Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1840 odpowiedzi w tym temacie

#1226 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 15 marca 2016 - 22:56

Aby nie było - nie jestem za zniesieniem funkcji moderatora. Jest ona jak najbardziej potrzebna i przydatna. Natomiast walczę (i będę to robił) z kilkoma rzeczami:

a) moderatorami idiotami, którym wydaje się że skoro są funkcyjni to mogą robić co im się podoba;

b ) bezkarnością ekip;

c) debilnymi zasadami na forum;

EDIT: Skoro jesteś taki obrońca tutejszych zasad to wytłumacz mi zamknięcie i ostatni post z wątku: http://myapple.pl/fo...gadu-na-macosx/

Powiem po raz ostatni. To nie jest demokracja tylko autokracja (definicję w razie czego na wiki pewnie znajdziesz). Chcesz wojować, załóż swoje forum i wojuj do skutku i wprowadzaj zasady jakie Ci się żywnie podoba. To jest "nasze" forum i my ustalamy zasady na nim panujące a nie Ty. Pobyt na forum nie jest przymusowy tylko dobrowolny, co więcej zakładając konto, zgadzasz się na nasze zasady. Jeżeli chcesz tu być, akceptujesz zasady tu panujące, jak Ci się nie podoba - nikt na siłę nie trzyma. Masz konstruktywne pomysły (poza narzekaniem i krytykowaniem) przedstaw, jeżeli będą sensowne pochylimy się nad nimi. W innym przypadku dalsza dyskusja jest zbędna. Aha, na koniec to nie muszę się z niczego Tobie tłumaczyć w związku z powyższym co napisałem.

Może zasady wydają się ostre, ale są to jedyne sktuteczne i ponieważ jako jedyne się sprawdzają i utrzymują poziom merytoryczny forum, takimi zostaną. To by było na tyle.

• effe lubi to
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#1227 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 16 marca 2016 - 09:09

Wywołany do tablicy (przykłady zostały podane z mojego działu) odpowiadam:

Myślałem, że odkopywanie tematów przestało być "nielegalne". Czyżby znowu było?

Tak, znów jest nielegalne - przynajmniej w dziale hardware. Technika idzie do przodu i odkopywanie wątku nie ma sensu bo pytanie (odpowiedź) często do dotyczy innej sekcji lub problemu. Niestety, w odróżnieniu od innych firm Apple co rok zmienia swoją "koncepcję" komputerów. Taka decyzja powstała i taka będzie  - nikt jej nie zmieni - nawet ja_sam ;)

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#1228 Gość_piomic75_*

Gość_piomic75_*

Napisano 16 marca 2016 - 10:03

@tumpio rozsadne podejscie do tematu, z drugiej strony..... EOYEjWB.png

Mysle, ze wszystkim ulatwilyby, jasno sprecyzowane zasady.

Użytkownik piomic75 edytował ten post 16 marca 2016 - 10:06

• ja_sam lubi to

#1229 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 16 marca 2016 - 10:09

piomic75 gdyby tylko istniał regulamin forum...oh wait. 

#1230 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 16 marca 2016 - 11:08

@tumpio rozsadne podejscie do tematu, z drugiej strony..... EOYEjWB.png
Mysle, ze wszystkim ulatwilyby, jasno sprecyzowane zasady.

Pamiętajcie, że oprócz opieki nad całym forum każdy moderator opiekuje się swoim działem i tam jego "głos jest najważniejszy". Jeśli moderator-opiekun działu zdecyduje, że coś mu rozwala jego ustalony porządek ... trzeba się dostosować. Inaczej będzie bałagan. Nasze forum to kilkuset tysięcy użytkowników i nawet kilkunastu moderatorów miałoby trudności z wykonaniem waszych postulatów - pisanie do każdego, przenoszenie czy łączenie postów w różnych działach. Do tego potrzebni byliby "etatowcy" a nie wolontariusze :D.

#1231 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 16 marca 2016 - 11:25

Nasze forum to kilkuset tysięcy użytkowników

Nie przestrzeliłeś trochę tej liczby? ;>

#1232 van1ty

van1ty
  • 170 postów

Napisano 16 marca 2016 - 12:29

"13 574 Wszystkich użytkowników" - trochę przesadził, ale nieważne. Ważne jest to, że tutaj ma racje - mają jasno określone określone zasady i się ich trzymają i chociaż sam uważam, że w niektórych przypadkach moderatorzy zachowują się zbyt zasadniczo, to trzeba docenić to, że oni to robią za 'free', a nie wątpię że pochłania to dużo czasu.

#1233 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 marca 2016 - 13:05

Ja przestrzeliłem, bo miałem na myśli ilość ludzi wchodzących na MA a tumpio mnie zacytował.

#1234 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 16 marca 2016 - 13:33

Na forum zarejestrowanych jest prawie 200 000 kont.

#1235 ja_sam

ja_sam
  • 117 postów
  • SkądToruń/Bobolin

Napisano 16 marca 2016 - 13:43

"13 574 Wszystkich użytkowników" (...)

Na forum zarejestrowanych jest prawie 200 000 kont.

to w końcu która wersja prawidłowa bo się zgubiłem?

#1236 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 marca 2016 - 13:49

W sumie sprawdziłem bo mi coś nie pasowało 216 tys. zarejestrowanych użytkowników jest czyli jednak nie pomieszałem nic :). Nie wiam skąd się bierze ta liczba 13tys.

#1237 van1ty

van1ty
  • 170 postów

Napisano 16 marca 2016 - 13:52

W sumie sprawdziłem bo mi coś nie pasowało 216 tys. zarejestrowanych użytkowników jest czyli jednak nie pomieszałem nic :). Nie wiam skąd się bierze ta liczba 13tys.

I tym o to sposobem chociaż minimalnie rozluźniła się atmosfera :) A tą liczbę "13 574" wziąłem ze strony głównej forum z samego dołu.

#1238 Gość_piomic75_*

Gość_piomic75_*

Napisano 16 marca 2016 - 14:08

@Tumpio masz racje i w pelni sie z Toba zgadzam. Tylko, czasami, scalenie nowego watku z juz istniejacym, nie zajmuje duzo wicej czasu niz zamkniecie i stwierdzenie "to juz kiedys bylo" Nie zgadzam sie z kolegami ktorzy twierdza ze modelatorzy sa dla "Nas" nie zgodze sie jednoczesnie tez z teoria, ze forum nie potrzebuje uzytkownikow jak sugerowal jeden z Adminow, bo co bedziecie porzatkowac skoro wszyscy uzytkownicy odejda? Forum tworza ludzie, tak po jednej, jak i po drugiej stronie i powinnismy sie wzajemnie szanowac ! Jesli uzytkownik widzi samowole kolegow Modelatorow i bezzasadnosc postepowania, powstaja konflikty i niedomowienia ktore nie powinny budzic Waszego zdziwienia.

Pewnego dnia Modelator pozamykal kilkanascie tematow, nie napisal niczego konstruktywnego w tym dniu, poza frazesami w stylu "poszkaj" "temat byl omawiany kilkukrotnie" "zamykam" ktos chyba nie do konca, zrozumial role Modelatora lub jest juz "znurzony" tematem. Mialem dziwne skojarzenia w tym dniu, ze na forum jest  "Modelator Zamykacz" bez checi jakiejkolwiek pomocy, za to z opanowana do perfekcji umiejetnoscia zamykania tematow.

Zycze milego popoludnia kolegom i aby wszyscy nabrali troszke dystansu tak do siebie, jak i innych kolegow na forum.

Ps. Tak z ciekawosci zapytam, ilu jest aktywnych uzytkownikow ? 

#1239 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 marca 2016 - 14:27

I tym o to sposobem chociaż minimalnie rozluźniła się atmosfera :) A tą liczbę "13 574" wziąłem ze strony głównej forum z samego dołu.

Tak wiem, widziałem ją tylko właśnie się zastanawiam skąd ta liczba się bierze, w sensie dlaczego pokazuje tak a nie inaczej, chyba, że skrypt wylicza to na podstawie czegoś, ale jeszcze nie wiem czego. Muszę poszukać, bo mnie to zaciekawiło :)

Tylko, czasami, scalenie nowego watku z juz istniejacym, nie zajmuje duzo wicej czasu niz zamkniecie i stwierdzenie "to juz kiedys bylo"

Ale bardzo często scalenie z istniejącym spowoduje więcej szkód, niż wywalenie wątku, bo jeżeli toczy się odpowiedź na pytanie "jak ominąć simlocka" od 10 stron, a Ty nagle dowalisz do wątku takiego dyskusję identyczną na dwa posty, to spowoduje to nie dość, że chaos, to jeszcze frustracje osób tam dyskutujących i pyskówkę/atak na autora dowalonego posta/postów do takiego wątku.

nie zgodze sie jednoczesnie tez z teoria, ze forum nie potrzebuje uzytkownikow jak sugerowal jeden z Adminow, bo co bedziecie porzatkowac skoro wszyscy uzytkownicy odejda?

