Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#151 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 stycznia 2012 - 20:53

@elita

Czyli jednak lepiej było wziąć MBA 13" ? No, niestety już zatwierdziłem kupno i pojutrze dojdzie do mnie przesyłka. A co do zgrywania-możesz mi wytłumaczyć dlaczego bardzo awaryjny?Czyli nie poradzi sobie z zgrywaniem filmów(nie takich co każdy zna),zdjęć itd.

Jasne, że poradzi, u mnie sobie ze wszystkim radzi, a przecież nie będziesz tego robił codziennie, więc tym bardziej. Rok czy dwa wytrzyma spokojnie, dalej nie wiadomo, ale w razie czego można wymienić albo kupić zewnętrzny, a miejsce wykorzystać na dodatkowy dysk.

#152 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 stycznia 2012 - 22:04

Tylko że dołożył wg tego co pisze 3kzł a ma 2x cięższy 2x grubszy laptop z matrycą o mniejszej rozdziałce i dodatkowo z dvd które na usb się kupi za 100zł, a w wydaniu apple jest najbardziej awaryjnym elementem pro.

#153 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 stycznia 2012 - 22:15

Tylko że dołożył wg tego co pisze 3kzł a ma 2x cięższy 2x grubszy laptop z matrycą o mniejszej rozdziałce i dodatkowo z dvd które na usb się kupi za 100zł, a w wydaniu apple jest najbardziej awaryjnym elementem pro.

Do czego mógł dołożyć 3000zł, skoro podobne modele Air i Pro mają takie ceny, że Airy są droższe? Bredzi po prostu.

#154 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 stycznia 2012 - 01:19

Czyli jednak lepiej było wziąć MBA 13" ? No, niestety już zatwierdziłem kupno i pojutrze dojdzie do mnie przesyłka. A co do zgrywania-możesz mi wytłumaczyć dlaczego bardzo awaryjny?Czyli nie poradzi sobie z zgrywaniem filmów(nie takich co każdy zna),zdjęć itd.

Skoro to zakup internetowy, to możesz go odesłać bez podania przyczyny w ciągu 10 dni.

---------- Wpis dodano o 02:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 02:18 ----------

Z drugiej strony SuperDrive może wymienić na drugi dysk, pamięć też jest łatwa do rozbudowy.

#155 skalmar98

skalmar98
  • 21 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 08:54

Jednak sklep zgodził się na odwołanie realizacji. Sorry pomyliły się mi ceny napisałem 3000zł a miało być 300zł. Czyli wziąć Aira 13" i5 128GB 4GB RAM ? Jedynie taki model jest dla moich funduszy.

#156 pukko

pukko
  • 229 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 22 stycznia 2012 - 09:17

Nie śledziłem wątku od początku, ale w każdym pytaniu o wybór trzeba znać odpowiedź na ważniejsze pytanie, na które forumowicze nie odpowiedzą. Do czego tego stuffu będziesz potrzebował i tyle. Czyli nie co lepiej kupić tylko: muszę robić to, to i to i jaka maszynka najlepiej to uciągnie.

#157 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 22 stycznia 2012 - 09:19

Tak. Bierz tego.

---------- Wpis dodano o 09:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:18 ----------

Nie śledziłem wątku od początku

To przeczytaj, bo było.

#158 skalmar98

skalmar98
  • 21 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 09:38

To wezmę ten model. Dziękuje za pomoc.

#159 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 stycznia 2012 - 09:55

@elita

Jakosc niektorych napedow, ktore trafiaja do MBP wola wrecz o pomste do nieba.

#160 paullaa

paullaa
  • 2 postów
  • SkądIRL

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:37

Witam, planuje zakup pierwszego maca. Z poczatku myslalam tylko nad MBA 11'' ale jednak teraz zastanawiaja mnie inne opjce... wiec co polecacie? Dodam ze bedzie mi mac potrzebny do zabawy w photoshopie i ogolnej obrobce zdjec ale takowych nie bede przetrzymywac na samym lapku a reszta to youtube, facebook i uzywanie komunikatorow. Wiec jaka opcja bedzie najlepsza dla mnie?

#161 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 23 stycznia 2012 - 19:48

paullaa: jak PS w domu i masz możliwość podpięcia monitora - masz na niego miejsce i forsę - to możesz brać 11" - chociaż wg mnie różnica w cenie jest na tyle niska w porównaniu do zalet że warto brać 13". Lapek co prawda większy, ale i wygodniejszy do pracy, lepsze acu, lepszy lcd, PS już bez większych problemów na hires.

#162 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 stycznia 2012 - 21:18

Hej, Otóż w ciągu 2-3 miesięcy wymieniam notebooka. Nie ma opcji powrotu do PC, zatem wybór jest prosty - MacBook Pro 13 albo MacBook Air 13. Obecnie użytkuję MBA 2,13 GHz C2D z dyskiem SSD 128 GB i 2GB RAM i generalnie z komputerka jestem bardzo zadowolony i wszystko by było super, gdyby nie problem z chłodzeniem - najpierw włączające się wentylatory do 6200 RPM, a potem odłączenie 1,5 rdzenia. Zjawisko jest bardzo uciążliwe, w szczególności podczas pracy z zewnętrznym monitorem i zamkniętą klapą, tym bardziej, że nie chodzi wcale o obróbkę grafiki czy dźwięku, tylko normalne użytkowanie biurowe - typowo otwarte Safari, iChat, Mail, Excel, Omnifocus, iCal. Generalnie najchętniej bym kupił nowego MBA 13 na i5 albo i7 z dużym dyskiem SSD i 4 GB RAM, ale jeżeli miałbym się definitywnie pozbyć problemu z przegrzewaniem się to może bym scierpiał większą wagę, gabaryty i ten kompletnie bezużyteczny napęd w MacBooku Pro.... Proszę o opinie - najbardziej mnie interesuje kwestia chłodzenia w nowych Airach w porównaniu z modelem, którego posiadam. Kal

#163 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 23 stycznia 2012 - 21:57

kali800: nie wiem jak i co ty robisz z tym airem, bo ja mam bliźniaczy model - tylko z cpu 1.8 - reszta to samo i mam wiatraki prawie non stop na 2k i temperaturę w okolicy 45C. A stale mam otwarte FX, mail, terminal, itunes, iphoto, skype, openoffice itd., a ssd z filevaultem. I prawie w ogóle go nie gaszę, tylko sleepuję. Fakt temperatura idzie w górę, ale muszę mu dać w dupę, ale ww zestaw robi w biurowej pracy 5-10% cpu. Taka mała rada: wyłącz na kilka dni indeksowanie spotlight i local snapshot i spróbuj w ten sposób popracować.

#164 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 stycznia 2012 - 22:12

No właśnie... zaczynam się zastanawiać, czy komputer nie jest czasem trafiony... Obecnie mam otwarte Safari z forum, Mail (podłączony do MS Exchange), iChat, Excel z jednym arkuszem. Procesor obciążony na około 8-10%, natomiast jego temperatura to 70 stopni, a wiatrak rozpędzony do 6200 RPM permanentnie, dodam, że przez ponad pół godziny komputer sobie leżał na stole bezczynnie z włączonym wygaszaczem... Problemy nasiliły się po upgradzie do Liona. Na SLu to chodziło w miarę sprawnie, aczkolwiek potrafił się też zagrzać. Generalnie gorąca obudowa to nie problem, wiatrak też nie robi, ale czasami dochodzi do sytuacji, że kernel_task bierze 150% CPU i wtedy trzeba dziada wyłączyć i potrzymać w zimnie przez 15 minut, żeby można było przystąpić do dalszej pracy... Kal

#165 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 23 stycznia 2012 - 22:23

Przy takim obciążeniu mój air (pod Lionem) jest zimny wszędzie, ma 2k obrotów i nie przekracza 50C - typowo ma 45C. Jedynie podczas ładowania acu od niskiego poziomu, wtedy trzyma 2k i temp w okolicach 60C, ale to acu biorą prąd - wiadomo. Jak się naładuje wraca do ww normy. A ile masz cpu systemowych i bezczynności jak pokazuje ci 10%? czy w idlu?

#166 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 stycznia 2012 - 22:28

[ATTACH=CONFIG]10331[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]10332[/ATTACH]

#167 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 23 stycznia 2012 - 22:34

To masz coś popsute :(

http://sergiusz.com/... o 22.29.27.png

#168 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 stycznia 2012 - 22:50

No to kicha... Gorzej że komp już po gwarancji i nie wiem za bardzo co z nim teraz zrobić - czy jest sens go dawać do serwisu, a jeszcze gorzej, że chyba nie mogę sobie pozwolić za bardzo na brak narzędzia pracy. Chyba sobie wezmę nowego, a w międzyczasie spróbuję tego naprawić.... Jakoś mi się wydawało to niemożliwe, żeby apple wypuścił coś z taką usterką... Kal

#169 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 22:57

Moment, jeśli kernel_task zabiera 150%, to nie dziwne, że komp się grzeje.

#170 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 stycznia 2012 - 23:02

renqien - odwrotnie - najpierw się grzeje, a kernel_task 150% to element ochrony systemu przed przegrzaniem - po prostu odłączane jest 1,5 rdzenia systemowo. Tam nie ma żadnego przetwarzania w tym procesie to tylko zabezpieczenie.

#171 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 23:12

No fakt. Przeczytaj http://myapple.pl/ma...acbook-air.html a poza tym wymień pastę na procesorze ;)

#172 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 stycznia 2012 - 23:16

Niewiele pomoże - solucja to zainstalowanie CoolBook'a, który na Lionie nie działa. Pozostaje serwis....

#173 paullaa

paullaa
  • 2 postów
  • SkądIRL

Napisano 24 stycznia 2012 - 19:59

Hmmm no wlasnie jednyna opcja z air jest kupienie 13'' a za rok planuje kupic cos lepszego z racji ze ide do collegu, wiec powinien mi wystarczyc MBA 13 do pracy w Psie i na komunikatory?

#174 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:32

Air w PS/LR/Gimp do 22Mpix daje radę, więcej nie sprawdzałem. Do komunikatorów to akurat wystarczy 1% cpu z dowolnego MBA jaki wydał Apple.

#175 caligator

caligator
  • 37 postów
  • SkądLubin

Napisano 09 lutego 2012 - 07:13

widzę że ja mojego zakupu dokonałem iście nieracjonalnie biorąc pod uwagę wiele komentarzy z tego wątku ale kupiłem w tym tygodniu MBP 13" i jestem zadowolony... Myślałem nad Air'em 11"/13" ale nie widze sensu kupować takiego laptopa, który z założenia ma być ultramobilny a działa na baterii mniej niż Pro, co jest dla mnie istotną wadą bo kwestia dystansu działania był jednym z moich priorytetów przy zakupie... Do zakupu aira jescze trzeba ponadto doliczyc zakup jakiegoś dodatkowego dysku i robi sie nam coraz wyższa cena... Karta grafiki Intela mi nie doskwiera wogóle bo do grania mam konsolę, a do obróbki zdjęć wystarczy w zupelności... Boli jedynie kwestia ekonomii że za taką kasę mogliby włożyć coś mocniejszego, ale tak czy inaczej ja bym tego nie wykorzystał... Myślałem że Maca kupię przez internet ze strony apple, ale gdy zobaczyłem cenę w MediaMarkcie to zmieniłem zdanie (zamiast 6599 zapłaciłem 5850zł)... Najśmieszniejsze jest to że zszedłem piętro niżej do iSpotu i tam już była "normalna" cena... Każdy powinien kupić to co chce i nie patrzeć się na innych:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych