Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#201 fischu

fischu
  • 152 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 14 February 2012 - 11:55

koyoot, masz na myśli, że (powiedzmy) w MacBooku 13" Early 2011 mogą znajdować się różne płyty główne? Na stronie producenta widnieje osobna zakładka do pamięci dedykowanych i tam z listy można wybrać dokładny model i pamięci, które do niego pasują. Z resztą w linku podanym nieco wyżej rozpisane są konkretne modele procesorów wraz z ich taktowaniem i tak np. i5 w wersji 2,3GHz jest w stanie obsłużyć do 16GB RAMu na szynie 1333MHz i 1600MHz. elita: po dłuższym przemyśleniu, chyba jednak przyznam ci pełną rację. Oczywiście dalej przystaje przy swoim jeśli chodzi o wydajność do ceny, ale faktycznie nie ma sensu aż tak na nią zwracać uwagi. Po prostu byłbym mile zaskoczony jeśli po okresie 3-4 lat MacBook będzie w stanie równie płynnie pracować co teraz.

#202 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 14 February 2012 - 12:27

Ciekawie się zrobi jeśli nowy MacBook Pro 13 dostanie czterordzeniowy procesor i7-3612QM i dedykowaną grafikę w rodzaju GeForce 630M lub Radeon 7300M.

#203 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 14 February 2012 - 12:46

Wydajność do ceny ma sens gdy wydajność jest potrzebna. Jakiej wydajności potrzebuje laptop? Ja wiem, około 3% tego co mam i w szpilce tyle aby rawa wywołać czy otworzyć ciężki JS w przeglądarce - typu google maps choćby. A czy ta szpilka trwa 0.1s czy 0.5s? Nie przesadzajmy - wolę kasę włożyć w użyteczność - np matryce czy dobrą klawiaturę czy gładzik - z tego korzystam non stop, z mocy cpu rzadko.
Do przemysłu czy poważnej amatorki wideo - szykować dobrego desktopa - dużo core, dużo GHz, dużo GB ram, dużo TB dysku - wszystko w wersji desktop tanie.

---------- Wpis dodano o 12:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:42 ----------

Ciekawie się zrobi jeśli nowy MacBook Pro 13 dostanie czterordzeniowy procesor i7-3612QM i dedykowaną grafikę w rodzaju GeForce 630M lub Radeon 7300M.

nadal będzie 99% czasu siedział na skręconym speedstepie :) taka karma mobilnych cpu. Lepiej by wyprowadzili esata6 na zewnątrz i dali hires - byłby chociaż sens PRO.

#204 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 February 2012 - 13:49

nadal będzie 99% czasu siedział na skręconym speedstepie :) taka karma mobilnych cpu. Lepiej by wyprowadzili esata6 na zewnątrz i dali hires - byłby chociaż sens PRO.

Tylko po co ci ESATA kiedy jest Thunderbolt.

#205 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 15 February 2012 - 14:36

Bardzo dziwne. Coraz wiecej raportow donosi ze w nowych komputerach Apple pojawia sie karty... NVidii. Wydaje mi sie ze Apple po prostu narazie czeka na to co zaprezentuje NVidia by moc porownac z ukladami AMD. Z pierwszych informacji wynika, ze na Mac Pro poczekamy az do... kwietnia. Bo wlasnie wtedy beda miec premiere nowe uklady "Zielonych". Odnosnie AMD. Jesli Apple wybierze "czerwonych" bedziemy miec w MBP uklady ktore obecnie widzimy jako Cape Verde(Radeon HD 7750) - patrzac na wydajnosc calkiem niezle sie ona prezentuje. Mimo wszystko - mam wielka nadzieje ze NVidia zaprezentuje lepsze uklady niz AMD...

#206 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 February 2012 - 14:58

Odnosnie AMD. Jesli Apple wybierze "czerwonych" bedziemy miec w MBP uklady ktore obecnie widzimy jako Cape Verde(Radeon HD 7750) - patrzac na wydajnosc calkiem niezle sie ona prezentuje.

Do MBP 15 prędzej trafią 7600M.

#207 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 15 February 2012 - 16:10

7600M to nic innego jak 6700M... Ja tego akurat nie kupuje ;). Apple nie po to czeka na NVidie by zainstalowac te sama karte graficzna tylko z innym numerkiem. Jestem przekonany, ze jesli Apple zdecyduje sie na AMD to zobaczymy w MBP uklady Cape Verde(7750M).

#208 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 15 February 2012 - 16:32

7600M to nic innego jak 6700M...

Ja tego akurat nie kupuje ;). Apple nie po to czeka na NVidie by zainstalowac te sama karte graficzna tylko z innym numerkiem. Jestem przekonany, ze jesli Apple zdecyduje sie na AMD to zobaczymy w MBP uklady Cape Verde(7750M).

oby, bo czekam na nowe, mam nadzieję lepsze MBP 15''

a teraz na MBA się męczę :)

#209 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 February 2012 - 17:19

Ja tego akurat nie kupuje ;). Apple nie po to czeka na NVidie by zainstalowac te sama karte graficzna tylko z innym numerkiem. Jestem przekonany, ze jesli Apple zdecyduje sie na AMD to zobaczymy w MBP uklady Cape Verde(7750M).

Na pewno nie bo Cape Verde to grafika desktopowa i trafi do Mac Pro.

http://www.macrumors...mac-pro-update/

#210 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 15 February 2012 - 17:26

Chodzi mi o uklad Cape Verde z obnizonymi taktowaniami, ktory bedzie miec 35W TDP i bedzie wersja mobilna... W Mac Pro pojawia sie uklady 7970. Oczywiscie - o ile Apple wybierze AMD. Bo rownie dobrze ta rozmowe mozemy wsadzic na polke z napisem - "spekulacje" ;).

#211 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 15 February 2012 - 18:42

Tylko po co ci ESATA kiedy jest Thunderbolt.

Mam więcej dysków na sata niż na TB. Łatwiej w pobliskim sklepie jednak o dysk sata niż TB itd. i są dużo tańsze.
Po za tym to natywny interface dysku, po co mi przelotka w postaci esata/tb jak laptop mógłby mieć od razu sata - z resztą ma sata już w środku - kwestia TYLKO wtyczki.

No chyba że znasz takie przelotki w cenie 20-30zł jak to w przypadku usb/sata są.

#212 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 15 February 2012 - 20:23

oby, bo czekam na nowe, mam nadzieję lepsze MBP 15''

a teraz na MBA się męczę :)

Męczysz się na MBA? Nie dalej jak 2 dni temu miałeś 3 komputery, wczoraj MBP 15'', a dziś MBA 13'', jutro pewnie znów zmienisz, więc jakie tu męczenie? Co do ''nowych, lepszych MBP'', to nie wiem w czym nowy będzie lepszy jak się używa komputera do Facebooka i GG? ;P

#213 arseniq

arseniq
  • 15 posts

Posted 17 March 2012 - 20:34

Witam wszystkich Wracam do fotografii jako do zawodu i zastanawiam się nad zakupem Air 13" i5 128GB SSD 4GB(mam zewnętrzny 320GB więc większy dysk wewnętrzny mi nie potrzebny) i pytanie - ujdzie na nim obrabiać zdjęcia w CS5? lightroomie 4? czy lepiej wybrać MBP 13" MD313PL/A i5 8GB 500GB ? w air idealna dla mnie jest rozdzielczość bo pro ma bardzo małą a zewnętrznego monitora póki co nie będę kupować(mogę w razie co podłączyć tv 42"). mac będzie mi służyć czasami też w terenie wiec stąd moje myślenie o air. Bardzo rzadko ale - będę też montować klipy wideo - ale to już amatorsko więc żaden Final Cut pro tu nie wchodzi w grę. - Główne zastosowanie - obróbka zdjęć kolejne moje pytanie - widziałem ostatnio 13" air gdzie klawiatura była wypukła - jak by pod klawiaturą urósł jakiś duży bąbel - nie wiem - płyta spuchła czy coś - może to sie zdarzyć przy normalnym użytkowaniu czy ktoś po prostu go przegrzał i się chłopak tak napakował? oba maki mogę mieć w tej samej cenie .. czyli ok 5100zł wiec pozostaje wybór co lepsze... ?

#214 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 17 March 2012 - 21:45

Air - mniejszy, lżejszy, lepsze podzespoły (hires, ssd), szybszy (ssd). A do Twoich potrzeb wystarczy każdy z nich. Sam ciągnę na Air z c2d/2GB rawy z 5dmk2 i chodzi to idealnie, więc nie widzę najmniejszych problemów z i5 i 4GB. W Pro mega hamulcem będzie powolny dysk HDD.

#215 arseniq

arseniq
  • 15 posts

Posted 17 March 2012 - 22:47

jedyne czego się boję w air to że jest taki cienki - więc pytanie czy nie byłby zbyt delikatny ? pro wiadomo - w porównaniu do air to klocek ale solidniejszy

#216 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 17 March 2012 - 22:51

Ja nie wiem czy 4GB to jednak nie za mało dla CS5 (zwłaszcza jak odpalisz jeszcze kilka innych aplikacji jak np. mail, iTunes...). Zwłaszcza że Air zabiera sobie trochę dla karty graficznej (pobiera z Ramu bo nie ma oddzielnej grafiki z własną pamięcią).

A co do wypukłego MBA to unikaj;) MacBook Air fail - broken - YouTube

#217 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 17 March 2012 - 23:41

kolejne moje pytanie - widziałem ostatnio 13" air gdzie klawiatura była wypukła - jak by pod klawiaturą urósł jakiś duży bąbel - nie wiem - płyta spuchła czy coś - może to sie zdarzyć przy normalnym użytkowaniu czy ktoś po prostu go przegrzał i się chłopak tak napakował?

Pewnie to bateria spuchła.

#218 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 18 March 2012 - 00:20

jedyne czego się boję w air to że jest taki cienki - więc pytanie czy nie byłby zbyt delikatny ? pro wiadomo - w porównaniu do air to klocek ale solidniejszy

Nie jest delikatny. Na pewno po 1 zetknięciu sam to potwierdzisz. A już na pewno jest cholernie sztywny - ja sam go przenoszę trzymając go np za dolny róg - w poziomie - jest z jednego profilu aluminium to daje na prawdę dużą konstrukcyjnie wytrzymałość.

#219 arseniq

arseniq
  • 15 posts

Posted 18 March 2012 - 14:18

elita - ogólnie jestem za Air ale czekam na info od jednego sklepu jak wygląda cenowo pro ze 128GB SSD zamiast 500GB 5400rpm - poza gorszej rozdzielczości matrycą i większym ciężarem - pro byłby lepszy - szklana szybka ochronna na ekranie - ma więcej wejść, rzadko przeze mnie (bardzo rzadko) używany superdrive no i ethernet - tych co mi brakuje w air a Minus Air - to właśnie brak wejścia ethernet i tej szybki ochronnej (ch.. wie po co ale zawsze lepiej mieć niż nie :P) - mam tak głupi router że czasami potrzebuje konfiguracji przez kabel. Nie chce mi sie wydawać 130 zł na przejściówkę....

#220 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 18 March 2012 - 14:51

arseniq: wszystko zależy od potrzeb, mi gniazdka do niczego nie są potrzebne, nawet usb by starczyło jedno. Za to każde 100g więcej powoduje że laptop staje się mniej mobilny - to dla mnie jest zaleta. Mój biznes wymaga abym miał laptopa stale przy sobie, więc też na to inaczej patrzę. No i mam w domu i w pracy desktopy, więc - mimo że air to mój podstawowy system, to nie jest np mój podstawowy storage itd. Do sporadycznego użycia kupiłbym lepiej przejściówkę i położył obok routera niż nosić _STALE_ kilogram więcej, dla gniazdka/dvd o użyteczności 0.1% czasu noszenia/pracy. Znajomy ma pro i mu upadł, pękła właśnie tylko szybka, bo jest sztywniejsza niż lcd, które poddało się naprężeniom i przeżyło. Jedyna zaleta szybki to zamknięcie długopisu pod pokrywą - typowa awaria laptopa, ale nie mam zwyczaju tak kłaść nic do pisania, więc odpukać nigdy mi się taka przypadłość nie zdarzyła.

#221 arseniq

arseniq
  • 15 posts

Posted 19 March 2012 - 00:56

słuszne uwagi - kurde i teraz za cholerę nie wiem co zrobić :) chyba trzeba się z tym przespać :)

#222 ssstas

ssstas
  • 4 posts

Posted 22 March 2012 - 22:03

Przymierzam sie do zakupu macbooka i chyba sie juz zdecydowalem na Pro 13, jednak ostatnio sie zaczalem zastanawiac, czy nie lepiej wstrzymac sie z kupnem (mimo ze nowy komputer jest mi dosyc potrzebny), skoro jeszcze w tym roku apple ma wprowadzic nowego MBP? Czy ktos sie orientuje, jak to bylo wczesniej w przypadku wprowadzania nowych modeli, czy cena obecnego MBP zostanie obnizona, czy raczej sie utrzyma, a po prostu te nowe MB beda drozsze?

#223 arseniq

arseniq
  • 15 posts

Posted 23 March 2012 - 10:18

przypuszczam że ciut będą droższe a obecne stanieją z 15%. Też chciałbym sobie poczekać do czasu premiery nowego ale nie mogę i przyjdzie mi kupić obecny model.

#224 12configs

12configs
  • 3 posts

Posted 25 March 2012 - 22:04

Witam. Zastanawiam się nad zmianą starego PC'a na MB,i teraz moje pytanie: Lepszy dla mnie był by MBP,czy MPA. MB używał bym do programów takich jak photoshop,czy adobe after effects.

#225 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 25 March 2012 - 22:18

Witam.
Zastanawiam się nad zmianą starego PC'a na MB,i teraz moje pytanie:
Lepszy dla mnie był by MBP,czy MPA.
MB używał bym do programów takich jak photoshop,czy adobe after effects.

MBP 15 lub 17.

7 user(s) are reading this topic

0 members, 7 guests, 0 anonymous users