśli admina są kuriozalne? Autorzy nazwy byli głupi czy jak? Chyba jasno zawarli cel powstania for - fora dyskusyjne?
Użytkownik ja_sam edytował ten post 15 marca 2016 - 14:14
Napisano 15 marca 2016 - 15:07
No wg mnie......
W całej tej dyskusji to jedna wiadomość warta uwagi: może faktycznie coś w tym jest.
Zobaczcie ten materiał: - gościu, który zajmuje się projektowaniem (m.in. dla apple) opowiada o źle zaprojektowanych drzwiach, które wielu ludzie używa w zły sposób. Gościu stwierdza, że to problem drzwi, a nie użytkowników. Może warto to przemyśleć na naszym forum? I faktycznie trochę uprościć jego strukturę i zasady żeby było mniej takich problemów?
- OleYek lubi to
Napisano 15 marca 2016 - 15:37
teraz ja coś Ci powiem: jest wiele przykładów odkopów dokonanych przez doświadczonych (> 1000 postów) userów, które zostały zamknięte (czytaj: TY je zamknąłeś), bo się nie spodobały jaśnie wielmożnemu panu adminowi, który uważa się za alfę i omegę.......
No i gdzie te przykłady? Bo poprosiłem o przykłady zmian to uciąłeś temat i nadal atakujesz ogólnikami. Poproszę o te przykłady zamykania bo mam widzimisię...
Owszem, to nie użytkownicy decydują jakie mod ma obowiązki, aczkolwiek dawanie wolnej ręki modowi nie jest dobrym pomysłem.
Na szczęście nie Ty o tym decydujesz.
Skoro dla Ciebie dyskusje prowadzone na forum są kuriozalne to co tu robisz jako admin?
Zupełnie jak rząd, przeinaczasz wypowiedzi i wyrywasz z kontekstu. Zupełnie o czymś innym pisałem...
Napisano 15 marca 2016 - 17:43
http://myapple.pl/forums/forum/53-komputery-apple-rozmowy-og%C3%B3lne/
http://myapple.pl/forums/topic/222887-plamy-na-obudowie-uni-w-mbp-13-retina/
http://myapple.pl/forums/topic/159668-cortland-najgorszy-serwis-w-moim-%C5%BCyciu-maka-naprawili-ale/page-4
http://myapple.pl/forums/topic/45065-co-ci%C4%99-wkurza-w-macu/page-41
http://myapple.pl/forums/topic/56948-macbook-pro-kopie-pradem/
http://myapple.pl/forums/topic/85438-wgniecenie-macbooka-pro-pomoc/
http://myapple.pl/forums/topic/234131-rmbp13-late-2013-co-z-burn-in-ekranem/
http://myapple.pl/forums/topic/228234-jak-nam%C3%B3wi%C4%87-rodzic%C3%B3w-na-zmiane-rocznego-pc-na-maca-mini/
http://myapple.pl/forums/topic/213648-potrzebuje-pomocy-z-konwersj%C4%85-pliku-keynote-do-pliku-mov/
A to tylko kilka pierwszych stron w Mac > Hardware > Komputery Apple > Rozmowy ogólne. Takich tematów są na całym forum dziesiątki - zamknięte bo jakiś mod miał widzimisię......
Przykłady zmian? Na pierwszy rzut widzę 4 najpilniejsze do wykonania:
1. inteligentny podział forum;
2. jasne, przejrzyste zasady (w wątku przypiętym globalnie) opisujące takie sytuacje jak:
-> za co i kiedy mod może zamknąć temat,
-> podział obowiązków mod/adm: ten zajmuje się tym, ten tamtym; co za tym idzie koniec wchodzenia sobie w kompetencje;
3. rewizja ekipy mod/adm (w stylu 'hard' znaczy wszyscy out i dobór od nowa, wg jasnych kryteriów),
4. wprowadzić karalność mod/adm: członek ekipy też może zostać ukarany (proponuję wprowadzić jeden taryfikator dla wszystkich; niezależnie od funkcji);
To tak na szybko......
MyApple.PNGZastanawia mnie, czy regulamin forum nie jest czasem przeładowany zbyt dużą ilością różnego rodzaju obostrzeń. Ja wiem, że chodzi o zachowanie porządku, że to dla dobra użytkowników itd., ale jeżeli lista nowych wątków wygląda czasami tak, jak na załączonym screenie, to chyba gdzieś jest jakiś problem. Większość wątków, z jakiegoś powodu, nie spelnia wymogów. Chyba nie ze złośliwości użytkowników.
akurat to wynika z posiadania przez mod/adm widzimisię. Ot co.
Problemem jest zdolność rozumienia słowa pisanego przez nowych użytkowników, oraz lenistwo w używaniu wyszukiwarki. Niestety poza kasowaniem takich wątków nie ma innego sposobu. Tylko kasowanie powoduje, że na drugi raz delikwent się zastanowi, czy odpowiedzi na dane pytanie nie ma na forum.
Brak słów. Chamskie zwalanie winy na niewinnych użytkowników. Wbrew przekonania OleYka, nie każdy user jest - jak rzeczony admin - alfa i omegą w dziedzinie Apple.
Problemy są dwa:
- widzimisię mod/adm,
- mnogość kategorii forum,
Użytkownik ja_sam edytował ten post 15 marca 2016 - 17:46
Napisano 15 marca 2016 - 18:44
A to tylko kilka pierwszych stron w Mac > Hardware > Komputery Apple > Rozmowy ogólne. Takich tematów są na całym forum dziesiątki - zamknięte bo jakiś mod miał widzimisię......
Prosiłem Ciebie o moje przykłady bo do mnie piłeś, ale wszystkie które zacytowałeś jak najbardziej mają podstawy do bycia zamkniętymi. Kiedyś zamykany był każdy rozwiązany wątek.
1. inteligentny podział forum;
Po raz trzeci: zapropnuj jak masz pomysł.
-> podział obowiązków mod/adm: ten zajmuje się tym, ten tamtym; co za tym idzie koniec wchodzenia sobie w kompetencje;
3. rewizja ekipy mod/adm (w stylu 'hard' znaczy wszyscy out i dobór od nowa, wg jasnych kryteriów),
4. wprowadzić karalność mod/adm: członek ekipy też może zostać ukarany (proponuję wprowadzić jeden taryfikator dla wszystkich; niezależnie od funkcji);
W sprawy organizacyjne to Ty zostaw sobie jak będziesz miał własne forum, ale próbując ustawiać wewnętrzne relacje o których nie masz pojęcia nie będąc członkiem ekipy, to trochę nadużycie. Nie wydaje Ci się, że idziesz za daleko w swoich roszczeniach? MyApple to nie DEMOKRACJA! Zasady są w miarę jasne. Zarówno w ogólnym regulaminie jak i w regulacjach konkretnych działów.
Brak słów. Chamskie zwalanie winy na niewinnych użytkowników. Wbrew przekonania OleYka, nie każdy user jest - jak rzeczony admin - alfa i omegą w dziedzinie Apple.
Trzymajcie mnie. Człowieku albo się ogarnij albo coś, bo co ma wiedza w dziedzinie Apple do stosowania się do ELEMENTARNYCH zasad panujących na forum! Biedni uciśnieni niewinni użytkownicy zakłądający po 10 razy dziennie wątek o simlocku, mimo na czerwono walącego komunikatu po gałach, albo zadający pytania w dziale, gdzie na czerwono świeci, że w tym dziale nie zadajemy pytań. Tak, biedni ludzie, nie rozumiejący jasnego przekazu napisanego jak dla debila. No sorry, ale nie masz zupełnie racji. Myślisz, że po napisaniu 40 postów wiesz jak funkcjonuje forum które ma kilkaset tysięcy użytkowników, że próbujesz nas ustawiać?
