Wygląda na to, że Wasza pomoc jest niezbędna...
Od jakiegoś czasu poważnie rozważam zakup nowego laptopa, ale trudno mi wybrać spośród tych opcji: MBA/M1/16GB/1TB lub MBP/13"/M1/16GB/512GB.
Dużo czytałem, znam główne trendy, ale trudno się zdecydować (jak z tym Touch Bar'em w końcu jest?). Cena obu wariantów zbliżona.
Oczywiście koszt jest bardzo istotny, ale dotychczasowy laptop ma już 9 lat (!) i mimo że miewa się dobrze, to brak obsługi nowego OS oraz mała pojemność dysku (256GB) sprawiają, że powinienem rozważać zmianę (choć brałem też pod uwagę wymianę dysku SSD i trwanie na tym laptopie jeszcze przez rok lub dwa, ale to chyba lipa).
Jak widać, kupuję laptopa na lata, zatem parametry chciałbym mieć nieco przyszłościowe (dlatego nie rozważam wersji z 8GB pamięci i z dyskiem 256GB).
Laptopa wykorzystuję głównie do obróbki zdjęć RAW, czasem do obróbki filmów (w tym renderingu), oglądania filmów + klasyka: poczta, net itp.
Przestrzeni dyskowej zawsze mało - w obecnym laptopie wspomagam się pandrive'ami/kartą pamięci (w tym także Transcend), ale przy nowych laptopach, jak wiadomo, to utrudnione (przejściówki, złącza itp.). Myślę, że realnie wystarczyłoby mi 512GB, ale... wiadomo...
Co ważne, będę też czasem potrzebował Windows'a, czyli powinienem wyposażyć się w Parallels (sam czasem korzystam z Windows, a poza tym żona może ponownie pracować zdalnie na tym laptopie, a wtedy "Okienka" będą nieuniknione.
Przy okazji (przepraszając za lekki OT): jakie macie doświadczenia z Parallels? To naprawdę ma sens? Wszystko działa płynnie? Dotychczas korzystałem z Boot Camp'a, ale teraz się nie da...
Oczywiście w zdecydowanej większości będę korzystał z MacOS, bo wiadomo, że przy odwrotnym zapotrzebowaniu należałoby kupić laptopa z Win...
Proszę o merytoryczne wskazówki: wersja z Air czy Pro i jak tam z tym Parallels?
Z góry bardzo dziękuję.
Edited by marchpol, 01 September 2021 - 21:49.