Nikt nie sugerował, że forum nie potrzebuje użytkowników, potrzebuje, ale potrzebuje tych, którzy coś wnoszą a nie pyskujących jednopostowców, którzy wpadaja tylko z jednym pytaniem, popyskują i nigdy więcej się nie pojawiają.

Forum tworza ludzie, tak po jednej, jak i po drugiej stronie i powinnismy sie wzajemnie szanowac ! Jesli uzytkownik widzi samowole kolegow Modelatorow i bezzasadnosc postepowania, powstaja konflikty i niedomowienia ktore nie powinny budzic Waszego zdziwienia. Pewnego dnia Modelator pozamykal kilkanascie tematow, nie napisal niczego konstruktywnego w tym dniu, poza frazesami w stylu "poszkaj" "temat byl omawiany kilkukrotnie" "zamykam" ktos chyba nie do konca, zrozumial role Modelatora lub jest juz "znurzony" tematem. Mialem dziwne skojarzenia w tym dniu, ze na forum jest "Modelator Zamykacz" bez checi jakiejkolwiek pomocy, za to z opanowana do perfekcji umiejetnoscia zamykania tematow.

Z punktu widzenia okazjonalnego użytkownika, czy jednopostowca tak to wygląda. Są na forum użytkownicy, którzy będąc młodymi na forum też mi np. pyskowali, bo im się nie podobało, że wysłałem w kosmos ich wątek. Większość z tych co zostali do dziś, sami przeganiają ludzi i domagają się kosza dla wątków, bo nie są w stanie zdzierżyć w kółko powtarzających się tematów. Tak jak teraz na topie są tematy "problem z baterią". Wczoraj były w pewnym momencie trzy nowe takie same tematy "Problem bateria iPhone 6s", "iPhone 6s bateria", "iphon problem z bateria". Wszystkie poelciały do śmieci. I niech mi ktoś da choć jeden powód, że powinny zostać, jeżeli aktywnych tematów o bateriach jest kilkanaście, do tego wszystkie miały nic nie mówiące tytuły. I takie wątki lądują w koszu, ale wszystkim się wydaje, że to nasze widzimisie.

Ps. Tak z ciekawosci zapytam, ilu jest aktywnych uzytkownikow ?

Wszystko zależy co rozumiesz przez aktywny.

#1240 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 16 marca 2016 - 14:56

Pewnego dnia Modelator pozamykal kilkanascie tematow, nie napisal niczego konstruktywnego w tym dniu, poza frazesami w stylu "poszkaj" "temat byl omawiany kilkukrotnie" "zamykam" ktos chyba nie do konca, zrozumial role Modelatora lub jest juz "znurzony" tematem. Mialem dziwne skojarzenia w tym dniu, ze na forum jest  "Modelator Zamykacz" bez checi jakiejkolwiek pomocy, za to z opanowana do perfekcji umiejetnoscia zamykania tematow.

Są na forum jacyś Modelatorzy? Którzy to?

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#1241 Gość_piomic75_*

Gość_piomic75_*

Napisano 16 marca 2016 - 15:38

@ OleYek dwa razy w jednym poscie, odnosisz sie do "jednopostowców" i raz  "okazjonalnego uzytkownika " odpowiadajac na moja wiadomosc. Cos sugerujesz ??? 

Mam mieszane uczucia, w pewnym momencie  poczulem sie jak nastolatek przed komputerem zakupionym przez rodzicow, niestety, szybko wrocila rzeczywistosc i przypomnialem sobie, ze mam juz swoje lata, za moje zabawki place od bardzo dlugiego czasu sam a na forach internetowych jestem zarejestrowany troszke dluzej niz istnieje cale forum myapple.pl, nie spodkalerm sie jeszcze z takim aroganckim traktowaniem przez administracje.

Zaczynam rozmumiec niechec innych uzytkownikow komputerow do posiadaczy Mak-ow, lecz bledne bylo moje rozumowanie, to nie niechec do Makow to niechec do uzytkownikow Makow i ich przerostu Ego. To nie ilosc napisanych postow swiadczy o uzytkowniku, tylko jakosc napisanych postow, ale widocznie roznie zapatrujemy sie na ta sama kwestie!

Atywni uzytkownicy???  hmmmm..... zostawmy ta kwestie, czyli brakuje Wam jeszcze tylko niecale 700 tysiecy i dogonicie swojego tematycznego konkurenta, niestety z takim podejsciem bedzie Wam ciezko osiagnac podobny target. 

