Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Lion - czy warto przesiadać się z Leoparda ?

• This topic is locked This topic is locked
354 replies to this topic

#201 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 posts
  • SkądSea Side

Posted 11 August 2011 - 15:01

Ten system jest niestabilny i pelen bzdurnych rozwiazan. Pozmieniali, zrobili go kolorowego z magic of iPad i wyszlo cos nie wiadomo co. Jako system na desktop przestaje sie nadawac zwlaszcza gdy na komputerze sie pracuje. Oczekuje rozwiazan na pozbycie sie Resume, wlaczenie starego spaces, przywrocenie wydajnosci CoreGraphic i CoreAudio temu drugiemu w szczegolnosci. Jesli masz Snow Leoparda to przy nim zostan to swietny system, godny miana nastepcy Tigera czego o krolu kotow powiedziec nie mozna i mysle ze dlugo nie bedzie mozna jesli w ogole taka mozliwosc zaistnieje.

#202 gorbaczov

gorbaczov
  • 7 posts

Posted 11 August 2011 - 15:22

Mam pytanie, czy mozna wrocic z Liona do Leoparda Snow? Lion strasznie wpierdziela pamiec i niby mialbyc szybki a przy wlaczeniu Dreamwevera i Photoshopa to zaplon ma disla z lat 30

#203 DrunkenBear

DrunkenBear
  • 174 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 11 August 2011 - 17:57

Wrzucasz płytkę i instalujesz Snow. Downgradu chyba nie da się zrobić. Ja poczekam jeszcze, jak w przyszłym tygodniu nie wyjdzie łatka poprawiająca Liona, to też wracam do Snow Leoparda. Co jakiś czas przestaje działać klawiatura w MBP. Brak poprawek dla Adobe AIR, Adobe Flash, etc. Pożeranie przez Safari ogromnych ilości ramu.

#204 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 11 August 2011 - 18:08

Masz flash w wersji 10.3.183.5 ?

#205 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 11 August 2011 - 18:14

Ja osobiście dam mu szansę ... jeśli po pojawieniu się 10.7.2 kilka problemów i "ficzerów" nie zostanie poprawionych wracam do SL.

#206 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 11 August 2011 - 18:31

ja zainstalowałem sobie flash 11 beta i jakby ciut lepiej na tych samych stronach

#207 DrunkenBear

DrunkenBear
  • 174 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 11 August 2011 - 20:48

[/COLOR]

Masz flash w wersji 10.3.183.5 ?

Nie wiedziałem, że wyszedł update dla flash i AIR. Idę testować :) Dzięki!

#208 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 12 August 2011 - 21:04

U mnie ciagle sie sypie plugin flasha ;/ wydaje mi sie ze ma to zwiazek z 64 bitami , od 3 dni komputer zaczal zamulac a wczoraj zoabczylem b-tree node blad na jendym z dyskow. Niestety dalej nie ma opcji naprawy jej pod OSX ;(. Ogolnie system fajnie chodzi chodz jakos roznicy miedzy SL nie widze.

#209 Zetor

Zetor
  • 624 posts
  • SkądGdańsk

Posted 12 August 2011 - 21:14

A czy komuś działa czat na onet i wp. Widzę, że chyba wszystkim działa bo nikt nie pisze.

#210 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 12 August 2011 - 21:21

albo nikt nie wchodzi. Jesli ci nie dziala to pewnie problemy z wtyczkami Java.

#211 gorbaczov

gorbaczov
  • 7 posts

Posted 14 August 2011 - 09:07

Ja zwieksze ram bo mam tylko 2 gb na 667 a zapodam maxa 4 gb na 800 zobaczymy co to da:) a jak nie to back to snow :)

#212 Larry_Nash

Larry_Nash
  • 150 posts

Posted 19 August 2011 - 00:51

Ja chyba jutro wrócę do SL. Zrobiłem czystą instalację Liona i na początku było ok, ale z każdą chwilą odkrywam w tym systemie coś nowego, niestety in minus. Drastycznie skrócony czas pracy na baterii, ogólne zamulenie systemu, strasznie powolnie działający Mac App Store, a kilka dni temu doszły artefakty w przeglądarce podczas wyświetlania elementów we Flashu. Dziś wysiadł mi net. Myślałem, że to wina modemu, ale net w iPhone'ie i na laptopie mamy działał bez problemów. Pomógł dopiero restart. Nie wiem po kiego Steve usunął całkiem fajny Front Row i widżet iTunes w Dashu. Jestem rozczarowany. Może kiedyś, po kilku większych update'ach wrócę do Liona, ale jak na razie żałuję wydanej kasy. Aha, są jeszcze problemy z myszą BT, Razer Orochi. Po włączeniu system nie widzi jej i muszę wchodzić w Preferencje > Mysz, żeby Lion raczył połączyć się z myszką. A modem Huawei z Play wymaga konfiguracji, na SL tylko wsadzałem w USB i śmigało.

#213 geshu

geshu
  • 301 posts
  • SkądCiechanów, PL

Posted 19 August 2011 - 01:44

A czy komuś działa czat na onet i wp. Widzę, że chyba wszystkim działa bo nikt nie pisze.

Java for OS X Lion o ile mi wiadomo nie jest instalowana już z systemem więc podałem linka.

Pytanie mam do Was - czy wchodząc na link http://pl.lmgtfy.com...r OS X Lion&l=1 w Safari od razu przechodzi Wam do wyniku szukania?

#214 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 19 August 2011 - 08:57

dzięki Lokria, właśnie tak podejrzewałem, a instalka na czysto ma przynieść poprawę szybkości... trochę podobnie było przy leopardzie i snow leopardzie....jak się zdobędę na odwagę ;)))) to dziisaj przygotuję sobie moje dane do zawalczenia o czystą instalację, zobaczymy (tak naprawdę to nie wiem czy to co zrobiłem na penie zadziała) ale to już moje "jazdy" ;))))) dzięki za odpowiedź raz jeszcze, ciekawym tylko czy faktycznie będzie szybciej...

Tu znajdziesz wskazówki jak w Lionie w Mission Control ustawić sobie "coś" na kształt Spaces.
Mac 101: Additional tips for OS X Lion's Mission Control | TUAW - The Unofficial Apple Weblog

#215 Zetor

Zetor
  • 624 posts
  • SkądGdańsk

Posted 19 August 2011 - 21:40

Pytanie mam do Was - czy wchodząc na link http://pl.lmgtfy.com...r OS X Lion&l=1 w Safari od razu przechodzi Wam do wyniku szukania?

Tak

#216 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 19 August 2011 - 21:42

Pytanie mam do Was - czy wchodząc na link Let me google that for you w Safari od razu przechodzi Wam do wyniku szukania?
Tak

Tak

#217 Zetor

Zetor
  • 624 posts
  • SkądGdańsk

Posted 19 August 2011 - 21:55

geshu miałem zainstalowaną tą Javę i udało mi się tylko odpalić czat na Interii i to wszystko.

#218 geshu

geshu
  • 301 posts
  • SkądCiechanów, PL

Posted 20 August 2011 - 08:50

na wp jak się zalogujesz kliknij na głównym w pasek, w którym się wpisuje wiadomości i spróbuj wpisać choć 1 dowolny znak - powinno się wtedy uruchomić

#219 paffcio

paffcio
  • 27 posts

Posted 21 August 2011 - 11:04

IMO - zdecydowanie nie warto. Jeśli nie masz problemów z Leo - nie myśl o Lionie.

#220 andwal

andwal
  • 115 posts
  • Skąd3city/UK

Posted 21 August 2011 - 11:27

zdecydowanie warto!jeszcze raz warto!mimo kilku niedociągnięć!trzeba iść do przodu!

#221 maryce

maryce
  • 109 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 21 August 2011 - 11:43

trzeba iść do przodu!

Tylko jakim kosztem? :)

Ja nie polecam. Ogólnie LIONa podsumowałbym tak - w zasadzie nic nowego nie daje, kilka mniejszych zmian, ale dużym kosztem (wyższa temperatura procesora, mniejsza stabilność, nielogiczne rozwiązania itp. ). Warto poczekać na 'service pack'.

#222 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 21 August 2011 - 11:53

To co okreslasz nielogicznymi rozwiazaniami to tylko i wylacznie Twoje subiektywne odczucie wynikajace z przyzwyczajenia. Ja po roku obcowania ze Snow Leoparedm bezproblemowo przesiadlem sie na obu komputerach na Liona i nie dostrzegam zadnych problemow ze stabilnoscia czy intuicyjnoscia. Na pewno przed przesiadka warto upewnic sie ze aplikacje ktore posiadamy sa kompatybilne z Lionem - jesli tak jest system nie powinien stwarzac problemow.

#223 andwal

andwal
  • 115 posts
  • Skąd3city/UK

Posted 21 August 2011 - 12:08

tu można sprawdzić czy to co mamy jest kompatybilne [url=http://roaringapps.com/]Mac OS X Lion Application Compatibility - RoaringApps[/url]

#224 paffcio

paffcio
  • 27 posts

Posted 21 August 2011 - 12:17

No właśnie. Ja nie korzystam z aplikacji nietypowych i twierdze że nie warto, wiesza się, grzeje, wku*wia. MBP którego posiadam jest (no, był kilka miesięcy temu :) ) najwyższym modelem z możliwych, konfiguracja potężna itp. I co teraz mam? Teraz mam zagrzaną obudowę, zawieszanie co kilka godzin (częściej jeśli wymagam więcej), i wydajność przeciętnego PC. To że u kogoś system chodzi dobrze to nie jest argument aby ponosić takie ryzyko. Po co 'iść do przodu' ryzykując utratę stabilności, a tym samym czasu i pieniędzy. I nerwów. Funkcjonalności które są dodane w zasadzie w niczym mi nie pomogły. To czy program znajde w folderze z programami czy też wyświetli mi się w jakiś wylansowany sposób a potem przy edycji fot obudowa mnie zacznie parzyć i będe musiał zrobić restart wydaję mi się kiepskim krokiem na przód. A jeśli już to w kałużę. Albo coś innego. Lion w wersji obecnej - wg mnie - to beta. Jeśli lubisz dociekać i grzebać zamiast pracować albo żyć poza monitorem - nie updateuj.

#225 maryce

maryce
  • 109 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 21 August 2011 - 12:24

nie dostrzegam zadnych problemow ze stabilnoscia czy intuicyjnoscia.

To przykład (odnośnie intuicyjności). Programy systemowe i skrót klawiaturowy powodujący przejście w trym pełnoekranowy:
- iTunes, Safari, Mail, iPhoto - CMD CTRL F
- Terminal - ALT CMD F
i czemu zrobili to tak? To tak jak byś w każdym programie kopiowanie do schowka musiał wykonywać innym skrótem. Gdzie tu masz logiczne (intuicyjne) podejście? Mam teraz do każdego programu pamiętać ten skrót z osobna? Bez sensu!

Albo inny przykład na intuicyjność. W zeszłym tygodniu robiłem prezentację. Podłączyłem rzutnik, na nim dodatkowy ekran. Ekran główny (z menu i dockiem) miałem na laptopie. W snow zawsze tak robiłem, że właśnie na dodatkowym ekranie miałem to co prezentowałem i wyświetlane było to na rzutniku, na laptopie miałem otwarte dodatkowe okna 'dla siebie' i tam np. robiłem sobie w trakcie prezentacji notatki.
Teraz zrobiłem tak samo. Tylko że teraz postanowiłem użyć nowej cudownej funkcji pełnoekranowej. I dupa, bo w LION nie da się okna które włączamy w tryb pełnoekranowy pokazać na ekranie dodatkowym (rzutniku). W takiej sytuacji aplikacja włącza się w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym (u mnie na laptopie), a na ekranie dodatkowym jest... nic nie ma, jest taka szara tapeta, z którą nic nie można zrobić. Czyli używając trybu pełnoekranowego, drugi podłączony ekran staje się bezużyteczny. Jaki to ma sens, nie wiem?

I jeszcze inna sprawa - czy u Ciebie Mission Control, przy uruchomionych 5-7 oknach różnych aplikacji działa płynnie? U mnie tnie niemiłosiernie. Myślałem że to przez mój komp, ale aż z ciekawości podszedłem do iSpot i tam na najnowszych iMacach tak samo.
Wiesz, Windows Vista miała już bardziej płynne przejścia okien. Widać że jest to po prostu nie dopracowane.

Itp, itd.... Warto poczekać na wersje 10.7.2, może ona coś zmieni...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users