Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#251 matey23

matey23
  • 63 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 May 2012 - 14:22

Też się chętnie dowiem ;-)

#252 tuller

tuller
  • 105 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 20 May 2012 - 22:24

Witam! Chciałbym się podłączyć do tematu, moja sytuacja jest jednak nieco inna. Mam MacBooka Pro takiego jak w podpisie, a chciałbym go zamienić na najmocniejszego Aira z dodatkowym i7 1,8GHz, gdyż zaczęło mi brakować mobilności. Moje zastosowania to głównie internet, filmy HD, dużo muzyki w iTunes, iPhoto oraz iWork, od wielkiego święta jakiś amatorski montaż w FCPX. I teraz pytanie brzmi, czy to ostatnie będzie chociaż znośne, czy raczej będę chciał wyrzucić kompupter przez okno? ;-) Nie mówię oczywiście o renderingu, bo to dla mnie może trwać ile chce. Jak myślicie, czy dla mnie taki Air będzie odpowiedni, czy jednak powinienem się opamiętać, zostawić MBP i zapomnieć o mobilności?

#253 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 20 May 2012 - 23:24

Może ci przeszkadzać mniejsza matryca.

#254 tuller

tuller
  • 105 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 21 May 2012 - 08:37

Może ci przeszkadzać mniejsza matryca.

To nie problem, bo w domu pracuję na ATD 27", a w podróży to właśnie 15" mi przeszkadza ;-) Czyli rozumiem, że w moich zastosowaniach Air nie powinien dostać zadyszki?

#255 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 21 May 2012 - 12:08

Będzie prawie idealny, prawie bo nie ma matowej matrycy ani modemu 3G.

#256 Sqas

Sqas
  • 8 posts

Posted 22 May 2012 - 22:03

[CIACH]

Zadałeś już swoje pytanie w [url]http://myapple.pl/jaki-sprzet-wybrac/229128-kupowac-macbooka-pro-13-lub-air-13-czy-dysk-do-ipada-2-co-bardziej-oplacalne.html[/url] więc nie powielaj postów. renqien

#257 ambasador09

ambasador09
  • 24 posts

Posted 24 May 2012 - 14:48

Witam, również stoję przed dylematem wyboru MBP, czy MBA. Przed przeczytaniem tego tematu moim faworytem był MBP. Jednakże teraz zrobił mi się mętlik w głowie. Proszę o pomoc w wyborze laptopa, dla mnie.

Co zamierzam robic ?
- głownie będę korzystał z laptopa w domu, jednakże nie znaczy to, iż nie będę używał go poza domem, lecz większość czasu będę pracował w domu
- praca głównie z iWork, dokumenty, arkusze kalkulacyjne, prezentacje multimedilane
- powoli zamierzam stawiać pierwsze kroki w takich tematach, jak obróbka graficzna, video, także PS, iMovie również mogą być otwierane
- surfowanie po internecie
- oglądanie filmów
- prowadzenie bloga
- zamierzam grać w grę Football Manager, słowo gra jest troszkę na wyrost, gdyż głownie cała zabawa polega na analizowaniu tabelek, wykresów, paraboli etc. Głownie grafika mniej potrzebna tu jest.
zalecane wymagania
System operacyjny: OS X w wersji Leopard 10.5.8, Snow Leopard 10.6.3 lub późniejszych,
- Procesor: Intel,
- Pamięć RAM: 2GB,
- Karta graficzna: Nvidia Geforce 7300 GT / ATI Radeon X1600 lub lepsza.

Oczekuję szybkiego laptopa, płynnie działającego, który mi posłuży minimum 5 lat

No i sprawa teraz wygląda tak, że MBA bardziej przypadł mi do gustu ze względu na SSD

Moje pytania:
1. koszt włożenia SSD do MBP
2. MBA nie ma stacji dysków, w jaki sposób mogę pograć w Football Managera bez płyty?
3. MBA nie ma wejścia ethernet, w domu do połączenia internetowego używam tej wtyczki koszt jej do MBA dedykowanej od apple to koszt 130 PLN, czy istnieje coś tańszego?
4. Takie troszkę głupie pytanie chyba, czy iWork orginał można mieć bez płytki (nie wiem kupienie klucza czy cos takiego )?
Ogólnie sprzęt zamierzam kupić 13', cena niestety mnie ogranicza - nieco ponad 4 k do wydania.
Tyle w tym temacie proszę o pomoc.

#258 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 24 May 2012 - 16:21

1. Jakieś 500-2500 zł w zależności od pojemności i szybkości. http://www.skapiec.p...ski-twarde.html
2. są zewnętrzne napędy
4. z Mac AppStore

#259 ambasador09

ambasador09
  • 24 posts

Posted 24 May 2012 - 16:28

dzięki za odpowiedz Łukasz, a co Ty byś mi polecił MBA czy MBP, co najlepiej by spełniło moje wymagania (patrz post #257).

#260 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 24 May 2012 - 17:20

Proponuje poczekac na wyjscie nowych MBP ktore najprawdopodobniej pojawia sie na WWDC 11 czerwca. Wtedy podejmowac decyzje.

#261 ambasador09

ambasador09
  • 24 posts

Posted 24 May 2012 - 17:24

no tak, ale nie sądze, zeby nawet te słabsze wersje były w cenie 3.500 - 4.300 PLN, lecz mozliwe ze ceny starszych modeli się obniżą, czy raczej nie?

#262 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 24 May 2012 - 19:34

Będą wyprzedawać stare modele. Ale nie liczyłbym na ogromne obniżki.

#263 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 25 May 2012 - 09:39

dzięki za odpowiedz Łukasz, a co Ty byś mi polecił MBA czy MBP, co najlepiej by spełniło moje wymagania (patrz post #257).

Pro, ale nowego.

no tak, ale nie sądze, zeby nawet te słabsze wersje były w cenie 3.500 - 4.300 PLN, lecz mozliwe ze ceny starszych modeli się obniżą, czy raczej nie?

Obniżą, ale z 10%.

#264 madej751

madej751
  • 45 posts
  • SkądŁeba

Posted 05 June 2012 - 22:40

[CIACH]

Prosiłem, żebyś czytał forum, zamiast wyskakiwać z pytaniami, na które jest odpowiedź w wielu wątkach. renqien

#265 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 05 June 2012 - 22:44

Dawno na forum nie widziałem takiego lenia. Ale znając życie to ktoś poświęci swój czas abyś ty w tym czasie mógł obejrzeć sobie jakiś film zamiast kliknąć 5 razy i dowiedzieć się tego samemu (pytanie o gwarancję to już szczyt szczytów)

#266 madej751

madej751
  • 45 posts
  • SkądŁeba

Posted 05 June 2012 - 23:21

uważałem, że to forum będzie bardziej wyrozumiale, dla was to naprawdę minuta dwie a dla mnie 2 h szukania ale coż no nic to poszukam na forum

#267 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 05 June 2012 - 23:38

To forum jest bardzo wyrozumiałe i ogrom tu pomocnych osób. Ale też szanuj ich czas.

Zanim następnym razem spytasz ile trwa gwarancja i czy Logic Pro jest zainstalowany z systemem, sprawdź to najpierw na stronie Apple (tu: http://www.apple.com/pl oraz tu http://www.apple.com/pl/logicpro).

#268 snowee

snowee
  • 25 posts

Posted 13 June 2012 - 18:25

Siema. Mam kilka pytań ad MacBooka pro, a nie chciałem zakładać nowego tematu. 1. Czy MacBooki Pro z 2012 (nowe też, nie retiny) można bez problemu rozbudowywać (dodać ssd, dodatkowy ram z 4gb, ile obsługuje ramu max)? 2. Polecacie kupić AppleCare od razu czy po roku standardowej gwarancji? Można kupić Apple Care po tych 3 latach i aktywować go, aby dalej działał? 3. Mam dysk zew. 2TB w zew. kieszeni, który łączy się przez USB. Będzie bez problemu działał z Mac'iem przez USB jako magazyn na pierdoły? 4. Mac będzie służył głównie do kodowania (strony na Wordpressie), trochę PS'a. Ktoś z Was koduje na ekranie w rozdziałce 1440? Nie ma problemów? Może warto zainteresować się Hi-Resem? Obecnie siedzę na 22" 1650px i jest ok. Jak będę pracował w domu, to i tak planuję podłączać Maca do zew. monitora w razie potrzeby. Dzięki za odpowiedzi. Pozdro Marcin

#269 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 13 June 2012 - 18:42

1. Tak zwykle MBP mozna rozbudowac samodzielnie o wieksza ilosc pamieci RAM i wymienic dysk twardy. 2. A jaka to roznica czy teraz czy pod koniec standardowego okresu gwarancji? Nie, kazdy komputer Apple moze miec MAKSYMALNIE 3 lata gwarancji. 4. Kwestia rozdzielczosci jest najbardziej wzgledna. Nie zauwazysz duzej roznicy w wydajnosci miedzy mocniejsza a slabsza 15 MBP. Dlatego zamiast wydawac pond 1k zl na troszke mocniejszy procek, lepiej zainwestowac zaoszczedzone pieniadze w matryce High-res, Dysk SSD i wieksza ilosc Pamieci.

#270 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 13 June 2012 - 19:54

zobacz: MacBook Pro Repair - iFixit

#271 snowee

snowee
  • 25 posts

Posted 13 June 2012 - 19:58

Dzięki bardzo za odpowiedzi Panowie. Late 2011 prócz bebechów nie różni się niczym od nowego Mac'a bez retiny (ten sam schemat wymiany ramu, dysku itp)? Pozdrawiam

#272 Michasss8

Michasss8
  • 1515 posts
  • SkądLeszno

Posted 13 June 2012 - 20:04

W tym z retiną ramu nie wymienisz ;)

#273 snowee

snowee
  • 25 posts

Posted 13 June 2012 - 20:29

Wiem, wiem, ale mnie retina nie interesuje. Celuję w hi-res matowy, najlepiej z nowymi podzespołami (2.3ghz, gf650m), a do tego chcę dorzucić 8gb ramu i SSD, ale ram i dysk wolałbym kupić osobno niż dopłacać przy kupnie.

#274 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 13 June 2012 - 23:02

Dzięki bardzo za odpowiedzi Panowie.

Late 2011 prócz bebechów nie różni się niczym od nowego Mac'a bez retiny (ten sam schemat wymiany ramu, dysku itp)?

Pozdrawiam

Raczej tak, ale głowy nie dam czy kolejność czynności ta sama.

#275 matjas

matjas
  • 109 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 13 June 2012 - 23:57

Postanowiłem pójść na studia i chciałbym przy tej okazji kupić nowy komputer. Aktualnie korzystam z MacBooka Pro z 2008 roku, jednak interesowałby mnie bardziej mobilny sprzęt. Początkowo myślałem o 13-calowym MacBooku Pro, jednak nie jestem przekonany co do niskiej rozdzielczości ekranu w tym modelu. Przez chwilę myślałem też o 13-calowym MacBooku Air, ze względu na wyższą rozdzielczość ekranu oraz podobno dobrą wydajność, odstrasza mnie jedynie brak możliwości rozbudowy tego sprzętu (będę korzystał z tego komputera 3-4 lata). Do tego dochodzi jednak całkiem wysoka cena tego modelu, gdyż będę miał do wydania ok. 4000 tys zł (może być sprzęt używany oraz zza granicy). I ostatecznie zacząłem zastanawiać się nad 11-calowym MacBookiem Air, ze względu na najniższą cenę i znakomitą mobilność, musiałbym jedynie w domu korzystać z zewnętrznego monitora. Jeżeli udałoby mi się dołożyć trochę więcej, to wtedy mógłbym sobie pozwolić na model z 8GB pamięci, który byłby raczej bardziej przyszłościowy niż 13stka z dwa razy mniejszą ilością pamięci. Już sam nie wiem czym powinienem się interesować. Komputer wykorzystuje do codziennych czynności - surfowanie po sieci, multimedia, tworzenie dokumentów, a także obróbka fotografii (Adobe Lightroom). Nie jestem wymagającym userem, mogę poczekać parę sekund dłużej na jakąś operację, nie potrzebuję najnowszego i najlepszego sprzętu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users