@666 sadze, ze dobrze wiesz, ze to byla "literowka" 

To co mialem do powiedzenia, powiedzialem. Nie dam sie tez, wciagnac w bezproduktywna "pyskowke" Na cale szczescie, sa jeszcze miejsca o Apple, gdzie ludzie traktuja ten sprzet jak sprzet uzyteczny i nie buduja im oltarzykow a posiadanie "nadgryzionego jablka" nie skutkuje wydluzeniem pewnej czesci ciala i wybujanego Ego. Poprosze o skasowanie mojego konta! 

#1242 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 16 marca 2016 - 16:21

Aby zamknąć tę dysputę.

1. Działających moderatorów jest kilku - to zbyt mało aby bawić się w łączenie (nie, na tym silniku nie jest to takie proste) postów, pisanie powiadomień, wyszukiwanie wątków itp. Nie ma tu znaczenia czy jest 1000 czy 100 000 aktywnych użytkowników. Na to zwyczajnie nie ma czasu.

2. Średnio moderator spędza kilka godzin dziennie na forum - i jak napisałem jest to wolontariat a nie płatny etat. Mamy swoje sprawy i swoje rodziny więc nie dziwcie się, że na pewne sugerowane ruchy brak nam czasu.

Z tych powodów są takie a nie inne zasady i ich nie zmienimy, chyba że pojawią się jakieś konstruktywne propozycje co ułatwią nam działanie a Wam (użytkownikom) życie na forum - takie zawsze chętnie rozważymy. Stwierdzenie "to a to jest bez sensu" nie jest konstruktywną propozycją i na takie dictum - wybaczcie - nie będziemy reagować.

#1243 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 16 marca 2016 - 17:01

To jeszcze, już teraz zupełnie serio, dodam iż duża część pretensji i nieporozumień bierze się z tego, że nikt nie raczy przeczytać (o stosowaniu się nawet nie mówię) przyklejonych na czerwono ogłoszeń zawierających wytyczne postowania w każdym z działów forum. Tam na prawdę jest wszystko klarownie napisane i gdyby choć co drugi piszący zastosował się do reguł tam zawartych, to zaręczam, że byłoby dużo mniej skasowanych wątków.

Dziś wiele osób idzie na skróty czemu towarzyszy także przeświadczenie o nadrzędności własnych spraw i racji nad resztą. Po co mam szukać, czytać, tracić czas, skoro to JA mam problem TERAZ i chcę odpowiedzi ZARAZ. Nieważne, że nie dokładam staranności by ten problem odpowiednio wyartykułować, opisać okoliczności i konfigurację sprzętu jaki posiadam.

Przecież JA mam PROBLEM i nie dość, że nikt nie chce pomóc, to jeszcze kasują MÓJ wątek!!!

• OleYek i 5b46927ee6 lubią to

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#1244 Omega55

Omega55
  • 338 postów

Napisano 10 czerwca 2016 - 10:35

Chciałam zapytać ile kont może mieć na tym Forum jeden użytkownik ?

#1245 Dastia

Dastia
  • 906 postów

Napisano 10 czerwca 2016 - 11:45

nie spodkalerm sie jeszcze z takim aroganckim traktowaniem przez administracje.

Podłączę się, zmiana podejścia mile widziana.

• 528eae9968 lubi to

iPhone 14 PRO Max

#1246 tomasz

tomasz

• 10 981 postów

Napisano 10 czerwca 2016 - 18:07

Chciałam zapytać ile kont może mieć na tym Forum jeden użytkownik ?

Jedno.

Podłączę się, zmiana podejścia mile widziana.

Staramy się :-)

#1247 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 10 czerwca 2016 - 20:08

A mi się wydaje, że po zmianie silnika i wyglądu forum jakoś tutaj ruch zmalał. Sam już coraz rzadziej zaglądam, bo chyba się nie przestawiłem po tych zmianach.

#1248 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 11 czerwca 2016 - 05:19

Aby zamknąć tę dysputę.

1. Działających moderatorów jest kilku - to zbyt mało aby bawić się w łączenie (nie, na tym silniku nie jest to takie proste) postów, pisanie powiadomień, wyszukiwanie wątków itp. Nie ma tu znaczenia czy jest 1000 czy 100 000 aktywnych użytkowników. Na to zwyczajnie nie ma czasu.

2. Średnio moderator spędza kilka godzin dziennie na forum - i jak napisałem jest to wolontariat a nie płatny etat. Mamy swoje sprawy i swoje rodziny więc nie dziwcie się, że na pewne sugerowane ruchy brak nam czasu.

Z tych powodów są takie a nie inne zasady i ich nie zmienimy, chyba że pojawią się jakieś konstruktywne propozycje co ułatwią nam działanie a Wam (użytkownikom) życie na forum - takie zawsze chętnie rozważymy. Stwierdzenie "to a to jest bez sensu" nie jest konstruktywną propozycją i na takie dictum - wybaczcie - nie będziemy reagować.

Z drugiej strony bycie moderatorm nie jest obowiązkowe. Jak ktoś ma być bardzo nie uprzejmy i arogancki, jak jeden z moderatorów z załączonych wyżej zrzutów ekranu niech sobie da spokój. Na pewno znajdzie się ktoś kto ma więcej czasu i chęci. 

EOYEjWB.png

Takich przykładów jest wiele. 

• Sebosz lubi to

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#1249 Omega55

Omega55
  • 338 postów

Napisano 11 czerwca 2016 - 12:09

Znam wiele For, sama jestem administratorem jednego z nich. Muszę powiedzieć, że nigdzie nie spotkałam się z takim traktowaniem przez Administratorów, Moderatorów, a także wzajemnym.

Nigdzie indziej nie doświadczyłam pisania z kilkoma użytkownikami w jednej osobie, nigdzie też nie usuwano moich wątków jednym prostym rzutem do kosza.

Nigdzie nie widziałam w ogóle tylu wyrzuconych wątków. W każdym dziale widać ich mnóstwo.

Może nie mam wielkiego doświadczenia z MyApple, może nie znam tego miejsca wystarczająco dobrze. Moja przygoda z Apple zaczęła się jakiś czas temu, ale zawsze wracałam do Androida, tym razem powrotu na razie nie przewiduję i próbuję się odnaleźć na tym Forum.

Napisałam któregoś dnia posta w nowym wątku na temat problemów z wysyłaniem poczty z Mail. Pojawiły się od czasu aktualizacji do iOS 10.11.5, na 10.11.4 ich nie było.

Nie wiedziałam, czy jest to problem wynikający ze zmiany zabezpieczeń systemowych, czy z samą aplikacją, itd. Napisałam więc w dziale Systemy.

Nie otrzymałam szybkiej odpowiedzi, ale nawiązałam kontakt ze Wsparciem Apple, po 2 dniach szukania przyczyny, konsultant mi pomógł i rozwiązaliśmy problem. Chciałam o tym napisać w wątku, żeby ktoś, kto doświadczył problemu odnalazł gotowe rozwiązanie i nie musiał przerabiać wszystkiego z Apple podobnie jak ja. Niestety, mój wątek był w koszu. Podobno powinnam go była założyć w innym dziale.

Zakładam kolejny, nowy wątek, tym razem chciałam poradzić się na temat archiwizowania wiadomości na 2 iPhone'ach. Mam do wyboru - pytania i problemy oraz rozmowy. Nie uznałam mojego tematu jako jakiś tam problem, ot chciałam zapytać, czy tak się da, pogadać o możliwościach systemu... Może błąd w interpretacji, ale mój wątek, na który kilka osób zdążyło odpowiedzieć, znalazł się wiadomo gdzie.

Oczywiście szanuję, że nie jest to moje Forum i nie jestem Administratorem, nie mnie tu rządzić, ale tak zwyczajnie po ludzku zapytam Szanowne Grono Administratorów i Moderatorów, czy naprawdę to wyrzucanie wątków to jedyne, co możecie z nimi zrobić ? Na innym Forum takie wątki po prostu się przenosi, na jeszcze innych daje czas na poprawienie tematu, zawartości...

Przeniesienie wątku do innego działu nie jest dla Was operacją dłuższą niż wyrzucenie go do kosza... Pomyślcie nad tym, czy nie warto jednak tego zmienić... 

Napisałam też któregoś dnia wiadomość do Admina. Oczywiście nie otrzymałam odpowiedzi. To też jest OK ?

Rzecz jasna, macie swoją pracę, rodziny, obowiązki, hobby, itd. Ale niepotrzebnie wieje od Was takim chłodem, czasem wręcz arogancją. 

• 528eae9968, Sebosz i Dastia lubią to

#1250 Dastia

Dastia
  • 906 postów

Napisano 11 czerwca 2016 - 12:52

Ja chyba wiem nawet do którego napisałaś ;)

Podpisuję się, bo również jestem moderatorem na innym forum i chamstwa, lekceważenia ze strony Obsługi Forum nie ma. Po moc i zawsze informacja, że są odpowiednie działy, temat zostaje przeniesiony i przypominamy o czytaniu regulaminu.

iPhone 14 PRO Max

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych