Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#226 12configs

12configs
  • 3 posts

Posted 26 March 2012 - 14:43

Co do MBP 15 wystarczyła by mi ta tańsza wersja?

#227 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 26 March 2012 - 23:03

Tak, chodzi o to, że raczej zauważysz jego mocną grafikę.

#228 lordon

lordon
  • 248 posts
  • SkądŁódź, Poland

Posted 08 April 2012 - 17:48

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

#229 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 14 April 2012 - 09:32

Mam kilka pytań: 1. Czy Macbook z dyskiem 5400 obr/min będzie szybszy od konkurencyjnego laptopa z Windowsem i też z dyskiem 5400 obr/min ? 2. Czy 60GB (SSD) wystarczy na system + aplikacje (standardowe + te podstawowe, jak Open Office, Adobe, Audium, jakieś tam multimedialne typu Audacity, itp.) i tak żeby jeszcze zostało trochę wolnego miejsca, co by system szybciej chodził ? 3. Laptopa będzie kupował mój kolega, który obecnie jest w Kanadzie (przywiezie go jako bagaż podręczny). Tylko mam pytanie czy będzie mógł kupić go na MOJĄ firmę ?

#230 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 15 April 2012 - 12:45

1. Co ma system operacyjny do wydajności HW? Jak będą zrobione na tych samych elementach, to oba komputery zaoferują tą samą wydajność. Różnice będą raczej symboliczne. 2. Starczy z zapasem 3. Oczywiście, tylko cło i vat zapłacisz i możesz sobie rachunek wciągnąć w koszty - bez papierów celnych nie bardzo.

#231 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 April 2012 - 21:18

1. Co ma system operacyjny do wydajności HW? Jak będą zrobione na tych samych elementach, to oba komputery zaoferują tą samą wydajność. Różnice będą raczej symboliczne.

Ma bardzo dużo i różnice mogą być nawet dwukrotne, np. jeśli drugi system ma niedopracowane sterowniki grafiki.

http://www.phoronix....ows_part3&num=2
http://www.phoronix....p1_ubuntu&num=2
http://www.phoronix...._win7_ogl&num=2

#232 napior1516

napior1516
  • 123 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 May 2012 - 19:26

MacBook Pro 13 vs MacBook Air 13? A teraz lawina pytań. 1. Kiedy wchodzą nowe modele? 2. Który lepszy? 3. Opinie awaryjności. 4. Który ma lepszą baterie? Sprzęt będę kupował w USA na święta bożego narodzenia. 5. Czy są jakieś techniczne problemy z działaniem Maców z USA u nas w Polsce. 6. Czy da się język zmienić i nich z ANG na POL, czy muszę kupić nowe OS i ile on kosztuje? 7. Czy odpalę na nim jakieś gry? 7a. Jak tak to jakie? Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi.

#233 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 05 May 2012 - 21:46

1. wtedy gdy nowe procesory Intela, pewnie w czerwcu
2. dla mnie Air bo jest cieńszy i ma SSD
3. w Pro pada SuperDrive
4. hmm, zbliżone
5. poza wtyczką to nie
6. wystarczy zmienić, jest jedna wersja z wszystkimi językami
7. na zintegrowanej grafice to proste typu Simsy
7a. http://en.wikipedia....Macintosh_games
http://www.macgamestore.com/
http://www.insidemacgames.com/
http://www.ea.com/mac

#234 napior1516

napior1516
  • 123 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 May 2012 - 21:50

Dzięki za pomocne odpowiedzi jak w pro nie dadzą z dedykowaną grafiką to kupię Air sobie, ale jeszcze sobie pomyśle. Mam nadzieje że dadzą jakiegoś PRO lub AIR w 13 calach z jakąś normalną kartą grafiki. Trochę żałośnie że model AIR 2010 mocniejszy od 2011 ;/. A jeszcze jedno czy klawiatura USA różni się od Polskiej chodzi mi o układ klawiszy bo polskie ogonki się sprawą systemową. Pomęczę ludzi trochę bo i tak czekam na nowe modele. A od lektury na forum bardziej się waham nad wyborem popołudni chciałem PRO a teraz AIR z SSD coraz bardziej korci. ;D

#235 endru098

endru098
  • 51 posts

Posted 06 May 2012 - 12:59

Witam Obecnie (jak zapewne wielu) czekam na nową linie mbp/mba. Do wczoraj byłem przekonany do mbp 13. Ale po przeczytaniu tego wątku mam spore wątpliwości. :) Generalnie będę go używał do pisania, internetu, muzyki, filmów, zdjęć, itp. Zwykłe amatorskie użytkowanie. Liczę na czerwiec. Choć jest szansa na nowego iphonea w tym terminie (osobiście wolałbym mb). Lekko obok tematu. Sporo poczytałem o miejscach gdzie ludzie kupują sprzęt. Wiem, że cena ma znaczenie ale chyba są granice, których lepiej nie przekraczać. Jestem co najmniej zdziwiony działaniem niektórych osób. Ja zdecydowanie kupię sprzęt co najmniej u oficjalnego sprzedawcy (np. Ispot, cortland) albo w apple store online.

#236 Michasss8

Michasss8
  • 1515 posts
  • SkądLeszno

Posted 06 May 2012 - 14:09

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

#237 napior1516

napior1516
  • 123 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 May 2012 - 15:16

Witam

Obecnie (jak zapewne wielu) czekam na nową linie mbp/mba. Do wczoraj byłem przekonany do mbp 13. Ale po przeczytaniu tego wątku mam spore wątpliwości. :)
Generalnie będę go używał do pisania, internetu, muzyki, filmów, zdjęć, itp. Zwykłe amatorskie użytkowanie.
Liczę na czerwiec. Choć jest szansa na nowego iphonea w tym terminie (osobiście wolałbym mb).

Lekko obok tematu. Sporo poczytałem o miejscach gdzie ludzie kupują sprzęt. Wiem, że cena ma znaczenie ale chyba są granice, których lepiej nie przekraczać. Jestem co najmniej zdziwiony działaniem niektórych osób.
Ja zdecydowanie kupię sprzęt co najmniej u oficjalnego sprzedawcy (np. Ispot, cortland) albo w apple store online.

Oficjalnym sprzedawcą Apple w Polsce jest tylko Apple Store online. W niektórych krajach są jest zwykłe sklepy Apple Store ale Polska jeszcze ich się nie doczekała. Reszta jest tym samym co Media Markt. Mają własną marżę itp. Sam czekam na nową linie ale będę sprzęt kupował za oceanem bo jest dużo tanie. Sam porównaj ceny w Apple Store online u nas i w USA. Na allegro są ludzie co sprowadzają sprzęt ze stanów więc może zobacz u nich bo nie ma co się oszukiwać że produkty Apple mają dosyć wysoką cenę szczególnie w Polsce ale ich jakość to niebo a ziemia w porównaniu do konkurencji. Ciekawe co zmienią w nowych Mac'ach.

#238 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 06 May 2012 - 15:46

Oficjalnym sprzedawcą Apple w Polsce jest tylko Apple Store online. W niektórych krajach są jest zwykłe sklepy Apple Store ale Polska jeszcze ich się nie doczekała. Reszta jest tym samym co Media Markt. Mają własną marżę itp.

Nie do końca, bo są autoryzowani sprzedawcy, a iSpot ma status Premium Reseller.

http://www.apple.com/pl/buy/shop/
http://www.apple.com/pl/buy/apr/
http://www.apple.com/pl/buy/locator/

#239 napior1516

napior1516
  • 123 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 May 2012 - 16:32

Ale to nadal są Resellerzy.

#240 postr

postr
  • 182 posts

Posted 06 May 2012 - 17:24

A jeszcze jedno czy klawiatura USA różni się od Polskiej chodzi mi o układ klawiszy bo polskie ogonki się sprawą systemową.

Tak, enter jest poziomy,a nie pionowy jak w polskiej wersji.

ich jakość to niebo a ziemia w porównaniu do konkurencji.

Tu bym się nie zgodził. Fakt, jest aluminium, szklany gładzik, MagSafe itd, ale patrząc na pękające MB czy pożółknięte iMaci, nie wiem czy aby na pewno można mówić o jakości porównywalnej z niebem. Prócz oczywiście świetnego designu, sprzęt Apple nie ma w sobie nic cudownego, jeśli chodzi o wykonanie. Zresztą, każdy szanujący się producent ma w swoim portfolio produkty premium, jak np. Samsung ze swoją dziewiątą serią.

#241 endru098

endru098
  • 51 posts

Posted 06 May 2012 - 17:56

Oficjalnym sprzedawcą Apple w Polsce jest tylko Apple Store online. W niektórych krajach są jest zwykłe sklepy Apple Store ale Polska jeszcze ich się nie doczekała. Reszta jest tym samym co Media Markt. Mają własną marżę itp. Sam czekam na nową linie ale będę sprzęt kupował za oceanem bo jest dużo tanie. Sam porównaj ceny w Apple Store online u nas i w USA. Na allegro są ludzie co sprowadzają sprzęt ze stanów więc może zobacz u nich bo nie ma co się oszukiwać że produkty Apple mają dosyć wysoką cenę szczególnie w Polsce ale ich jakość to niebo a ziemia w porównaniu do konkurencji. Ciekawe co zmienią w nowych Mac'ach.

Zupełnie inną sprawą jest jeżeli sam będziesz w usa i kupisz mb a inną jest kupno na allegro.
Wysoka cena apple to generalnie efekt polskich podatków (23% vat). Przy zakupie będę próbował skorzystać ze zniżki edukacyjnej (6-8%) w ispot lub cortland. Wtedy cena nie jest już taka wysoka.
Do usa się niewybieram, nikt też mi mb nie przywiezie. Na allegro to mogę sobie kupić jakieś dodatki max 1000 zł. Generalnie nie ufam im za bardzo. Pozostają mi oficjalni sprzedawcy. Nawet jak miałby być to saturm czy mediamarkt. Wolę przepłacić i mieć pewność niż potencjalnie oszczędzić (a faktycznie stracić).

#242 pavi7600

pavi7600

• 1199 posts

Posted 07 May 2012 - 08:34

Witam! Jeśli chodzi o sprzęt z USA to ja osobiście polecam i zachęcam do zakupu. Głównie chodzi o przebitkę cenową. Co do gwarancji to tez nie ma się co bać ponieważ gwarancja jest międzynarodowa i obowiązuje w Polsce. O gwarancji napisałem w innym miejscu http://myapple.pl/ko...-gwarancja.html. Nie za bardzo rozumiem co tu mam zaufanie czy też nie - jezeli sprzęt jest np z USA i jest fabrycznie zafoliowany to nie ma obaw. Co do odliczenia PD to istnieje mozliwośc odliczenia 19 % na sprzęt z zagranicy jeżeli się posiada firmę. Więc ja śmiało zachęcam do kupna takiego sprzętu ponieważ naprawdę się opłaca - jeden minusik że troszkę dlugo się czeka no ale jeżeli możemy zaoszczędzić parę złotych to chyba warto.
Po więcej info zapraszam na priv.
Pozdrawiam

#243 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 07 May 2012 - 08:39

No i dobrą alternatywą dla zakupu za oceanem jest zakup na firmę, gdzie odliczasz sobie VAT i CIT/PIT amortyzujesz.

#244 pavi7600

pavi7600

• 1199 posts

Posted 07 May 2012 - 08:48

No aż tak dokładnie to się nie znam na odliczeniach sprzętu z zagranicy - wiem o 19 % bo ostanio sprzedałem 2 airy z Usa i kupujący odliczyli sobie 19 % PD. Ale tak jak pisze @elita może istnieje możliwość odliczenia jeszcze większej kwoty a wtedy to już się naprawdę opłaca.

#245 endru098

endru098
  • 51 posts

Posted 07 May 2012 - 13:24

Witam! Jeśli chodzi o sprzęt z USA to ja osobiście polecam i zachęcam do zakupu. Głównie chodzi o przebitkę cenową. Co do gwarancji to tez nie ma się co bać ponieważ gwarancja jest międzynarodowa i obowiązuje w Polsce. O gwarancji napisałem w innym miejscu http://myapple.pl/ko...-gwarancja.html. Nie za bardzo rozumiem co tu mam zaufanie czy też nie - jezeli sprzęt jest np z USA i jest fabrycznie zafoliowany to nie ma obaw. Co do odliczenia PD to istnieje mozliwośc odliczenia 19 % na sprzęt z zagranicy jeżeli się posiada firmę. Więc ja śmiało zachęcam do kupna takiego sprzętu ponieważ naprawdę się opłaca - jeden minusik że troszkę dlugo się czeka no ale jeżeli możemy zaoszczędzić parę złotych to chyba warto.
Po więcej info zapraszam na priv.
Pozdrawiam

Nie chodzi mi o zaufanie do sprzętu z usa, tylko niestety do sprzedawców z Polski na allegro. Z góry przepraszam wszystkich uczciwych ale wystarczy kilku cwaniaków, którzy psują wszystko

PS. pytanie laika:
"Po więcej info zapraszam na priv"
jak go ustalić?

#246 pavi7600

pavi7600

• 1199 posts

Posted 07 May 2012 - 13:50

Witam! Jeśli chodzi o sprzedawców to zawsze znajdą się uczciwi i mniej uczciwi sprzedawcy i tutaj zgadzam się w 100 % z @endru098 , że kilku cwaniaczków może popsuć renomę tym uczciwym sprzedawcom i ludzie bedą się bać kupować sprzęt od takich właśnie ludzi ( nawet uczciwych sprzedawców ) Z tym priv to chodziło o ewentualne uzyskanie wiecej info odnośnie odliczenia sobie 19 % na sprzęt z usa - ponieważ nie miałem więcej czasu się rozpisywać. Pozdrawiam

#247 matey23

matey23
  • 63 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 May 2012 - 20:14

Witam, Im dłużej czytam Wasze opinie, za i przeciw odnośnie brania Macbooka Air/Pro tym większy mam mentlik w głowie. Przedstawię więc jak wygląda mój problem ;-) Jestem studentem, który w wolnym czasie zajmuje się muzyką, do tej pory cały czas pracowałem na Macu Pro, który niestety nie jest moją własnością i pora go oddać do studia nagraniowego. Szukam więc własnego komputera, który będzie mi służył do rozgrywki (muzyka, www, filmy) jak i pracy - Logic Studio, Office itp. Budżet to około 6 tysięcy, które chcę jak najlepiej zagospodarować. Tu się pojawia pytanie: Lepiej wziąć MacBooka Air 13" i5 1.7GHz 4GB 256GB SSD, czy lepiej MacBooka Pro 13" i7 2.8GHz, 4(lub 8GB) RAM + Vertex SSD Który będzie bardziej wydajny do pracy? Od razu zaznaczę, że ciężar nie ma większego znaczenia, na dobrą sprawę rozdzielczość matrycy również nie. Chodzi mi głównie o procesor i dysk, czy te 1GHz więcej i i7 zamiast i5 ma znaczenie? Ważny jest jeszcze port FireWire i tego mi brakuje najbardziej w MBA, może jeszcze to przeboleje, jeżeli wydajność MBA będzie lepsza. Oglądałem filmy gdzie MBA uruchamiał się szybciej od MBP/SSD, ale jak to wygląda potem, po uruchomieniu?

#248 TheDriver

TheDriver
  • 112 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 17 May 2012 - 20:33

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ;) Weź Macbooka Pro + SSD ;) najlepszy wybór

#249 matey23

matey23
  • 63 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 May 2012 - 20:37

Właśnie dodatkowo się utwierdziłem w przekonaniu oglądając: MacBook Pro vs MacBook Air: Speed Test - YouTube
Problem w tym, że MBA na tym filmie jest C2D, a MBP i5 ;-) Pozostaje pytanie jaką różnicę zrobi i5 a i7 ;-)

#250 Przybysz_tcz

Przybysz_tcz
  • 114 posts
  • SkądTczew

Posted 20 May 2012 - 14:17

Skoro tak już się rozpisaliście o sprzęcie z USA, znacie kogoś kto to sprowadza i można ładnie zaoszczędzić? Możecie pisać na priv

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users