Jeszcze jako ciekawostka, 1,5 roku temu z takich czy innych przyczyn zluzowaliśmy na miesiąc zasady moderacji i poza polnymi interwencjami nie robiliśmy nic. Po tygodniu na forum byłą afera, że śmieci, że na jednej stronie jest po kilka wątków na ten sam temat, że syf burdel, dno i dwa metry mułu. WIęc się do cholery ogarnijcie, bo jak robimy porządek to źle, jak pozwalamy na więcej jeszcze gorzej, więc robimy swoje.
Napisano 15 marca 2016 - 19:34
No to może z innej strony (walisz z grubej rury to ja TEŻ):
Mamy się ogarnąć? MY czyli kto? Piszesz do mnie czy do jakiś nieokreślonych Was? Bo ostatnie zdanie jest mylące.....
Ja się mam ogarnąć? No proszę Cię! Skoro są napisy walące po gałach a ludzie tego nie respektują to sorry, ale wniosek jest jasny (wystarczy pomyśleć); wynika z tego, że albo:
-> komunikaty są idiotyczne (no sorki, ale wytłumacz mi np. sens zakazu pytań w dziale ogólnym),
-> wszystko jest za bardzo rygorystyczne.
Jedno z dwóch - trzeciego nie ma!
Elementarne zasady? Ja bym nazwał je raczej bezsensownymi (lub wręcz absurdalnymi) - nie wszystkie ofc, dużą większość;
Odwołując się do Twojego przykładu wątku o simlocku - co w takim przypadku powinien zrobić mod? Dwa wyjścia:
-> zamknąć temat (podejście 'totalitarne' = złe);
-> przenieść wszystkie wątki o simlocku do jednego zbiorczego i niech tam sobie ludzie piszą (podejście fair);
=====
Aby nie było - nie jestem za zniesieniem funkcji moderatora. Jest ona jak najbardziej potrzebna i przydatna. Natomiast walczę (i będę to robił) z kilkoma rzeczami:
a) moderatorami idiotami, którym wydaje się że skoro są funkcyjni to mogą robić co im się podoba;
b ) bezkarnością ekip;
c) debilnymi zasadami na forum;
EDIT: Skoro jesteś taki obrońca tutejszych zasad to wytłumacz mi zamknięcie i ostatni post z wątku: http://myapple.pl/forums/topic/246109-problem-z-gadugadu-na-macosx/
Moje uwagi:
1. Nazwa tematu - nie każdy musi się znać na systemie/IT; jest wielu nowych userów OSX/z innej branży którzy nie znają się a na forum szukają pomocy zamiast pokazu władzy. Wychodzą ze słusznego założenia iż skoro jest forum to ktoś pomoże. Słusznego, ale nie wiedzą że modzi mają tendencję do pokazu sił;
2. Po co odświeża? Bo ma problem!!!!!!!!!!!!! To chyba jasne! Stary? 5 mcy to dużo? chyba nie;
3. Źle nazwany wątek? Jakoś inni zrozumieli o co chodzi i odpowiadali; dwa - dlaczego brak wcześniejszej reakcji moda? ślepy? Nie - nadużywa uprawnień!!! Amen.
Użytkownik ja_sam edytował ten post 15 marca 2016 - 19:57
Napisano 15 marca 2016 - 20:13
Nie pozostaje ci nic innego, jak założenie swojego własnego forum. Tam wprowadzisz swoje rewolucyjne zasady i idee, zapewne w rok prześcigniesz MyApple, bo wyemigrują do ciebie ci wszyscy uciskani tutaj użytkownicy.
- OleYek i effe lubią to
Napisano 15 marca 2016 - 20:34
Nie pasują wam zasady na forum to co za problem? siema i tyle. Nikt was tu na siłę nie trzyma i tak nic nie zmienicie bezsensownymi wypocinami.
Użytkownik effe edytował ten post 15 marca 2016 - 20:35
- edwa lubi to
iPhone 12 mini
Napisano 15 marca 2016 - 20:39
Proponuje zamknąć temat i do kosza.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych