Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#3001 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 29 December 2021 - 21:49

Jeszcze są lepsze głośniki. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3002 marchpol

marchpol
  • 37 posts

Posted 29 December 2021 - 22:02

A ja uważam, że warto dołożyć do pro, ale tylko w przypadku niektórych zastosowań; na pewno nie we wszystkich.
Sam tak zrobiłem i nie żałuję, ale znajomemu do zastosowań „studencko-biurowych” zdecydowanie bardziej polecam wersję air.

#3003 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 29 December 2021 - 23:08

A ja uważam, że warto dołożyć do pro, ale tylko w przypadku niektórych zastosowań; 

Jakich? Serio, nic mi nie przychodzi do głowy.

#3004 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1886 posts

Posted 30 December 2021 - 06:46

W mojej zwykłej pracy (office, przeglądarki, komunikatory wideo i tekstowe) temperatura procesora jest w zakresie 32-42 stopnie. Wtedy nie warto dla wentylatora. Miałem pro i wiem, że dla ekranu, głośników czy touchbara nie warto - różnicę wyczuwam tylko w porównaniu bezpośrednim. Natomiast jak musiałem przekodować na szybko godzinny film to temperatura doszła do 98 i na pewno był throttling. Pewnie pro zrobił by to kilka minut szybciej. No i bateria - żyje bardzo długo, ale mogą być przypadki, gdy każda godzina jest cenna.

Polecane air. Jednak trudno mi wyobrazić sobie, by ktoś żałował zakupu pro z powodów innych niż dodatkowo wydane pieniądze. Na siłę jako wady pro można wskazać masę i touch bara.

Edited by WojtekWojtek, 30 December 2021 - 06:50.

#3005 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 30 December 2021 - 08:18

Tym bardzoej, ze najbardziej podstawowy Air czyli 8 gm ram kosztuje Ok. 4.500 pln.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#3006 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 30 December 2021 - 09:18

W Euro nawet niecałe 4200 jak się weźmie na raty  ;)

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#3007 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 30 December 2021 - 09:59

Natomiast jak musiałem przekodować na szybko godzinny film to temperatura doszła do 98 i na pewno był throttling. Pewnie pro zrobił by to kilka minut szybciej. No i bateria - żyje bardzo długo, ale mogą być przypadki, gdy każda godzina jest cenna.

No tak, tylko, jeśli ktoś ma istotnie zaoszczędzić godziny, to musi takie filmiki obrabiać regularnie, a nie od wielkiego dzwonu. Wówczas Pro 13" nie rozwiąże problemu "każda godzina jest cenna", bo dla niego lepiej się sprawdzą nowe Pro, a nie komputer, który jest de facto takim Air na leciutkich sterydach.

Jednak trudno mi wyobrazić sobie, by ktoś żałował zakupu pro z powodów innych niż dodatkowo wydane pieniądze.

Tu oczywiście pełna zgoda. Jak ktoś kupił ten komputer, to na pewno nie można o nim powiedzieć, że jest pod jakimkolwiek istotnym względem gorszy od Air. Jest nieco lepszy w kilku detalach, to jasne.
Ale trzeba pamiętać, że zastosowania, dla których Air nie jest wystarczający będą także i dla niego zbyt wymagające.

Edited by Mikołaj Maciejko, 30 December 2021 - 10:09.

#3008 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1886 posts

Posted 30 December 2021 - 12:39

Tak, zgadzam się. Dopiero pro 14/16 to wyższy poziom.

Moja sytuacja była jednak szczególna - liczyła się każda minuta,  pracuję w serwisie VOD, był wolny dzień, nikogo w biurze, była już promocja nowej premiery w mediach, a jakiś błąd w systemie nie pozwalał go wrzucić na CDN w takim formacie jak dostaliśmy od producenta.  Normalnie to idzie na grubym serwerze z GPU.

• Mikołaj Maciejko likes this

#3009 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 30 December 2021 - 12:57

Czyli można powiedzieć, ze uratowałeś nam święta. ;-) Po takiej akcji, Twój pracodawca powinien Cię natychmiast wyposażyć w najmocniejszego MBP.

#3010 Blue

Blue
  • 568 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted 30 December 2021 - 13:28

był wolny dzień, nikogo w biurze, była już promocja nowej premiery w mediach, a jakiś błąd w systemie nie pozwalał go wrzucić na CDN w takim formacie jak dostaliśmy od producenta.  Normalnie to idzie na grubym serwerze z GPU.

Miałem rok temu podobną sytuację na początku grudnia. Poszedł film do emisji, ale ktoś wypatrzył drobną korektę. Przeliczenie tego na poprzednim MacBooku na intelu to 6h. Dzień wcześniej odebrałem MBP 13 M1 :) Wykonał to w 1,5h. Normalnie też idzie to do klastra, ale nie było nikogo, więc spada to na mnie raz na czas. Aby było w temacie - Air by poległ. Projekt miał od groma warstw (green screen + animowane tła z Motion tracking). Zagrzał by się i zwolnił, przy krótkich obciążeniach to wydajność jest 1:1. Przy nieco dłuższych robi się już lekka różnica. Ale przy czymś bardzo ciężkim to sądzę, że niewiele krócej by zrobił niż Intel. Chyba, że go damy do wanny i będziemy lać zimną wodę. No fizyki tu nie oszukamy. Air nie jest do pracy obciążeniowej, bardziej typowo biurowej, domowej, do okazyjnego przeliczenia prostego filmu z wakacji bez nastu warstw/filtrów, itp.

Jestem programistą, ale czasami muszę przeliczyć video. Tym razem nie zastanawiałem się nawet minuty nad mbp 14 nową :)

Edited by Blue, 30 December 2021 - 13:33.

#3011 marchpol

marchpol
  • 37 posts

Posted 30 December 2021 - 22:24

Jakich? Serio, nic mi nie przychodzi do głowy.

Przykładowe odpowiedzi znalazłeś w kolejnych wpisach.

Transkodowanie filmu bluray rozgrzewa MBP dość mocno. Gdybym kupił MBA, to mimo iż przeróbka filmów zdarza mi się nieczęsto i robię to tylko na własne, domowe potrzeby, żałowałbym, że nie dopłaciłem do pro.
Tak, zapłaciłem za spokój wewnętrzny, ale dla niektórych to też może być istotne. ;)
Poza tym bateria, ekran i touchbar, w którego istnieniu jednak dostrzegam pozytywy.

Zgadzam się, że każdy powinien dobrać sprzęt do swoich potrzeb. Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi. Sam szukałem tu takiej przed zakupem i nie znalazłem.
Jak dla mnie, MBP 13 M1 to wariant optymalny. Dopłacanie 2,5 tys. zł do MBP 14 byłoby już przesadą (choć oczywiście fajnie byłoby mieć…).

Edited by marchpol, 30 December 2021 - 22:28.

#3012 mirfak

mirfak
  • 4 posts

Posted 06 January 2022 - 13:26

Szanowni Państwo,

to mój pierwszy post i dlatego chcę wszystkich powitać i pozdrowić.

Mam MacBooka pro 13 z 2017 (i5+8 GB RAM). Dosyć często wykorzystuję FUSION 360 i mój komputer zaczyna mieć znaczne problemy. Moje pytanie brzmi czy do pracy w tym środowisku warto kupić MB Pro 14, czy wystarczy M1?

Hobbystycznie robię filmy (planuję przejść na 4K/50/HDR).

Z góry dziękuję za pomoc.

#3013 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 06 January 2022 - 16:09

Tu odpowiedź może zależeć od stopnia zaawansowania pracy. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3014 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 06 January 2022 - 17:41

Hobbystycznie robię filmy (planuję przejść na 4K/50/HDR).

Tutaj na pewno procesor M1 Pro nie zaszkodzi i będzie rozwiązaniem bardziej "futureproof" (czy ktoś zna dobry polski odpowiednik?). Jeśli budżet pozwala, to na pewno nie będziesz zawiedziony.

Edited by Mikołaj Maciejko, 06 January 2022 - 17:42.

#3015 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1886 posts

Posted 06 January 2022 - 18:24

M1 będzie drastycznie lepszy niż dwurdzeniowy Intel. Ale jak powyżej - lepsze jest lepsze :). Przy m1 pro możesz też mieć więcej RAM. Ja tylko czytałem w necie, że fusion renderuje na CPU, więc najtańsze M1 pro będzie niewiele szybsze niż m1, chyba, że dopłacisz za 10 rdzeni CPU. 

#3016 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 06 January 2022 - 19:03

Tutaj na pewno procesor M1 Pro nie zaszkodzi i będzie rozwiązaniem bardziej "futureproof" (czy ktoś zna dobry polski odpowiednik?). Jeśli budżet pozwala, to na pewno nie będziesz zawiedziony.

Przyszłościowy.
  • Mikołaj Maciejko likes this

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#3017 mirfak

mirfak
  • 4 posts

Posted 06 January 2022 - 19:47

Dziękuje za odpowiedzi. Myśle, że zdecyduję się MBPro 14 10/16 16 GB RAM.

#3018 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 06 January 2022 - 19:51

Dziękuje za odpowiedzi. Myśle, że zdecyduję się MBPro 14 10/16 16 GB RAM.

Nie pożałujesz. Prócz wydajności ma jeszcze kilka innych przewag nad M1.

#3019 mirfak

mirfak
  • 4 posts

Posted 06 January 2022 - 20:07

Nie pożałujesz. Prócz wydajności ma jeszcze kilka innych przewag nad M1.

Dziękuję.

Jeszcze jedno: czy warto do FUSION 360 i FinalCut dopłacać do 32 GB RAMu?

#3020 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 06 January 2022 - 20:12

Mogę mówić tylko o FCPX. Na dziś, o ile nie będziesz robił bardzo złożonych projektów, to nie odczujesz istotnej różnicy w wydajności ale:
1. Wersja 16G będzie znacznie więcej korzystać ze swap file, co może przełożyć się na żywotność SSD.
2. W przyszłości FCPX może mieć większą zasobożerność niż dziś. Jeśli kupujesz komputer na dłużej, warto się zabezpieczyć.

#3021 mirfak

mirfak
  • 4 posts

Posted 06 January 2022 - 20:14

Mogę mówić tylko o FCPX. Na dziś, o ile nie będziesz robił bardzo złożonych projektów, to nie odczujesz istotnej różnicy w wydajności ale:
1. Wersja 16G będzie znacznie więcej korzystać ze swap file, co może przełożyć się na żywotność SSD.
2. W przyszłości FCPX może mieć większą zasobożerność niż dziś. Jeśli kupujesz komputer na dłużej, warto się zabezpieczyć.

Dziękuję. Muszę przemyśleć sprawę.

#3022 D_G_

D_G_
  • 6 posts

Posted 12 January 2022 - 15:59

To są te same procesory i pamięci. Pro ma więcej portów usb-c i wiatraczek do chłodzenia. Moim zdaniem absolutnie nie ma sensu dopłacać, jeśli nie masz zapotrzebowania na wiatraczek, czyli nie robisz jakichś mocno obciążayjących akcji w final cutach i innych davinci resolvach.

Przede wszystkim chciałem podziękować za odpowiedzi.

Kupiłem MacBooka Air z M1 8/8/16, 16 RAMu i 1TB dysk... 

Zadowolony jestem jak cholera   :) Ten MacBook Air robi mi na Photoshopie rzeczy w 12 sekund, które MacBook Air 2015 z i5 robił w 82 sekundy   :D

Edited by D_G_, 12 January 2022 - 15:59.

#3023 Adrian86

Adrian86
  • 3 posts

Posted 21 April 2022 - 16:23

Zaczynam przygodę z Apple. Chciałbym kupić Macbook M1 Pro 16". Mam dwa pytania. Jaki rodzaj klawiatury? Międzynarodowy czy USA? We wszystkich urządzeniach do tej pory miałem klawiaturę w układzie US (dłuższy lewy shift, poziomy enter). Drugie pytanie dotyczy koloru. Szary czy srebrny? Wizualnie bardziej mi się podoba szary, ale są może jakieś małe myki, że lepiej brać srebrny. Z góry dziękuje za pomoc.

#3024 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 21 April 2022 - 16:27

Wybierz takie, jakie Ci bardziej odpowiadają. Kolor i układ klawiatury to wyłącznie kwestia preferencji. Technicznie to nie ma żadnego znaczenia.

#3025 Tomeku

Tomeku
  • 54 posts

Posted 22 April 2022 - 07:33

Na Space Gray mogą pojawiać się odbarwienia na palmrescie, np. od potu. Ja na swoim sprzęcie takich odbarwień nie mam, ale trafiały do mnie MacBooki z takowymi.

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users